Connect with us

DRUŠTVO

DECENIJA PAKLA

Horor priča sa sjevera CG: Majka više od 10 godina kćerku držala zaključanu, država zakazala

Žiteljke opštine na sjeveru države 17. januara smještene na odjeljenje psihijatrije nakon, kako tvrde mještani koji su prijavljivali slučaj, više od deset godina svojevrsnog ropstva… Nedavno izabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković naložio da se preispita rad postupajuće tužiteljke u slučaju kakav se ne pamti…

Komšije pričaju da je djevojka naprasno nestala (ilustracija), Foto: Shutterstock

Više od decenije pakla proživjele su psihički oboljele majka i kćerka prije nego što im je država pomogla, uprkos brojnim prijavama da im je pomoć neophodna.

Žiteljke opštine na sjeveru države su 17. januara ove godine smještene na odjeljenje psihijatrije, nakon što je, kako tvrde mještani koji su prijavljivali slučaj, četrdesetjednogodišnja djevojka više od deset godina provela u svojevrsnom ropstvu – zaključana u stanu.

Mještani su ispričali “Vijestima” da su u više navrata policiji i Centru za socijalni rad prijavljivali da majka drži kćerku zaključanu u stanu, ali da su nadležni odgovorali da nemaju zakonskog osnova da reaguju.

“Vijestima” je potvrđeno da se hororom sa sjevera države bavi i nedavno izabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković, koji je naložio da se preispita rad postupajuće tužiteljke u slučaju kakav se ne pamti…

Jedan od stanovnika tog kraja “Vijestima” je ispričao da djevojku nije vidio deset do petanest godina:

“Riječ je o djevojci koja je u osnovnoj i srednjoj školi bila odličan đak, druželjubiva. Za razliku od nje, majka je bila drugačija – rijetko kome bi se javila kada prođe pored njega, nije imala prijatelja. Djevojka je otišla da studira van Crne Gore, i od tada se sve promijenilo. Ubrzo se vratila i krenule su priče da se sa njom nešto desilo”.

On kaže da su u početku majka i kćerka znale da prošetaju gradom i da je djevojka odjednom “nestala”.

“Dok su šetale, nijesu komunicirale sa mještanima. Odjednom, djevojku više nijesmo sretali, samo majku. Znali smo da je majka drži zaključanu u stanu, čak je i preko prozora stavila letve, da ne bi neko slučajno provirio unutra i vidio šta se kod njih dešava. Počele su, kao i što to uvijek biva, razne priče da kruže. Majka nikoga nije puštala u stan, komšije su više puta prijavljivale slučaj policiji i Centru za socijalni rad, ali svi su rekli da ne mogu nasilno da uđu u stan bez odobrenja tužilaštva”.

Spasioci ušli u stan 2021, ali ni fotografije nijesu pomogle

O tome koliko je sistem zakazao svjedoči i događaj iz 2021. godine, koji opisuje sagovornik. On tvrdi da se dogodilo da majka nije mogla da uđe u stan jer je nešto unutra palo i zaglavilo vrata, pa je bila prinuđena da pozove pripadnike Službe zaštite i spasavanja:

“Ušli smo preko balkona i vidjeli djevojku kako leži na podu pokrivena ćebetom. Ništa nije pričala. Napravili smo nekoliko fotografija da bismo mogli da ih pokažemo nadležnim službama kako bi reagovali”.

Tvrdi da je fotografije pokazao socijalnim radnicima i policiji, čiji su službenici odmah otišli kod njih, ali majka nije htjela da im otvori vrata.

“Kako su mi rekli, tri puta su slali zahtjev tužilaštvu da im dozvoli da nasilno uđu u stan, ali sva tri puta su odbijeni. Ne znam zbog čega. Prije dvadesetak dana slučaj je ponovo prijavljen i konačno je tužilaštvo odobrilo da se nasilno uđe u stan, što je i urađeno”.

foto: Shutterstock

Priča da je djevojku zatekao u istom položaju i na istom mjestu gdje je vidio i prije tri godine:

“Bila je zgrčena, ništa nije pričala i samo smo po disanju i treptanju očiju znali da je živa. Majka je zapomagala i vikala da joj ne uzimamo kćerku, ali su obje kolima hitne pomoći, i uz prisustvo policije, odvezene i smještene na odjeljenje psihijatrije. Zaista je strašno da tolike godine niko nije reagovao. Sigurno bi njeno stanje bilo mnogo bolje nego što je sada i neko zbog svega ovoga mora da odgovora”.

(Ne)rad Centra za socijalni rad i policije

Iz bolnice su “Vijestima” kazali da je djevojka na odjeljenju psihijatrije liječena 2011. i 2012. godine i da je tada došla u prisustvu socijalnog radnika. Tada je navedeno i da se protiv majke vodi prekršajni postupak zbog “maltretiranja i fizičkog zlostavljanja kćerke”. Djevojka je tada upućena u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru radi daljeg liječenja i dijagnostike.

Kada je 17. januara ove godine dovezena u bolnicu, službenik MUP-a je zdravstvenim radnicima saopštio da nijesu vidjeli da je pacijentkinja izašla iz kuće već deset godina.

Majka je ljekarima navodno kazala da je prije više od deset godina sud naredio njeno posmatranje i da je poslata u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Kotoru, gdje je ostala pola godine, kao i da smatra da nije psihički bolesna, iako ima dijagnozu psihoze… “Vijestima” je rečeno da je ispričala i da je kćerka u takvom stanju jer je na prvoj godini fakulteta dobila “injekciju u vrat”, i da je od tada počela teško da govori i hoda, da se stanje iz godine u godinu pogoršavalo, sve dok nije prestala da govori i hoda. Navela je da ne izlazi iz stana jer je “kroz zid” čula da komšije hoće da je likvidiraju…

foto: Shutterstock

Iako mještani tvrde da su slučaj više puta prijavljivali policiji, iz Ministarstva unutrašnjih poslova u odgovoru “Vijestima” navode da to nije tačno, već da je Centar za socijalni rad tokom 2022. prijavio da postoji sumnja da je u pomenutom slučaju riječ o zanemarivanju.

“Nakon toga je izvršena provjera navoda i utvrđeno je da djevojka živi sa svojom majkom, da se ona slobodno kreće i obavlja komunikaciju putem telefona (majka ljekarima kazala da ne hoda i ne priča, prim. aut.), a o čemu je obaviješten državni tužilac i podnosilac prijave”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Pojašnjava se da su, postupajući po prijavi Centra za socijalni rad od 9. januara ove godine, službenici policije, u koordinaciji sa državnim tužiocem, 17. januara iz stana odveli majku i kćerku i, uz pratnju Službe hitne medicinske pomoći, smjestili ih u bolnicu.

Više prijava policiji i tužilaštvu
Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja “Vijestima” su odgovorili da od kada su saznali za slučaj, a tvrde da je to bilo 2021. godine (kada su zbog zaglavljenih vrata reagovili iz Službe zaštite i spasavanja, prim. aut.), u kontinuitetu rade na njemu. Međutim, u Centru su sa slučajem bili upoznati još prije 2011. godine, kada je kćerka smještena na odjeljenje psihijatrije, jer je tada socijalni radnik ljekarima rekao da “ona unazad tri godine ne govori, ne komunicira ni sa kim, i da je majka fizički zlostavlja već duže vrijeme”.

Socijalni radnici su od 2021. godine, kako stoji u odgovoru, više puta pokušavali da obave kućnu posjetu, ali su svaki put bili onemogućeni, jer su nailazili na zaključana vrata.

Tvrde i da su više puta policiji i tužilaštvu podnosili prijave.

“S obzirom da radnici Centra ne mogu obići porodicu ukoliko im članovi porodice dobrovoljno ne otvore vrata, a imajući u vidu sumnju na zdravstveno zanemarivanje i socijalnu izolaciju korisnice, više puta su podnosili prijave i obraćali se Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu za nasilje, jer zdravstveno zanemarivanje i socijalna izolacija psihijatrijskog bolesnika predstavlja vid nasilja”, navodi se u odgovoru.

Prikupili su, kako ističu, sve potrebne informacije iz zdravstvenog sistema i obavijestili policiju i tužilaštvo da se stručnim radnicima mora omogućiti posjeta porodici:

“Što je dalo rezultate tek početkom 2024. godine kada je, po našoj ponovnoj prijavi, tužilaštvo naložilo nasilni ulazak u stan od strane policije, a nakon toga je uslijedila hospitalizacija obje korisnice na psihijatrijskom odjeljenju. Stručni radnici Centra će preduzeti sve neophodne radnje u cilju njihovog adekvatnog zbrinjavanja”.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva su “Vijestima” odgovorili da ih je Centar za socijalni rad obavijestio početkom ove godine, kada je “policija, povodom prijave komšija, uočila nehigijenske uslove u stanu u kom žive majka i kćerka, te neadekvatnu brigu o kćerki, o čemu je obaviještena hitna služba kada je i obavljen pregled majke i sačinjen ljekarski izvještaj”.

“Nakon dostavljenog obavještenja iz Centra za socijalni rad, postupajuća tužiteljka je u svojstvu svjedoka saslušala doktorku koja je obavila pregled. Nakon toga su na inicijativu postupajuće tužiteljke majka i kćerka hospitalizovane na Odjeljenju za psihijatriju, gdje se i danas nalaze”.

Kako su naveli, Služba za odrasle i stara lica dostavila je postupajućoj tužiteljki informaciju da je “neophodno pokrenuti sudski postupak procjene poslovne sposobnosti majke i kćerke, a zatim postaviti privremenog, odnosno stalnog staraoca u cilju njihovog trajnijeg zbrinjavanja, kako bi im se omogućila adekvatna i kontinuirana briga”.

VDT Marković traži činjenice „u najkraćem roku“

Iz Osnovnog državnog tužilaštva tvrde da je postupajuća tužiteljka “u kontinuitetu od Centra za socijalni rad zahtijevala da preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u ovom slučaju”.

“Takođe vas obavještavamo da je vrhovni državni tužilac Milorad Marković od rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva, kao neposredno nadležne i za Osnovno državno tužilaštvo, zatražio da preispita rad postupajuće tužiteljke u ovom predmetu i da ga o utvrđenom činjeničnom stanju upozna u najkraćem roku”.

Iz odgovora nije jasno kada je i kako Marković, koji je 29. januara zvanično preuzeo funkciju, saznao za pomenuti slučaj, ali se može pretpostaviti da se to dogodilo nakon pitanja koje su “Vijesti” uputile Osnovnom državnom tužilaštvu.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Abazović ujedinio Srbiju: Na promociji njegove knjige u Beogradu patrijarh Porfirije, Vučićevi funkcioneri, opozicija, predsjednik KK Partizan…

Promocija knjige „Kritika globalne etike“ Dritana Abazovića u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu

Ja sam samo jedan od vas koji se trudi da svi u regionu žive u miru i stabilnosti, kad smo zajedno sve postaje lakše, saopštio je predsjednik Građanskog pokreta URA i bivši predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je to poručio sinoć na promociji knjige „Kritika globalne etike“ u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

„Šta je cilj knjige? Ova knjiga nije lokalnog karaktera, ali ima refleksiju i na naše društvo. Svaka imperija u svijetu je propala zbog morala. Društva koja su održiva i progresivna su ona društva koja pronalaze minimum etičkih normi oko kojih se ljudi okupljaju. Ja ne nastupam kao protivnik globalizacije, ja samo mislim da je današnja globalizacija nepravedna i da je obaveza svakog čovjeka da da minimalni doprinos da se nešto unaprijedi, da globalizacija postane pravednija“, rekao je između ostalog Abazović, prenosi Nova.rs.

„Zamoliću mog prijatelja Ostoju da mi sljedeći put obezbijedi Arenu“, našalio se na početku izlaganja Abazović, koji u knjizi „Kritika globalne etike“ tretira problem politike i etike, te detaljno, kroz istorijski kontekst, analizira aktuelne kompleksne teme koje obuhvatauju razne naučne discipline poput istorije političkih ideja, političke filozofije, sociologije, etike, teologije itd, navodi Nova. rs.

Pričajući o Abazoviću i njegovoj knjizi, politikolog Vladimir Pavićević, rekao je da je Abazović heroj demokratskog procesa i preobražaja Crne Gore.

„Bio je prevaga u raščlanjivanju starih političkih aktera i razbijanju lažnog multikulturalizma“, kazao je Pavićević.

Filozof Dragan Prole smatra da knjiga Abazovića prati njegov duh smjelosti i odvažnosti, i drugačijeg načina mišljenja.

„Novi asketizam je jedna od osnovnih teza knjige, dijalog među religijama“, rekao je između ostalog Prole.

Nova.rs prenosi da su promociji knjige prisustvovali funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković i Tomislav Momirović, opozicionari Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Đorđe Miketić, predsjednik Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović, te Dušan Savić, Igor Jurić, Milena Popović, Milomir Marić i patrijarh srpski Porfirije.

Abazović je na društvenoj mreži Iks napisao: „Spektakl u Beogradu: Kad knjiga ujedini Srbiju.“

„Prisustvovali predstavnici vlasti, opozicije, patrijarh Porfirije, liberali, zeleni, brojni profesori, doktori, intelektualna elita, predstavnici medija, kulturni stvaraoci, mnogobrojna dijaspora iz Crne Gore, predstavnici manjina, NVO sektor… Lijepo je kad smo okupljamo oko dobra“, poručio je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

SDT: Direktorica ASK-a pribavila sebi i drugima imovinsku korist od preko 60.000 eura

SDT se oglasio u cilju objektivnog informisanja javnosti, a povodom izjava branioca Perović i određenih ličnosti o stanju postupka protiv Jelene Perović

Radonjić

Uhapšenu direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelenu Perović terete da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura, a u drugom predmetu je li i zloupotrebljavala službeni automobil, rekao je „Vijestima“ portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Iz SDT su kazali da je u cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti, „a povodom izjava branioca Perović, (advokata Nikole Martinovića) i pojedinih javnih ličnosti i izvještavanja određenih medija o stanju postupka protiv zadržane osumnjičene upoznajemo da je izviđaj pokrenut zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja“.

Radonjić je rekao da iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je Perović, kao službeno lice i javni funkcioner u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist.

„… Jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije kao tijela koje bira dirketora Agencije, odnosno jer je, u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta, iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura“, rekao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, o čemu je u SDT formiran poseban krivični predmet po prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, u kojem je takođe u toku izviđaj, „već nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu“.

„Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija Agencije, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut“, poručio je Radonjić.

Direktorica ASK uhapšena je juče na radnom mjestu. Njoj je danas određeno zadržavanje od 72 sata.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Đeljošaj: Albanci veoma poštuju Jelenu Perović, možda joj pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

„Ja mislim da bi možda Albanci bili spremni da sve ove stvari, ako je nešto oštetila, da joj pomognu da vrati ova sredstva iz onoga što su, osjećaji prema tom činu iz 2016. godine“

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da je izvještavanje medija u vezi sa hapšenjem direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović „zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus“.

On je kazao i da Albanci imaju veliku zahvalnost prema Perović radi presude koju je donijela tokom 2016. godine, i da smatra da ako je oštetila budžet države, da je taj narod u Crnoj Gori možda spreman da joj pomogne da vrati novac.

„Cirkus sam rekao jer Albanci u Crnoj Gori imaju veliko poštovanje prema Jeleni Perović. To je jedina institucija kojom je ona rukovodila gdje je bila sudija, gdje je smogla snage da donese osuđujuću presudu za skandiranje i vrijeđanje Albanaca, što vidimo i u zadnjim dešavanjima na utakmicama – gdje ih nazivaju šiptarima. Albanci imaju veliku zahvalnost prema njoj za taj postupak, za ove druge stvari ako je neko nešto uradio, naravno da će odgovarati i u tom kontekstu možda sam povezao, koji je možda vezan i za ovaj slučaj. Ja mislim da bi možda Albanci bili spremni da sve ove stvari, ako je nešto oštetila, da joj pomognu da vrati ova sredstva iz onoga što su, osjećaji prema tom činu iz 2016. godine“, kazao je Đeljošaj na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Perović određeno zadržavanje do 72 sata
On je naglasio da to govori kao lider političke partije a ne kao predstavnik Vlade. Ponovio je da to govori kao lider Albanske nacionalne partije i Albanac, te da insitucije treba da rade svoj posao pri čemu im daje punu podršku. Dodao je da u cijelom procesu treba da bude šro manje politike i da je htjeo da pojasni zbog čega je kazao da je riječ o cirkusu. On je istakao da svi, uključujući njega, treba da odgovaraju pred institucijama ako nešto urade i novac vrate građanima.

Perović je juče uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i određeno joj je zadržavanje do 72 sata, potvrdio je „Vijestima“ njen pravni zastupnik, advokat Nikola Martinović. Ona je ranije danas privedena u SDT gdje je saslušana zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj u produženom trajanju.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije