Connect with us

EKONOMIJA

PUT BERANE - KOLAŠIN

Ministarstvo saobraćaja: Radovi na putu od Lubnica do Jezerina biće završeni do kraja godine

Podsjetimo, kako je Portal Berane online ranije i pisao, gađani Berana su zbog neotvaranja tunela na Jelovici organizovali do sada četiri protestna skupa

Foto: Berane online

Do kraja ove godine biće završeni radovi na putu od Lubnica do Jezerina.

To je kazao Miroslav Mašić iz Ministarstva saobraćaja za Radio Crne Gore.

„Do kraja ove godine, između ostalog, biće završeni radovi na putevima od Rožaja do Špiljna, od Lubnica do Jezerina, Nikšić-Kuside-Jasenovo polje, Cetinje Čevo“, saopštio je ovaj visoki zvaničnik ministarstva.

Podsjetimo, kako je Portal Berane online ranije i pisao, gađani Berana su zbog neotvaranja tunela „Klusura“ na Jelovici organizovali do sada četiri protestna skupa.

Oni su sa poslednjeg zatražili od Vlade Crne Gore i Uprave za saobraćaj hitno otvaranje puta Berane – Kolašin preko Jelovice.

Nakon protesta u Beranama, vozilima su se uputili prema tunelu “Klisura”, i nakon kraćeg razgovora sa obezbjeđenjem demonstrativno prošli su kroz tunel, napravili krug i vratili se za Berane.

Projekat izgradnje tunela Klusura preko Bjelasice je trebalo da bude završen prije četiri godine, a cijena je u međuvremenu sa 37 skočila na skoro 60 miliona. Radove izvodi firma “Euroasfalt” iz BiH.

Ovaj putni pravac Kolašin – Berane, preko Jezerina i Lubnica, planiran je kao regionalni put koji vezu između dva grada skraćuje za 40 kilometara, na svega 30 minuta.

Međutim, kako je auto-put od Podgorice izgrađen samo do Mateševa, očekivati je da će građani sjevero-istočnog dijela novi put Berane – Kolašin koristiti i da brže dođu do Podgorice.

Već zbog radova na putu Berane – Bijelo Polje traje saobraćajna izolovanost ovog dijela Crne Gore.

Građani Berana i ovog regiona zbog saobaćajnih radova sada za Podgoricu putuju usporeno, odnosno umjesto dva sata, nekada čak i pet sati.

(Berane online)

1 Comment

1 Comments

  1. Predrag Popovic

    10.03.2024. 19:01 at 19:01

    Ovo je sprdanje sa gradjanima. Hitno raskinuti ugovor sa Euroasfalt i uvesti novog izvodjaca koji ce posao zavrsiti najkasnije do sredine ljeta. Istovremeno pokrenuti krivicni postupak protiv odgovornih u firmi izvodjaca, projektanta, Ministarstva saobracaja i Uprave za puteve

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli

Vlada je ovu odluku donijela na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova

Foto: BORIS PEJOVIC

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

Vlada je ovu odluku donijela na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova.

Odlukom su ograničene maksimalne marže u iznosima do pet odsto i u veleprodaji i do sedam odsto.

„Imajući u vidu da je, kontinuiranim praćenjem stanja na tržištu i kretanja cijena, uočeno da usljed eksternih šokova i dalje postoji rast cijena proizvoda koji čine osnovne prehrambene proizvode. Odluka je rezultat usaglašavanja liste proizvoda sa Privrednom komorom, a njen cilj je da se zaštite ranjive kategorija kupaca, sa nižim primanjima, a da se pri tom očuva privredna djelatnost trgovaca u maloprodaji i veleprodaji. Poseban akcenat u odluci je stavljen na proizvode domaćih proizvođača, što dodatno osnažuje ekonomiju naše zemlje, podiže konkurentnost domaće privrede i domaće proizvode čini dostupnim i povoljnijim“, piše u saopštenju.

Odluku o ograničavanju cijene ranije je najavio potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Ðeljošaj.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Spajić poslanicima: „I vama sa 3.000 eura primanja će porasti zarade, ali samo 200 eura. Pustiću suzu za vama, ali u mjesecu Limburgu! Ne interesujete me vi“

„Ne interesujete me vi sa 3.000 eura“, poručio je premijer

U prosjeku zarade rastu 25%. Onima sa nižim primanjima zarade će značajno više da rastu, kazao je premijer Milojko Spajić .

Premijerski sat održava se danas nakon što je prethodni pokušaj onemogućen od strane poslanika DPS.

„To je socijalna država o kojoj gospodin Boris Mugoša (poslanik SD) često govori. To je otjelotvorenje socijalne države. To nije priča, to je prava socijalna država koja brine o građanima sa nižim primanjima.

A za vas što imate 3.000 eura, što će vam prosječna plata porasti za 7%, odnosno 200 eura, vjerujte mi, pustiću suzu za vas. Ali u mjesecu Limburgu. Ne interesujete me vi. Ne interesujete me vi sa 3.000 eura. I vama će porasti zarade. Nećemo vas ostaviti bez ičega. Nećemo vas ostaviti bez povećanja. Imaćemo u prosjeku 1.000 eura zarade u Crnoj Gori u oktobru. To je suština priče“, kazao je Spajić.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Brašno skuplje za 15 odsto, a ulje za oko 25 odsto

Trgovci sada vraćaju marže pa će kod veleprodaje iznositi najmanje deset odsto, a kod maloprodaje 15 odsto. To bi kumulativno trebalo da utiče na konačni rast maloprodajnih cijena za oko 15 odsto

Cijene brašna u većini crnogorskih trgovina biće narednih dana povećane za oko 15 odsto, dok se očekuje da Srbija iduće sedmice dozvoli izvoz jestivog suncokretovog ulja ali sa većim cijenama pa bi i ova osnovna namirnica poskupjela za 20 do 25 odsto, saznaju “Vijesti”.

Uredba o ograničavanju trgovačkih marži na osnovne životne namirnice brašno, ulje, šećer i so prestala je da važi 30. juna, ali većina trgovaca nije tada povećala marže i cijene, već to radi sada.

Uredbom su marže za ova četiri artikla bila ograničene na pet odsto za trgovine na veliko i do sedam odsto u trgovinama na malo. Trgovci sada vraćaju marže pa će kod veleprodaje iznositi najmanje deset odsto, a kod maloprodaje 15 odsto. To bi kumulativno trebalo da utiče na konačni rast maloprodajnih cijena za oko 15 odsto.

Proizvođači ulja u Srbiji obavijestili su crnogorske trgovce da će zabrana izvoza ulja prestati krajem iduće sedmice, ali i da će nakon toga nabavne cijene biti veće za oko 20 odsto.

Crna Gora iz Srbije ne može da uvozi ulje od 25. juna, iako o tome nije donijeta nikakva zvanična odluka. Zabrana je počela da se primjenljuje nakon govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će “malo zaustaviti izvoz ulja” zbog manjeg roda u Ukrajini i dok ne analiziraju globalnu situaciju i njihove domaće potrebe za uljem.

Do rasta cijena ulja u crnogorskoj maloprodaji za oko 25 odsto došlo bi zbog rasta nabavnih cijena, ali i vraćanja trgovačkih marži.

Zbog prestanka važenja ograničenja trgovačkih marži, trgovci su već dijelimično za oko desetak odsto povećali cijene šećera i soli. Izvor “Vijesti” kazao je da se ne očekuje dalji rast cijena ove dvije namirnice.

Zbog prestanka važenje ograničenja trgovačkih marži, trgovci su već dijelimično za oko desetak odsto povećali cijene šećera i soli. Izvor „Vijesti“ kazao je da se ne očekuje dalji rast cijena ove dvije namirnice.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije