Connect with us

BALKAN I SVIJET

ORUŽANA POBUNA

Tenzije u Rusiji: Vagner: Naše kolone krenule ka Moskvi; Putin najavljuje oštar odgovor

Osnivač privatne vojne kompanije „Vagner“ Jevgenij Prigožin izjavio da su njegovi borci „spremni da umru“ u oružanoj pobuni koju je pokrenuo, i obećao da će srušiti rusko vojno rukovodstvo

Foto: Screenshot

Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB) pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije “Vagner“ Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije. Prigožin se trenutno nalazi u Rostovu na Donu i poručuje da ministar Sergej Šojgu treba da dođu kod njega na razgovor. Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju javnosti rekao i da će preduzeti odlučne korake kako bi se stabilizovala situacija u Rostovu na Donu koja je trenutno teška.

(Foto: Beta/AP)

Rojters: Kolona vojnih vozila „Vagnera“ viđena kod Voronježa

Kolona vojnih vozila „Vagnerovih“ boraca prošla je pored ruskog grada Vorenježa, rekao je Rojtersu svjedok.

Jedno od vozila bio je kamion s ravnom platformom koji je prevozio cistijernu.

Zelenski o pobuni „Vagnera“: Slabost Rusije je očigledna

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, komentarišći pobunu šefa „Vagnera“ izjavio je u da je „slabost Rusije očigledna“.

Prema njegovim riječima, Moskva će izazvati još više „haosa“ u zemlji, što budu duže ruske snage budu u Ukrajini.

„Slabost Rusije je očigledna. Puna slabost“, napisao je Zelenski na Telegramu.

Vagner: Kolone PMC Vagner na putu za Moskvu

Na Telegram kanalu osnivača Vagnera i ruskog plaćenika Jevgenija Prigožina objavljen je informacija da su se te snage uputile ka Moskvi.

(foto: Anadolija)

„Kolone PMC Vagner na putu za Moskvu iz Lipecke oblasti duž autoputa M4“, piše na Telegram kanalu Prigožina. Plaćenička grupa Vagner tvrdi da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile skladište nafte u Voronježu.

Navode, da su ruske snage uništile skladište „kako bi lišila Vagner grupu u Voronježu zaliha opreme za selidbu“.

Opkoljena zgrada „Vagnera“ u Sankt Peterburgu

Zgrada privatne paravojne organizacije „Vagner“ u Sankt Peterburgu je ograđena i opkoljena. Na ulazu su policajci i pripadnici Nacionalne garde, a situacija u okolini ovog objekta trenutno je mirna, prenosi Tas.

Nekoliko policijskih automobila je parkirano ispred sjedišta „Vagnera“, a grupa novinara je preko puta zgrade.

(Foto: Beta/AP)

Agencije za sprovođenje zakona u Sankt Peterburgu zajedno sa gradskim vlastima kontrolišu situaciju, ali mjere bezbjednosti u gradu su pojačane, saopštila je pres-služba gradske uprave.

Prigožin: Spremni smo da poginemo za ruski narod

Osnivač privatne vojne kompanije „Vagner“ Jevgenij Prigožin izjavio da su njegovi borci „spremni da umru“ u oružanoj pobuni koju je pokrenuo, i obećao da će srušiti rusko vojno rukovodstvo.

„Svi smo spremni da umremo. Svih 25.000, a onda još 25.000. Umiremo za ruski narod“, naveo je Prigožin na Telegramu.

Zaharova: Sada je najvažnije da se ujedinimo

Portparolka ruskog ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegram kanalu napisala je da je „sada najvažnije da Rusi ujedine“.

„Imamo jednog glavnokomandujućeg. Ne dva, ne tri. Jednog. I pozvao je sve na ujedinjenje. I to je sada najvažnije“, napisala je Zaharova, prenosi RIA.

Prema njenim riječima, „neprijatelj samo čeka građanski sukob“ u Rusiji i poručila da je „veliko iskušenje da se svoje mišljenje stavi iznad interesa zemlje i naroda“.

Kadirov spreman da guši pobunu

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da su njegove snage spremne da pomognu u gušenju pobune šefa vojne grupe „Vagner“ Jevgenija Prigožina, kao i da koriste oštre metode ako bude potrebno.

Kadirov je u saopštenju pozvao ruske vojnike da ne podliježu nikakvim „provokacijama“.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je poručio i da je svako ko je podigao oružje protiv vojske izdajnik.

Istakao je da su oružane snage dobile sve neophodne naredbe i zatražio od pripadnika grupe „Vagner“ da obustave svoje kriminalne akcije.

Putin je u obraćanju javnosti rekao i da će preduzeti odlučne korake kako bi se stabilizovala situacija u Rostovu na Donu koja je trenutno teška.

Predsjednik Rusije rekao je da se obraća onima koji su prevarom ili pod prijetnjama uvučeni u avanturu oružane pobune. Borcima Vagnera poručio je da su oni heroji koji su oslobodili Donbas, ali je i najavio oštar odgovor na pobunu. Naveo je da vlasti neće dozvoliti da se ponovi raskol u Rusiji i da će zaštititi narod.

„Ovo je zabijanje noža u leđa“, rekao je Putin.

Rusko Ministarstvo odbrane uputilo poruku borcima „Vagnera“

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je u saopštenju upućenom plaćenicima „Vagnera“ da su „prevareni i uvučeni u zločinačku avanturu “šefa te grupe Jevgenija Prigožina.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo je pozvalo borce „Vagnera“ da kontaktiraju predstavnike ministarstva, poručujući da će im bezbjednost biti zagarantovana.

Prigožin: Stigli smo u Rostov, ako ne dođu Šojgu i Gerasimov krećemo ka Moskvi

Sve vojne lokacije u ruskom gradu Rostovu na Donu pod kontrolom su plaćeničke grupe Vagner, saopštio je šef te organizacije Jevgenij Prigožin.

Prigožin je, u videu na Telegramu, kazao da se on i njegovi ljudi nalaze u vojnom štabu južnog okruga u Rostovu na Donu, prenosi Rojters.

On je naveo da to ne ometa rusko sprovođenje „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini.

Prigožin je pozvao na pobunu protiv ruske vojske, ali je negirao pokušaj vojnog udara.

On je optužio vojsku da je izvršila smrtonosni napad na njegove snage u Ukrajini, gdje se Vagnerove trupe bore za Rusiju.

Kremlj je naredio Prigožinovo hapšenje, a protiv njega se vodi istraga za podsticanje na pobunu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Stigli smo ovdje, želimo da primimo načelnika generalštaba i Šojgua“, rekao je Prigožin na snimku.

Prema njegovim riječima, ako ne dođu, blokiraće grad Rostov i krenuti ka Moskvi.

Gradonačelnik: Moskva pojačava mjere bezbjednosti

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da se pojačavaju „antiterorističke“ mjere bezbjednosti u ruskoj prijestonici.

Sobjanin je rekao da grad, takođe, uvodi dodatne provjere na putevima, prenosi Rojters.

Kremlj: Službe danonoćno izvještavaju Putina o pokušaju oružane pobune

Ruski predsjednik Vladimir Putin danonoćno dobija informacije od svih relevantnih državnih bezbjednosnih službi o mjerama koje se preduzimaju da bi se spriječio pokušaj oružane pobune.

Rusija je prethodno optužila osnivača privatne vojne kompanije „Vagner“ Jevgenija Prigožina da je pozvao na oružanu pobunu nakon što je, bez pružanja dokaza, naveo da je vojni vrh ubio ogroman broj njegovih boraca, obećavši da će ih kazniti.

FSB zatvara krug, postupak protiv Prigožina zbog navodne pobune

Kako prenosi Rojters, šef ruskih paravojnih jedinica “Vagner“ Jevgenij Prigožin optužio je u petak rusku vojsku da “uništava“ njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti optužbu i obećao da će zaustaviti “zlo“ vojnog vrha.

Rusko Ministarstvo odbrane je izdalo saopštenje u kojem se navodi da Prigožinove optužbe „nisu tačne i predstavljaju informativnu provokaciju“.

Prigožin je rekao da se detalji onoga što se dogodilo tek pojavljuju, ali je dodao da je “ministar odbrane stigao specijalno u Rostov da izvrši operaciju uništavanja Vagnera“.

Dodaje da to nije poziv na “vojni udar“

Izvestija prenosi da je poslije Prigožinovih izjava pokrenut postupak u Nacionalnom antiterorističkom komitetu (NAC).

Kako NAC navodi, „izjave koje su distribuirane u ime Prigožina nemaju nikakvu osnovu“.

“U vezi sa ovim izjavama, FSB Rusije je pokrenuo krivični postupak zbog pozivanja na oružanu pobunu. Zahtijevamo da se odmah obustave nezakonite radnje“, saopštio je NAC.

FSB: Izjave Prigožina poziv na početak građanskog sukoba

Izjave i postupci osnivača “Vagnera“ Jevgenija Prigožina u stvari su pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriji Ruske Federacije, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB-a, navodi Izvestija.

(Foto: Beta/AP)

U saopštenju se navodi da Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke na liniji kontakta sa Oružanim snagama Ukrajine u zoni specijalne operacije.

Centar za odnose sa javnošću FSB-a je pozvao zaposlene u “Vagneru“ “da ne prave greške, da ne izvršavaju zločinačka i izdajnička naređenja Prigožina, kao i da preduzmu mjere za njegovo pritvaranje“.

Surovikin borcima “Vagnera“: Vratite se u baze

Zamjenik komandanta ruskih trupa u Ukrajini general Sergej Surovikin pozvao je u petak borce “Vagnera“ da odustanu od suprotstavljanja vojnom rukovodstvu i vrate se u baze, prenosi Rojters.

“Pozivam vas da prestanete. Neprijatelj samo čeka pogoršanje unutrašnje političke situacije u našoj zemlji“, rekao je Surovikin u video poruci objavljenoj na Telegramu.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

BALKAN I SVIJET

Sa aerodroma u Tirani poletjelo najviše putnika u regionu: Više od Beograda

Aerodrom u Tirani sve češće koriste i putnici iz Crne Gore, zbog mnogo bolje povezanosti sa evropskim destinacijama u odnosu na podgorički

Aerodrom “Majka Tereza” u Tirani (Albanija) je u januaru ove godine zabilježila 652.270 putnika i tako postala najprometnija vazdušna luka u regionu, prenosi Investitor.me.

Najviše putnika iz Tirane zabilježile su linije prema Londonu (52.990 putnika), Bergamu (46.769) i Rimu (41.850).

Aerodrom u Tirani sve češće koriste i putnici iz Crne Gore, zbog mnogo bolje povezanosti sa evropskim destinacijama u odnosu na podgorički.

Tiranski aerodrom od Podgorice je udaljen oko 140 kilometara i do njega je potrebno oko dva i po sata vožnje.

Prema podacima koje je objavio tiranski aerodrom, na drugom mjestu po broju prevezenih putnika u januaru je aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, sa prevezenih 569.572 putnika.

Na trećem mjestu je aerodrom u Sofiji, sa registrovanih 551.659 putnika tokom prvog mjeseca 2024. godine.

Ostali aerodromi na listi top osam najprometnijih zabilježili su značajno niži broj putnika.

Tako je na četvrtom mjestu Zagreb (249.578 putnika), a slijede Skoplje (243.244), Sarajevo (77.454), Ljubljana (75.196) i Bratislava (68.192).

Nastavite sa čitanjem

BALKAN I SVIJET

Snažan zemljotres pogodio Sarajevo

Prema trenutnim podacima EMSC-a zemljotres se desio na dubini od 6 kilometara, a 10 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva – tačnije u mjestu Vrapče na Skakavcu

Sarajevo

Snažan zemljotres jačine 4,2 stepeni po Rihteru, pogodio je glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo. Kako prenose sarajevski mediji, u 9:22 tlo se prilično jako zatreslo.

Prema trenutnim podacima EMSC-a zemljotres se desio na dubini od 6 kilometara, a 10 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva – tačnije u mjestu Vrapče na Skakavcu.

Na stranici EMSC-a prvobitno je objavljeno da je magnituda zemljotresa bila 4.0, ali naknadno je ispravljeno i stoji da je zemljotres bio jačine 4.2 stepeni po Rihteru.

Nastavite sa čitanjem

BALKAN I SVIJET

Ko je bio ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji je danas umro u zatvoru?

Jedan od najistaknutijih kritičara Putinovog režima

Ruski opozicionar i kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni, koji je preminuo danas u zatvorskoj koloniji u autonomnom okrugu Jamalo-Nenecki u 48. godini, služio je kaznu od 30 godina zatvora u Rusiji.

Navaljni, po profesiji pravnik, počeo je da se bavi politikom 2000. godine kao član partije Jabloko, a ozbiljnije je ušao u politiku kada je pomagao u protestima u Rusiji održanim 2011-12. godine, tvrdeći da je bilo izborne prevare i da je vlada korumpirana.

Istraživao je Putinov unutrašnji krug ljudi i svoje snimke postavljao na internet, koji su imali nekoliko stotina miliona pregleda.

Od 2011. godine bio je više od 10 puta u zatvoru, zbog raznih djela.

Povezana vijest:

U zatvoru umro ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni

Kandidovao za gradonačelnika Moskve 2013. godine, i tada je bio drugi na izborima sa 27,24 odsto glasova, navodi Tanjug.

Navaljni je 2016. najavio da će učestvovati na predsjedničkim izborima 2018, ali mu je sud zabranio da se kandiduje zbog toga što je 2013. godine u gradu Kirov osuđen na pet godina zatvora uslovno zbog pronevjere, odnosno, za prisvajanje drvne građe u vrijednosti od oko 500.000 dolara iz državne kompanije.

Učestvovao je redovno na protestima protiv vlasti i nekoliko puta bio hapšen, posebno u periodu 2017, 2018. i 2019. godine.

Osnovao je fondaciju za borbu protiv korupcije i bio na čelu centralnog veća stranke Rusija budućnosti, predstavljajući opoziciju vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji na čelu sa Vladimirom Putinom.

Poslije trovanja nervnim agensom u Sibiru 2020. godine, za šta je optužio ruske obavještajce, otišao je u Njemačku na liječenje, koje je bilo uspješno, iako je bio u komi.

Nezavisni centar za istraživačko novinarstvo Belingket, sa sjedištem u Nizozemskoj, tvrdilo je da su u trovanju učestvovali agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), što je Kremlj negirao.

Nakon oporavka, vratio se u Rusiju 17. januara 2021. godine, a odmah po slijetanju, uhapšen je na aerodromu u Moskvi.

Osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog puštanja, tokom oporavka u inostranstvu.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog, kako je navedeno, nepoštovanja suda i pronevjere.

Navaljni je u avgustu 2023. godine proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije, zbog čega je osuđen na još 19 godina zatvora. Kaznu je počeo da služi u regionu Vladimir, na oko 230 kilometara istočno od Moskve, ali je nedavno prebačen u kazneno-popravnu koloniju IK-3 u mjestu Harp u arktičkom krugu (polarni Ural), na 1.900 kilometara od Moskve, gdje je i preminuo.

Navaljni je bio oženjen Julijom Abrosimovom sa kojom je imao dvoje djece, ćerku Dariju i sina Zahara.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije