Connect with us

HRONIKA

PO NALOGU SDT-A

Uhapšen bivši šef kriminalistike barske policije, Ilija Vasović

Portal Libertas je objavio transkripte sa SKY komunikacije gdje Vasović prema detaljnim instrukcijama odbjeglog optuženika Aleksandra-Aca Mrkića u januaru 2021. godine, sa lažnim diplomatom Stevanom Stivom Simijanovićem, u stanu Miodraga-Dake Davidovića u Podgorici, ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori

FOTO: Libertaspress/Savo Prelević

Bivši šef kriminalistike barske policije Ilija Vasović uhapšen je jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, saznaju „Vijesti“.

Vasovića su u Baru rano jutros uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Pripadnici SPO na više lokacija obavljaju pretrese.

Pretresi su na teritoriji Bara i Ulcinja.

Portal Libertas objavio je transkripte sa SKY komunikacije gdje Vasović prema detaljnim instrukcijama odbjeglog optuženika Aleksandra-Aca Mrkića u januaru 2021. godine, sa lažnim diplomatom Stevanom Stivom Simijanovićem, u stanu Miodraga-Dake Davidovića u Podgorici, ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.

Prepiska, koju su preko SKY aplikacije vodili policajac Vasović i optuženi Mrkić, a koja počinje 6. januara 2021. godine, počinje tako što, navodno, Stevan Simijanović šalje poruku Vasoviću u kojoj ga obavještava da će imati sastanak sa „Vampirom u dogovoru sa Kovrdžavim“.

„Ostao sam od 12.30-15.00. Uzeo sam stiva kod tree cane. Dovezao ga je vd dir policije tu ispred. Ja sam bio sa strane, da pricamo, na ulaz u pg smo izašli na pumpu. Preko ct smo za pg. Džip službeni. Ništa. Da. Damjanović. Nismo u kola pričali. I da ću nakon toga sa dritanom da se vidim. Na pumpi smo izašli vani ostavili tel i pričali. Rekao mi je u dog sa dritanom i dakom daka traži da se vidimo oko posla. Nije me vidio“, jedna je id potruka koju su razmijenili Vasović i odbjegli Mrkić.

U prepisci policajca Vasovića sa optuženim Aleksandrom-Acom Mrkićem, a koju je objavio Libertas, jasno se vidi da mu policajac prosljeđuje lične podatke građana iz sistema Uprave policije, biltene, a šalje i fotografije iz sistema Granične policije, ugovara za njega kupovinu i krijumčarenje cigareta…

Vasović obavještava Mrkića o razgovorima sa drugim švecerima cigareta, koje obavlja u dogovoru i prema zahtjevima i instrukcijama koje mu Nikšićanin daje, nudi mu da preko Interpola Varšave „uplete“ švercere cigareta Miodraga-Daku Davidovića i Viktora Drešaja.

„Čisto da im bude neprijatno“, piše Vasović Mrkiću 15. decembra 2020. godine.

Više puta, na zahtjev Mrkića, provjeravao je ko je i na koji granični prelaz ušao ili izašao iz Crne Gore. Isto tako, Mrkiću dostavljao je podatke koje mu daje izvjesni Lazar iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije o izlasku i ulasku u Srbiju ljudi za koje se Mrkić interesovao.

Ilija Vasović je radio u OB Ulcinj gdje je jedno vrijeme pokrivao poziciju inspektora za krvne delikte.

Početkom 2017. godine tadašnji načelnik Centra bezbjednosti Bar Drago Spičanović postavio je Vasovića za šefa krimalistike u lučkom gradu, a na toj poziciji kasnije je bio i prvi saradnik Veselina Magovčevića.

Vasović je razriješen u aprilu 2021. godine, po odluci tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina, te se od tada vodi kao neraspoređen kadar Uprave policije.

Aleksandar-Aco Mrkić (59) i dalje je u bjekstvu. Njegov brat Nikola Mrkić (56), bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović (57) i Mujo Nikočević (49) uhapšeni su 24. jula 2023. godine po nalogu Specijalnog tužilaštva i od tada su u pritvoru.

Specijalno tužilaštvo optužilo je Aleksandra Mrkića da je šef kriminalne organizacije čiji su, pored njegovog brata Nikole, Veljovića i Nikočevića, i Arsenije Kalezić (67), Stefan Bubanja (34) i njegov brat Nikola (30), Željko Bulatović (63) i njegova supruga Dušica (61), Predrag Veljić (57), Goran Gluščević (43) i državljani Srbije Borislav Lečić (71), Nemanja Anđelković (29), Nikola Bačilović (26) i Sadik Elnagar (33).

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Bombaški napad na Cetinju: Poginula dvojica „škaljaraca“, više povrijeđenih

Kod Sportskog centra

Foto: Antena M

Dvije osobe su poginule, a više ih je povrijeđeno jutros na Cetinju, nakon što je aktivirana eksplozivna naprava nedaleko od tamošnjeg Sportskog centra, rečeno je Vijestima nezvanično iz Uprave policije.

Jedna osoba stradala je na licu mjesta, dok je, prema izvoru iz vrha Uprave policije, druga naknadno podlegla povredama.

foto: Luka Marsenić

Prema nezvaničnim saznanjima, obojica stradalih bili su pripadnici zločinačkog škaljarskog klana.

Eksplozija se desila nešto prije devet časova.

foto: Luka Marsenić

Iz Uprave policije saopšteno je da su sve raspoložive policijske ekipe na terenu. U toku je uviđaj.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Muškarac pronađen bez znakova života u svom stanu u Podgorici

Policija se uputila na lice mjesta nakon što su „Vijesti“ objavile apel stanara, koji su zatražili hitnu reakciju nadležnih državnih organa i gradskih službi jer se, kako su ranije rekli, iz stana njihovog komšije danima šire neprijatni mirisi, a njega nijesu vidjeli niti mogu da ga kontaktiraju

foto: Luka Zeković

Stanar zgrade u podgoričkoj ulici Veliše Mugoše A.P. pronađen je u svom stanu bez znakova života, saznaju nezvanično „Vijesti“.

U toku je uviđaj, a u zgradu se trenutno ne može ući.

Policija se uputila na lice mjesta nakon što su „Vijesti“ objavile apel stanara, koji su zatražili hitnu reakciju nadležnih državnih organa i gradskih službi jer se, kako su ranije rekli, iz stana njihovog komšije danima šire neprijatni mirisi, a njega nijesu vidjeli niti mogu da ga kontaktiraju.

foto: Luka Zeković

Stanari su javili da su na lice mjesta izašli policija i vatrogasci.

Kako su ispričali “Vijestima”, problem imaju već nekoliko godina, ali su već danas bili zabrinuti jer su 11. juna od policije dobili informaciju da je komšija smješten u Specijalnu bolnicu u Dobroti, ali im je potom iz te ustanove rečeno da osoba sa njegovim imenom nije hospitalizovana.

Prethodno su se stanari obraćali Upravi policije, Komunalnoj inspekciji Glavnog grada, Sanitarnoj inspekciji, Centru za socijalni rad…, ali bez uspjeha. Iz službi su uvijek upućivali, tvrde, na drugu službu ili organ, ali im niko nije pomagao.

foto: Luka Zeković

Smatrali su da neko mora reagovati jer nijesu sigurni da je njihov komšija uopšte živ.

“Vijesti” su još prošle sedmice uputile pitanja Upravi policije u vezi sa tim slučajem, ali nijesu odgovorili.

Reporteri “Vijesti” su se ranije danas uvjerili da se ulaz, a posebno drugi sprat, gdje je sporni stan, osjećaju na trulež.

“Već duže vrijeme, čak i više od dvije godine imamo problem, jer u našem ulazu živi čovje koji je, koliko smo u saznanju, trenutno na liječenju u psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, u Dobroti. On je bio na liječenju, pa se vratio i pravio velike probleme. Ispušta uznemiravajuće krikove, glasove,… Nikome, pa čak ni nama koji smo na to navikli, nije prijatno. Nama je postao život nepodnošljiv, jer se iz njegovog stana širi smrad. Došlo je do izlivanja fekalija, ali mi nijesmo sigurni da je on u Dobroti. Postoji vjerovatnoća da čovjek može biti tu, da mu je pozlilo… Niko od inspekcijskih organa nije reagovao, a stanje je ovako najmanje 15 dana”, kazala je “Vijestima” stanarka Tatjana Marković.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Poginula jedna osoba u nesreći na putu Kolašin – Mateševo

U sudaru su učestvovali automobil i kamion

foto: Privatna arhiva

Jedna osoba stradala je u saobraćajnoj nesreći koja je dogodila oko 10.30 sati, u mjestu Jezerca, na magistralnom putu Kolašin – Mateševo.

To je „Vijestima“ nezvanično saopšteno iz kolašinske policije.

foto: Privatna arhiva

U sudaru su učestvovali automobil i kamion.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije