Connect with us

POLITIKA

PREDSJEDNIK PRAVE

Milačić: Đukanović najbrutalnije pogazio Ustav svojevoljno prekinuvši konsultacije

„Ustav u članu 95 propisuje nadležnost predsjednika da “predlaže Skupštini: mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini“, naveo je on

Milačić, Foto: Filip Filipović/Adria

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, saopštio je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović „najbrutalnije je povrijedio Ustav Crne Gore i svoje propisane nadležnosti jer je bez sprovedenih konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih partija podnio predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore“.

„Naime, Ustav Crne Gore u članu 95 propisuje nadležnost predsjednika Crne Gore da „predlaže Skupštini: mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini”. Pomenutom tačkom 5 stava ovog člana Ustava jasno je dakle propisano da predsjednik Crne Gore nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini, dakle svih partija, Skupštini Crne Gore predlaže mandatara za sastav Vlade. Suprotno propisanom, predsjednik Đukanović je održao razgovore i konsultacije samo sa dijelom predstavnika političkih partija u Skupštini, a na razgovor nije pozvao predstavnike parlamentarnih partija Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, Civisa. Suvišno je dodati da je među predstavnicima ovih partija i gospodin Miodrag Lekić, predsjednik DEMOS-a koji je dobio podršku skupštinske većine za mandatara 44. Vlade Crne Gore“, naveo je Milačić.

Poručuje: „Na bazi ovako nesprovedene Ustavne nadležnosti predsjednika države Đukanović je uputio predlog da se Skupštini Crne Gore skrati mandat, u kom je naveo da ga održane konsultacije nisu ubijedile „da postoji parlamentarna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenje veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu“, u kom je takođe naveo da je obavio konsultacije sa predstavnicima DPS-a, SDP-a, SD-a, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije i Liberalne partije“.

„Naveo je i da se pozivu na konsultacije nisu odazvali predstavnici DF-a, Demokrata, SNP-a i URE. Dakle, Đukanović je iz konsultacija i razgovora, suprotno članu 95 stav 1 tačka 5 Ustava Crne Gore, isključio više parlamentarnih partija, koje nije ni pozvao, čije mišljenje nije želio da čuje, među kojima je i predstavnik partije koji je dobio podršku skupštinske većine za sastav nove Vlade, pa je najočiglednijom zloupotrebom svojih nadležnosti. Ne zaboravimo da je Đukanović i pismom od strane predsje
dnika DF-a Andrije Mandića obaviješten da je parlamentarna većina od 41 poslanika dala jasnu podršku da mandatar za sastav nove Vlade bude Miodrag Lekić, odbio da Miodragu Lekiću da mandat za sastav Vlade. Na bazi tako, svojevoljno i politički motivisano, formiranog mišljenja i bez do kraja sprovedenih konsultacija i razgovora sa svim predstavnicima parlamentarnih partija, koje je prekinuo, bez za to ustavnog utemeljenja podnio je predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore“, naveo je, pored ostalog, Milačić.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Spajić uporedio Mandića sa Dalaj Lamom: „Šalje sjajne miroljubive poruke“

„Dalaj Lamine nisu toliko miroljubive kao njegove“, ocijenio je premijer

Premijer Milojko Spajić osvrnuo se na posjetu predsjednika Skupštine Crne Gore i lidera NSD Andrije Mandića Briselu ove sedmice.

„Sjajne poruke, Dalaj Lamine nisu toliko miroljubive kao njegove. Drago mi je zbog toga“, kazao je premijer koji je govorio u sali Centra za evropsku politiku (EPC) u Briselu, gdje je održao politički brifing na temu: „Nova vlada, novi izgledi? Oživljavanje nastojanja Crne Gore za pristupanje EU”.

Poručio je da želi zauvijek promijeniti Crnu Goru. „Vjerujte mi, na taj način ćemo ih promijeniti sve, kao i njihove glasače. Ako se političari ne promijene, postaće istorija.“

Jedno od pitanja Spajiću bio je i odlazak šefa Kabineta predsjednika Skupštine, kao i funkcionera Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije na Dan Republike Srpske.

Muškarac koji je postavio pitanje je konstatovao da je proslava neustavnog praznika u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i vladavinom prava, sa čime se Spajić saglasio.

„Nema dileme da želimo poštovati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ne želimo da ugrozimo našeg divnog susjeda, sa kojim imamo sjajne odnose. Političari u Crnoj Gori imaju istoriju iracionalnog ponašanja. (U Crnoj Gori) svako ima jako mišljenje, ekstremni, napumpani ego, lako je stvoriti ideološke, etničke, religiozne tenzije. To je bio slučaj u prošlosti“, rekao je Spajić.

Kazao je i da je „obilje etničkih aktivnosti jer su svi ti političari izgubili rat sa politikom Pokreta Evropa sad“.

„Niko ne želi da glasa za njih. Ljudi gladaju sa PES, zašto? Kažemo – imaćete veće plate, penzije, depolarizovano društvo, članstvo u EU, bolju budućnost vaše djece… Svi drugi su u panici kako da odgovore na to, zato su iracionalnim ponašanjem pokušavali da privuku pažnju. Vidjeli su da to nisu mogli uspjeti u tome“.

Ukazao je i da šef parlamenta Andrija Mandić nije bio na proslavi Dana RS.

„Vide da nikoga više nije briga za takvo ponašanje i da sve manje građana glasa za politiku podjela“, rekao je Spajić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Medenica nudi jemstvo od 1,4 miliona eura

Miloš Medenica garantuje nekretninama da neće pobjeći tokom sudskog postupka

Foto: BORIS PEJOVIC

Oko 1,4 milion eura u nekretninama ponudio je Miloš Medenica Višem sudu u Podgorici, kao zalog da će se redovno odazivati njihovim pozivima i da neće sabotirati postupak u kom ga terete da je formirao kriminalnu organizaciju koja je naručivala sudske odluke, švercovala cigarete.

Savjetnica za odnose sa javnošću tog suda, Marija Raković, Vijestima je kazala da su nekretnine kojima Medenica garantuje da neće pobjeći tokom sudskog postupka, u vlasništvu njegove rodbine.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića…

Terete ih za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije. produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Eraković: URA nudila da formiramo Vladu sa njima i bivšim DF-om

„Budite sigurni da DPS nikad ne bi pristao da uđe u takvu Vladu“

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković saopštio je da su uoči formiranja aktuelne Vlade Crne Gore dobili mogućnost od Građanskog pokreta URA da formiraju vladu sa tom partijom i bivšim Demokratskim frontom (DF).

„Budite sigurni da DPS nikad ne bi pristao da uđe u takvu Vladu. Uoči formiranja ove vlade prije nego je izglasana, konkretno od političke grupacije URA dobili smo mogućnost da formiramo vladu zajedno sa bivšim Demokratskim frontom i GP URA, i na taj način u tom trenutku izađemo iz političkog ćorsokaka“, kazao je Eraković u emisiji „Argumenti“ na Televiziji Crne Gore (TVCG), prenosi Portal RTCG.

On je kazao da im nije padalo na pamet da gaze moralne i političke principe.

Učesnik emisije Slaven Radunović iz Nove srpska demokratija (NSD) koja je bila dio bivšeg DF ga je upitao da li je u pitanju neki lapsus, i da li je rekao da mu je lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović nudio koaliciju sa njima.

Eraković je odgovorio da je otvoreno kazao šta im je nuđeno.

„Nalazimo se u teškom trenutku, ne samo ekonomskom nego i političkom. Mora nam biti fokus ekonomska stabilnost. Mora da se zna na čemu vlada počiva, mora počivati na principima antifašizma. Crna Gora treba da pripada onim zemljama i pogledima gdje se itekako priznaje genocid na ovim prostorima“, rekao je on.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije