Connect with us

POLITIKA

IZVRŠNA DIREKTORICA CENTRA ZA GRAĐANSKO OBRAZOVANJE

Uljarević: Ostavka Marović razotkrila da su Vlada i URA pod kontrolom Vučića

„Sama reakcija Abazovića na ostavku Marović je više ličila na pravdanje Vučiću nego na razumijevanje kakve to posljedice nosi po budućnost GP URA. URA u značajnom kao partija ne postoji, a mislim da Abazovića nije ni briga za njenu održivost, a što prije to shvate i ostali funkcioneri te partije tim prije će imati i neke šanse da spasu tu partiju”, naglasila je Uljarević

Uljarević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da se ostavkom Jovane Marović na funkcije u Vladi i GP URA do kraja demaskira karakter i Vlade, ali i te političke partije.

“Jer se stiče utisak da su oba ta subjekta potpuno pod kontrolom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i u službi sprovođenja njegovih političkih ciljeva u Crnoj Gori, a ti politički ciljevi su suprotni državnim interesima”, istakla je Uljarević za Pobjedu.

Jasno je bilo već duže vrijeme, dodala je, da je Marović rijetki disonantni ton u toj partiji, ali i u Vladi, oko, kako je kazala Uljarević, pojedinih krupnih pitanja, „poput Temeljnog ugovora koji je svojim sadržajem i načinom na koji je izglasan na Vladi i kasnije potpisan zatvorio onaj prozor koji je Crnoj Gori bio na kratko otvoren i kroz koji je mogla proći kako bi proces pregovora o članstvu u EU otkočila“.

“Od tada je ona očito bila u „nemilosti“ Abazovića, koji je nastavio i kroz druge modalitete urušavati sve što je moglo voditi nekim pomacima u evropeizaciji Crne Gore”, kazala je sagovornica Pobjede.

Navela je i da je način na koji je tretirana „Analiza o prednostima i manama učešća Crne Gore u regionalnoj inicijativi ′Otvoreni Balkan′“, kao posljednji primjer tog odnosa, zacijelo morao preliti čašu.

“Treba podsjetiti da je ranije Abazović pokazao da Marović ne vjeruje i time što je nije postavio za koordinatorku Ministarstva vanjskih poslova, niti za predsjednicu Komisije za politički sistem, umjesto ministara iz SDP-a čiju je smjenu nezakonito inicirao. Umjesto Marović sam je preuzeo MVP, a na čelo KPS postavio je ministra iz SNP-a Marka Kovača“,podsjetila je.

Ona smatra i da je Marović ostavku trebalo da podnese odmah poslije onakvog izglasavanje Temeljnog ugovora, jer je već tada bilo jasno, kazala je, da nijedan ministar evropskih poslova više ne može sanirati štetu koja je napravljena tada kad je riječ o deblokadi procesa pregovora.

“Na drugoj strani, ta ostavka je i sada dragocjen čin jer pokazuje da su Marović određeni principi iznad funkcije, što je danas izuzetno rijetko na crnogorskoj političkoj sceni”, ocijenila je Uljarević.

Abazović, dodala je, tako ostaje i na čistini – „ogoljen u svom karikaturalnom autoritativnom pristupu i netrpeljivosti prema kritici, sve nervozniji zbog sužavanja prostora u kojem može simulirati demokratsku otvorenost, i uz sve manje pristalica, iako fanatičnih, bilo da su u strukturama vlasti ili vezanim interesnim krugovima“.

“Sama reakcija Abazovića na ostavku Marović je više ličila na pravdanje Vučiću nego na razumijevanje kakve to posljedice nosi po budućnost GP URA. URA u značajnom kao partija ne postoji, a mislim da Abazovića nije ni briga za njenu održivost, a što prije to shvate i ostali funkcioneri te partije tim prije će imati i neke šanse da spasu tu partiju”, naglasila je Uljarević.

Podsjetila je i na podatke najnovijeg CG Pulsa, CGO-a i agencije DAMAR, koji pokazuju da trenutnu tehničku vladu podržava svega 2,8 odsto građana.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Ćalović Marković: Mislim da će Mandić ući u drugi krug, ali su izuzetno male šanse da će postati predsjednik Crne Gore

„Iznenadila me njegova kandidatura za predsjednika Crne Gore“, kazala je Ćalović Marković

Ćalović Marković i Mandić (foto: Vijesti.me)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kaže da su predstojeći predsjednički izbori test na osnovu kojeg će partije vlasti odlučiti da li da se ide na vanredne parlamentarne, prenosi Portal RTCG.

Ćalović Marković je u emisiji „Dobro jutro Crna Gora“ na TVCG saopštila da je nju iznenadila predsjednička kandidatura lidera Nove Andrije Mandića.

Ona kaže da Mandić nije bio nosilac lista Nove i DF-a na izborima u posljednjih 10 godina, jer su uvijek nalazili druge ljude za nosioce poput Miodraga Lekića ili Zdravka Krivokapića.

„To meni govori da je on sigurno obezbijedio značajna finansijska sredstva za svoju kandidaturu i da će kampanja biti interesantna i da će dominantno biti obilježena nacionalnim pitanjima. Ja mislim da postoje šanse da Mandić uđe u drugi krug, ali mislim da su šanse da postane predsjednik Crne Gore izuzetno male“, kazala je Ćalović Marković.

Smatra da je malo vjerovatno da bi birači drugih partija vlasti u eventualnom drugom krugu podržali Mandića.

„Mislim da su predsjednički izbori vrsta testa za vanredne parlamentarne izbore na osnovu kojih će oni da odluče da li će da raspišu vanredne izbore i skrate manda Skupštini. Mislim da je to razlog zbog kojeg se Mandić kandidovao, ne da bi pobijedio, već da bi jačao DF i nanio štetu političkim protivnicima, prije svega „Evropi sad“ koja im je zadala brige i koja očigledno ima značajnu političku moć, iako je vanparlamentrana stranka“, kazala je Ćalović Marković.

Ćalović Marković navodi da i aktuelna vlast pokušava da iskoristi državne resurse zarad partijskih interesa, ali je kako navodi, pitanje kako će njihovi birači reagovati na pokušaje kupovine glasova.

„Mislim da će sljedeći izbori biti vrlo interesantni, zbog toga ih oni i odlažu. Svi se plaše rezultata na tim izborima i plaše se da smo mi kao građani razočarani time što su oni kao vlast uradili u posljednje dvije godine“, navela je Ćalović-Marković.

Institucije su nam politizovane, posebno ASK

Vanja Ćalović Marković tvrdi da su crnogorske institucije politizovane.

„One nam ne daju informacije i spinuju nas“, kazala je ona i navela primjer rada Agencije za sprječavanje korupcije.

Kaže i da su rezultati u borbi protiv korupcije ograničeni, a da će suđenje Vesni Medenici biti veliki izazov za sudstvo.

Navela je i da Zakon o oduzimanju imovine neće obezbijediti da ljudi koji su nezakoniti stekli imovinu odgovaraju za to.

„Ovaj zakon će omogućiti da se mnogi izvuku i da nikada ne budu odgovorni“, navela je ona i poručila kako se nada da u Skupštini neće biti usvojen taj akt.

„Taj zakon bi donio najveću šansu onima koji su 30 godina nezakonito sticali bogatstvo, da ga suštinski legalizuju, osim u rijetkim slučajevima kada tužilaštvo stigne da se time bavi“, kazala je Ćalović-Marković.

Ona navodi da će najteže biti dokazati nelegalno stečenu imovinu u inostranstvu.

Ćalović Marković kaže i da je Vlada u tehničkom mandatu predložila taj zakon koji je jedinstven u svijetu i to bez javne rasprave.

„Da li ste čuli bilo koga iz ovih struktura za koje se sumnja da su nezakonito stekli imovinu da se buni protiv ovoga. Jedino ko se buni protiv ovog zakona je NVO sektor. Da je taj zakon dobar, ja vam garantujem da ovi koji su sticali milione eura da se od njih ne bi moglo živjeti od kritika, a nijesmo čuli nijednu kritiku“, navela je Ćalović Marković, nazivajući predloženi akt – zakon o legalizaciji nezakonito stečene imovine.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Vraćena kandidatura Mandića na doradu

Na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka. Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature

Medojević, Mandić i Knežević, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Državna izborna komisija (DIK) nije večeras utvrdila kandidaturu Andrije Mandića za predsjednika zbog nepotpune dokumentacije koja se odnosi na potpise podrške, saznaju „Vijesti“ nezvanično iz DIK-a.

DIK je, prema informacijama „Vijesti“, donio zaključak kojim je kandidatura jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) vraćena na doradu.

Kako je objašnjeno, na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka

Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature.

Mladi DF-a predali su u petak DIK-u predlog za predsjedničku kandidaturu Mandića.

Kandidaturu su podržali konstituenti DF-a Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP) i Pokret za promjene (PzP), dok su podršku najavile Prava Crna Gora i Radnička partija.

DIK je u petak donio odluku da se obrati kolegama u Republičkoj izbornoj komisiji Srbije, sa zahtjevom da li Mandić i predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara, a DIK će listu onih koji će biti u predsjedničkoj trci objaviti najkasnije do 3. marta.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug, za 14 dana.

U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Danilović: Povukao bih priznanje Kosova i ukinuo sankcije Rusiji

„To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti“, poručio je Danilović

Danilović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Lider Ujedinjene Crne Gore i kandidat za predsjednika, Goran Danilović saopštio je da bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore.

Danilović je na svom Fejsbuk profilu odgovorio na još neka pitanja, među kojima je i ono o ukidanju sankcija Rusiji – kazao je da bi ih ukinuo jer je to naš interes i naša obaveza.

Kako je objavio, odgovara javno, da ga niko ne bi zapitkivao putem poruka.

Njegovu objavu prenosimo integralno:

“Da li bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore?

Da! To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto. Taj potez, međutim, može da povuče samo neka buduća vlada, odnosno većina u njoj.

Podsjećam to je nadležnost isključivo Vlade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

Podsjećam i da su sve stranke sadašnje skupštinske većine, sve do jedne, prihvatile da se ne mijenjaju spoljno-politički prioriteti i da se ispunjavaju sve preuzete obaveze jer drugačije ne bismo mogli zajedno. I ne mislim na potpis “Zdravkove Vlade” ili potom “manjinske”, nego i na obavezu preuzetu od svih 41 poslanika za formiranje 44. Vlade. Zato bismo u ovoj kampanji morali govoriti o onome šta može Predsjednik po Ustavu, a šta ne.

Da li bi ukinuo sankcije Rusiji?

Da! To je naš interes i naša obaveza. Treba težiti u budućnosti stvaranju većine koja ima državotvornu svijest i dostojanstvo.

Da, sve parlamentarne stranke su za integrisanje u EU, ali to za mene ne znači da klimamo glavom, da se ne pitamo sa svojom spoljnom politikom i da svakoj ludosti koja uništava i naš ekonomski interes i našu državnu čast, damo zeleno svjetlo. Pogubnom politikom u minule dvije ipo decenije naša zemlja je uništena i u ogromnoj je zavisnosti od EU. Ipak, ubijeđen sam da mi trebamo njima koliko i oni nama i da o nekoliko presudno i državno važnih stvari uvijek može i mora da se pregovara.

Sankcijama prema Rusiji se neće postići mir u Ukrajini. Neće ni u svijetu.

Isporukama oružja Ukrajini nećemo doći do mira niti će tako Ukrajina pobijediti Rusiju!

Tako će samo stradati Ukrajinci i ekonomski oslabiti sve zemlje EU!

Da! Pregovori što prije jedini su način za mir u Evropi.

Nuklearnoj velesili se ne prijeti konvencionalnim naoružanjem – to nije hrabrost, to je budalaština.

Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama! Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni?

Zašto im životi Ukrajinaca nisu važni?

Odgovor je jasan i užasan; nije važno jeste li u pravu, jeste li napadnuti ili napadate, štiti li vas međunarodno pravo ili ne – važno je samo imate li moć? Međunarodno pravo i pravda su argumenti malih zemlje i malih naroda. Sila oduvijek pripada velikima i to je njihov ključni argument.

Kako misliš da se kadiduješ za predsjednika Crne Gore a radiš protiv nje i navijaš za Srbiju?

Za predsjednika se kandiduje u skladu sa Zakonom, dakle, mislim tako.

Radim za sebe, za one koje volim, pa tako i za Crnu Goru. Ne radim i ne navijam za Montenegro jer je ponižavajuće da svoju otadžbinu slavimo pod tuđim imenom. Nije u pitanju nikakva forma, nego suština suštine.

Jedina smo evropska zemlja čija je međunarodna oznaka izvučena iz tuđeg jezika. Ne mislim da oko toga moramo da povedemo rat i da se istrijebimo, ali treba da povedemo razuman razgovor, koliko god dugo treba, i da sebi vratimo dostojanstvo. Crna Gora nikoga ne dijeli, Montenegro, međutim, dijeli nepomirljivo. Ako hoćemo da se ujedinimo onda moramo na istini i onome što nam je oduvijek zajedničko.

Ti i tvoja SPC ste okupatori!!!

SPC nije moja, ali ja jesam njen onoliko koliko jedan skroman vjerujući čovjek zaslužuje.

Ona nas je okupljala, pismenila i prosvećivala dok smo bili pod raznim okupacijama. Ona je bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki. Pojedini vođe i države koje su našom voljom i mimo nje znale da gospodare ovim prostorom često su nas izadavali i ostavljali na cjedilu, Crkva nije nikad.

Sve što sam ja okupirao treba da odrobijam. Samo da se dogovorimo šta je to?”

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije