Connect with us

EKONOMIJA

EVROPSKI KOMESAR ZA PROŠIRENJE

Crna Gora dobila pozitivan IBAR, Varhelji: EU spremna za proširenje

Na konferenciji za novinare u Briselu, evropski zvaničnici su saopštili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i da je spremna za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji (EU)

Sa konferencije za novinare, Foto: newsroom.consilium.europa.eu

Crna Gora je danas dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Crna Gora je pozitivan IBAR dobila na Međuvladinoj konferenciji (IGC) Crne Gore i Evropske unije (EU) u Briselu.

Na konferenciji za novinare u Briselu, evropski zvaničnici su saopštili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i da je spremna za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

foto: newsroom.consilium.europa.eu

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da je jasno da je proširenje top prioritet i da je danas donijeta važna odluka.

„Danas je istorijski momenat, zahvaljujem crnogorskim kolegama na ubrzanju procesa. Danas smo svjedoci uspjeha ovog posla, postignuća i Crna Gora kreće naprijed prema članstvu u EU. Ova IGC je pokazala da je EU spremna za proširenje i da se otvara finalna faza pregovora sa Crnom Gorom“, kazao je Varhelji.

Varhelji, foto: newsroom.consilium.europa.eu

On je dodao da ono što je postignuto u poslednjih šest mjeseci nije samo izvanredno, već bi moglo da bude primjer za druge.

„IGC jasno pokazuje da Komisija stoji na strani zemalja kandidata i da smo odlučni da zajedno sa ovim zemljama sprovedemo neophodne reforme, ali ne možemo to da uradimo umjesto njih. Crna Gora nam je dala primjer kako je kada imamo posvećenost i isporuku rezultata na strani zemalja kandidata“, rekao je.

Kazao je da današnji događaj održava važnu prekretnicu na putu Crne Gore ka punoj integraciji u Evropsku uniju.

„Očekujem da do kraja godine vidimo zatvoren kritičan broj poglavlja“, rekao je Varhelji.

Ministarka vanjskih poslova Belgije Adža Labib rekla je da su prepoznata dostignuća Crne Gore i da današnji događaj važna prekretnica na putu Crne Gore ka punoj integraciji u EU.

Labib, foto: newsroom.consilium.europa.eu

„Crna Gora je posvećena obavezama. Očekujemo da nastavi sa naporima u jačanju nezavisnosti sudstva, da nastavi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Spremni smo da idemo naprijed i EU je spremna da vas podrži na svakom koraku“, poručila je.

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je da od 26. juna proces EU integracija neće više nikad biti podređen partijskim ni drugim interesima.

Spajić, foto: newsroom.consilium.europa.eu

„Evropo, hvala ti na povjerenju, hvala svim državama članicama, hvala Hrvatskoj i Sloveniji i saveznicima. Povratili smo davno izgubljeno povjerenje i to je bio jedan od najvažnijih zadataka“, rekao je Spajić.

Ocijenio je da je ovo „Berlinski kongres vladavine prava“, svi rezultati su najzad i prepoznati.

„Nećemo stati ovdje, ovo je samo početak, ispunli smo tek minimum zahtjeva koji ima EU, ali mi se ne zadovoljavamo minimumom, želimo da budemo izvrsni u svim poglavljima. Očekujem veliki rad i zalaganje, novi optimizam, novu energiju Vlade, a nadamo se da će i parlament nastaviti da nas gura prema istom cilju“, rekao je Spajić.

Na pitanje novinara iz Hrvatske zašto Crna Gora, kada joj se otvara evropski put otvara dijalog o Drugom svjetskom ratu i najavljuje usvajanje rezolucije o Jasenovcu, odgovorio je da je Crna Gora multietnička, multikonfesionalna država sa svim predstavnicima različitih naroda u parlamantu koji imaju potrebu da izguraju neke rezolucije koje su bitne za njihov politički korpus i narode ili religije kojima pripadaju

Kazao je da u proceduri ima preko 40 rezolucija.

„Imamo momentum poslije Rezolucije o Srebrenici…Ušli smo u korpus rezolucija koje nas skreću sa nekih tema – i ekonomije i vladavine prava. Ali glasajući za Rezoluciju o Srebrenici negdje smo se obavezali da osudimo sve zločine počinjene na ovim prostorima“, rekao je Spajić.

Dodao je da će Crna Gora osuditi zločine u kojima je učestvovala.

„Treba da osudimo aktivnosti iz 90- ih i sa Hrvatskom treba da imamo najbolje odnose“, rekao je Spajić.

Na pitanje da li će rezolucija o Jasenovcu biti na dnevnom redu Skupštine u petak, odgovorio je da za to treba pitati parlament, jer on ne učestvuje u radu parlamenta.

Spajić je uoči Međuvladine konferencije u Briselu rekao da je Crna Gora je pred ciljem i da će večeras svi proslaviti istorijski trenutak.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli

Vlada je ovu odluku donijela na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova

Foto: BORIS PEJOVIC

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

Vlada je ovu odluku donijela na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova.

Odlukom su ograničene maksimalne marže u iznosima do pet odsto i u veleprodaji i do sedam odsto.

„Imajući u vidu da je, kontinuiranim praćenjem stanja na tržištu i kretanja cijena, uočeno da usljed eksternih šokova i dalje postoji rast cijena proizvoda koji čine osnovne prehrambene proizvode. Odluka je rezultat usaglašavanja liste proizvoda sa Privrednom komorom, a njen cilj je da se zaštite ranjive kategorija kupaca, sa nižim primanjima, a da se pri tom očuva privredna djelatnost trgovaca u maloprodaji i veleprodaji. Poseban akcenat u odluci je stavljen na proizvode domaćih proizvođača, što dodatno osnažuje ekonomiju naše zemlje, podiže konkurentnost domaće privrede i domaće proizvode čini dostupnim i povoljnijim“, piše u saopštenju.

Odluku o ograničavanju cijene ranije je najavio potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Ðeljošaj.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Spajić poslanicima: „I vama sa 3.000 eura primanja će porasti zarade, ali samo 200 eura. Pustiću suzu za vama, ali u mjesecu Limburgu! Ne interesujete me vi“

„Ne interesujete me vi sa 3.000 eura“, poručio je premijer

U prosjeku zarade rastu 25%. Onima sa nižim primanjima zarade će značajno više da rastu, kazao je premijer Milojko Spajić .

Premijerski sat održava se danas nakon što je prethodni pokušaj onemogućen od strane poslanika DPS.

„To je socijalna država o kojoj gospodin Boris Mugoša (poslanik SD) često govori. To je otjelotvorenje socijalne države. To nije priča, to je prava socijalna država koja brine o građanima sa nižim primanjima.

A za vas što imate 3.000 eura, što će vam prosječna plata porasti za 7%, odnosno 200 eura, vjerujte mi, pustiću suzu za vas. Ali u mjesecu Limburgu. Ne interesujete me vi. Ne interesujete me vi sa 3.000 eura. I vama će porasti zarade. Nećemo vas ostaviti bez ičega. Nećemo vas ostaviti bez povećanja. Imaćemo u prosjeku 1.000 eura zarade u Crnoj Gori u oktobru. To je suština priče“, kazao je Spajić.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Brašno skuplje za 15 odsto, a ulje za oko 25 odsto

Trgovci sada vraćaju marže pa će kod veleprodaje iznositi najmanje deset odsto, a kod maloprodaje 15 odsto. To bi kumulativno trebalo da utiče na konačni rast maloprodajnih cijena za oko 15 odsto

Cijene brašna u većini crnogorskih trgovina biće narednih dana povećane za oko 15 odsto, dok se očekuje da Srbija iduće sedmice dozvoli izvoz jestivog suncokretovog ulja ali sa većim cijenama pa bi i ova osnovna namirnica poskupjela za 20 do 25 odsto, saznaju “Vijesti”.

Uredba o ograničavanju trgovačkih marži na osnovne životne namirnice brašno, ulje, šećer i so prestala je da važi 30. juna, ali većina trgovaca nije tada povećala marže i cijene, već to radi sada.

Uredbom su marže za ova četiri artikla bila ograničene na pet odsto za trgovine na veliko i do sedam odsto u trgovinama na malo. Trgovci sada vraćaju marže pa će kod veleprodaje iznositi najmanje deset odsto, a kod maloprodaje 15 odsto. To bi kumulativno trebalo da utiče na konačni rast maloprodajnih cijena za oko 15 odsto.

Proizvođači ulja u Srbiji obavijestili su crnogorske trgovce da će zabrana izvoza ulja prestati krajem iduće sedmice, ali i da će nakon toga nabavne cijene biti veće za oko 20 odsto.

Crna Gora iz Srbije ne može da uvozi ulje od 25. juna, iako o tome nije donijeta nikakva zvanična odluka. Zabrana je počela da se primjenljuje nakon govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će “malo zaustaviti izvoz ulja” zbog manjeg roda u Ukrajini i dok ne analiziraju globalnu situaciju i njihove domaće potrebe za uljem.

Do rasta cijena ulja u crnogorskoj maloprodaji za oko 25 odsto došlo bi zbog rasta nabavnih cijena, ali i vraćanja trgovačkih marži.

Zbog prestanka važenja ograničenja trgovačkih marži, trgovci su već dijelimično za oko desetak odsto povećali cijene šećera i soli. Izvor “Vijesti” kazao je da se ne očekuje dalji rast cijena ove dvije namirnice.

Zbog prestanka važenje ograničenja trgovačkih marži, trgovci su već dijelimično za oko desetak odsto povećali cijene šećera i soli. Izvor „Vijesti“ kazao je da se ne očekuje dalji rast cijena ove dvije namirnice.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije