Connect with us

POLITIKA

PREDSJEDNIK CRNE GORE I LIDER DPS-A

Milo odmarao u hotelu gdje je noć i 20.000 eura

Iz MUP-a otkrili da su službenici policije predsjednika Đukanovića obezbjeđivali u luksuznom hotelu Kempinski u Sent Moricu i da su troškovi smještaja za njih iznosili skoro devet hiljada eura

Đukanović, (AP - D.B.)

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je sa suprugom Lidijom i dva službenika Uprave policije koji ga obezbjeđuju od 30. decembra do 7. januara boravio u luksuznom hotelu Grand Hotel des Bains Kempinski u švajcarskom mondenskom odmaralištu Sent Moric.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su “Vijestima” saopštili da su troškovi po osnovu službenog putovanja njihovih službenika iznosili preko 11 hiljada eura. Troškove obezbjeđenja štićenih ličnosti snosi država.

”Od ukupnog iznosa, iznos od 8.931,42 eura se odnosi na hotelski smještaj, a troškovi za dnevnice su iznosili 2,209,20 eura”, navodi se u odgovorima MUP-a na pitanja “Vijesti”.

Na sajtu hotela se dolazi do podataka da se za iste datume u kojima je boravio Đukanović, ali za kraj ove i početak naredne godine, najjeftiniji smještaj može naći za oko 1.800 eura za noć u sobi od 25 kvadrata, dok apartmani počinju od 2.500 eura za noć do preko 13 hiljada eura za predsjednički apartman. Hotel nudi i “rezidencije” koje počinju od 5.000 eura za noć, a najskuplja opcija košta 20.000 eura. Takođe, nije moguće u tim datumima sobu bukirati na manje od sedam dana.

U imovinskom kartonu Đukanovića vidi se da je prijavljena plata predsjednika oko 2.200 eura mjesečno, dok njegova supruga Lidija prima nešto preko 900 eura.

Đukanović je u Švajcarsku otišao 30. decembra i to nakon radne posjete Istanbulu.

Sa objašnjenjem da ima “diplomatski susret”, iz najvećeg turskog grada je odletio na sjever Italije gdje se iskrcao, a Vladin avion se vratio u Podgoricu.

Iz Vlade Crne Gore je “Vijestima” ranije nezvanično rečeno da Đukanović jeste tražio da avion leti rutom Podgorica-Istanbul-Bergamo-Podgorica i da je u zahtjevu navedeno da je tome razlog diplomatski susret.

Kabinet predsjednika nije obavijestio javnost o tome sa kojim diplomatom ili stranim zvaničnikom se to Đukanović navodno sreo u Bergamu ili bilo gdje u Italiji.

Portal Press je prvi objavio informaciju o neobičnom letu u Bergamo, a tom portalu bliska NVO Lupa je objavila da je Specijalnom državnom tužilaštvu poslala obavještenje “koje se može o smatrati krivičnom prijavom” o “mogućem krivičnom djelu” u vezi sa letom Đukanovića.

SDT se tim povodom nije oglašavalo. Portal A-plus je prvi objavio da je Đukanović bio u Sent Moricu i tada su naveli i da se vratio iznajmljenim privatnim avionom.

Kabinet Đukanovića nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa putem u Bergamo i navodnom diplomatskom susretu, a “Danu” su naknadno saopštili da je let obavljen “po proceduri”.

Vladinim propisom predviđeno je da predsjednici države, parlamenta i vlade, koji su i štićene ličnosti, mogu besplatno koristiti avion za službena putovanja, dok ostali visoki državni zvaničnici i organi, moraju da plate sve troškove korišćenja aviona iz sopstvenih budžeta, ako im se odobri upotreba aviona.

Redovni putevi bez objašnjenja

Još 2018. je Đukanović uoči novogodišnjih praznika vladinim avionom letio u Amsterdam, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja. Otputovao je 29. decembra u Amsterdam, državni avion se vratio u Podgoricu, da bi do istog grada državni avion letio i vratio se 8. januara 2019. godine. Nikad nije razjašnjeno da li je Đukanović “prošetao” do Amsterdama na par sati u razmaku od desetak dana, ili je ostao u Amsterdamu ili odatle otputovao dalje pa se državnim avionom vratio u Podgoricu nakon završetka odmora.

Đukanović je i 2019. letio vladinim avionom za Pariz, na tajni “diplomatski susret” pa produžio u Sjedinjene Američke Države i tada ga je po povratku sa odmora vladin avion i vratio u Podgoricu iz glavnog grada Francuske.

Predsjednik je dolazni let u Pariz pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Agencijom za sprečavanje korupcije pravdao službenim aktivnostima za koje je rekao da su tajne, ali nije obrazložio povratni let iz Pariza. SDT i ASK odbacili su prijave MANS-a i saopštili da nisu utvrdili postojanje krivičnih djela, odnosno kršenje zakona od strane Đukanovića ovom prilikom.

Osim letova tokom praznika, predsjednik je tokom 2019. i 2020. imao čitav niz putovanja koja javnosti nikada nisu objašnjena.

Đukanović nije imao javnih aktivnosti tokom devet dana u aprilu 2019. godine. On je 6. aprila u 8 h otputovao “lir džetom 45” u Atinu, avion se zadržao koliko treba da se putnici iskrcaju i vratio se u Podgoricu. Avion je koristio i 14. aprila na relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica, od 11 h do 16 h.

Iz Đukanovićevog kabineta nije ranije “Vijestima” odgovoreno šta je radio u Atini i u Istanbulu na ove datume, te da li je odatle putovao na neku drugu destinaciju i nazad, i ako jeste koju i kojim povodom. U medijima, na sajtu i na nalozima predsjednika na društvenim mrežama nije objavljeno da se bilo gdje pojavljivao u javnosti.

Predsjednik je putovao u Atinu državnim avionom i 24. oktobra 2020. godine, kada se “lir džet 45” na aerodromu zadržao oko pola sata i vratio se u Podgoricu. Nije jasno da li se Đukanović odmah vratio u Podgoricu, ili je ostao u Atini, ili nastavio putovanje na neku drugu destinaciju.

Đukanović je u Parizu izgleda tajno boravio i dva dana u oktobru 2020. godine, ili je odatle putovao negdje drugo pa se iz Pariza vratio u Podgoricu državnim avionom. Korišćenje aviona mu je odobreno od 7 h 21. oktobra do 21.30 h 22. oktobra, a nema njegovih objavljenih službenih aktivnosti bilo gdje.

Na sličan način je Đukanović letio i u Ljubljanu u maju 2020, zatim u Istanbul u januaru 2019. i julu 2020, te Atinu i Dižon u novembru i decembru 2020. godine.

Ni za jedan od letova državnim avionom kabinet predsjednika nije odgovorio kojim povodom je Đukanović putovao na te destinacije i datume, te da li je na tim destinacijama boravio službeno ili privatno. Nije odgovoreno ni ko je sve putovao sa njim u državnom avionu na te destinacije i datume, kao ni da li je nadoknadio troškove za avion i posadu ako je na te destinacije putovao privatno, i ako jeste, koliko su oni iznosili za svaki pojedinačni let.

Osim 19 tajnih letova na razne evropske destinacije u periodu od januara 2019. godine do decembra 2020. godine, “Vijesti” su na osnovu podataka iz dokumentacije GSV i mreže ADS-B Exchange, ranije utvrdile i da je Đukanović bez javnog objašnjenja putovao osam puta u Švajcarsku – sedam puta u Ženevu i jednom u Cirih.

(Vijesti)

 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Održan sastanak kod Milatovića: Prisustvovali Bečić, Medojević, Spajić, Joković, Vukšić, Ibrahimović…

Sastanku nisu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta „Pravda za sve“ Vladimir Leposavić

Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima 11. juna održan je danas u Vili Gorica u Podgorici.

Na sastanku se razgovaralo o ključnim temama za dalji razvoj Crne Gore.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Sastanku sa Milatovićem su prisustvovali predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, predstavnik Demokratske partije socijalista (DPS) Abaz Dizdarević, nosliac liste „Narodne koalicije“ Dejan Vukšić, lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, nosilac liste Pokreta Preokret Srđan Perić, predsjednik Force Genci Nimanbegu, predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj, lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović i nositeljka liste „Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!“ Dragica Perović Ivanović.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Sastanku njijesu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta “Pravda za sve” Vladimir Leposavić.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Knežević neće na sastanak kod Milatovića: Zahvaljujući DF-u ubjedljivo ste pobijedili Đukanovića

On poziva Milatovića, pošto je rekao da je predsjednik svih građana Crne Gore, da ako želi razgovor sa njima, da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad, da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da neće poći sa DPS-om

Predsjednik Demokratske narodne partije i nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević sinoć je u sali Doma vojske u Pljevljima, na skupu koalicije „Za budućnost Crne Gore“ odgovorio na poziv za sastanak predsjednika države Jakova Milatovića i jasno kazao da neće prisustvovati sastanku.

„Gospodine Milatoviću, zahvaljujući glasovima Demokratskog fronta, zahvaljujući pozivu Andrije Mandića, zahvaljujući svima nama, ostvarili ste ubjedljivu pobjedu nad Milom Đukanovićem 2. aprila. Iako ste nas do 19. marta optuživali da smo dvije strane iste medalje i da želimo da idemo sa Demokratskom partijom socijalista i da smo sve dogovorili sa Milom Đukanovićem. Pokazali smo odgovornost, pokazali smo mudrost, pokazali smo ozbiljnost jer smo znali da će građani Crne Gore da glasaju najviše protiv Mila Đukanovića, a tek onda za Jakova Milatovića u drugom krugu“, kazao je Knežević.

Da je to istina, Knežević istiće da to pokazuju i 22. i 23. april, kada je na Milatović Glavnom odboru ostao u ubjedljivoj manjini, da ga nije glasao nijedan član u sukobu sa Milojkom Spajićem.

„To je najbolji pokazatelj kako je varljiva narodna volja i kako ljudi jasno opredjeljuju ko i što govori, a ko što radi. I zato želim da Vas obavijestim iz Pljevalja da sam ja sa razrednim straješinama završio davne `98. godine i da je moj razredni starješina, posljednji u životu, Vojislav Knežević i da ja ne želim novog razrednog starješinu Jakova Milatovića“, kazao je Knežević.

On poziva Milatovića, pošto je rekao da je predsjednik svih građana Crne Gore, da ako želi razgovor sa njima, da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad, da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da neće poći sa DPS-om, „jer svi vide u ovom trenutku šta rade ambasade, međunarodni faktor PES i DPS“.

„A kada pogledate listu PES-a i DPS-a , ne zna se ko je PES, a ko je DPS. To su naši uslovi za razgovor ali ne među petnaestoricom u krugu, nego oči u oči, među kamerama. Da obeća da neće slušati ambasade i da će Ustav i zakoni CG biti osnovno mjerilo tokom upravljanja njegovog predsjedničkog mandata“, zaključio je Knežević.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Medojević: Tvrdim da je Spajić kriminalac koji treba da bude procesuiran (VIDEO)

„Očekujem da sve što sam tamo dokazao da Novović vrlo brzo interveniše, otvori istragu i liši slobode Milojka Spajića, jer je pokazao kriminalni koruptivni profil“, kazao je Medojević u intervjuu za Portal Berane online

Foto: Berane online

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da sjutra ima specifičnu situaciju jer u osam sati ide na suđenje gdje ga, kaže, tuži lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, a u 10 sati ide kod predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića na konsultacije.

„Idem na suđenje gdje me tuži Spajić za povredu časti i ugleda. Treba u osam da idem da se sudim sa njim, a u deset idem kod Jakova Milatovića na razgovore o budućnosti Crne Gore i o konsolidaciji demokratije“, kaže lider PzP-a u intervjuu za Portal Berane online.

O Spajiću je, kako kaže, sve rekao.

Podsjetio je da je predao četiri krivične prijave glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

„Očekujem da sve što sam tamo dokazao da Novović vrlo brzo interveniše, otvori istragu i liši slobode Milojka Spajića, jer je pokazao kriminalni koruptivni profil… Tvrdim da se radi o kriminalcu koji treba da bude procesuiran. Jer ako on naslijedi Đukanovića, sa ovim populizmom i vrlo opasnim programom koji sigurno vodi Crnu Goru ka bankrotu i ka grčkom scenariju, ovaj narod i država više neće imati šanse“, istakao je lider PzP-a.

Medojević kaže i da će “pomoći Milatoviću” da napravi distancu od dijela Pokreta Evrope sad.

„Biću na usluzi Jakovu Milatoviuću da mu pomognem da, kao neiskusan i mlad političar, napravi distancu od dijela svoje političke organizacije iza koje stoji opasni, krupni narko-karteli i duvanski karteli“, tvrdi Medojević u razgovoru za Portal Berane online.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije