Connect with us

HRONIKA

VIŠI SUD PRIHVATIO ŽALBU SDT-A

Petar Lazović ostaje u pritvoru: Odbijeno milionsko jemstvo

Vijeće Višeg suda u Podgorici je 16. novembra usvojilo predlog odbrane da se uz jemstvo od skoro 1,24 miliona ukine pritvor Lazoviću

Petar Lazović, Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Uhapšeni službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović ostaje u pritvoru.

Viši sud u Podgorici prihvatio je žalbu Specijalog državnog tužilaštva (SDT) o prihvatanju jemstva i puštanje iz pritvora Lazovića.

„Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici je, postupajući po žalbi SDT-a Kt-s Br.12/22 od 18.11.2022. godine, povodom iste i po službenoj dužnosti, ukinulo rješenje sudije za istragu ovog suda Kris.br.64/22 od 15.11.2022. godine, kojim se prihvata jemstvo od strane branioca okrivljenog P.L., a koje se sastoji u upisu hipoteke na nepokretnostima dva pravna lica, procijenjene ukupne vrijednosti 1.540.00,00 eura, kao i gotovog novca u iznosu od 100.000,00 eura, vlasništvo Z.L., uz izricanje mjere nadzora zabrana napuštanja glavnog grada uz obavezu povremenog javljanja državnom organu i privremeno oduzimanje putne isprave, te naložilo sudiji za istragu ponovno odlučivanje“, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Vijeće Višeg suda u Podgorici je 16. novembra usvojilo predlog odbrane da se uz milionsko jemstvo ukine pritvor Lazoviću.

Prema podacima „Vijesti“, tadašnju odluku o prihvatanju jemstva za pritvorenog Lazovića usvojilo je vijeće sutkinje Suzane Mugoše. Ranije je ponuđeno jemstvo vrijedno 1.239.000 eura.

Viši sud u Podgorici je, krajem oktobra ove godine, odbio jemstvo koje je ponuđeno kao garancija da se viši službenik ANB-a Petar Lazović brani sa slobode, ali je odbrana osumnjičenog uložila žalbu.

U žalbi na rješenje Višeg suda, odbrana je dopunila spisak nekretnina i ispravila podatke, koje su prvom postupku unijeli u ponuđeni spisak za jemstvo.

Odbrana Lazovića je Specijalnom državnom tužilaštvu ranije proslijedila predlog za jemstvo za Petra Lazovića. Tim predlogom porodica Petra Lazovića Višem sudu u Podgorici ponudila je tri nekretnine čija je vrednost 1.139.289 eura i 100.000 eura u gotovini.

To je ponuđeno kao garancija da Lazović tokom daljeg krivičnog postupka neće pobeći ako dođe do ukidanja pritvora.

SDT sumnjiči agenta tajne službe da je imao veze sa pripadnicima kavačkog klana, te da je navodno učestvovao u međunarodnom švercu narkotika.

Za slobodu Petra Lazovića, založena je porodična stambena kuća sa pomoćnim objektom i urbanizovano zemiljište čija je tržišina vrijednost po izvještaju o procjeni od 16. septembra – 426.000 eura.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

(VIDEO) Objavljen snimak incidenta ispred aerodroma, Sud: Obezbjeđenje Kneževića inicira fizički kontakt

Cetinjanin Ivan Gardašević pušten na slobodu nakon što je sudija ocijenio da nije ugrozio bezbjednost Kneževića, niti mu uputio prijetnje

Foto: Screenshot

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Na snimku jučerašnjeg incidenta ispred Aerodroma Podgorica, u kojem je učestvovao jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, vidi se da Kneževićevo obezbjeđenje inicira fizički kontakt, saopšteno je iz Suda, prenose „Vijesti“.

Na snimku sa video nadzora, koji je objavila Pobjeda, može se vidjeti kako Dušan Knežević, vozač i obezbjeđenje Milana Kneževića, inicira fizički sukob sa trojicom muškaraca koji su prethodno izašli iz automobila.

Zbog sumnje da je napao Kneževića, bilo je određeno zadržavanje Cetinjaninu Ivanu Gardaševiću (34), koji je pušten nakon što je Osnovni sud u Podgorici prihvatio njegovu žalbu.

Jedan od lidera DF-a kazao je juče da ga je nepoznati muškarac vrijeđao, a da je njegov vozač, kako tvrdi, spriječio fizički napad. Ocijenio je i da je sve politički motivisano. Kazao je da su njegov vozač i on procijenili da može doći do fizičkog kontakta i da može biti fizički ugrožen.

Otac Ivana Gardaševića rekao je sinoć Vijestima da je Milan Knežević psovao njega i njegovog sina, a da je obezbjeđenje tog poslanika kasnije i fizički pokušalo da se obračuna s njima.

Sudija za istragu ocijenio je da nema osnovane sumnje da je Gardašević uputio Kneževiću bilo kakve, „a kamoli kvalifikovane prijetnje, što je bitni element bića krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, za koje se tereti“, saopštili su je ranije iz Osnovnog suda.

Dodali su da se na snimku vidi da Kneževićevo obezbjeđenje „inicicira fizički sukob sa Gardaševićem, koji je taj sukob prethodno pokušao da izbjegne, udaljavajući se“.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Uhapšeni Lakušić i Popović zbog bacanja bombe na imovinu načelnika spuškog zatvora

Uhapšenima se na teret stavlja krivično djelo – izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom – nedozvoljno držanje oružja i eksplozivnih materija

Sa uviđaja, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Željko Lakušić (34) i Filip Popović (21) uhapšeni su zbog sumnje da su bacili ručnu bombu na kuću načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića, saznaju Vijesti.

Oni su lišeni slobode po nalogu tužiteljke u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu Maje Knežević. Na teret im se stavlja krivično djelo – izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom – nedozvoljno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Iz Uprave policije saopšteno je da se uhapšeni u policijskim evidencijama vode kao bezbjednosno interesantna lica, a u toku su pretresi prostorija u Podgorici koje njih dvojica koriste.

„Službenici Uprava policije su u saradnji sa postupajućom tužiteljkom Majom Knežević rasvijetlili slučaj bacanja ručnih bombi na imovinu načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića. Službenici policije su nakon niza preduzetih istražnih i kriminalističkih mjera i radnji, kao i odgovarajućih vještačenja u Forenzičkom centru došli do osnovane sumnje da su Ž.L. (34) i F.P. (21) bacili ručnu bombu na porodičnu kuću načelnika Spasojevića“, saopšteno je iz policije.

Načelnik Istražnog zatvora dva dana zaredom bio je meta bombaških napada – 30. novembra i 1. decembra.

Prva ručna bomba bačena u njegovo dvorište nije eksplodirala, pa su se napadači vratili i sjutra veče – oko 20.20 časova bacili su još jednu kašikaru ka njegovoj kući. Spasojević je ranije za Vijesti ispričao da se na snimku vidi da je bomba zakačila krošnju obližnjeg drveta, što joj je skrenulo putanju – eksplodirala je sa spoljnje strane ograde.

Bomba bačena 30. novembra pronađena je tek 4. decembra. U svom dvorištu, tik uz ogradu, vidio je Spasojević koji je i alarmirao policiju.

Vijesti su ranije objavile da je policija, prema nezvaničnim saznanjima, utvrdila da su najmanje dvije osobe učestvovale u napadu.

”Sumnja se da je jedna osoba upravljala automobilom iz kog je, sa mjesta suvozača, istrčao drugi osumnjičeni i aktivirao bombu u pravcu ograde kuće Spasojevića”, rečeno je ranije Vijestima.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Evakuišu zgradu Višeg suda: Postavljena bomba navodno

Sudije i svi zaposleni u Sudu su napustili zgradu

Viši sud u Podgorici, Foto: Mina

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Zgradu Višeg suda u Podgorici evakuišu zbog dojave o postavljenoj bombi.

Iz Uprave policije (UP) nezvanično rečeno da je dojava o bombi stigla putem mejla, prenose „Vijesti“.

„U toku je evakuacija, a na licu mjesta su pripadnici Uprave policije sa svim nadležnim službama“, kazali su iz UP.

Sudije i svi zaposleni u Sudu su napustili zgradu.

Policija je blokirala saobraćaj u ulicama koje vode ka Višem sudu.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije