Connect with us

POLITIKA

NOVI ŠEF DIPLOMATIJE SE ŽALIO ZBOG ODLUKE FONDA PIO

Spajić odbio zahtjev Ranka Krivokapića da nastavi da prima funkcionersku nadoknadu od blizu 2.000 eura

U rješenju Ministarstva finansija se navodi da je Fond PIO ispravno postupio kada je poništio odluku ranijeg menadžmenta da se Krivokapiću da penzija na osnovu odredbe koju je Ustavni sud poništio 2017. godine, te samim tim po njoj se ne mogu ostvarivati nikakva prava

Ranko Krivokapić i Milojko Spajić, kolaž Berane online

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odbilo je žalbu bivšeg predsjednika Skupštine, a sadašnjeg ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića koji se žalio zbog odluke Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) koji mu je ukinuo takozvanu funkcionersku penziju od 1.934,87 eura.

U rješenju koje je potpisao bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić se navodi da je Krivokapiću dato pravo koje je ukinuto odlukom Ustavnog suda iz 2017. godine, piše Dan.

Ranija uprava Fonda PIO na čijem je čelu bila Jadranka Milošević priznala je pravo na penziju Krivokapiću, što je nakon njene smjene novi menadžment na čelu sa Rankom Aligrudićem poništio, a takvu odluku je podržalo i ministarstvo. Krivokapić na rješenje ministarstva se može žaliti Upravnom sudu.

U obrazloženju rješenja navodi se da se iz spisa predmeta vidi da je Fond PIO 15. decembra 2021. godine poništio ranije rješenje te institucije od 4. decembra 2021. godine, a kojim je Ranku Krivokapiću priznato pravo na penziju počev od 29. maja 2016. godine i čiji iznos je na mjesečnom nivou trebao da bude 1.934,87 eura. Poništenim rješenjem se konstatovalo da će se penzija isplaćivati počev od 31. novembra 2020. godine.

„Iz spisa predmeta se vidi da je rješenjem Fonda PIO Odsjek za sprovođenje inostranog osiguranja broj 11-02-2/2 od 15.12.2020. godine poništeno rješenje tog organa broj 11-02-2/1 od 04.12.2020.godine i zamijenjeno novim, kojim se žalitelju priznaje, počev od 29.05.2016. godine, pravo na starosnu penziju u mjesečnom iznosu od 1934.87 eura, i konstatuje da će se penzija isplaćivati počev od 30.11.2020. godine, kao prvog dana po prestanku osiguranja. Pravo na starosnu penziju je priznato na osnovu člana 108-111 Zakona o sprečavanju korupcije (Sl.list CG broj 53/14). Odlukom Ustavnog suda Crne Gore U-i broj 4/15 I 23/16 od 21.04.2017. godine odredbe člana 108, 110, 111 Zakona o sprečavanju korupcije (Sl.list CG broj 53/14), po kojima je navedenim rješenjima prvostepenog javnopravnog organa od 15.12.2020. godine, odnosno od 04.12.2020. godine, žalitelju priznato pravo na starosnu, penziju, ukinute su kao neustavne i prestale su da važe danom objavljivanja te odluke u Službenom listu Crne Gore, broj 42/17 od 30.06.2017. godine“, navodi se u rješenju koje je prije par dana potpisao Spajić, a na čiji potpis se čekalo nekoliko mjeseci, navodi Dan.

U rješenju se ističe da shodno odredbi člana 152 stav 2 Ustava Crne Gore, zakon ili drugi propis, odnosno pojedine njihove odredbe, za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nijesu saglasne sa Ustavom ili zakonom, ne mogu se primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanja odluke Ustavnog suda ako do tog dana nijesu pravosnažno riješeni.

„Imajući u vidu navedeno, kod činjenica da su navedene odredbe Zakona o sprečavnju korupcije prestale da važe 30.06.2017. godine i da je rješenje kojim je žalitelju priznato pravo na penziju primjenom tih odredbi donijeto 04.12.2020. godine, pa isto poništeno 15.12.2020. godine donijeto novo, pravilno je prvostepeni javnopravni organ naknadnim uvidom u spise predmeta starosne penzije žalitelja našao da mu je pravo na starosnu penziju priznato primjenom odredbi čije je važenje prestalo, čime je učinjena očigledna povreda materijalnog propisa pravilno postupio kada je shodno odredbama člana 140 stav 4, a u vezi sa članom 100 Zakona o upravnom postupku, po službenoj dužnosti pokrenuo postupak za poništavanje rješenja kojim je priznato pravo na starosnu penziju“, navodi se u rješenju u koje je „Dan“ imao uvid.

Pravdao se da sva prava ostvaruje po zakonu

Priču o Krivokapićevoj nezakonitoj penziji pokrenuo je portal PCNEN, a bivši predsjednik Skupštine je u izjavi za taj medij ranije kazao da je „sva svoja lična prava ostvario u skladu sa zakonom“.

„Na tu temu mogu vam reći da nijesam htio koristiti zakonska prava koja su mi pripadala kao i drugima, jer je to bilo u suprotnosti sa mojim shvatanjem funkcije predsjednika parlamenta. Funkciju koju sam obavljao 13 godina, najduže u 115 godina crnogorskog parlamentarizma, mogao sam od početka ovog vijeka skoro dvije decenije, po raznim poslaničkim osnovama, koristiti i pravo na penziju uz platu. Kao što je poznato to nijesam učinio. Svoju imovinu sam prijavio šest godina prije nego me Zakon na to obavezivao, čim sam postao vlast. Neka lična prava po zakonu ostvarujem kao i drugi, ali od odlaska u opoziciju i staroj i novoj vlasti. Prava koja su praksa i u mnogim zemljama EU“, kazao je Krivokapić u junu prošle godine, kada je naveo da je napustio političku arenu i da ima pravo na zakonsku zaštitu podataka o ličnosti kao i svaki drugi građanin.

U međuvremenu Krivokapić se vratio u političku arenu i sada obavlja funkciju ministra u Vladi na čijem je čelu Dritan Abazović.

To što je zahtjev podnijet 2016. ne utiče na konačnu odluku

U rješenju ministarstva se ističe da je neosnovano Krivokapićevo mišljenje kod činjenice da je u momentu podnošenja zahtjeva, 2016. godine, ispunjavao uslove za priznavanje traženog prava, odnosno penzije, pošto tada odredbe od člana 108 do 111 Zakona o sprečavanju korupcije nijesu bile poništene na Ustavnom sudu.

„Imajući u vidu da je odredba po kojoj se traži ostvarivanje prava na starosnu penziju prestala da važi 30.06.2017. godine, to jest danom objavljivanja u Službenom listu Odluke Ustavnog suda Crne Gore, odredbu člana 152 stav 2 Ustava i činjenicu da postupak za ostvarivanje prava na starosnu penziju po navedenom zahtjevu nije pravosnažno okončan prije dana objavljivanja Odluke Ustavnog suda, to se u momentu odlučivanja po tom zahtjevu ne može primjenjivati odredba člana 108 Zakona o sprečavanju korupcije, koja je prestala da važi“, navodi se u rješenju.

POLITIKA

Ibrahimović: Dijaspora zabrinuta zbog političke krize u Crnoj Gori i urušavanja statusa pripadnika nacionalnih manjina

„Ohrabren sam spremnošću dijaspore da odbrani euroatlanski put Crne Gore i spriječi dalje urušavanje i obesmišljavanje njene nezavisnosti i državnosti “, poručio je Ibrahimović

Foto: Miloš Vujović/AA

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da je dijaspora zabrinuta zbog urušavanja statusa pripadnika nacionalnih manjina i položaja dijaspore u društveno-pravnom poretku u Crnoj Gori.

Ibrahimović je na svom Tviter nalogu napisao da je imao niz susreta sa dijasporom u SAD i Zapadnoj Evropi.

„Dijaspora je zabrinuta zbog političke, institucionalne i ekonomske krize u Crnoj Gori, zastoja u EU integracijama, urušavanja statusa pripadnika nacionalnih manjina i položaja dijaspore u društveno-pravnom poretku u Crnoj Gori“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Ibrahimović je naveo i da je ohrabren spremnošću dijaspore da odbrani euroatlanski put Crne Gore, njen demokratski, građanski, sekularni i multikulturalni koncept, „spriječi dalje urušavanje i obesmišljavanje njene nezavisnosti i državnosti i pomogne u njenom demokratskom, privrednom i sveukupnom razvoju“.

„Crna Gora mora nastaviti put integracija u EU i mora više raditi na snaženju veza sa dijasporom koja je uvijek pokazivala zavidnu dozu rodoljublja i u kojoj leži veliki ljudski i ekonomski potencijal neophodan za dalju demokratizaciju i razvoj Crne Gore“, saopštio je Ibrahimović.

„Dugujemo, kao država, veliku zahvalnost dijaspori na svemu što je činila, što čini i što je spremna da učini za gradjane Crne Gore, državu Crnu Goru i njenu budućnost“, naveo je on.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

„Ima nas – Ima se“: Lidija Đukanović na protestu u Diorovom prsluku i džemperu koji koštaju u visini godišnje plate u CG (FOTO)

Fotografija supruge predsjednika države sa protesta u Diorovom prsluku, objavljena je na Tviteru, a potom se brzinom “svjetlosti” proširila društvenima mrežama što je izazvalo burne reakcije

Foto: Tviter

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Večerašnjem protestu pod sloganom “Ima nas” u Podgorici, prisustvovali su i supruga predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Lidija, i njihov sin Blažo.

Mnogi su zapazili prsluk Lidije Đukanović marke Dior koji košta, prema podacima sa interneta, 4.200 eura.

Fotografija supruge predsjednika države sa protesta u Diorovom prsluku, objavljena je na Tviteru, a potom se brzinom “svjetlosti” proširila društvenima mrežama, piše VOP.

Osim građana reagovali su i političatri pa je budući gradonačelnik Podgorice iz Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, napisao da prsluk koji tokom večerašnjeg protesta nosila Đukanović košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori.

„Najbolja slika partije koja stoji iza protesta je prsluk sa slike koji košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori, i to nakon povećanja zbog Evrope sad, a 20 minimalnih zarada prije Evrope sad. Da je DPS više mislio na građane, zarade bi danas u Crnoj Gori bile taman koliko vrijedi ovo đile”, napisao je Milatović.

Reagovala je i bivša ministarka zdravlja i nosioc liste “Za budućnost Podgorice” Jelena Borovinić Bojović.

“Nemojmo da kritikujemo suprugu predsjednika DPS-a. Ona večeras na sebi nosi odjevne predmete koji koštaju samo oko šest hiljada eura, jer pored već proslavljenog Diorovog prsluka, tu je i Diorov džemper. Ali ne sumnjam da je ona večeras nastojala da bude skromna i da su to najjeftiniji komadi iz njene odjevne kolekcije. Nisam jedino sigurna za obuću, pošto se ne vidi na fotografiji. Dalja okupljanja očito treba nastaviti pod sloganom “Ima se””, prokomentarisala je ona.

Reagovao je i Klub mladih Nove srpske demokratije.

“Prva dama Crne Gore, supruga predsjednika države i DPS-a Lidija Đukanović, došla je večeras pred zgradu Skupštine da glasno kaže ,,Ima nas!”. Kao što smo navikli, od njenog pojavljivanja i riječi puno je glasnije progovorila njena toaleta, zapravo jedna, najupečatljivija komponenta njenog stajlinga – đilence iz Dior-ove najnovije kolekcije koje stoji (za nju) tričavih 4,293 eura. Draga Lidija, Klub mladih Nove srpske demokratije bi volio da vam ovom prilikom poruči da smo svjesni da “vas ima” – (srećom ipak ne mnogo) VAS – koji i dalje ubirate plodove lopovluka, pronevjera i prevara, i živite na nozi toliko visokoj da vas prosječan građanin Crne Gore i ne vidi, ali nema te “visine” na koju se možete popeti da se sakrijete od one spore ali dostižne pravde, i da će vas uskoro biti, vas što više to bolje u Spužu, pa pakujte u kofere skupe toalete, da se sa drugaricama i koleginicama takmičite, u čijoj se ćeliji najbolje oblači”, zaključili su u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: „Lidija Đukanović na protestu u prsluku koji košta deset minimalnih zarada“

„Najbolja slika partije koja stoji iza protesta je prsluk sa slike koji košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori, i to nakon povećanja zbog Evrope sad, a 20 minimalnih zarada prije Evrope sad. Da je DPS više mislio na građane, zarade bi danas u Crnoj Gori bile taman koliko vrijedi ovo đile“, napisao je Milatović

Foto: Tviter/Jakov Milatović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i nosilac liste tog pokreta na podgoričkim izborima Jakov Milatović osvrnuo na svom Tviter nalogu na odjevnu kombinaciju Lidije Đukanović, supruge predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koja je prisustvovala večerašnjem protestu pokreta „Ima nas“.

On je napisao da prsluk koji je tokom večerašnjeg protesta nosila Đukanović košta „10 minimalnih zarada“.

„Najbolja slika partije koja stoji iza protesta je prsluk sa slike koji košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori, i to nakon povećanja zbog Evrope sad, a 20 minimalnih zarada prije Evrope sad. Da je DPS više mislio na građane, zarade bi danas u Crnoj Gori bile taman koliko vrijedi ovo đile“, napisao je Milatović.

Podsjećamo, treći protest pokreta „Ima nas“ održan je večeras na platou ispred Skupštine Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije