Connect with us

DRUŠTVO

GOSTUJUĆI NA A1 TELEVIZIJI

Petar Božović: Njegoševu kapelu će obnoviti Srbi i normalni Crnogorci

Vidjećemo pokoljenja, biće pametnija od nas, a avetniji od nas niko ne može biti, kazao je proslavljeni glumac

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Njegoševu kapelu na Lovćenu će obnoviti Srbi i normalni Crnogorci, poručio je slavni glumac Petar Božović gostujući u emisiji „U žiži“ na A1 Televiziji.

„Ne pristoji da je jedan veliki Njegoš utamničen na Lovćenu. Vidjećemo pokoljenja, biće pametnija od nas, a avetniji od nas niko ne može biti“, kazao je Božović.

Kako je naveo, on jeste Crnogorac, ali je i sam Vuk Karadzić govorio Srbin je iz Crne Gore, i iz Slavonije i Like.

I iz Hercegovine i iz Šumadije, pa kad dođe stani pa’ni, svi se oni ujedine„, istakao je glumac.

Na pitanje kako je biti Crnogorac u Beogradu nakon 30. avgusta, dodao je ta priča nema nikakve veze.

„To su priče za ove penzionere koji nemaju šta da rade, pa po cijeli dan ispijaju kafe. Meni je otac govorio: Sve u životu budi, samo nemoj da se baviš politikom. Ne mogu reći da me politika ne zanima, ali drago mi je što nikad nisam bio član neke partije“, iskren je Božović.

Odrastao je kao siroče, rano je ostao bez roditelja.

“Ja sam moga oca vidio dva puta u životu, majku nisam ni jednom. Reklo bi se teško djetinjstvo, ja sam imao divno djetinjstvo. Po ocu Božović iz Pipera, po majci Vlahović iz Rovaca. Kad sam išao kod njih uvijek su se takmičili kako su nasamarili jedni druge. Ja sam odrastao u istorijskom muzeju od Balkanskih ratova do ovih sada nesrećnih ratova.

Prije nego što sam znao da čitam, znao sam pesmarice i srpske narodne pjesme. Posle dva logora, čak mi je i otac rekao da je njemački logor bio mila majka pri ovome. Mržnja između pripadnika iste vjere i iste ideologije je veća i teža nego neprijatelja”, ispričao je Božović.

Crnu Goru smatra svojom majkom, pa mu je zato žao kad vidi i probleme koji muče ovu zemlju.

Žao mi je što sjever živi tako kako živi. Nigdje u svijetu nema da je sjever neke države siromašniji od juga. A nama na jugu uništena obala. Rafailovići bukvalno idu do magistrale. Jednom sam rekao jedini vam je manjak što zgrade nemaju još dva sprata, pa da mogu na Lovćen da doručkujem„, rekao jr Božović.

Prisjetio se svog druženja i prijateljstva sa proslavljenim rediteljem Živkom Nikolićem.

„Živko i ja nikad nismo dijelili Srbe i Crnogorce, niti smo ih svrstavali u ideologije i blokove. Sloboda je preduslov za svako stvaralaštvo. Zaista bi mi karijera bila mnogo siromašna da nisam upoznao mog Žileta“, kazao je Božović.

Prema njegovim riječima, svaki Živkov film je bio duboko promišljen.

„On je još tih godina vidio kuma Žorža iz „Ljepote poroka“. Žoržo je prototip svih crnogorskih tajkuna. Živko je bio toliko divan i skroman, nikad ga nisam prežalio“, naglasila je ova glumačka legenda.

Božović je kazao i da ne može da ode normalno u Crnu Goru zbog politike i granica.

“Kad mi kažu imate li pasoš, dođe mi da bljujem. Ti ćeš meni da tražiš pasoš za Crnu Goru. Jednom sam išao davno preko Jabuke, Pljevalja, prilazim prelazu i vidim da mi supruga Snežana nije stavila ličnu kartu. Približavam se šta ću. Dobar dan, rekoše ovi iz Srbije, a ovamo Crna Gora. Pitaju me šta mi je, ja im kazao da mi žena nije stavila ličnu kartu. On me gleda i kaže mi ne treba mi lična karta ni u Ameriku da idem.

Onda ide crnogorska granica, Crnogorci stanu i pokažu stav. Prišao je i kad me prepoznao uzviknuo je “Petar” i pozvao službenicu, tamo na granici samo što kolo nijesmo igrali”, prisjetio se on.

Iako su mnogi uvjereni da Božovićev glumački talenat prelazi balkanske granice, on svo ovo vrijeme ne bi mijenjao za Holivud.

“Pojedini mi kažu, e moj Petre umjesto da si u Holivudu ti ovdje trošiš vrijeme, a ja ovo vrijeme ne bih dao ni za tri Holivuda”, poručio je proslavljeni glumac.

(Berane online)

DRUŠTVO

Zemljotres kod Podgorice

„Registrovan je zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 km jugoistočno od Botuna (Crna Gora)“, navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju

Foto: ZHMS

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 17 časova i 15 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 km jugoistočno od Botuna (Crna Gora), navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Jačina zemljotresa u hipocentru (zaristu) iznosila je 3.1 jedinicu Rihterove skale, navode iz ZHMS .

Kako iz ZHMS ističu, prema preliminarnim podacima obrade, žariste ovog zemljotresa locirano je na dubini od 25 km.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Šćekić: Program „Evropa sad“ poguban, razmatramo vraćanje zdravstvenih doprinosa

“Jednostavno to moramo da uradimo”, kaže Šćekić

Foto: Ivan Petrović Ipe/DAN

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Program „Evropa sad“ ozbiljno je ugrozio zdravstveni sistem i zbog sredstava koja nijesu predviđena u budžetu u prethodnom periodu imali smo problem i za plaćanje ljekova, pa je ugroženo bilo i snabdijevanje pacijenata terapijom, kazao je Pobjedi ministar zdravlja Dragoslav Šćekić dodajući da se ozbiljno razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa koji su ukinuti populistički bez analize i zbog povećanja plata koje je u kratko vrijeme ,,pojela“ inflacija. Na ovaj način, kako je istakao, zdravstvu je uzeto 200 miliona, a u budžetu ih nijesu predvidjeli.

Održivost sistema?

Šćekić ističe da je veoma važno, zbog održivosti našeg sistema liječenja, da u budućnosti vratimo neki vid zdravstvenog osiguranja.

„Jednostavno to moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva. O tome, na koji način i po kom modelu ćemo vratiti doprinose za zdravstvo, već sam razgovarao sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, isključivo sa profesionalnog i odgovornog nivoa naših ministarstava i Vlade. Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje“, poručio je Šćekić.

U kojem obimu, kako je najavio, treba da se priča na nivou Vlade, ali tvrdi da se svakako ubuduće mora opredijeliti dio sredstava kako bi zdravstveni sistem imao svoj, siguran prihod da bi mogao normalno da funkcioniše.

„Sve ostalo je neodrživo i samo vid, da tako kažem, trenutne infuzije i trenutnih premoštavanja, što je neozbiljno i neodgovorno prema našim građanima. Najgore nešto što može da se uradi svojoj državi i svojim građanima je da se ostave bez zdravstvenog osiguranja i zaštite“, poručuje Šćekić.

On smatra da je program „Evropa sad“ ozbiljno ugrozio zdravstveni sistem i da nam je zadao ozbiljan udarac, koji se, između ostalog, vidio u prethodnom periodu.

„Konkretno smo imali situaciju da zbog sredstava koja nijesu predvidjeli budžetom imamo problema oko plaćanja ljekova, pa nam je tako određeno vrijeme bilo ugroženo snabdijevanje terapijom čak i najtežih tj. onkoloških pacijenata“, tvrdi Šćekić.

Kako je pojasnio program ,,Evropa sad“ je loše osmišljen ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Zdravstveni osiguranici obmanuti

„Svojom neznavenošću i populističkom politikom kroz taj projekat zdravstvenom sistemu je uzeto 200 miliona eura sopstvenog prihoda. Navodno su taj novac usmjerili na povećanje plata, a u budžetu ih nijesu predvidjeli, jer nijesu stvorili preduslove za obezbjeđivanje prihoda i zakonito punjenje budžeta. To pokazuje da je sve urađeno populistički i bez analiza“, kazao je Šćekić dodajući da su na ovaj način zdrastveni osiguranici obmanuti.

„U smislu dobićete povećanje minimalnih plata, ali ćete ostati bez zdravstvene zaštite i dobićete poskupljenja hrane i ljekova i nećete imati redovno snadbijevanje ljekovima… Taj i takav pristup, po mom mišljenju, krajnje je nepošten prema svom narodu“, poručuje Šćekić.

Po njegovim riječima program „Evropa sad“ značajno je ugrozio zdravstveni sistem, te je napravio ogromne diskriminacije.

„Mnoge strukture u okviru sistema zapostavljene su. Tu prije svega mislim na podjele između medicinskog i nemedicinskog kadra, ali ono što je najbitnije uticao je na zdravstvenu zaštitu naših građana“, kaže Šćekić dodajući da se prvi put dešava da i to da se ukidanjem zdravstvenog osiguranja u Crnoj Gori ne poštuje ustavna obaveza.

„Očigledno je da je sve ovo urađeno isključivo iz političkih razloga, bez analiza, bez odgovoronosti i kao pokušaj da se građanima predstavi i kako im je nešto obezbijeđeno i dato, iako im je pri tom ugrožena zdravstvena zaštita, što im po zakonima i Ustavu ove države pripada“, objašnjava Šćekić.

Upoređivali su, kaže, prakse u drugim zemljama, pa su tako neke zemlje među njima i Slovenija htjele da primijene ovu poresku politiku i ovaj način ukidanja zdravstvenog osiguranja.

„Nakon dvije godine su morali da se vrate na stari sistem, ali sa ogromnim problemima“, naglašava Šćekić smatrajući veoma važnim da u budućnosti vratimo neki vid zdravstvenog osiguranja.

Stvoreni dugovi

Ministar Šćekić kazao je da su stvoreni veliki dugovi i da je zadovoljan budžetom predviđenim za zdravstvo za narednu godinu.

„Iz jedne katastrofalne krize, iz jednog teškog udara koji je stvorio program „Evropa sad“, čime je zdravstveni sistem prosto ostavljen bez sredstava, sada smo došli u situaciju da je zatvoren akumulirani dug iz prethodnog perioda od preko 50 miliona eura. Za narednu 2023. godinu povećali smo budžet za preko 60 miliona u odnosu na ovu, što nije malo. I zbog toga jesam zadovoljan“, kaže Šćekić.

Na pitanje da li će nam biti potrebno još sredstava kazao je da je potrebno uvijek, jer 40 godina nije ulagano u zdravstvo.

„Infrastruktura u zdravstvu je potpuno zapuštena, ali ne samo ona. Nije se ulagalo ni u kadrove ni u opremu i nama, koliko god da je sredstava, da bi stali na stabilne noge, nedovoljno je. Ali u odnosu i na prethodni period i na zatečeno stanje ova vlada je napravila ozbiljan iskorak i povećanje budžeta za zdravstvo, za blizu 20 odsto više u odnosu na ovu godinu, je za svaku pohvalu“, zaključio je Šćekić.

(Pobjeda) 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mitropolit Joanikije: Zeta je stara srpska država, korijen Crne Gore

„Došlo je vrijeme i da Zeta treba da ima i veći saborni hram“, poručio je mitropolit

Mitropolit Joanikije, Foto: Profimedia

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas, na praznik Svetog Jovana Zlatousta, službu u u crkvi Svete Petke u Golubovcima i tom prilikom istakao da je Zeta korijen Crne Gore, stara srpska država.

Kazao je, između ostalog, da je došlo vrijeme i da Zeta, koja je postala i opština, treba da ima i veći saborni hram.

“Da se ona prepozna po jednom hramu koji neće biti u groblju, koji će biti saborni hram gdje ćete moći dolaziti na Svete službe Božije, svi da se zajedno okupite, a posebno, i to treba imati u vidu, kad su krštenja, kad su vjenčanja, kad su ti radosni događaji, da se ipak malo pomjerimo iz groblja”, poručio je mitropolit Joanikije, navodi se na sajtu Mitropolije.

Kazao da se nada da će Zeta uskoro zablistati sjajem koji joj priliči.

“Jer je Zeta korijen Crne Gore, stara srpska država. Ona je korijen današnje Crne Gore, kako god to neko mislio, kako god tumačio. Ali, istorija tako svjedoči i mi nemamo namjeru ništa da mijenjamo iz naše istorije.Mi se njome ponosimo. Ona je za nas sveta, ona je sveti predanje i koristimo to uvijek da posvjedočimo”, zaključio je mitropolit Joanikije.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije