Connect with us

POLITIKA

"TO NE RJEŠAVA PROBLEM"

Šehović: Socijaldemokrate neće glasati za sudije Ustavnog suda

Smatra da nema kompromisa sa proruskom politikom na Balkanu i da se nedovoljno jasno isticalo da nema kompromisa sa protagonistima Putinove i Vučićeve politike na Balkanu

Šehović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Socijaldemokrate na sjednici Skupštine 12. decembra neće glasati za predložene kandidate za sudiju Ustavnog suda, jer se time ne rješava problem, saopštio je predsjednik te partije Damir Šehović u emisiji Aritmija Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević.

Za deblokiranje pravosuđa i određivanje datuma vanrednih izbora kao jedinog načina da zemlja izađe iz krize, neophodan je iskreni, a ne truli kompromis vlasti i opozicije i to uz posredovanje međunarodne zajednice, navodi Šehović i dodaje da je za blokirano pravosuđe odgovorna parlamentarna većina, koja nije pokazala namjeru da se sa opozicijom dogovara oko izbora sudija Ustavnog suda, te da su četiri kandidata ponuđena mimo demokratske procedure.

“Nećemo glasati za jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda, zato što to ne rješava problem. Nudimo da, kada se stavi tačka na ovu sagu oko izbora sudija, kao ozbiljni i civilizovani ljudi uz posredovanje međunarodne zajednice sjednemo i dogovorimo se oko dvije stvari. Da dogovorimo ono oko čega treba, a to je ne jedan nego četiri sudije i datum vanrednih parlamentarnih izbora, jer je sada jasno da se ova situacija ne može drugačije riješiti, te da se dogovorimo oko ambijenta za te izbore”, istakao je Šehović.

Međunarodna zajednica svjesna odgovornosti

Uvjeren je da je i međunarodna zajednica svjesna svoje odgovornosti u dešavanjima u Crnoj Gori, i da, nada se, nije spremna da ponavlja iste greške.

“Ohrabrujuće djeluje kada Evropski parlament usvoji rezoluciju u kojoj demaskira ulogu SPC. Krajnje je ohrabrujuće kada je taj isti Evropski parlament prije neki dan usvojio preporuke u kontekstu proširenja na Zapadni Balkan i u tim preporukama jasno naznačio da Otvoreni Balkan nije u interesu Crne Gore”, naglašava Šehović.

Zapad je, smatra on, napravio kardinalnu grešku, kada je podržao formiranje manjinske Vlade Dritana Abazovića.

“Zbog toga su akcije gospodinu Abazoviću u tim krugovima pale i zbog toga vjerujem da nikom dobronamjernom ne pada na pamet da dio bilo kakvih budućih političkih planova za Crnu Goru bude čovjek koji je nanio toliku, trajnu štetu ovom društvu. Politika Zapada prema regionu nije bila dovoljno jasna i oštra – da nema kompromisa sa anticivilizacijskim vrijednostima”, kaže Šehović.

Nema kompromisa sa proruskom politikom

Smatra da nema kompromisa sa proruskom politikom na Balkanu i da se nedovoljno jasno isticalo da nema kompromisa sa protagonistima Putinove i Vučićeve politike na Balkanu.

“Kome nije jasno da je URA najbolji izvršilac radova Aleksandra Vučića u Crnoj Gori, taj nakon svega nije za ozbiljno bavljenje politikom. Dobar dio građana shvatio je da svaka promjena nije promjena na bolje i da se za dvije godine mogu urušiti vrijednosti stvarane decenijama”, istakao je Šehović.

Osvrnuvši se na stanje u ekonomskoj sferi, Šehović je kazao da je ono identično kao stanje u političkoj. Ističe da imamo duplo veći uzeti deficit nego što je dozvoljeno fiskalnim pravilima, te da zahvaljujući “održivoj” ekonomskoj politici koja je vođena u Crnoj Gori u prethodne dvije godine, planirano zaduženje je na nivou od blizu tri milijarde eura.

“To je novac kojim smo mogli da izgradimo tri autoputa, ali ova Vlada se ne zadužuje radi gradnje niti ulaganja u kapitalnu potrošnju koja stvara dodatnu vrijednost, već se zadužuje radi pokrivanja deficita, odnosno dubioza koje su nastale u budžetu zbog neproduktivne potrošnje. Javni dug tokom ove godine porastao je za 435 miliona eura, dok je zvanična stopa inflacije u Crnoj Gori na nivou od 17 odsto, a mnogo veća je inflacija koja pogađa najsiromašnije kategorije stanovništva zbog toga što su cijene onih proizvoda koje ta kategorija stanovništva kupuje veće”, istakao je Šehović.

Dodaje da je energetski sektor u Crnoj Gori u takvom stanju da će do kraja ove godine akumulirani gubici biti na nivou od 100 miliona eura.

“Imate situaciju da je broj zaposlenih u tom sektoru uvećan za 1.400, a da se istovremeno zadužuju da bi isplatili zarade tim istim zaposlenim, i onda dobijete jednu onako skandaloznu poruku od strane menadžmenta, koji je najavio najavio novih 740 radnih mjesta. To je krajnje neodgovoran odnos u ekonomiji”, kazao je Šehović.

Naglašava da je ovakav način upravljanja javnim finansijama neodrživ, i neko mora da to saopšti građanima i predloži program sanacije.

“Ne bih želio da budem pogrešno shvaćen, i taj projekat ‘Evropa sad’ ima pozitvnih strana. Nikad niko nije rekao da ne treba povećavati plate u javnom sektoru, da ne treba rasterećivati biznis u Crnoj Gori, nikad niko nije rekao da ne treba pospješivati ambijent za stvaranje dodate vrijednost, ali to je pitanje tajminga, dinamike i detalja. Mi smo upozoravali kolege koje su sprovodile taj program, jednako kao što su to činile i kolege iz Monetarnog fonda, ali očigledno nijesu poslušali i zbog toga smo danas dovedeni u situaciju da nam je zdravstveni sistem bukvalno pred kolapsom, pa čak to ne skrivaju ni aktuelni odlazeći ministri, jer tu činjenicu očigledno ne mogu da sakriju”, naglašava Šehović.

Crna Gora se, smatra on, trenutno nalazi u najvećoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi, ali i, kako dodaje, krizi sistema vrijednosti, od uvođenja višestranačkog sistema.

“Naša država se bukvalno raspada u svim sferama i polako pretvara u državu bez društva. Polako gubi svoju suštinu i sve više liči na praznu ljušturu. Institucije su gotovo pa klinički mrtve, već neko vrijeme nemamo vladu jer je ova u tehničkom mandatu. Evropske integracije više gotovo niko i ne pominje zato što je posljednji izvještaji evropske komisije u odnosu na Crnu Goru bio najgori izvještaj te vrste ikada”, objašnjava Šehović.

Crna Gora u najsloženijoj situaciji od obnove nezavisnosti

Nalazimo se, kako naglašava, u najsloženijoj situaciji od obnove nezavisnosti na ovamo.

“Da nema odgovornost za stanje u kojem se država nalazi u svima koji se bave javni poslom ne bih bio do kraja iskren. Naravno da odgovornost imamo i mi u opoziciji, i kolege koji se bave javnim poslom u civilnom sektoru, neki medijski poslenici takođe, ali prije svega, to je elementarno demokratsko načelo, odgovornost na vlasti. Vlast je ta koja diktira tempo, koja povlači poteze i od koje kompletno stanje u društvu dominantno zavisi. Ne pada mi na pamet da konstatujem da opozicija nema nikakve odgovornosti za stanje u kojem se nalazimo, ali mnogo je veća odgovornost na vlasti jer je, najčešće svjesno, ovu državu dovodila do stanja neodrživosti, kako u oblasti ekonomije tako i u ostalim segmentima”, zaključuje Šehović.

(Cdm.me/gradski.me) 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Joković: SNP će uskoro odlučiti da li će imati svog kandidata za predsjednika Crne Gore

„Još uvijek razmatramo mogućnosti, a javnost ćemo na vrijeme informisati o toj odluci“, kazao je on

Joković, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

SNP još razmatra kako ćemo se odrediti prema predsjedničkim izborima, to jeste hoćemo li imati svog kandidata ili ćemo podržati nekoga drugog. Tu odluku ćemo donijeti na glavnom odboru partije. Još uvijek razmatramo mogućnosti, a javnost ćemo na vrijeme informisati o toj odluci, kazao je za „Dan“ lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

Iz GP URA je nezvanično saopšteno da neće imati kandidata i da će na izborima podržati neku od građanskih opcija. Upitani koga će konkretno podržati, odgovorili su da će to najvjerovatnije biti kandidat Evrope sad ili Demokratske Crne Gore.

Iako su predsjednički izbori zakazani za 19. mart, još uvijek nisu poznati svi kandidati. Opozicija još uvijek pregovara oko kandidata.

Dok u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) smatraju da to treba da bude nadstranački kandidat, ostalim strankama je prihvatljiv i stranački.

Manjinske partije još uvijek nemaju kandidata, niti su njihovi predstavnici odlučili koga će podržati. Do sada je Demokratski front kandidovao Andriju Mandića, Pokret Evropa sad Milojka Spajića, Demohrišćanski pokret Dejana Vukšića, a najavljena je i kandidatura predstavnika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića.

Takođe, Demokrate će imati svog kandidata na ovim izborima. Кako su saopštili, prije donošenja ovakve odluke uložili su odgovorne i državničke napore da dođe do objedinjavanja građanskih partija oko jednog kandidata.

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore saopštilo je juče da je, u susret predsjedničkim izborima, formiralo centralni izborni štab predsjedničkog kandidata Demokrata, na predlog lokalnih odbora partije.

„U skladu sa zaključcima predsjedništva, centralni izborni štab održaće konstitutivnu sjednicu sjutra, a paralelno s time kompletiraju se lokalni izborni štabovi u svim opštinskim organizacijama u Crnoj Gori. Pored navedenog, saglasno zaključcima predsjedništva, ovih dana se, u susret sjednici glavnog odbora, održavaju sjednice svih opštinskih i mjesnih odbora Demokrata u Crnoj Gori“, saopštile su Demokrate.

Centralni izborni štab, kako pojašnjavaju, sprovešće završne faze podizanja partijske infrastrukture na svim nivoima organizovanja, te formirati svoje radne grupe za svaki segment izborne kampanje.

Кako su dodali, prikupljanje potpisa podrške predsjedničkom kandidatu Demokrata je pri samom kraju, a svi opštinski i mjesni odbori partije formiraju i svoje mini izborne štabove po biračkim mjestima.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Dajković: Bila bi istorijska stvar da novi predsjednik Crne Gore bude Mandić

„Branio je srpski jezik, štrajkovao glađu…“, poručuje Dajković

Foto: Tviter

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković podržao je jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića kao kandidata na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

„Javno, iskreno i bez kalkulacija podržavam Andriju Mandića za predsjednika Crne Gore. Branio je srpski jezik, našu Crkvu, borio se kao vojnik protiv NATO saveza, štrajkovao glađu za vrijeme sramnog crnogorskog priznanja ”Kosova”. Bio je osuđivan, proganjan i zajedno sa svojom porodicom maltretiran od strane mafijaškog režima svih ovih godina“, smatra Dajković.

Kako je dodao, mladi ljudi u Crnoj Gori u ovom trenutku ne smiju pokazivati ni sujetu, niti previsoke ambicije.

„Naše vrijeme će doći. Naposletku, bila istorijska stvar da novi predsjednik Crne Gore bude Srbin. Zajedno do pobjede“, poručuje Dajković.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Fotograf demantovao Medojevića: „Auto je moje, svaka mu je istina ovakva!“

„Auto je moje i gdje god da je ukucao da provjeri mogao je da vidi da se vodi na mene“, poručio je Purić, povodom izjave Medojevića da je automobil čiji je vlasnik otac lidera Pokreta Evropa sad, Milojka Spajića parkiran ispred vile u mjestu Muo

Foto: Screenshot

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Fotograf Aco Purić komentarisao je na Tviteru objavu lidera PzP-a Nebojše Medojevića u kojoj tvrdi da je automobil čiji je vlasnik otac lidera Pokreta Evropa sad, Milojka Spajića parkiran ispred vile u mjestu Muo.

Purić je kazao da je Medojeviću „svaka priča ovakva“.

„Auto je moje i gdje god da je ukucao da provjeri mogao je da vidi da se vodi na mene. Ovo je stvarno sramota šta radi čovjek“, napisao je Purić na Tviteru.

Foto: Screenshot/Tviter

Podsjetimo Medojević je ranije kazao:

„Šta radi otac Mickeja Spajića ispred vile u MUo, ako nije njegovog sina Mickeja. I zašto Mickej prodaju kuću za 530.000 eura ako nije njegova. Novoviću na tebe je red!!!“.

Medojević je upitao i zašto Spajić hitno prodaje kuću koju nema.

 

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije