Connect with us

POLITIKA

ISPRED SKUPŠTINE

(FOTO/VIDEO) Na protestu zapaljen transparent sa likom Mandića: „Mi nijesmo Srbi i nikada nećemo biti“

„U Srebrenici se desio genocid, to i ovdje rade, samo ne puškom“, poručeno je sa protesta kojem prisustvuju i poslanici DPS-a

Foto: Screenshot

Ispred Skupštine Crne Gore okupili su se građani koje je na protest pozvala organizacija Foruma slobodnih građana „Luča“ i opozicija.

Predrag Vušurović iz „Luče“ je rekao da je Andrija Mandić nedostojan da obavlja funkciju šefa Skupštine. Naveo je da su s njim na bini Jelena Marković (LP), Nikola Zirojević (SD) i Oskar Huter (DPS).

„Spiskove imaju, ali popis teško. Za početak – bojkot“, poručio je Vušurović, prenose „Vijesti“.

Marković je kazala da se nisu stekli uslovi za održavanje popisa, te da građani imaju pravo da brane državu svim demokratskim sredstvima, uključujući bojkot.

Foto: Balša Rudović

„Tužilaštvo ne vidi da se pokušava puzajući državni udar. Stvoren je ambijent anticrnogorskog djelovanja. U ovim uslovima nije moguće slobodno izjašnjavanje građana na popisu, niti bi ti rezultati mogli biti vjerodostojni. Jedno od demokratskih sredstava kojim ćemo se braniti je bojkot. Umjesto da VDT reaguje i procesuira plasiranje anticrnogorstva, oni staju na stranu Crkve Srbije i Vučića. On i njegovi ministri su se umiješali u popis“, poručila je Marković.

Kazala je da je na čelo Skupštine izabran „četnički vojvoda Mandić.“

Foto: Balša Rudović

„Koliko su urušene institucije, svjedoči da je Mandić došao tu iako se protiv njega vodi postupak za najteže krivično djelo – terorizam u pokušaju. On je i državljanin Srbije, što je protivno zakonu. Četnički vojvoda pripada polu koji promoviše mrak kroz klerofašizam, nacionalizam… Branićemo i odbraniti Crnu Goru“, dodala je Marković.

Ona je kazala da „srpska crkva“ i Srbija kradu crnogorsku istoriju i kulturu, a „to je zločin prema slobodarskom crnogorskom narodu“.

Foto: Balša Rudović

„U Srebrenici se desio genocid, a to i ovdje rade, samo ne puškom. To je kulturni genocid. EU i NATO moraju da nas zaštite i ne smiju više zabadati glavu u pijesak…Mi nijesmo Srbi i nikad nećemo biti. Moja majka je pupčanom vrpcom vezala moju nacionalnost. Znači, imam dvije majke – onu koja me rodila i Crnu Goru. Mi nećemo izdati majke“, navodi Marković.

Dio učesnika skupa zapalio je transparent s likovima Andrije Mandića i Sava Fatića.

Na transparentu je pisalo – „Savo i Andrija, braća po izdaji“.

Poslanici DPS-a napustili su zgradu parlamenta i pridružili se građanina koji protestuju.

Foto: Nikola Dragaš

Njihov izlazak iz parlamenta ispraćen je aplauzima okupljenih.

Okupljeni skandiraju – „Mandiću napolje“ i „Ne ljubimo lance“.

Učesnici protesta nose i transparente sa porukama „Vučiću, džukelo slomićes zube na Crnu Goru“, „Izgubismo Drugi svjetski rat“, „Ne četničkoj vladi“, „Smrt fašizmu sloboda narodu“…

Grupa građana okupljena ispred Skupštine skandira „Ne ljubimo lance“, „Izdaja“…

Foto: Balša Rudović

Poručeno je da se protest organizuje povodom izbora lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića za šefa parlamenta.

Učesnici skupa nose zastave Crne Gore, EU, Slovenije…

Pojačane su mjere obezbjeđenja ispred zgrade parlamenta.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije