Connect with us

HRONIKA

BROD S DROGOM POČETKOM JULA UPLOVIO U GRČKU, PA U CRNU GORU

Ko se krije iza zaplijenjenih 430 kg kokaina: Uhapšen bivši predsjednik Opštine, fudbaler…; Droga iz Grčke stigla u Bar

Đubrivo sa drogom naručeno iz Kolumbije, koje je preko grčke luke Pirej stiglo do Crne Gore

Foto: Uprava policije

Bivši načelnik albanske Opštine Fraklu Viktor Červanaku uhapšen je zbog sumnje da je u maju, na ime svog brata Zenela, iz Kolumbije naručio 20 paleta vještačkog đubriva, kroz koje je bio rasut kokain.

Među uhapšenima su i njegov sin, fudbaler Denilson Červanaku, i njegova vjerenica Endži Ferhati.

Brod sa skupocjenim bijelim prahom početkom jula stigao je u grčku luku Pirej, a tri dana kasnije transporterom je poslat u Bar.

Kontejner u kom je bilo oko 24 tone vještačkog đubriva mjesecima je čekao da kupac dođe za njega. U septembru je, utvrdili su istražitelji, pošiljka natovarena na kamion i krenula ka Albaniji.

U međuvremenu, u tajnoj akciji crnogorskog Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), albanske policije i američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA), crnogorskih i albanskih tužilaca, dogovoreno je da se pošiljka kontroliše, a da se uključeni u šverc droge vrijedne oko 40 miliona eura stave pod mjere tajnog nadzora.

Foto: Uprava policije

Prema saznanjima Vijesti, skener Uprave prihoda i carina urađen čim je pošiljka stigla, nije pokazao da je u vještačkom đubrivu kokain, nakon čega je tražena laboratorijska analiza.

Rezultati istražitelja iz danilovgradskog Forenzičkog centra pokazali su novi način šverca kokaina – skupocjeni bijeli prah bio je pomiješan sa vještačkim đubrivom.

”Ovo je novi način šverca kokaina, koji se, iz đubriva sa kojim je pomiješan, dobija u specijalizovanim nelegalnim laboratorijama, dobija sijanjem i destilacijom”, kazao je sagovornik uključen u istragu.

Isti izvor tvrdi da je, pod patronatom američke Agencije DEA i crnogorskog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga koji radi u sklopu SBPOK, sa kolegama iz Albanije dogovoreno da se istraga drži u najstrožoj tajnosti i kokain ne oduzima dok se ne utvrdi ko će doći za njega, kako bi ih odveo do krajnjeg kupca.

Albanski istražitelji juče su, na konferenciji za medije, saopštili detalje istrage – načelnik tamošnjeg odsjeka za borbu protiv droga Ardjan Kraja i tužilac Adnando Džoli, na konferenciji za medije govorili su o akciji čija je realizacija izvedena u Albaniji.

Zvanično se oglasila i crnogorska Uprava policije, potvrdivši informacije Vijesti da je u akciji zaplijenjeno 430 kilograma kokaina i u Albaniji uhapšeno deset državljana te zemlje.

Prema saznanjima Vijesti, albanske vlasti izdale su nalog za hapšenjem kolumbijskog državljanina Zaimira Rodrigeza, koji je, kako se vjeruje, spakovao kokain u vještačko đubrivo.

Sagovornik iz crnogorskih bezbjednosnih službi kazao je kasno sinoć Vijestima da je špediter pošiljke bila firma iz Bara, ne precizirajući da li se provjerava i njihova uloga u švercu kokaina.

Iz Uprave policije saopštili su da je ulična vrijednost zaplijenjene droge oko 40 miliona eura, kao i da je u zajedničkoj akciji zaplijenjeno naoružanje, tri vozila i oko 20.000 eura, te da se traga za više osoba.

Iz policije su kazali da je zajedničkom akcijom službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, u saradnji sa policijskim službenicima Albanije i u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom Crne Gore i nadležnim državnim tužilaštvom Albanije, realizovana višemjesečna međunarodna aktivnost kodnog naziva “Port” u Crnoj Gori, a kodnog naziva “Konsistenca” u Albaniji.

U akciji su uhapšeni državljani Albanije Viktor Červanaku, njegov i brat Zenel, sin Denilson i njegova vjerenica Endži Ferhati. Uhapšeni su i Nikolin Đolena, Klajdi Vrioni, Julijan Malaj, Redion Meši, Bledar Matoši i Marildo Rona.

U Albaniji su, prije dvije noći, tamošnji policajci sa kolegama iz Crne Gore i američke Agencije DEA, pretresli 14 lokacija.

Uhapšeni se terete za krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Pojasnili su da je 7. jula ove godine u Luku Bar iz luke Buenaventura u Kolumbiji, brodom “Monte Cervino” dopremljen kontejner u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta, čija krajnja destinacija je bila Albanija.

”Službenici Uprave prihoda i carina su na osnovu svojih carinskih ovlašćenja izvršili otvaranje kontejnera i istovar robe, gdje na licu mjesta, sa raspoloživom opremom, nijesu mogli utvrditi tačan hemijski sastav pristigle robe o čemu su obavijestili službenike Uprave policije.

”Službenici Uprave policije su nakon utvrđenog hemijskog sastava od strane Forenzičkog centra, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije, a u koordinaciji državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i nadležnog tužioca Republike Albanije, sprovodili mjeru tajnog nadzora – praćenje prevoza i isporuke predmeta krivičnog djela – kontrolisanu isporuku”, saopštili su juče iz UP.

Abazović: Mi otkrili kokain, Albanija hapsila

Premijer Dritan Abazović kazao je da je akcija u kojoj je zaplijenjeno 430 kilograma kokaina, konfiskovana na nalaze i kontrole koje su rađene u Crnoj Gori, dok je direktor Uprave carina i prihoda bio Rade Milošević.

”Uredno je u julu obavijestio premijera, tužilaštvo i policiju da se skriva sumnjivi tovar, da se radi o kokainu i tražio je specijalnu analizu. Onda je zajednički odlučeno da se radi kontrolisana pošiljka, da Tužilaštvo preuzme svoje mjere, da se obavijesti Albanija, jer je to trebalo da ide na tu stranu”, kazao je on novinarima.

Nijedan gram ne fali

Albanski zvaničnici juče su, na konferenciji za medije, saopštili da je kokain naručen na ime Zenela Červanka, brata bivšeg funkcionera tamošnjih socijalista.

„Iz izvršenih provjera o albanskom državljaninu ispostavilo se da je početkom 2022. godine na svoje ime registrovao preduzeće čija je djelatnost, između ostalog, uvoz-izvoz i trgovina na veliko i malo hemijskim đubrivima i različitom robom. Firmu je registrovao u Tirani. Nakon što je pošiljka ‘organskog đubriva’ ocarinjena, uz strogi nadzor uključenih u istragu, omogućeno je da teret transportuju na različite lokacije u Albaniji, a 24. novembra realizovana je akcija zapljene“, saopšteno je juče na konferenciji za medije u Albaniji, prenose tamošnji mediji.

Objašnjeno je i da je među deset uhapšenih i finansijer tog posla, kao i da rade na otkrivanju saradnika koji su van teritorije Albanije.

Tužilac Džoli kazao je da je kokain bio pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom od kad je pristigao u barsku Luku i da „nijedan gram ne fali“.

Tokom 14 pretresa u Albaniji je, osim kokaina, oduzeto 15.910 eura, tri kalašnjikova, tri pištolja, 108 metaka različitog kalibra, 18 mobilnih telefona, pet automobila, dva lap-topa, dvije sačmarice…

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

U lokalu u Budvi pronađeni pištolj i kokain, podnijeta krivična prijava

„Kontrolom lokala ustanovljeno je da je 13 maloljetnika konzumiralo alkohol“, saopšteno je iz UP

Policija je u Budvi podnijela krvičnu prijavu protiv sugrađanina N.B.(26) nakon što je kontrolom jednog ugostiteljskog objekta pronašla pištolj za koji se sumnja da njemu pripada. Daljom kontrolom kod njega su pronađena i četiri manja pakovanja sa sadržajem za koji se sumnja da je opojna droga kokain.

Foto: Uprava policije

Policija je sinoć u Budvi u sklopu akcije „Mladost“ kontrolisala četiri ugostiteljska objekta. Kako se navodi u saopštenju, u jednom od njih zatečeno je 12 maloljetnka koji su konzumirali alkohol, a pregledom objekta, kako dodaju iz policije, u šanku je pronađen pištolj „EKOL Firat Compact K“ sa okvirom i 17 komada municije, kao i kutiju sa još 24 komada municije.

„Policija je preduzimanjem aktivnosti iz svoje nadležnosti došla do sumnje da pomenuto oružje i municija pripadaju N.B. (26) iz Budve. Nadalje, kontrolom ovog lica pronađena su četiri manja pvc pakovanja sa sadržajem za koji se sumnja da je opojna droga kokain, 130 eura za koje se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnog djela, kao i mobilni telefon“, saopšteno je iz Uprave policije.

Foto: Uprava policije

Sa događajem je upoznat tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji će se o eventualnom postojanju krivičnog djela izjasniti nakon potrebnih vještačenja oduzete materije, kao i mobilnog telefona.

Kako navode iz policije, sa događajem je upoznat i tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru po čijem je nalogu protiv N.B. podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

„U odnosu na točenje alkoholnih pića maloljetnim licima koja su zatečena u kontrolisanom ugostiteljskom objektu, prikupljena su obavještenja od vlasnika tog objekta, kao i od zaposlenih, te su preduzete druge mjere i radnje iz policijske nadležnosti sa čime će biti upoznati nadležni inspekcijski organi u cilju preduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

(FOTO/VIDEO) Berane: U požaru na Rudešu izgorela stambena baraka, nema povrijeđenih

Brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno dalje širenje vatre na ostale povezane kućice

Foto: Berane online

Stambena baraka u beranskom izbjegličkom naselju Rudeš je sinoć izgorela.

Požar je lokalizovan, a povrijeđenih nije bilo, kazao je za Portal Berane online načelnik Službe zaštite i spasavanja Berane Mikica Korać.

Foto: Berane online

Kako nezvanično saznaje naš Portal, u trenutku izbijanja požara, u kućici u kojoj je živjela porodica Škaratani, pored odraslih članova bilo je i troje maloljetno djece.

Kako je rekao Korać, pričinjena je velika materijalna šteta.

Foto: Berane online

„Dojavu smo dobili od dežurnog kolege iz beranske policije u 2.23h i odmah smo izašli na lice mjesta. Uz samu baraku koja je izgorela nalazile su se još tri povezane kućice koje su bile ugrožene,  ali je brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno dalje širenje vatre“, kazao je Korać.

Dodao je da su na teren izašla tri vozila, sa osam vatrogasaca.

Foto: Berane online

U naselju na Rudešu još uvijek je smješten jedan broj izbjeglih i raseljenih lica, ali ima i domicilnog stanovništva.

Oni žive u ovim barakama, građenim svojevremeno za potrebe radnika fabrike celuloze, skoro tri decenije.

Do sada nismo mogli saznati šta je uzrokovalo požar.

Foto: Berane online

Podsjetimo, u požaru 2020. godine u ovom beranskom naselju izgorelo je sedam stambenih baraka, dok su 2022. izgorele tri barake za ostavu i dio krova jedne od stambenih baraka. Vatrogasci brzom intervencijom i tada spasili dva a se požar ne proširi na još sedamnaest povezanih kućica.

Piše: Berane online

Foto: Berane online

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Mijajlović i policajci švercovali cigarete: Carinici preko granice puštali kontejnere

Mijajlović je, prema pisanju „Vijesti“, jedan od doskorašnjih suvlasnika kompanije Bemax

Aleksandar Mijajlović (Foto: Filip Filipović/Adria TV), Cigarete (Foto: Policijska uprava Istočno Sarajevo)

U rješenju o određivanju pritvora Aleksandru Mijajloviću i drugim uhapšenim članovima navodne kriminalne organizacije, na teret se stavlja više krivičnih djela, uključujući i šverc cigareta, prenosi RTCG.

Mijajlović je, prema pisanju „Vijesti“, jedan od doskorašnjih suvlasnika kompanije Bemax.

U rješenju je opisano na koji način su Mijajlović i ekipa švercovali cigarete, komunicirajući putem Sky aplikacije, te kako su policijski službenici na carinskim prelazima puštali Mijajlovićeve kontejnere cigareta bez nadzora.

Mijajlović u Sky prepisci pod šifrom 5OIQOW, sa za sada nepoznatom osobom, stupa u kontakt sa proizvođačem cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ta osoba, po Mijajlovićevom nalogu naručuje cigarete i organizuje njihovo ukrcavanje i transport brodom Crnu Goru.

Kroz Sky prepisku, jasno se izvodi zaključak i o količini i vrsti cigareta koje su poručene.

Nepoznata osoba koja je u Skaj prepisci pod šifrom 59JZGP komunicirala sa pomenutim proizođačem cigareta, izvršavala je Mijajlovićeve naloge i naručivala cigarete, kupivši pet kontejnera sa 7.700 paketa cigareta marke FM plavi, FM crveni i Trokadero plavi slim, koje su dopremljene u Crnu Goru.

Mijajlović uz pomoć sada uhapšenih policajaca Dejana Jokića i Dragana Backovića u više navrata realizuje kriminalni plan, tako što cigarete prenose preko granice, izbjegavajući kontrolu.

Backović obavještavao Vojinovića o potezima policije

Uhapšeni Backović je, u Skaj prepiskama, prenosio povjerljive informacije uhapšenom Golubu Vojinoviću, obavještavajući ga, kako se navodi u rješenju Višeg suda, o radnjama službenika Uprave policije.

Tako mu je omogućavao da skloni 800 paketa neocarinjenih cigareta različite vrste koje je Vojinović prikrivao na kamionskoj prikolici, na neutvrđenoj lokaciji u Podgorici.

Backović je koristio SKY aplikaciju sa šifrom P3QPFQ, dok je Vojinović na istoj bio aktivan pod nalogom O1YJ8B.

“Nakon čega su okrivljeni Dragan Backović i Golub Vojinović zajedno sa drugim sada nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije od kojih dvojica imaju nadimke Sničko i Lauda, prikrivali navedene neocarinjene cigarete, tako što su sada nepoznati pripadnici krimminalne organizacije, sa prikolice pretovarili cigarete na teretna vozila I to tako što su u dva teretna kombi vozila od kojih mu je jedno stavio na raspolaganje pripadnik kriminalne organizacije koji na aplikaciji Sky Ecc koristi nalog sa šifrom 3WX2FF, utovarili 174 i 106 paketa cigareta, a u manji kamion još 520 paketa cigareta, koje su prevezli prema Nikšiću kako bi ih sklonili na sigurnu lokaciju da bi ih u mjestu Kočani sačekao okrivljeni Dragan Backović, preuzeo da prati kretanje teretnih vozila sa cigaretama, u cilju izbjegavanja policijskih patrola, do mjesta na područiju Opštine Nikšić na kojem su ih sakrili”, navodi se u rješenju Višeg suda.

Sumnja se da su Backović i Vojinović, 12. februara 2020. godine izvršili krivično djelo pranje novca, i to na način da je Vojinović izvršio prenos novca znajući u tom trenutku da je pribavljen kriminalnom djelatnošću, čiji je iznos prelazio četrdeset hiljada eura.

Backović je tada na račun Vojinovića u Trebinju, od sada nepoznate osobe koja je na SKY aplikaciji koristila nalog sa šifrom V497C9, preuzeo 86.300,00 eura koje je Vojinović pribavio nezakonitom prodajom cigareta, a što je Backović u tom trenutku znao.

Piperović: Mijajlović mogao da pobjegne da je htio

Advokat podgoričkog biznismena Aleksandra Mijajlovića, Zoran Piperović, kazao je ranije da je njegov branjenik neosnovano u pritvoru jer nema cigareta za čiji šverc je osumnjičen. On naglašava da je Mijajlović imao vremena da pobjegne iz zemlje da je to htio. Smatra da nije ljudski ni viteški to što je uhapšen ispred škole pred djecom i njihovim drugarima.

Piperović je kazao da je očekivao da će SDT da traži pritvor za Mijajlovića po sva četiri osnova.

“A po meni ne postoji razloga ni za jednu. Prvo, što se tiče bjekstva, Dritan Abazović već tri godine govori da je on švercer svega i svačega i da je htio mogao je da pobjegne, da se nikad ne vrati u Crnu Goru. On je trebalo da putuje u inostrastvo juče, imao je povratnu kartu za 3. mart. Tako da to možemo da priložimo sudiji kao dokaz da nije imao namjeru da bježi. Da je htio da pobjegne imao je kad”, istakao je Piperović.

Kao drugi razlog navodi se uticaj na svjedoke.

“Za koje, država ne zna ko su niti na kojoj su adresi, pa sam postavio pitanje kako može da utiče na nekoga za koga ni država ne zna ko je. Dakle ne može se uticati na nepoznate svjedoke, oni moraju biti identifikovani”, kaže Piperović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije