Connect with us

DRUŠTVO

"KORISTILI SKY APLIKACIJU"

Nekadašnji visoki funkcioneri policije bili na vezi sa kriminalcima?

„Činjenica je da kriptovanu Sky aplikaciju nijesu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe Kavači“

Foto: Ilustracija

Crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili su više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmjenjivali putem kriptovane Sky aplikacije.

To je “Vijestima” saopštio izvor iz bezbjednosnih službi, navodeći da inspektori prioritetno češljaju poruke koje su razmjenjivali pripadnici organizovanih kriminalnih grupa i osobe sa njima povezane, među kojima ima i onih sa policijskom značkom.

Navodno, među tim porukama dokazi su za više teških krivičnih djela, komunikacija pripadnika klanova oko međunarodnog šverca kokaina, dogovori za izvršenja krivičnih djela, kao i međusobne prepiske kriminalaca o njima suprotstavljenim ekipama.

”Jedan dio poruka odnosi se na krivčna djela počinjena u Srbiji, za koja je već optužena organizovana kriminalna grupa bliska kavačkom kriminalnom klanu. Bez obzira na činjenicu da se taj postupak vodi u Srbiji i ovdje će se provjeravati ono što je u našoj nadležnosti. Mimo toga, provjeravaće se i sve inkriminišuće poruke koje su razmjenjivali preko kriptovane aplikacije, kako bi se potkrijepile i materijalnim dokazima. Ima užasnih poruka, ali to samo pokazuje koliko su oni bili osilili, vjerujući da će njihove mračne tajne ostati nedokučive”, kazao je isti izvor.

Taj sagovornik dodao je da je među porukama koje su dobili i dio koji se odnosi na planiranje napada na sutkinju Biljanu Uskoković.

”Među prepiskama su i poruke koje su razmijenili članovi kriminalne grupe koja je mjesecima pratila sutkinju Uskoković i kovala plan kako, kada i gdje da je napadnu. Naravno, ima i onih u kojima se može pročitati da nekom funkcioneru ‘treba je**ti mater’, ali i poruka u kojima, recimo, pripadnici jednog klana razmjenjuju informacije o svojim nestalim prijateljima, maltene, kao da vode svoje istrage”, rekao je taj izvor.

On je istakao da uz podršku inostranih partnera crnogorski inspektori, koji rade na otkrivanju i sprečavanju najtežih krivičnih djela, pokušavaju da sklope mozaik i procesuiraju sve za koje imaju dokaze, potkrijepljene i ponekim priznanjem krivičnog djela jer su se u međusobnoj komunikaciji kriminalci hvalili jedni drugima.

”Osim na njima, fokus je na korumpiranim policajcima koji su sarađivali sa njima i taj dio je prioritetan. Činjenica je da kriptovanu Sky aplikaciju nijesu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe ‘Kavači’. Ta istraga vodi se po nalogu Biroa za operativnu koordinaciju, koji je tražio da se utvrdi njihovo eventualno učešće u zaštiti te organizovane kriminalne grupe i njihovim prljavim poslovima”, rekao je sagovornik “Vijesti.

Sky ECC

Šifrovana komunikaciona mreža “Sky ECC” koju su dominantno koristili kriminalci “provaljena” je i ugašena početkom 2021. godine, a za to je najzaslužnija belgijska policija koja je tokom dvogodišnje istrage presrela milijardu poruka.

Belgijska policija je u završnici te akcije – 9. marta, isključila sa mreže server ECC, zaplijenila ga i uhapsila 48 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Prema njihovoj istrazi, oko 171.000 telefona bilo je opremljeno “Sky ECC” aplikacijom, objavilo je tada tužilaštvo Belgije.

Tužioci su tada saopštili i da su, nadgledajući šifrovane poruke, uspjeli da spriječe desetine planiranih zločina, uključujući otmice i ubistva.

U julu prošle godine evropska policija provalila je drugu šifrovanu komunikacionu mrežu – “EncroChat” i nadgledali su kriminalce dok su planirali isporuke droge, poslove s oružjem i atentate.

Da je kriptovana komunikacija postala nemoguća pokazuje i međunarodna policijska akcija “Trojanski štit” u kojoj je početkom juna uhapšeno više od 800 ljudi.

Evropska policijska služba (EUROPOL) tada je saopštila da je ta akcija protiv organizovanog kriminala izvedena nakon dešifrovanja kriptovane komunikacije između kriminalnih grupa i da su hapšenjima spriječili više od stotinu likvidacija.

Iz EUROPOL-a je tada saopšteno da su FBI, holandska Nacionalna policija i švedska Policijska uprava u saradnji sa američkim Upravom za borbu protiv droge (DEA) i policijama 16 drugih zemalja uz njihovu podršku izveli najveću operaciju u borbi protiv “šifriranih kriminalnih aktivnosti”.

Operaciju nazvanu “Trojanski štit” istražitelji su počeli još 2019. godine, kada je Američki savezni biro u koordinaciji s australijskim policijskim snagama strateški razvio i tajno upravljao aplikcijom za kriptovanu komunikaciju ANOM, koju koristi više od 12.000 osoba iz više od 300 kriminalnih organizacija, koje djeluju u preko sto država, saopštili su iz EUROPOL-a.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) NVO “Škola sporta Iva”: Održano predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života” na Lokvama

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović

Foto: Privatna arhiva

U turističkom kompleksu “Skrivena” na Lokvama, kod Berana, održano je predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života”, u skopu projekta “Sportom do bolje inkluzije Roma u društvo”.

Foto: Privatna arhiva

Projekat realizuje NVO “Škola sporta Iva” iz Berana, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Foto: Privatna arhiva

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović.

Foto: Privatna arhiva

Navode da najmlađi nisu krili oduševljenje prilikom posjete pomenutom turističkom kompleksu, a većina je istakla da im je to i prvi put da borave na Lokvama.

Foto: Privatna arhiva

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Andrijevica: Asfalt na putu preko Trešnjevika u katastrofalnom stanju, pretvoren u rupe i kratere

Da se saobraćajnica nalazi u katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da čim vremenske prilike dozvole započne sanaciju

Foto: D. Jovović

Brojni zahtjevi upućeni Vladi Crne Gore da se regionalnom putu koji od Andrijevice, preko Trešnjevika, vodi do Mateševa posveti više pažnje nijesu urodili plodom. U to će se uvjeriti svi oni koji se upute ovom prometnom saobraćajnicom koja je najkraća veza između nekoliko opština na sjeveru Crne Gore sa novoizgrađenim auto-putem. Naime, ovaj put iz dana u dan doživljava sve veća oštećenja tako da se saobraćaj odvija krajnje otežano.

Zbog prolaska teških kamiona i uklanjanja snijega sa kolovoza, u minulih dva mjeseca na brojnim mjestima došlo je do potpunog pucanja asfaltne podloge i otvaranja velikih rupa i kratera, tako da se vozači često žale da su na ovom putu njihova vozila havarisana. Da se saobraćajnica nalazi u zaista katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da, čim to vremenske prilike dozvole, pristupe sanaciji.

Foto: D. Jovović

„S obzirom na to da je put preko Trešnjevika regionalnog karaktera lokalna uprava nema nadležnosti da ga održava i da tamo uspostavlja režim saobraćaja. To radi država i ja ponovo apelujem da nadležne službe preduzmu hitne mjere kako bi se ovaj put doveo u red. Tim prije, jer je trenutno stanje na ovom putu, zbog velikih oštećenja kolovoza, katastrofalno. Konačno, ovaj put mora da dobije znatno ozbiljniji tretman kada je njegovo održavanje u pitanju“, kazao je Ćulafić.

Mještani smatraju da su ovakvom stanju, u dobroj mjeri, kumovali teški kamioni koji preko Trešnjevika svakodnevno prevoze nedozvoljene terete.

„Od kako je otvorena prva dionica auto-puta i usled rekonstrukcije saobraćajnice Berane – Bijelo Polje put preko Trešnjevika postao je izuzetno prometan. I pored toga što se radi o uskom kolovozu sa mnoštvom nepreglednih krivina ovim putem svakodnevno krstari veliki broj kamiona sa prikolicama koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja i koji svojom težinom stvaraju ozbiljna oštećenja na kolovozu. Sve to govori da se ne pridaje pažnja održavanju ovog puta i da uspostavljeni režim saobraćaja treba da se koriguje“, kazao je mještanin Milutin Đurković.

I vlasnici ugostiteljsko-uslužnih objekata na Komovima navode da loš put preko Trešnjevika usporova dolazak turista na ovo područje.

Foto: D. Jovović

„Veliki broj turista iz čitavog svijeta hita da posjeti Komove, jer se radi o izuzetno atraktivnoj destinaciji. Međutim, ti turisti kad naiđu na prilazne puteve koji preko Trešnjevika vode ka Štavnoj i Komovima hvataju se za glavu, jer ne vjeruju da nešto ovako postoji. Tako oni, pored ovakve prirodne ljepote kojom raspolažu naši krajevi, sa sobom odnose ružne slike o našim putevima. Pred ovakvom činjenicom nadležni bi trebalo dobro da se zamisle, jer se sa ovako lošim putevima ne može razvijati turizam“, navodi Mikša Ćulafić, jedan od vlasnika uslužno- turističkog objekta na planini Štavna.

Nadležni da shvate značaj saobraćajnice od Andrijevice do Mateševa

Mještani ističu da je krajnje vrijeme da nadležni shvate značaj puta preko koji od Andrijevice preko Trešnjevika vodi do Mateševa.

„Dužina ovog puta iznosi 35 kilometara. Međutim, u datim okolnostima, zbog lošeg stanja saobraćajnice preko Trešnjevima, primorani smo da koristimo put preko Mojkovca i Kolašina u dužini od oko sto kilometara. No, i taj put se nalazi u fazi rekonstrukcije, zbog čega se vozači suočavaju sa otežanim putovanjem i dugotrajnim zastojima. Treba imati u vidu da je put preko Trešnjevika, zbog neadekvatnog čišćenja snijega u zimskom periodu, često neprohodan i da je po prioritetima održavanja svrstan u petu kategoriju. Ovo su podaci koji opominju da država mora konačno da shvati da i narod ovoga kraja ima pravo na život“, poručili su mještani.

(Izvor: Dan)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vlada smijenila direktoricu Kliničkog centra Ljiljanu Radulović

Novi direktor prema nezvaničnim saznanjima RTCG biće kardiohirurg Aleksandar Radović

Dr Ljiljana Radulović

Vlada je na današnjoj sjednici smijenila direktoricu Kliničkog centra Crne Gore Ljiljanu Radulović, saznaje Portal RTCG. Novi direktor prema njihovim nezvaničnim saznanjima biće kardiohirurg Aleksandar Radović.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun predložio je Vladi prošle sedmice razrješenje direktorice Kliničkog centra Ljiljane Radulović.

Šimun je zatražio detaljnu analizu poslovanja zdravstvenih ustanova, uključujući i rad direktora.

Nakon pregleda dokumentacije i provjere rada od strane Komisije, Šimun je smijenio i direktora podgoričkog Doma zdravlja Danila Jokića i Doma zdravlja u Herceg Novom Aleksu Đekića.

Šimun je naveo da će uslijediti smjene svih koji nijesu radili po zakonu i propisima, a koji su time ugrozili rad ustanove i pacijente.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije