Connect with us

KULTURA

U ORGANIZACIJI IVANE PANTOVIĆ, VLASNICE GIFT ŠOPA "IMAM IDEJU"

„Teatar iskrenosti“ Stefana Simića u subotu veče u Beranama

„Čast mi je što se Stefan odazvao mom pozivu da posjeti Berane, i ovim putem pozivam sugrađanke i sugrađane da dođu u što većem broju i prisustvuju jednoj posebnoj i drugačijoj književnoj večeri. Veliku zahvalnost dugujem Polimskom muzeju, direktorici i zaposlenima, koji mi i ovog puta nesebično pomažu u realzaciji mojih ideja“, kazala je Pantović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Književno veče Stefana Simića pod nazivom ,,Teatar iskrenosti” biće održano u subotu veče u 20 sati u Galeriji Polimskog muzeja, u Beranama.

Riječ je o nestandardnoj književnoj večeri, u organizaciji naše sugrađanke Ivane Pantović i njenog gift šopa „Imam ideju“, gdje autor predstavlja istine do kojih je došao kroz neprekidno smjenjivanje poezije, psihologije, ispovijesti, humora i pozorišta.

„Čast mi je što se Stefan odazvao mom pozivu da posjeti Berane, i ovim putem pozivam sugrađanke i sugrađane da dođu u što većem broju i prisustvuju jednoj posebnoj i drugačijoj književnoj večeri. Veliku zahvalnost dugujem Polimskom muzeju, direktorici i zaposlenima, koji mi i ovog puta nesebično pomažu u realzaciji mojih ideja“, kazala je Pantović.

O autoru

Stefan Simić je rođen 1989. u Paraćinu. Studirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Svoju prvu knjigu ,,Pustite nas“ objavio je 2012. godine, drugu ,,Odjeci ljudskog” 2013, treću ,,Generacijama koje rastu bez poezije” 2016, ,,Rekoh… i olakšah dušu” 2019. godine i ,,Povratak čoveku” 2020. godine.

Objavljuje već godinama svoju poeziju i prozu na internetu. Vremenom je njegov internet angažman prerastao u nešto mnogo šire. Specifičnim stilom pisanja i otvorenim načinom izražavanja na nastupima privukao je pažnju u Srbiji, a u Berane dolazi nakon turneje po hrvatskom primorju.

Stefan piše, nastupa, snima emisije, bori se i vjeruje u jedan novi svijet, svijet sa ljudskim likom. Trenutno radi na romanima i putuje sa svojim ,,Teatrom iskrenosti“, životnim teatrom, gdje prenosi sve ono na čemu je radio godinama, u duhu čovjeka, u duhu, ljudskosti.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

KULTURA

Spomen-kompleks na Jasikovcu bi mogao biti proglašen za kulturno dobro

Spomenik je djelo poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića i predstavlja simbol borbe za oslobođenje koja se vodila u ovom kraju tokom balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata, a podignut je na mjestu gdje su 17. jula 1941. godine italijanski okupatori strijeljali beranske rodoljube

Foto: Mileta Vukićević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Spomen-kompleks Sloboda na brdu Jasikovac u Beranama mogao bi konačno biti proglašen kulturnim dobrom Crne Gore.

„Vijestima“ je to potvrdila direktorica Polimskog muzeja u Beranama Violeta Folić, koja je kazala da je nova Vlada uputila dopis toj ustanovi kulture u kojem nagovještava takvu mogućnost.

„Mi smo već desetak godina uporno slali inicijative bivšem ministru i Ministarstvu kulture da se ovaj spomen-kompleks proglasi kulturnim dobrom, ali do sada nije imalo efekta. Tek nova Vlada i nova ministarka su nam odgovorili da obustavimo planirane aktivnosti oko najavljene i planirane valorizacije ovog mjesta, jer se radi na tome da se ovaj spomenik proglasi kulturnim dobrom“, kazala je Folić.

Ona je objasnila da su upravo zbog toga prekinute aktivnosti koje su bile u završnoj fazi izrade idejnog rješenja uređenja i valorizacije spomen-kompleksa Jasikovac.

„Ako bi ovaj spomenik bio proglašen kulturnim dobrom, kao što nam je najavljeno, to onda podrazumijeva i drugi pristup. Pitanje uređenja i valorizacije bi onda prešlo u nadležnost resornog ministarstva, odnosno to ministarstvo bi procjenjivalo šta se tamo smije raditi, a šta eventualno ne smije“.

Na brdu Jasikovac, na samo kilometar od centra grada, 1977. godine podignut je jedinstven spomenik na području Crne Gore.

Spomenik je djelo poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića i predstavlja simbol borbe za oslobođenje koja se vodila u ovom kraju tokom balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata.

Spomenik je podignut na mjestu gdje su 17. jula 1941. godine italijanski okupatori strijeljali beranske rodoljube.

Spomen-kompleks na Jasikovcu čine spomenik Slobode visok 18 metara. U obliku je kupe i podsjeća na fišek ili zrno metka. Oko kupe je poređano četrdeset velikih blokova poliranog granita na kojima se nalaze natpisi i ornamenti, uklesano je dvjesta pedeset kvadratnih metara ornamentike i ispisano 10.000 slova, koja govore o istoriji ovog kraja„, priča Folić.

A istorija Berana, kako kaže, počinje upravo ovdje. Na brdu Jasikovac. Tu su, poslije boja na Rudešu 1862. godine, Turci podigli vojno utvrđenje i tek povremeno prelazili na lijevu obalu Lima da umire buntovno stanovništvo.

„Ornamentika odražava najprefinjenije elemente, crnogorske nošnje i oružja, i simboliše plamen i vjetar koji su u proteklim vjekovima harali po Vasojevićima, dok se slova kao bujica slivaju u riječi i čine čudesan ljetopis pod otvorenim nebom, iz koga se sa uzbuđenjem čita o događajima, zbivanjima, stradanjima i pobjedama naređanim tokom posljednja tri i po stoljeća u beranskom kraju“, kaže Folić.

Spomen-kompleks Jasikovac i parkovska površina čine jedinstvenu cjelinu sa popločanim stepeništem, hodnim stazama i zasvođenim prolazima koji vode ka centralnom dijelu spomenika, koncipiranom kao amfiteatar.

„Tokom 2015. godine izvršena je konzervacija i restauracija spomen-kompleksa. Stručnjaci Polimskog muzeja su očistili sve partije spomenika – kupasti dio, četrdeset stećaka, hodne staze, amfiteatar. Poslije čišćenja, sve kamene površine su adekvatnim mjerama zaštićene od daljeg propadanja i vraćen mu je prvobitni sjaj“, priča Folić.

Prema njenim riječima, parkovska površina spomen-kompleksa se prostire na 24 hektara i daje mogućnost da se uređenjem prostora spomen-kompleks sa parkovskom površinom pretvori u centar kulturnog života grada.

Mjesto na kojem se nalazi pruža najbolji pogled na cijeli grad, zatim bogati sadržaj koji čini ispisana istorija ovog kraja na granitnom kamenju, memorijalna arhitektira i prostor koji dozvoljava i omogućava da ovo izletište sadrži kulturne, sportske i sve druge sadržaje koji bi u potpunosti zadovoljili turističku ponudu grada„.

Predlog da se spomen-kompleks proglasi za kulturno dobro proslijeđen je Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore više puta u proteklih desetak godina.

Postojeće idejno rješenje uređenja spomen-kompleksa Jasikovac sadrži uređenje ograde, rasvjete, hodnih staza, parking prostora, hortikulturu, ugradnju video-nadzora i planiranje lokacije za vidikovac ili restoran. To je bio naš prvobitni plan, koji će umnogome zavisiti od resornog ministarstva, ako spomen-kompleks bude proglašen kulturnim dobrom„, kaže Folić.

Ona dodaje da bi uređenjem kompleksa čitav grad dobio novu dimenziju.

„Omiljeno izletište bi postalo idealno pogotovo za kulturna dešavanja i turističku ponudu. Ne postoji bolji prostor za izvođenje pozorišnih predstava na otvorenom u gradu, a ni šire, zbog specifičnog ambijenta i fantastičnog audio-vizuelnog doživljaja, i to se pokazalo u proteklim godinama kada smo tamo, u okviru manifestacije Beransko kulturno ljeto, izmjestili i organizovali niz muzičkih i kulturnih manifestacija“.

Folić kaže da bi kompleks „Jasikovac“ bio privlačan lokalnom stanovništvu, ali i turistima.

Izvor: Vijesti

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

U Beranama promovisana knjiga Gorana Šćekića „Ne damo svetinje“

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić izrazila je žaljenje što je bila spriječena da prisustvuje promociji u Polimskom muzeju iz objektivnih razloga. Umjesto vladike Joanikija govorio je ipodjakon Nikola Joksimović. Prisustvovali su predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, predsjednik Skupštine Novica Obradović…

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

U organizaciji Opštine Berane i Polimskog muzeja sinoć je u Galeriji ove ustanove održana promocija knjige karikaturiste Gorana Šćekića „Ne damo svetinje“, kojoj je zbog mjera koje su na snazi prisustvovao ograničen broj posjetilaca.

Knjiga sadrži Šćekićeve odabrane karikature, kolumne i komentare koji su pratili dešavanja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i odbrani svetinja u Crnoj Gori.

U pitanju je treća knjiga karikatura ovog autora u izdanju „Obodskog slova“ iz Podgorice.

Na početku promocije u Polimskom muzeju pročitano je pismo ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesne Bratić, u kojem je ona pozdravila učesnike i goste, izražavajući ujedno žaljenje što je bila spriječena da prisustvuje istoj iz objektivnih razloga.

U ime episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske, Gospodina Joanikija, koji je takođe bio spriječen iz objektivnih razloga da govori na promociji Šćekićeve knjige, prisutnima se obratio ipodjakon Nikola Joksimović.

O knjizi su, pored autora, govorili književnici Radomir Uljarević, Milica Bakrač, Milutin Mićović i Darko Jovović.

Promociji su prisustvovali predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, predsjednik SO Berane Novica Obradović, potpredsjednik Marko Lalević, predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić i drugi.

O Šćekićevom radu književni kritičar Želidrag Nikčević je ranije zabilježio da „razigrani crtež i efektni rukopis predstavljaju istinski praznik u onome što uslovno možemo nazvati našom kulturno-političkom zbiljom, pretežno natmurenom”.

„I nije stvar samo u tome što je ovaj autor ekstremno duhovit – jedan od malobrojnih koji su u stanju da vas razgale, a da vas pritom ne ponize. Ne, njegov briljantni politički humor posjeduje i dodatnu moralističku energiju, kao rezultat istovremenog rasipanja šarma i dobrote po svim okolnim surovo karikiranim prizorima“, zabilježio je književni kritičar Želidrag Nikčević.

Goran Šćekić je rođen 1963. godine u Beranama, a živi i radi u Podgorici. Karikaturom je počeo da se bavi 1992. godine. Od tada ga zapažaju urednici mnogih medija u Crnoj Gori i Srbiji, pa se njegovi radovi pojavljuju u brojnim listovima i časopisima. Prekida saradnju sa svim medijima pod patronatom države 1999. godine i prelazi u nezavisne dnevne novine „Dan”. Stižu i priznanja za njegove karikature od 2001, i 2007. godine dobija nagrade Udruženja novinara Crne Gore. Šćekić radi i stripove i autor je brojnih kolumni.

Promocija knjige mogla se pratiti uživo na Fejsbuk stranici „Ne damo svetinje“.

Piše: Berane online

 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Beranac Luka Radojević predstavlja Crnu Goru na izložbi u Veneciji

„Opština Berana je finansijski pomogla da se skulptura transportuje do Venecije, i time pokazala da uvijek pomaže mlade umjetnike i da kroz zajedničku borbu i viziju promovišemo Berane na međunarodnoj sceni“, kazao je Radojević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Vajar za koga se sa punim pravom može reći da ima internacionalnu karijeru jeste Luka Radojević, naš Beranac, koji je likovnu akademiju završio u Beogradu.

Potvrda o poziciji koju zauzima njegov rad na internacionalnoj sceni stigla je s pozivom za učešće na kolektivnoj izložbi u galeriji „Atelier 3+10” u Veneciji, u Italiji. Akademski vajar Luka Radojević predstavlja se ovom prilikom skulpturom iz ciklusa „Vrijeme”. Izložba, međunarodnog karaktera, naslovljena „Winter Prize 2021”, otvorena je od 20. februara do 6. marta u Veneciji.

Grupna izožba u Veneciji okupila je profesionalne umjetnike na internacionalnom planu, kaže Radojević, ističući da galerija “The Atelier 3+1“ takođe sarađuje sa organizacijom „Bijenala umjetnosti u Veneciji“, i time povezuje umjetnike i kritičare sa svih kontinenata, među kojima je i on svojom skulpturom kao predstavnik Berana i Crne Gore.

„Opština Berana je finansijski pomogla da se skulptura transportuje do Venecije, i time pokazala da uvijek pomaže mlade umjetnike i da kroz zajedničku borbu i viziju promovišemo naš grad na međunarodnoj sceni. Da napomenem, da sam do sada kao predstavnik Crne Gore izradio više od 30 monumentalnih skulptura, postavljenih na javnim površinama širom svijeta, čak na pet kontinenata.Cilj projekta je da, i pored otežanih uslova za rad, uslovljenih već poznatim prilikama, da nastavim sa izlaganjem svojih djela u inostranstvu i time stvorim uslove za  još veću afirmaciju, kako svoju, tako i mog grada kojeg uvijek  predstavljam na međunarodnoj kulturnoj sceni“, naveo je Radojević.

Kuratori izložbe su Saverio Simi de Burgis, kritičar i istoričar umjetnosti, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti u Veneciji, Adolfina de Stefani, profesorka na Fakultetu umjetnosti „Liceo Artistico” u Padovi, učesnica Bijenala umjetnosti u Veneciji i Marija Marković, predsjednica Međunarodne asocijacije kulture „The Atelier 3+10”, takođe i saradnica venecijanskog Bijenala umjetnosti, rekao nam je Radojević.

Pored ovog projekta, na poziv Minstarstva kulture Rusije i predsjedničke fondacije iz Moskve koja promoviše evro-azijsku saradnju, dobio je poziv da izradi monumentalnu skulpturu koja će biti postavljena u mjestu Mramorskoe gdje se nalazi kamenolom poznatog mermera na planini Ural.

„Takođe iz Kine je stigao sertifikat kao potvrdu od međunarodne vajarske alijanse za moje monumentalne skulpture koje su postavljene na  pet  kontinenata i preko dvadeset država. To je za mene važan sertifikat i potvrda za moj  profesionalni rad za deset godina stvaralaštva koliko se bavim skulpturom posle završetka gimnazije u Bearanama i akademije u Beogradu“, zaključuje Radojević na kraju za Berane online.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije