Connect with us

POLITIKA

POSLANIK ĐUKANOVIĆEVE PARTIJE

Nikolić ubijeđen: Pobijediće kandidat DPS-a na predsjedničkim izborima

Na pitanje da li će lider DPS-a Milo Đukanović biti kandidat, Nikolić je rekao da je na prethodnim predsjedničkim izborima Đukanović, ostvario apsolutnu većinu glasova u prvom krugu i da je to bila najubjedljivija pobjeda na nekim izborima od uvođenja višestranačja

Nikolić, Foto: FOS

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) pobijediće na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, ocijenio je poslanik te stranke Andrija Nikolić navodeći da će organi partije narednih dana odlučiti ko će to biti.

Na pitanje da li će lider DPS-a Milo Đukanović biti kandidat, Nikolić je rekao da je na prethodnim predsjedničkim izborima Đukanović, ostvario apsolutnu većinu glasova u prvom krugu i da je to bila najubjedljivija pobjeda na nekim izborima od uvođenja višestranačja.

„I danas mjesne i opštinske organizacije DPS-a vide Đukanovića kao jednog od najozbiljnijih kandidata za najviše državne funkcije, uključujući mjesto predsjednika države i Vlade“, kazao je Nikolić u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, takvo razmišljanje partijske javnosti DPS-a nije iznenađenje, posebno kada se uzme u obzir da je u prethodne dvije i po godine institucija Predsjednika Crne Gore bila jedina funkcionalna u zemlji, iz koje se branilo ustavno uređenje.

„Đukanović je u najtežim vremenima novije političke istorije Crne Gore pokazao najviši stepen odgovornosti prema državnim poslovima, donosio je odluke koje su projektovale budućnost zemlje, pravilno birao tajming i put koji vodi ka ostvarenju državnih interesa u budućnosti“, naveo je Nikolić.

U javnosti se pominju imena potencijalnih kandidata za predsjednika države, između ostalih, profesorice Milice Pejanović Đurišić.

Nikolić je, odgovarajući na pitanje da li bi DPS-u bilo prihvatljivo da Pejanović Đurišić bude kandidat, kazao da je ona skoro tri decenije angažovana na važnim državnim poslovima, da je bila prva predsjednica DPS-a.

Nikolić je rekao da je Pejanović Đurišić bila i prva Crnogorka na čelu Ministarstva odbrane, kao i da je ugled koji ima u zemlji i inostranstvu uvijek čini predisponiranom za obavljanje najviših državnih funkcija.

Iz pojedinih partija opozicije saopštili su da se zalažu za zajedničkog kandidata, a u Socijaldemokratskoj partiji smatraju da bi to trebalo da bude nestranačka ličnost.

Nikolić je, odgovarajući na pitanje da li je DPS-u to prihvatljivo, kazao da njihove tradicionalne i potencijalne partnere i saveznike nijesu putem medija obavještavali o razmišljanjima na tu ili bilo koju drugu važnu temu, nego su se rukovodili da prvo obave unutrašnje konsultacije, a da nakon toga obavijeste javnost putem medija.

„Svi do čijeg mišljenja držimo, uključujući aktuelne i neke potencijalne saveznike, biće blagovremeno obaviješteni o onome što su naša razmišljanja, a nakon toga ćemo, siguran sam, svi zajedno obavijestiti zainteresovanu javnost o tome“, dodao je Nikolić.

Upitan da li to znači da ne isključuje mogućnost jedinstvenog kandidata, Nikolić je rekao da i ako bude zajednički, biće i drugih i DPS-a.

Na pitanje kako komentariše ocjene da nije dobro što su predsjednički izbori raspisani bez prethodnih konsultacija, Nikolić je odgovorio da je saglasan sa tim jer, kako je naveo, odgovornim ljudima nije potrebno sve propisati.

On je rekao da je, nažalost, izostalo konsultovanje predstavnika parlamentarnih političkih subjekata u vezi sa raspisivanjem predsjedničkih izbora.

Nikolić je ocijenio da to nije stvar samo nepoštovanja nekih nepisanih standarda, nego i odlika deficita demokratske kulture koju živimo u Crnoj Gori.

Taj potez, kako je dodao, ne iznenađuje.

„Sve to liči na taktiku odlaganja parlamentarnih izbora kako bi politički subjekti male snage, koji kontrolišu smijenjenu Vladu, održali status kvo i nastavili sa zloupotrebom sistema vlasti do krajnjih granica“, kazao je Nikolić.

Na pitanje da li među 26 kandidata za sudije Ustavnog suda vide nekog koga bi podržali, on je odgovorio potvrdno.

„Mi želimo da sudije Ustavnog suda budu izabrane. DPS je obnavljala ovu državu, a stabilnost države ogleda se u stabilnosti njenih institucija. Dakle, nas ne treba podsticati da učinimo funkcionalnom jednu od najvažnijih institucija u CG“, kazao je Nikolić.

U DPS-u, kako je naveo, očekuju da dođe do racionalnog kompromisa koji će voditi ka izboru kandidata za sudije Ustavnog suda, kako bi ta institucija konačno postala funkcionalna i zemlja pokrenula proces evropskih integracija, koji je dugo u stagnaciji.

On je kazao da nije bilo formalnih pregovora partija o izboru sudija i da je logično da ih nema sve dok traje procedura saslušanja kandidata pred Ustavnim odborom.

„Naravno, kada se ta procedura okonča, vjerujem da će biti raspoloženja da krenemo u tom pravcu, a do tada svakako održavamo neformalnu komunikaciju sa potencijalnim partnerima na tom zajedničkom poslu“, naveo je Nikolić.

Upitan od koga očekuje da pokrene dijalog na tu temu, on je kazao da je za očekivati da taj poziv dođe od parlamentarne većine, ako se uzme u obzir da je pitanje izbora sudija Ustavnog suda nadležnost parlamenta.

Prema njegovim riječima, EU ima pravo da zahtijeva od Crne Gore da isporuči određene rezultate, posebno u situaciji kada državna vlast navodno želi članstvo u EU, a ignoriše sugestije sa evropskih adresa.

On je istakao da je jasno da su upozorenja EU i ostalih partnera veoma ozbiljna.

„Nadam se da će ovoga puta biti dovoljno pameti u parlamentarnoj većini ili njenom dijelu da se Ustavni sud konačno deblokira“, kazao je Nikolić.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Usvojen izvještaj o prijemu Kosova u Savjet Evrope

Nakon višečasovne rasprave od ukupno 171 poslanika, izvještaj je podržao 131, 29 je bilo protiv, dok je 11 bilo uzdržano

Foto: Shutterstock, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Izvještaj o članstvu Kosova u Savjetu Evrope usvojen je na kraju današnjeg zasjedanja Parlamentarne Skupštine, javlja Kossev info.

Nakon višečasovne rasprave od ukupno 171 poslanika, izvještaj je podržao 131, 29 je bilo protiv, dok je 11 bilo uzdržano.

Ovom odlukom je Parlament preporučio Komitetu ministara SE, koji donosi konačnu odluku, da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo.

Izvjestilac Dora Bakojani pozvala je da PS SE prihvati njen izvještaj. Većina predstavnika političkih grupacija priznala je da unutar svojih redova nema jedinstven stav.

Poslanica iz redova Evropske narodne partije i šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Biljana Pantić Pilja istakla je da je izvestilac Dora Bakojani, prijedlogom da Priština postane član SE, prekršila norme međunarodnog prava i principe na kojima je Savjet Evrope osnovan.

„Ući ćete u istoriju zbog kršenja normi međunarodnog prava“, rekla je Pantić Pilja, podsjećajući Bakojani da je sama u izvještaju navela tri uslova za članstvo Prištine.

Šefica delegacije Crne Gore Maja Vukićević rekla je da ona neće podržati izvještaj Dore Bakojani, iako će, kako je poručila, iz delegacije Crne Gore biti glasova i za članstvo Prištine u SE.

Većina predstavnika političkih grupacija u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) priznala je da unutar svojih redova nema jedinstven stav o aplikaciji Prištine za članstvo u SE, a jedini koji su otvoreno rekli da neće glasati za izvještaj Bakojani su evropski konzervativci.

Prema složenim pravilima procedure, delegacija Srbije moći će da zatraži glasanje o kvorumu.

Ukoliko dobije podršku, biće neophodno da bar stotinu od ukupno 300 poslanika od 46 zemalja članica Savjeta Evrope bude prisutno u sali u trenutku glasanja.

Ako ovaj uslov bude ispunjen, biće potrebna dvotrećinska većina da bi prijedlog o prijemu Prištine bio usvojen.

Ukoliko ishod glasanja bude povoljan za Prištinu, onda će Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiti preporuku za njen prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji je izvršno tijelo Savjeta Evrope i donosi konačnu odluku, i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Bilo bi to prvi put da se odluka o prijemu nove članice ne donosi jednoglasno, kako je to do sada uvijek bio slučaj u istoriji Savjeta Evrope, najstarije panevropske organizacije, osnovane posle Drugog svjetskog rata, da nadzire poštovanje ljudskih prava i pravne države.

Takođe, bilo bi to prvi put da u ovu organizaciju bude primljena teritorijalna jedinica, koja nije članica Ujedinjenih nacija, nisu je kao državu priznale sve članice Savjeta Evrope i koja je proglasila ocjepljenje od države koja jeste članica Savjeta Evrope, odnosno od Srbije u ovom slučaju.

Od 46 država članica Savjeta Evrope, nezavisnost i državnost Kosova nije priznalo njih 12. U izvještaju Bakojanijeve od njih se ne traži da sada priznaju nezavisnost Prištine, ali se traži da poštuju odluku o prijemu Prištine u Savjete Evrope kada ona bude definitivno donesena.

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope juče je podržao nacrt mišljenja o tome, a danas bi trebalo da se izjasni Politički komitet.

Srpska delegacija podnijela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem Kosova u tu organizaciju, a jednim se traži odlaganje odluke o zahtjevu Prištine za članstvo.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope saopštila je da su srpska delegacija i član kiparske delegacije u Odboru za pravna pitanja i ljudska prava glasali protiv nacrta mišljenja o članstvu Prištine u Savjetu Evrope.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Nikolić: Hapšenje Katnića je osveta što je 2016. spriječio državni udar

„Proces protiv njega i Lazovića motivisan osvetom“, kaže Nikolić

Proces koji je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo protiv Zorana Lazovića i Milivoja Katnića politički je motivisan, a o tome svjedoči i političko-medijska atmosfera u kojem se sprovodi, ocijenio je portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić.

„Hapšenje Katnića, predstavlja osvetu što je u Crnoj Gori 2016. godine spriječio državni udar, i to potvrđuju izjave nekadašnjih lidera DF-a. Svima je jasno da je sljedeći korak, poništavanje sudskog procesa koji se vodio za pokušaj državnog udara, što je juče posredno i tražio jedan od lidera bivšeg DF, optužen u tom postupku“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima na ovakav zaključak upućuje okolnost da su hapšenje navedenih lica, „osvetnički najavljivali lideri nekadašnjeg DF-a uoči promjene vlasti 30. avgusta, a da se već godinama slušaju najave i crtaju mete iz političko-bezbjednosnih krugova koji su hiljadama naručenih tekstova nastojali diskreditovati lica koja su decenijama radili u pravosudnom i bezbjednosnom sektoru.“

On je kazao da je indikativno i nepostupanje SDT-a u odnosu na Skaj prepiske pripadnika škaljarskog klana.

„Kojima se ukazuje na veze ovog klana sa pojedincima iz nove vlasti, o kojima smo čitali kada su u avgustu 2020. najavljivali da će nakon promjene vlasti Lazović i Katnić biti ili likvidirani ili uhapšeni po nalogu šefova Škaljaraca. Očigledna namjera da se nezakonito i revanšistički Katnić i Lazović po svaku cijenu strpaju u zatvor, demonstrira i pritisak koji se preko medijsko-političkih krugova vrši na Viši sud kako bi im se odredio pritvor, iako za to ne postoji nijedan zakonski osnov budući da ne postoji ni mogućnost ponavljanja krivičnog djela, niti uticaja na svjedoke, kao ni mogućnosti bjekstva“, rekao je Nikolić.

On je rekao da je činjenica da su na vlasti oni koji su optuženi za državni udar.

„Da od njih zavisi stabilnost Vlade, i da očigledno ključno upravljaju procesima u državi, baca sumnju da se radi o montiranom procesu, sa jasnim motivima osvete. Nadamo se da su oni koji u tome učestvuju svjesni da će svaki njihov nezakoniti postupak, biti okvalifikovan kao očigledna zloupotreba službenog položaja“, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

DPS: Katnić i Lazović decenijama radili u interesu građana Crne Gore, poštovati pretpostavku nevinosti

„Jutrošnja akcija SDT-a nastavak revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine. Cilj je kriminalizacija prethodne vlasti po svaku cijenu“

Jutrošnja akcija Specijalnog državnog tužilaštva nastavak je prakse revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine, a koji za cilj ima kriminalizaciju prethodne vlasti po svaku cijenu uz ambiciju da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju državni udar, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

U jutrošnjoj akciji, po nalogu SDT-a, uhapšeni su bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović. To tužilaštvo ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

„Svjedoci smo da je sve što se jutros dogodilo prethodno mjesecima, pa i godinama, najavljivano od strane beogradskih medija i stranaka aktuelne vlasti dok su optužnice pisane na naslovnim stranama medija koji su eksluzivno i nezakonito u posjetu sumnjivih SKY materijala i dokumenata iz Agencije za nacionalnu bezbjednost. Takođe, interesantno je da za skoro 4 godine u Crnoj Gori nije učinjeno nijedno krivično djelo, budući da SDT i dalje ćuti na stotine krivičnih prijava koje je DPS podnio za očigledne zloupotrebe službenog položaja od strane funkcionera koji su došli na pozicije na talasu tridesetoavgustovskog ‘oslobođenja'“, saopštio je DPS.

„Finalno, Demokratska partija socijalista poziva na poštovanje pretpostavke nevinosti i suzdržavanje od medijskog senzacionalizma budući da lica koja su jutros lišena slobode su osobe koje su decenijama radili najodgovornije tužilačke i policijske poslove u interesu građana Crne Gore te bez obzira na iskompleksiranu ostrašćenost zaslužuju pošten tretman u javnosti“, zaključuju iz te partije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije