Connect with us

POLITIKA

FUNKCIONER POKRETA EVROPA SAD

Milović: Bivši DF, URA i DPS nisu naši partneri

„Nema finalnog dogovora, ali vlade će biti“, kaže Milović

Nije napravljen finalni dogovor oko formiranja vlade, ali vlade će biti, kazao je funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović u intervjuu Televiziji Crne Gore.

„Načelno, ta brojka se računa negdje na 44. Ali ne zna se precizno, vidjećemo još, sve zavisno od dogovora među koalicionim partnerima. Za formiranje vlade je potrebna je podrška 41 poslanika, i bitno je samo formirati vladu i krenuti iz ovog institucionalnog haosa“, naveo je Milović.

Kako kaže, nakon pregovora sa ZBCG istakli su da ni ta koalicija, kao ni URA i DPS nijesu partner.

Kazao je da to što su dvije poslanice PES-a na Glavnom odboru glasale drugačije u odnosu na ostale poslanike, ne znači da neće podržati Vladu.

„Spajić je njima ukazao veliko povjerenje i očekujemo da će stati iza svoje partije, i svojih ljudi“, kazao je Milović.

Dodao je da bi on lično, ako se ne bi usaglasio sa stavom i odlukom partije podnio ostavku.

„Očekujemo da svi poslanici Pokreta Evropa sad podrže politiku PES-a“, naglasio je Andrej Milović.

Ponovio je da se nada da će se dvije poslanice voditi interesima „svoje kuće“.

„Nije svaka inkluzivnost dobra. Ovi pregovori teku vrlo inkluzivno jer imamo oko 10 subjekata koji će biti u toj vladi“, kazao je Milović.

Dodaje da je princip inkluzivnosti koji je predložio predsjednik Jakov Milatović u Glavnom gradu donio Vladislava Dajkovića, Bećira Vukovića, Emira Labudovića, Dragana Koprivicu i ostale na pozicijama.

„Ali zbog koalicionog sporazuma PES je bio prinuđen da podrži ove odluke“, kazao je Milović.

Naveo je da problem kadrova u Crnoj Gori postoji od ranije.

„Ne bih rekao da su kadrovi BS nešto lošiji od ovih koje sam pobrojao. Imali su prilike i svi ti koji kritikuju BS da se pokažu sa svojim kadrovima, pa smo vidjeli kakve su kadrove predlagali“, istakao je Milović.

„Milan Knežević glavni krivac za nepostizanje dogovora sa ZBCG“

U odgovoru na pitanje da li su pregovori sa Koalicijom ZBCG simulacija, kazao je da nije bilo simuliranja pregovora, i da su razmišljali da uvedu u vladu i manjine i ZBCG.

„I da na taj način napravimo političko pomirenje i krenemo ka Briselu. Ali onda ste imali ponašanje iz ZBCG prije svega Milana Kneževića koji je ismijavao naše predloge. Mi smo istrajavali da damo ponudu koja je vrlo kvalitetna tri ministarstva, tri potpredsjednička mjesta, potpredsjednika Vlade i Skupštine, i 40 odsto mjesta po dubini, ali njima ništa nije dovoljno“, kazao je Milović.

Podsjetio je da lideri DF-a, tj. Koalicije ZBCG nijesu bili dio 43. Vlade, ali da nijesu blokirali puteve.

„U 43. Vladi nije im Dritan Abazović dao da u njoj budu, ali nijesu blokirali ulice. Tada im nije smetala ni BS, a sada već vidite vrisku i pomamu koju prave, a problem je najveći jer ostaju bez dubine“, kazao je Milović.

Kako kaže, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je želio da postigne dogovor, a lider DNP Knežević je to sabotirao.

„I Milan Knežević je lični krivac po reperkusije za njihovu partiju koje će biti takve kakve će biti“, kazao je Milović.

Rekao je i u situaciji da je postignut dogovor za ZBCG jedan dio ljudi iz DF-a bi otišao sa funkcija „po dubini“.

„Jer se ne mogu kompanije državne voditi na način na koji su ih oni vodili“, naveo je Milović.

„URA nije partner“

Govoreći o GP URA i potencijalnoj saradnji sa njima, Milović je istakao da URA nije partner, i da nije prihvatljiva ni inostranim partnerima.

„URA ne može u Vladu jer je obesmislila cijeli sistem i institucije. Pokazali su da nijedna procedura ne važi, da u ANB-u mogu da rade šta god hoće. To nije samo naše mišljenje nego i naših inostranih partnera“, ističe Milović.

Rekao je da je URA bila kreator u aferama koje su usmjerene protiv funkcionera PES-a.

O imovinskom kartonu

Milović je odgovarajući na pitanje o imovini koju je prijavio Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), a radi se o dva nova vozila i 18.000 eura ušteđevine, kazao da je riječ o naslijeđenoj imovini za koju, kako kaže, ima svu potrebnu dokumentaciju.

„Ja sam sve prijavio ASK-u, i obrazložio i automobile i porijeklo novca. Po smrti svoga oca dobio sam zaostavštinu. Novac je prijavljen i ASK-u i banci, o svemu imam notarske potvrde“, naveo je Milović.

Naglašava da je sva njegova imovina čista.

„Banka je prihvatila dokaz, u vidu ostavinskog rješenja. Sva imovinima mi je čista“, zaključio je Milović.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Knežević: Prijateljski smo ubijedili Spajića da PES potpiše rezoluciju o Jasenovcu, Crna Gora da bude makar uzdržana o Srebrenici ako ne smije da glasa protiv

Knežević smatra da Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici jer će tako sebe priznati kao genocidnu državu, jer su tada Crna Gora i Srbija bile dva oka u glavi, a „sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“

Pokret Evropa sad (PES) nam je dostavio predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali su nakon protestne note Hrvatske odustali od potpisivanja. Nakon razgovora sa premijerom Milojkom Spajićem i jednog prijateljskog ubjeđivanja, poslanici PES-a su potpisali svoju rezoluciju, rekao je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Knežević je gostujući u jutarnjem programu srbijanske TV Prva rekao da je Spajić na premijerskom satu rekao da će podržati rezoluciju o genocidu u Jasenovcu koju je pomenuo predsjednik Skupštine Andrije Mandić…

„Nakon toga sam ja pozvao premijera da do 17. maja vidimo taj tekst u skupštinskoj proceduri. U ponedeljak smo imali sastanak i dogovorili se da PES i njihov poslanički klub poodnesu tu rezoluciju. U srijedu su nam poslali predlog rezolucije, ali su u četvrtak odustali da je potpišu jer je Hrvatska uputila protestnu notu“, rekao je Knežević.

Dodao je da je juče bio zadnji rok poziva koji je uputio, a da je PES tražio dodatno vrijeme da se konsultuje sa Hrvatskom, „kao da smo zastupnici u Saboru“.

Poručio je da se rezolucija ne usvaja ni zbog Srbije, ni zbog Hrvatske, nego zbog Crne Gore i srpskog i crnogorskog pravoslavnog življa u njoj.

„Nije mi jasno zašto se Hrvatska ljuti jer je ovo za dobrosusjedsko pomirenje i suočavanje sa prošlošću. Mi tamo ne spominjemo zvaničnu Hrvatsku, nego NDH i zločine koje su napravili Hrvati koji su bili u ustaškim formacijama i koji su počinili ozbiljan genocid u Jasenovcu i na području NDH“, rekao je Knežević.

Kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Knežević smatra da Crna Gora treba da glasa protiv jer bi eventualnim glasanjem samu sebe proglasila za genocidnu državu.

„Teško da se možemo osloboditi „genocidne prošlosti“ izdajničke države sa Srbijom iz devedesetih, jer smo bili dva oka u glavi. Sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“, kaže Knežević.

Knežević misli da Spajić još uvijek nije donio odluku kako će Crna Gora glasati i vjeruje da do 23. maja može donijeti odluku da Crna Gora makar bude uzdržana, „ako ne smije da bude protiv“.

Lider DNP-a rekao je da su predstavnik Bosne i Hercegovine (BiH) pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija, Njemačka i Ruanda, koji su predlagači rezolucije, napravili „zbilja pravi potez“.

„Kad god su pokušali da nas pomire izbijali su ratovi u Jugoslaviji. nije se ta rezolucija ni usvojila, a u Crnoj Gori niko ni sa kim ne govori, ni unutar parlamentarne većine, ni van nje. Poremećni su odnosi, doveden je u pitanje opstanak Vlade, poremećeni su naši odnosi sa Republikom Srbijom i Republikom Sprskom. Zbilja su Njemačka, Ruanda i Lagumdžija napravili pravi potez, pomirili su nas u regionu, niko ni sa kim ne govori“, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Većina predala Skupštini Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac, tokom drugog svjetskog rata

Foto: Boris Pejović

Predstavnici partija parlamentarne većine i zvanično su predali u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saznaje TV Vijesti.

Rezoluciju su potpisali svi poslanici vladajućih partija osim predstavnika albanskih partija.

Ranije danas o tome su raspravljali šefovi poslaničkih klubova partija vlasti.

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovaqc, tokom drugog svjetskog rata.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milojko Spajić najpopularniji političar u Crnoj Gori

Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić…

Građani Crne Gore najviše vjeruju premijeru Milojku Spajiću, a kada su mediji u pitanju najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje.

Anketu je sproveo Centar za istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) od 2. februara do 5. marta, na uzorku od 1.036 ispitanika u Crnoj Gori. Obuhvaćene su i ostale zemlje regiona.

Kada je u pitanju povjerenje u političare, najbolje ocjene dobio je premijer Spajić, odnosno 11 odsto. Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Milan Knežeić, Danijel Živković, Ervin Ibrahimović…

U Crnoj Gori vjerske institucije i dalje imaju najviše povjerenja, zatim slijede vojska, predsjednik države, premijer, policija…

Kada je u pitanju povjerenje u medije, najveći broj crnogorskih građana saopštilo je da najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore. Slijede Televizija Vijesti, portal Vijesti, Prva TV, CDM, Nova M…

U Crnoj Gori 42 odsto ispitanika i dalje navodi televiziju kao medij koji najčešće prati. Slijedi sa 32 odsto internet, 19 odsto je navelo društvene mreže, a 1 odsto radio i štampani mediji.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije