Connect with us

DRUŠTVO

PRIJEM U ZGRADI OPŠTINE

Opština Berane nagradila najuspješnije učenike Gimnazije „Panto Mališić“

„Vašim uspjesima na takmičenju znanja, samo utvrđujete i potvrđujete ime i veliku prošlost beranske gimnazije, i vašim znanjem poručujete da će taj centar duhovne kulture i obrazovanja biti sve jači i da ovaj grad ne treba da brine za nastavak slave naše Gimnazije „Panto Mališić““, kazao je v. d. predsjednika Opštine Marko Lalević, ističući da su 4 glavna stuba našeg grada, koji su nas održali kroz istoriju i sa kojima se i danas možemo ponositi, manastir Đurđevi Stupovi, Opšta bolnica u Beranama, Gimnazija „Panto Mališić“ i zgrada Opštine Berane, i ako jedan od tih stubova popusti to bi se negativno odrazilo na čitav grad

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Za šest učenika Gimnazije „Panto Mališić“, od prvog do četvrtog razreda, koji su na Državnom takmičenju u znanju za 2020/2021. godinu ostvarili zapažene rezultate, njihove profesore-mentore i direktora ove ustanove, u Maloj sali Opštine, organizovao je prijem uz poštovanje mjera vršilac dužnosti predsjednika Opštine Berane Marko Lalević. Prisustvovali su i predsjednik SO Berane Novica Obradović i sekretar za finansije i ekonomski razvoj Bojan Radošević.

Iz beranske Gimnazije prijemu su prisustvovali direktor Sreten Lutovac; profesori Tatjana Mićović, Man Kolenović, Tanja Bojović, Goran Babović i Miljan Petrić; učenici Filip Došljak, Teodora Došljak, Miloš Barjaktarović, Jovana Brakočević, Mirko Kuburović i Anđela Jočić.

V. d. predsjednika Opštine čestitao je učenicima na uspjehu i poželio im sreću u daljem školovanju.

„Kada danas pomenem Berane prve asocijacije na koje pomislim i simboli ovog grada su manastir Đurđevi Stupovi, Opšta bolnica u Beranama, Gimnazija „Panto Mališić“ i zgrada Opštine Berane. To su 4 glavna stuba našeg grada koji su nas održali kroz istoriju i sa kojima se i danas možemo ponositi. Ako jedan od tih stubova popusti to bi se negativno odrazilo na čitav grad. Vašim uspjesima na takmičenju znanja, samo utvrđujete i potvrđujete ime i veliku prošlost beranske gimnazije, i vašim znanjem poručujete da će taj centar duhovne kulture i obrazovanja biti sve jači i da ovaj grad ne treba da brine za nastavak slave naše Gimnazije „Panto Mališić““, kazao je Lalević.

Izrazio je uvjerenje da će se mlade Beranke i Beranci, sve češće, sa fakultetskim diplomama vraćati u rodni grad.

„Znanje je vrijednost na koju se možemo osloniti kada razmišljamo i kada planiramo budućnost našeg grada. Podrška promociji znanja je jedan od prioriteta Opštine Berane. Sigurno je da ćete sa pozicije lokalne uprave imati svu potrebnu podršku u školovanju i izazovima koji vam predstoje“, kazao je Lalević učenicima.

Vršilac dužnosti predsjednika Opštine Marko Lalević predložio je da Opština Berane i rukovodstvo Gimnazije „Panto Mališić“ pokrenu zajedničku inicijativu za otvaranje Istraživačkog naučnog centra u Beranama, po ugledu na „Petnicu“ u Srbiji.

„Tu bi se okupljali svi najbolji učenici srednjih, osnovnih škola, nadareni studenti, sa kojima bi radili emenintni profesor iz Crne Gore i okruženja, čime bi opština Berane postala regionalni centar znanja i obrazovanja što vas rezultat na takmičenju i pokazuje da već jesmo“, kazao je Lalević.

Na kraju je prenio pozdrave od bivšeg predsjednika Opštine Dragoslava Šćekića, koji je na Tviteru čestitao veliki uspjeh beranskom gimnazijalcima.

Predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović odao je zahvalnost onome što su pokazali đaci Gimnazije na takmičenjima.

„Velika je čast biti učenik i profesor beranske Gimnazije. Ovu obrazovnu ustanovu sa najdužom tradicijom u našem gradu pohađali su velikani poput Dušana Kostića, doktora Branka Zogovića…“, kazao je Obradović.

Izrazio je nadu da će se učenici nakon završetka studija vratiti u Berane.

Sekretar za finansije Bojan Radošević podsjetio je da Opština ulaže značajna sredstva u obrazovanje, nabrajajući neke od aktivnosti poput tradicionalne dodjele besplatnih udžbenika svim osnovcima, od prvog do devetog razreda, nagrađivanje najboljih učenika osnovnih i srednjih škola na tradicionalnoj svečanosti u Centru za kulturu, kao i stipendiranje najboljih beranskih studenata.

Direktor Gimnazije Sreten Lutovac zahvalio se Opštini Berane na prepoznavanju velikog uspjeha njihovih učenika, kao i na organizovanom prijemu.

Direktor je istakao da zbog trenutne epidemiološke situacije đaci i u ovim uslovima, pohađajući onlajn nastavu, ostvaruju znatne uspjehe na takmičenjima.

U ime učenika, Opštini Berane zahvalila se na ukazanoj pažnji Anđela Boričić.

Najuspešniji učenici Gimnazije „Panto Mališić“ dobili su od Opštine novčanu nagradu.

Podsjetimo, Ispitni centar Crne Gore (ICCG) objavio je nedavno imena osnovaca i srednjoškolca, ovogodišnjih pobjednika Državnog takmičenja u znanju.

Među nagrađenim učenicima i onima koji su se visoko kotirali osvajanjem jednog od prva tri mjesta, našli su se i učenici Gimnazije “Panto Mališić” i to sledećim redom: Filip Došljak, IV razred – 1. mjesto i prva nagrada iz programiranja (mentor Miljan Petrić);
Teodora Došljak, I razred – 3. mjesto i treća nagrada iz njemačkog jezika (mentor Man Kolenović); Miloš Barjaktarović, III razred – 3. mjesto iz matematike (mentor Tanja Bojović); Jovana Brakočević, II razred – 3. mjesto iz fizike (mentor Goran Babović); Mirko Kuburović, IV razred – 2. mjesto iz fizike (mentor Goran Babović) i Anđela Jočić, IV razred – 3. mjesto iz hemije (mentor Tatjana Mićović).

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

U Beranama škola onlajn i naredne sedmice, zatvoren i vrtić

„Produžavaju se aktuelne mjere, s obzirom na to da je broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika veći od 800“, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

U Beranama će, kao i Nikšiću, Mojkovcu, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici, škole nastaviti sa onlajn nastavom i tokom naredne sedmice, saopšteno je na pres konferenciji Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Navedeno je da će i vrtići ostati zatvoreni.

„Produžavaju se aktuelne mjere u tim opštinama, s obzirom na to da je broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika veći od 800“, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da se onlajn nastava za osnovne i srednje škole emituje na kanalima TVCG 2 i MNE SPORT, po programskoj šemi koja se objavljuje na posebno izrađenom web sajtu www.ucidoma.me, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me i internet stranici tog resora.

Kako su naveli, za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku, časovi se emituju na kanalima TV Teuta i TV Boin.

Podsjetimo, ranije iz Ministarstva prosvjete su saopštili da su sadržaji koji se emituju na TV kanalima objavljeni na You Tube – kanalu Uci Doma i na portalu www.ucidoma.me i da su razvrstani po nivoima obrazovanja, nastavnim predmetima i razredima.

„O daljim koracima u organizaciji nastave, koji će se preduzimati u skladu sa epidemiološkom situacijom, škole i javnost biće blagovremeno obaviješteni“, dodali su iz Ministarstva.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

U Beranama ostaju iste mjere, ublažene u Podgorici i Danilovgradu, policijski čas od ponoći

U Podgorici i Danilovgradu, s obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije, kafići će raditi do 23 časa, prodavnice do 22, biće dozvoljeno pohađanje nastave u ustanovama, omogućen rad igraonica, dok će teretane raditi od pet do 22 sata

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Policijski čas trajaće ubuduće od ponoći do pet sati ujutru narednog dana, prodavnice i privredna društva će raditi do 22, a ugostiteljski objekti sat duže.

Ministarstvo zdravlja i Insitut za javno zdravlje predstavili su na pres konferenciji nove mjere za suzbijanje koronavirusa.

Rad ustanova obrazovanja i kulture biće od 18 do 22 sata, a dostava hrane do ponoći.

Zabrana putničkog međugradskog saobraćaja i dalje će biti na snazi od petka u 21 do ponedjeljka u pet časova.

U Podgorici i Danilovgradu biće dozvoljeno pohađanje nastave u ustanovama, omogućen rad igraonica, dok će teretane raditi od pet do 22 sata.

Kladionice će biti otvorene od sedam do 22, a ugostiteljski objekti od sedam do 23 sata – za jednim stolom unutar objekta i u baštama moći će da budu do četiri osobe.

Privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo (tržni centri, štandovi/tezge i slično) radiće od sedam do 22, dok je dozvoljeno napuštanje ovih opština, odnosno međugradski saobraćaj.

Nove mjere za Podgoricu i Danilovgrad od ranije važe za opštine Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

U Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici proužavaju se aktuelne mjere u tim opštinama.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.

Nove mjere važiće od sjutra do 23. aprila, na nivou cijele države.

Iz Ministarstva zdravlja dostavili su i zvanično saopštenje u kome se navode nove mjere u Crnoj Gori.


Iz Ministarstva zdravlja su rekli da, iste mjere koje će se od 17. do 23. aprila primjenjivati u Podgorici i Danilovgradu, od ranije važe za opštine Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

„U Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici produžavaju se aktuelne mjere u tim opštinama, s obzirom na to da je broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika veći od 800. Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni“, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Kazali su i da je zabrana međugradskog saobraćaja za vikend i dalje na snazi.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Obrušilo se brdo kod Lubnica, nema povrijeđenih (VIDEO)

Ekipe radnika preduzeća „Crnagoraput“, koje su ubrzo angažovane na raščišćavanju ovog putnog pravca, oslobodile su jednu traku tako da se naizmjenično odvija saobraćaj

Foto: Vladan Obradović

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Dio brda na ulaz u selo Lubnice, u blizini Berana, sručio se danas na put koji vodi kroz selo i zatrpao obje kolovozne trake, a samo sticajem okolnosti nije bilo žrtava.

Zbog odrona put je bio zatvoren jedno vrijeme.

Ekipe radnika preduzeća „Crnagoraput“, koje su ubrzo angažovane na raščišćavanju ovog putnog pravca, oslobodile su jednu traku tako da se naizmjenično odvija saobraćaj.

U čišćenju puta pomogli su im i mještani Lubnica.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije