Connect with us

POLITIKA

PREMIJER SA FRANCUSKIM PREDSJEDNIKOM

Spajić iz Pariza: „Makron kazao da je Crna Gora prva naredna članica EU“

„Imali smo fenomenalan sastanak! Crna Gora ima veliku podršku Francuske“

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Premijer Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da je predsjednik Francuske Emanuel Makron na današnjem sastanku kazao da je Crna Gora prva naredna članica Evropske unije i ponudio ekspertsku i svaku drugu pomoć.

To je premijer rekao za RTCG.

Spajić je naveo da je sastanak u Jelisejskoj paleti bio fenomenalan i da Crna Gora ima veliku podršku Francuske.

Saopštio je da su razgovarali o jednom strateškom krovnom dokumentu, koji bi bio osnova za partnerstvo dvije zemlje, te da je Makron prihvatio jednu takvu inicijativu.

„Govorili smo primarno o strateški krovnom dokumentu koji bi trebao da bude osnova strateškog partnerstva dvije zemlje, Makron je prihvtio takvu inicijativu. Prvo ćemo raditi na odbrani, pa će se sastati ministri zdravlja sastati u Parizu i da rade na tom dijelu oko projekata u zdravlju. Imaćemo i infrastrukturu u kontekstu razvoja auto-puteva i željeznica, kao i ekologija. Očekujemo ubrazn razvoj bilateralnih odnosa“, rekao je Spajić.

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Dokument bi bio postavljen na četiri stuba – odbrana, zdravstvo, infrastruktura i ekologija.

„Prvo ćemo raditi na odbrani, a već u martu će se sastati ministri zdravlja, oko projekata u toj oblasti. Sarađivaćemo i u infrastrukturnim projektima, što je jako bitno za razvoj autoputeva i željezničke infrastrukture u narednih šest godina, sve ovo će ubrzano pojačati saradnju između dvije zemlje“, rekao je premijer.

On je kazao za RTCG da je Crna Gora dobila ozbiljan vjetar u leđa od Francuske.

Spajić je pozvao predsjednika Makrona da dođe u Crnu Goru na obilježavanje 20 godina obnove nezavisnosti i ponudio da se organizuje Samit Evropske političke zajednice upravo u Crnoj Gori tim povodom, što je predsjednik Francuske prihvatio.

„Tokom sastanka predsjednik Vlade Crne Gore pozdravio je poseban senzibilitet predsjednika Makrona za aktuelne bezbjednosne i humanitarne izazove širom planete. Konstatovano je da Crna Gora i Francuska imaju konvergentne stavove u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba, kao i rata u Ukrajini. Naglašeno je da bi Crna Gora mogla biti izuzetno važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu zbog dobrih odnosa koje ima sa susjedima“, saopšteno je iz Vlade nakon sastanka.

Takođe, bilo je riječi o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i zaštiti životne sredine.

Predsjedik Vlade Crne Gore dočekan je uz najviše državne počasti, a događaj su ispratile i brojne francuske novinarske ekipe.

Premijera sjutra očekuje sastanak sa francuskim privrednicima, a kako je rekao, među njima vlada veliko interesovanje za Crnu Goru.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije