Connect with us

POLITIKA

NOVI ŠEF DIPLOMATIJE SE ŽALIO ZBOG ODLUKE FONDA PIO

Spajić odbio zahtjev Ranka Krivokapića da nastavi da prima funkcionersku nadoknadu od blizu 2.000 eura

U rješenju Ministarstva finansija se navodi da je Fond PIO ispravno postupio kada je poništio odluku ranijeg menadžmenta da se Krivokapiću da penzija na osnovu odredbe koju je Ustavni sud poništio 2017. godine, te samim tim po njoj se ne mogu ostvarivati nikakva prava

Ranko Krivokapić i Milojko Spajić, kolaž Berane online

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odbilo je žalbu bivšeg predsjednika Skupštine, a sadašnjeg ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića koji se žalio zbog odluke Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) koji mu je ukinuo takozvanu funkcionersku penziju od 1.934,87 eura.

U rješenju koje je potpisao bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić se navodi da je Krivokapiću dato pravo koje je ukinuto odlukom Ustavnog suda iz 2017. godine, piše Dan.

Ranija uprava Fonda PIO na čijem je čelu bila Jadranka Milošević priznala je pravo na penziju Krivokapiću, što je nakon njene smjene novi menadžment na čelu sa Rankom Aligrudićem poništio, a takvu odluku je podržalo i ministarstvo. Krivokapić na rješenje ministarstva se može žaliti Upravnom sudu.

U obrazloženju rješenja navodi se da se iz spisa predmeta vidi da je Fond PIO 15. decembra 2021. godine poništio ranije rješenje te institucije od 4. decembra 2021. godine, a kojim je Ranku Krivokapiću priznato pravo na penziju počev od 29. maja 2016. godine i čiji iznos je na mjesečnom nivou trebao da bude 1.934,87 eura. Poništenim rješenjem se konstatovalo da će se penzija isplaćivati počev od 31. novembra 2020. godine.

„Iz spisa predmeta se vidi da je rješenjem Fonda PIO Odsjek za sprovođenje inostranog osiguranja broj 11-02-2/2 od 15.12.2020. godine poništeno rješenje tog organa broj 11-02-2/1 od 04.12.2020.godine i zamijenjeno novim, kojim se žalitelju priznaje, počev od 29.05.2016. godine, pravo na starosnu penziju u mjesečnom iznosu od 1934.87 eura, i konstatuje da će se penzija isplaćivati počev od 30.11.2020. godine, kao prvog dana po prestanku osiguranja. Pravo na starosnu penziju je priznato na osnovu člana 108-111 Zakona o sprečavanju korupcije (Sl.list CG broj 53/14). Odlukom Ustavnog suda Crne Gore U-i broj 4/15 I 23/16 od 21.04.2017. godine odredbe člana 108, 110, 111 Zakona o sprečavanju korupcije (Sl.list CG broj 53/14), po kojima je navedenim rješenjima prvostepenog javnopravnog organa od 15.12.2020. godine, odnosno od 04.12.2020. godine, žalitelju priznato pravo na starosnu, penziju, ukinute su kao neustavne i prestale su da važe danom objavljivanja te odluke u Službenom listu Crne Gore, broj 42/17 od 30.06.2017. godine“, navodi se u rješenju koje je prije par dana potpisao Spajić, a na čiji potpis se čekalo nekoliko mjeseci, navodi Dan.

U rješenju se ističe da shodno odredbi člana 152 stav 2 Ustava Crne Gore, zakon ili drugi propis, odnosno pojedine njihove odredbe, za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nijesu saglasne sa Ustavom ili zakonom, ne mogu se primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanja odluke Ustavnog suda ako do tog dana nijesu pravosnažno riješeni.

„Imajući u vidu navedeno, kod činjenica da su navedene odredbe Zakona o sprečavnju korupcije prestale da važe 30.06.2017. godine i da je rješenje kojim je žalitelju priznato pravo na penziju primjenom tih odredbi donijeto 04.12.2020. godine, pa isto poništeno 15.12.2020. godine donijeto novo, pravilno je prvostepeni javnopravni organ naknadnim uvidom u spise predmeta starosne penzije žalitelja našao da mu je pravo na starosnu penziju priznato primjenom odredbi čije je važenje prestalo, čime je učinjena očigledna povreda materijalnog propisa pravilno postupio kada je shodno odredbama člana 140 stav 4, a u vezi sa članom 100 Zakona o upravnom postupku, po službenoj dužnosti pokrenuo postupak za poništavanje rješenja kojim je priznato pravo na starosnu penziju“, navodi se u rješenju u koje je „Dan“ imao uvid.

Pravdao se da sva prava ostvaruje po zakonu

Priču o Krivokapićevoj nezakonitoj penziji pokrenuo je portal PCNEN, a bivši predsjednik Skupštine je u izjavi za taj medij ranije kazao da je „sva svoja lična prava ostvario u skladu sa zakonom“.

„Na tu temu mogu vam reći da nijesam htio koristiti zakonska prava koja su mi pripadala kao i drugima, jer je to bilo u suprotnosti sa mojim shvatanjem funkcije predsjednika parlamenta. Funkciju koju sam obavljao 13 godina, najduže u 115 godina crnogorskog parlamentarizma, mogao sam od početka ovog vijeka skoro dvije decenije, po raznim poslaničkim osnovama, koristiti i pravo na penziju uz platu. Kao što je poznato to nijesam učinio. Svoju imovinu sam prijavio šest godina prije nego me Zakon na to obavezivao, čim sam postao vlast. Neka lična prava po zakonu ostvarujem kao i drugi, ali od odlaska u opoziciju i staroj i novoj vlasti. Prava koja su praksa i u mnogim zemljama EU“, kazao je Krivokapić u junu prošle godine, kada je naveo da je napustio političku arenu i da ima pravo na zakonsku zaštitu podataka o ličnosti kao i svaki drugi građanin.

U međuvremenu Krivokapić se vratio u političku arenu i sada obavlja funkciju ministra u Vladi na čijem je čelu Dritan Abazović.

To što je zahtjev podnijet 2016. ne utiče na konačnu odluku

U rješenju ministarstva se ističe da je neosnovano Krivokapićevo mišljenje kod činjenice da je u momentu podnošenja zahtjeva, 2016. godine, ispunjavao uslove za priznavanje traženog prava, odnosno penzije, pošto tada odredbe od člana 108 do 111 Zakona o sprečavanju korupcije nijesu bile poništene na Ustavnom sudu.

„Imajući u vidu da je odredba po kojoj se traži ostvarivanje prava na starosnu penziju prestala da važi 30.06.2017. godine, to jest danom objavljivanja u Službenom listu Odluke Ustavnog suda Crne Gore, odredbu člana 152 stav 2 Ustava i činjenicu da postupak za ostvarivanje prava na starosnu penziju po navedenom zahtjevu nije pravosnažno okončan prije dana objavljivanja Odluke Ustavnog suda, to se u momentu odlučivanja po tom zahtjevu ne može primjenjivati odredba člana 108 Zakona o sprečavanju korupcije, koja je prestala da važi“, navodi se u rješenju.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

POLITIKA

Medojević: Pada rejting DPS-a, a raste DF-a i to je najveća briga stranih ambasada i mafije

Sad imamo 10 vlada u vladi, 10 politika u vladi, ističe on i dodaje da bi izbori bili poželjni

Medojević, Foto: Savo Prelević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sve strukture društva moraju da shvate da je organizovani kriminal rak rana jednog društva, rekao je lider PzP Nebojša Medojević tokom gostovanja na Hepi televiziji.

„Milo Đukanović je toliko srastao mafiju sa državnom strukturom da je to postalo potpuno prihvatljivo društveno ponašanje. Mladi ljudi doživljavaju te vojnike, oficire ili vođe kartela kao idola i obrazac poželjnog ponašanja“, upozorio je lider PzP-a.

On je poručio da u Vladi Crne Gore nema ni dva ministra nemaju isto mišljenje o bilo kojoj temi.

Sad imamo 10 vlada u vladi, 10 politika u vladi, ističe on i dodaje da bi izbori bili poželjni.

„Rejting DPS jako pada, a najveća briga stranih ambasada, ekstremističkih krugova i mafije u Crnoj Gori je rast rejtinga DF“, naglasio je on.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Vulin DPS-u i SD-u: Gospodo iz Milovih partija, šta nije istina u onome što sam rekao

„Predsjednik svih Srba Aleksandar Vučić može da mi naredi kao ministru policije, ali mi nikada nije ni naredio, ni zabranio da mislim i govorim, pa i kada se ne slaže sa mojim stavovima“, kazao je Vulin, ističući u odgovoru DPS i SD da „u mafijaškim organizacijama nema ni mišljenja, ni razlike”

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin saopštio je danas, u odgovoru DPS i Socijaldemokratama da „u mafijaškim organizacijama nema ni mišljenja, ni razlike”.

On je „članovima partija Mila Đukanovića” poručio „da mogu da ga mrze koliko hoće, ali niko ne može da ospori istinitost svega što je rekao“.

„Gospodo iz Milovih partija, šta nije istina u onom što sam rekao, niste glasali da su Srbi genocidni, niste se pozivali na rođake i prijatelje ili nemate imovine u Beogradu i Srbiji?“, upitao je Vulin.

Kako je rekao, u mafijaškim organizacijama nema ni mišljenja, ni razlike.

„Zato tako o meni i mojim stavovima misle predstavnici partija Mila Đukanovića. Oni koji vladaju zemljom sa manjim brojem birača od Novog Beograda, a nisu primijetili da su formirana dva najveća narko-klana u Evropi i ne mogu drugačije da misle.

Mogu mene da mrze Đukanovićeve partije koliko hoće, ali niko ne može da ospori istinitost svega što sam rekao. Poslanici Crne Gore su proglasili Srbe za narod genocida, ali vračarske nekretnine nisu.

Kada bi ih zaustavili na granici i ljubazno zamolili da sačekaju dok se ne obave kontrole, crnogorski poslanici, ponosni na svoje glasanje o genocidnim Srbima, pozivali bi se na brojna poznanstva, uticajne prijatelje i rođake, kako i priliči onima koji Srbiju smatraju prijetnjom, ali ne i korist koju bi se od nje moglo imati“, izjavio je Vulin.

On je rekao da njegovi politički stavovi „nisu ni naređeni, ni odobreni”.

„Predsjednik svih Srba Aleksandar Vučić može da mi naredi kao ministru policije, ali mi nikada nije ni naredio, ni zabranio da mislim i govorim, pa i kada se ne slaže sa mojim stavovima. Nego, gospodo iz Milovih partija, šta nije istina u onom što sam rekao, niste glasali da su Srbi genicidni, niste se pozivali na rođake i prijatelje ili nemate imovine u Beogradu i Srbiji“, zaključio je Vulin.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Demokrate pitaju Adžića: Smijete li da nam kažete ko je vlasnik Hotela Podgorica?

Iz Bečićeve partije pitaju i zašto sektor bezbjednosti nije provjerio imovinu policajca Ljuba Milovića, koji se u dokumentima Europola označava kao član kriminalnog Kavačkog klana

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Demokratska Crna Gora upitala je ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića zašto sektor bezbjednosti nije provjerio imovinu policijskog službenika Ljuba Milovića.

Podsjećamo, policajac Milović se u dokumentima Europola označava kao član kriminalnog Kavačkog klana.

„Pominjanje spornih imena, nezakonitih radnji, nerealnih kredita i još nerealnijih rata za isti, nama nisu strani. I ne radimo to od juče. Već od novembra mjeseca, prošle godine. Naši poslanici su prvi i, još davno, prezentovali dokumentaciju o njegovom sumnjivom zajmu, a Vi i Vaše službe na to nijeste reagovali. Tačnije, u novembru mjesecu prvi put je u Skupštini Crne Gore upravo poslanik Demokrata, Vladimir Martinović, pomenuo ime Ljuba Milovića kada mnogi iz MUP-a nijesu ni smjeli da ga pomenu. Poslanik Martinović postavio je pitanje tadašnjem ministru Sekuloviću kako je i na koji način u policiji angažovan Ljubo Milović? Takođe, koje poslove je tada obavljao i da li je od strane nadležnih organa ovo lice bilo izloženo provjeri imovinskog stanja, tada smo dobili odgovor kako je Ljubo Milović neraspoređen službenik od 2.11.2017. godine, da je suspendovan i, kako su nam tada odgovorili povodom pitanja imovine, u saznanju su da Agencija za sprječavanje korupcije vrši provjeru imovine imenovanog“, saopštili su iz Demokrata.

Podsjećaju i da je Martinović na istoj sjednici informisao tadašnjeg ministra, „iako bi, po logici stvari, on trebalo da vlada materijom“, da je Milović državni službenik koji ima platu 700 eura, a „uzima zajam od 212.000 eura plus kredit za kupovinu stana“. „Ovdje je riječ o vrlo jednostavnoj matematici: da svu platu bez ijednog potrošenog centa daje na otplatu dugova i kredita trebalo bi mu, ni manje ni više, nego cijelih 22. godine. A da cijela ova stvar bude još zanimljivija, on druge prihode nije ni prijavio. Pa je, saglasićete se, ta i takva matematika nejasna, kazao je i poslanik Momo Koprivica u jednoj od televizijskih emisija, pokazujući dokumentaciju o sumnjivom ‘zajmu’. Nismo mi jedini koji o ovome javno govore i pišu, poštovane građanke i građani Crne Gore. Nakon poslanika Martinovića, NVO MANS je nedavno predstavila dokaze o ni najmanje čistoj matematičkoj računici sa sve konstatacijom da ni Agencija za sprečavanje korupcije i bezbjednosne službe nisu na ovo reagovali“, dodaju iz Demokrate, te zaključuju:

„I, za kraj nam samo još ovo pojasnite, nelegitimni ministre Adžiću: da možda ne znate ili bolje rečeno da li smijete da nam kažete ko je vlasnik Hotela Podgorica i Restorana Grahovac u Nikšiću. No, da se Vi ne bi bavili matematikom ili ugostiteljstvom, da mi Vas pitamo još nešto iz Vaše branše. Da li je MUP vršio u skladu sa zakonom, provjeru njegovog stanja i imovine, nakon dostavljenih EUROPOL podataka u kojima se kaže da Milović posjeduje desetine miliona eura“.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije