Connect with us

EKONOMIJA

"ONI KOJI SU NAPADALI PROGRAM "EVROPA SAD" NEGDJE SU SVJESNI DA SU POGRIJEŠILI"

Spajić: Nudim Vladi besplatnu pomoć za blokčejn tehnologiju koja će povećati zaposlenost

„Trenutna ekonomska situacija u Crnoj Gori jako povoljna zahvaljujući programu Evropa sad. Govorili smo da će doći do povećanja zaposlenosti, odnosno smanjenja nezaposlenosti, povećanja plata za naše građane, povećanja penzija… i to se i ostvarilo“, poručio je Spajić

Milojko Spajić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kazao je za Portal RTCG da nudi Vladi besplatnu pomoć za blokčejn tehnologiju, ističući da je to bitan projekat za državu Crnu Goru. On kaže da program „Evropa sad“ nije ugrožen što se tiče mjera.

Spajić je istakao da misli da je trenutna ekonomska situacija u Crnoj Gori jako povoljna, i da je ona prouzrokovana programom „Evropa sad“.

„Ako se sjećate prošle godine kada smo mi najavili ovaj program, govorili smo o tome da će ona imati efekat povećanja zaposlenosti, odnosno smanjenja nezaposlenosti, povećanje zarada za naše građane, povećanje penzija smanjenje javnog duga, povećanje prihoda za državu, znači da će imati jako povoljne benefite za sve, za državu i za zaposlene i za privredu i to se i ostvarilo“, kazao je Spajić.

On je dodao da svi ljudi koji su tada sumnjali i govorili da će dobiti Nobelovu nagradu ukoliko se program ostvari su sad negdje svjesni da su pogriješili time što su napadali „Evropu sad“.

„Mi smo jako zadovoljni rezultatima našeg programa, i nadam se da će ova Vlada koja je nastavila programe naše prethodne Vlade, i dalje nastaviti taj program“, istakao je Spajić.

Kazao je da program „Evropa sad“ nije ugrožen što se tiče mjera, ali da vidimo konstantne napade političke na program, te da se nada da zbog te neke političke sujete neće biti političkih snaga u Crnoj Gori koji će radi neke osvete htjeti da sruše program koji je na benefite svih naših građana.

„Kada su u pitanju blokčejn i kriptovaluta mi smo pripremili jedan program zakona koji je tu i evo ja se nudim da i dalje pomažem Vladi potpuno besplatno i bez ikakve naknade jer mislim da je to jako bitan projekat za državu Crnu Goru“, istakao je Spajić.

On je kazao da smatra da ovaj program može da donese dodatne prihode za budžet ali i da poveća ekonomiju, poveća zaposlenje, te da smatra da je to jako bitan potez koji bi trebalo da okupi čitavu crnogorsku javnost, a ne samo da oni budu jedini generator te industrije.

Kada je u pitanju formiranje stranke, Spajić je istakao da je to nešto čemu su već odavno pričali Jakov Milatović i on, te da su to već najavili.

„Taj pokret već ima par mjeseci. Naravno, znate da smo mi bili u Vladi i jednostavno nismo imali vremena da se pripremamo, međutim pripreme se intenziviraju i građani našu političku aktivaciju mogu da očekuju vrlo brzo“, zaključio je Spajić.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

EKONOMIJA

Sve vrste goriva od ponoći jeftinije do 14 centi

Nove cijene će važiti naredne dvije sedmice

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sve vrste goriva od ponoći su jeftinije od sedam do 14 centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.

Cijena eurosupera 95 i 98 će u naredne dvije sedmice biti niža 14, odnosno 13 centi i iznosiće 1,45 eura, odnosno 1,5 eura.

Eurodizel je pojeftinio osam centi – na 1,55 eura, a lož ulje sedam centi na 1,79 eura.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 19. jula, kada su sve vrste goriva pojeftinile 11 centi.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 15. avgusta, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 16. avgusta.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Radovi na rekonstrukciji puta Kolašin-Berane i tunela kroz Bjelasicu neće biti završeni 20. oktobra

Radi utvrđivanje odgovornosti, zbog dosadašnjeg kašnjenja od dvije godine investitor – Uprava za saobraćaj, pokrenula je postupak pred Zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Završetak rekonstrukcije puta Kolašin-Berane, odnosno dionice, Jezerine- Lubnice i tunela kroz Bjelasicu, ponovo je prolongiran.

U Upravi za saobraćaj ne znaju kada će radovi biti gotovi, ali ističu da to neće biti 20. okotobra kako je najavljeno, prenose Vijesti.

Razlog je to što izvođač radova, firma Euroasfalt ne moze da nabavi neophodni materijal za posljednju fazu, zbog rata u Ukrajini.

Radi utvrđivanje odgovornosti, zbog dosadašnjeg kašnjenja od dvije godine investitor – Uprava za saobraćaj, pokrenula je postupak pred Zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, navodi ovaj medij.

Greške u projektovanju cijenu radova uvećale su za čak 11 miliona i 200 hiljada eura, što bi mogli platiti projektanti i revidenti ukoliko se utvrdi njihova krivica.

Radovi su poskupili i zbog korekcije cijena radova za 10 miliona eura.To znači da će umjesto planiranih 35 miliona, građani platiti nešto više od 56 miliona eura za rekonstrukciju puta Jezerine-Lubnice i probijanje tunela kroz Bjelasicu.

Sa druge strane, šest opština sa sjevera Crne Gore nestrpljivo čeka na puštanje u promet ovog puta preko kog će se od Berana do Kolašina stizati za nešto više od 30 kilometara.

Iz beranske lokalne samouprave poručuju da će probijanje puta dovesti i turiste i investitore.

Ovim putem brže će se stizati i do ski centara u Kolašinu.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Država prodaje oduzete cigarete iz Luke Bar 0,30 eura po paklici

Bivši držaoci će morati da plate deset eura po kilogramu rezanog duvana i deset eura po kilogramu arome za nargilu. Predlog zakona je spreman, očekuje se da bude usvojen na sjednici Vlade, a onda poslat Parlamentu

Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Portal RTCG objavio je Predlog zakona o preuzimanju oduzetih duvanskih proizvoda sa teritorije Slobodne zone „Luka Bar“, kojim se precizira da će naknada za preuzimanje biti određena na nivou od 0, 30 eura po paklici cigareta.

Bivši držaoci će morati da plate deset eura po kilogramu rezanog duvana i deset eura po kilogramu arome za nargilu. Predlog zakona je spreman, očekuje se da bude usvojen na sjednici Vlade, a onda poslat Parlamentu.

Ovim zakonom, kako se navodi, uređuje se način preuzimanja duvanskih proizvoda koje je Uprava prihoda i carina oduzela sa teritorije Slobodne zone „Luka Bar“ u periodu od 1. maja 2022. godine do 31. avgusta 2022. godine, od strane lica od kojeg su oduzeti duvanski proizvodi.

To lice se označava kao bivši držalac.

„Bivši držalac duvanskih proizvoda može da podnese zahtjev Upravi prihoda i carina do 1. septembra 2022. godine, radi preuzimanja duvanskih proizvoda koje je Uprava oduzela. Uz zahtjev bivši držalac je dužan da podnese i dokaz o uplaćenoj naknadi za preuzimanje duvanskih proizvoda u iznosu od 0,30 eura po paklici cigareta, deset eura po kilogramu rezanog duvana i 0 deset eura po kilogramu arome za nargilu. Uprava je dužna da, u roku od osam dana od dana podnošenja zahtjeva i dokaza donese rješenje o preuzimanju oduzetih duvanskih proizvoda. Bivši držalac je dužan da, u roku od 45 dana od dana dostavljanja rješenja podnese deklaraciju za ponovni izvoz duvanskih proizvoda, preuzme ih i iznese sa carinskog područja Crne Gore u skladu sa carinskim propisima“, navodi se u predloženom zakonu.

Bivši držalac je dužan da duvanske proizvode iznese sa carinskog područja u roku od 48 časova od podnošenja deklaracije za ponovni izvoz.

„Uprava je dužna da do 10. decembra 2022. godine za duvanske proizvode koje je oduzela na teritoriji Slobodne zone ‘Luka Bar’, a za koje bivši držalac nije podnio zahtjev i nije iznio sa carinskog područja Crne Gore sprovede javnu prodaju tih proizvoda u skladu sa propisom kojim se reguliše prodaja robe oduzete od strane carinskog organa. Uprava je dužna da do dana primjene ovog zakona uništi duvanske proizvode koji nijesu prodati u skladu sa ranije navedenim odredbama“, piše u predloženom zakonu.

Ovaj zakon primjenjivaće se do 31. decembra 2022. godine.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je spreman Predlog zakona o preuzimanju zaplijenjenih duvanskih proizvoda sa teritorije slobodne zone Luke Bar. Ukoliko bi Vlada usvojila predlog i uputila ga parlamentu mogla bi da prihoduje između 15 i 20 miliona eura.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije