Connect with us

PROMO

PROJEKAT "SVE O RE"

(VIDEO) Božović: Bez škole nema posla, bez posla nema života

„Osim zaposlenja još dodatno šta bi trebalo uraditi za RE populaciju, kako bi im uslovi za život u Bijelom Polju bili bolji, jeste da se vlasnicima isplate kuće u naselju Rakonje, jer većina njih nema struju, a ni vodu“

Foto: Screenshot

Paula Božović, pripadnica RE populacije, smatra da je njihovoj položaj u Bijelom Polju poboljšan, pri čemu je primjetan porast zapošljavanja Roma u raznim sektorima kao što su socijalni rad, obrazovanje i zdravstvo.

Božović osim zapošljavanja, ističe i važnost rešavanja problema kao što su nedostatak osnovne infrastrukture poput struje i vode, posebno u naselju Rakonje. Njen cilj je da se više romske djece motiviše da pohađaju školu jer vidi obrazovanje kao osnov za stvaranje boljeg života.

VIDEO:

https://www.facebook.com/share/v/dr83JEAxy8PYJaGi/?mibextid=oFDknk

„Osim zaposlenja još dodatno šta bi trebalo uraditi za RE populaciju, kako bi im uslovi za život u Bijelom Polju bili bolji, jeste da se vlasnicima isplate kuće u naselju Rakonje, jer većina njih nema struju, a ni vodu. To je uglavnom donja strana naselja i gdje žive mahom stariji ljudi. Većina ljudi kod nas nemaju sredstva da pošalju svoje dijete u školu, a voljela bih da što više romske djece ide u školu, jer bez škole nemaju posao, bez posla nemaju život“, kaže Božović.

Naglašava da još mnogo toga treba učiniti kako bi se poboljšao položaj ove zajednice.

Projekat “Sve o RE” realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

PROMO

(VIDEO) Selimović: Još uvijek postoje predrasude prilikom zapošljavanja RE populacije

Foto: Screenshot

Sanja Selimović zaposlena je u Zavodu za zapošljavanje u Bijelom Polju, ali radi i u Beranama, te samim tim ima uvid u položaj Re populacije u oba grada. Sanja ističe da iako su se dogodile pozitivne promjene još uvijek postoje izazove koje treba prevazići.

„Što se tiče položaja Roma u Bijelom Polju, mogu sloboodno da kažem da se već dosta toga promijenilo, naravno na bolje, ali i dalje nije to dovoljno dobro. Smatram da to može još puno bolje, zato je potrebno da se pripadnici romske populacije još više obrazuju. Dosta njih treba da promijeni svoju svijest, što se tiče obrazovanja, i dalje je to na malo nižem nivou. A što se tiče zaposlenja, većina ne ispunjava uslove koji su potrebni prilikom prijave na oglas, a oni koji ispunjavaju imaju problem, jer kod poslodavaca postoji predrasuda zato što su oni pripadnici romske populacije. Većina njih je zaposleno u Komunalnom preduzeću, Centru za socijalni rad, Zavodu za zaposljavanje, u obrazovnom sistemu, a biće i projekti, javni radovi, pa se nadam da će što više njih biti uključeno“, kazala je Sanja Selimović, pripadnica RE populacije.

Projekat „Sve o RE“ realizuje NVO „Multimedijal Montenegro“ (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

VIDEO:

https://www.facebook.com/share/v/acjsqbQkxB3cfnA6/?mibextid=qi2Omg

Nastavite sa čitanjem

PROMO

NVO „Crnogorska iskra“ iz Berana pruža podršku osobama sa invaliditetom

„Kontaktirajte nas i zakažite vašu seansu svakim radnim danom na broj: 068-415-343. Usluge u psihološkom savjetovalištu su besplatne. Pridružite nam se na putu ka mentalnom zdravlju i samopouzdanju!“, poručuju iz ove nevladine organizacije

NVO „Crnogorska iskra“ sa sjedištem u Beranama pruža podršku osobama s invaliditetom.

„Naša misija je da vam pružimo razumijevanje i alate za prevazilaženje izazova koje nosi život s invaliditetom.
Nezavisno o vrsti invaliditeta, naš tim stručnjaka je tu da vas podrži i pomogne da se osećate jače, samouvjerenije i spremnije za nove izazove“, poručuju iz ove nevladine organizacije.

Zakažite svoju seansu danas!

„Kontaktirajte nas i zakažite vašu seansu svakim radnim danom na broj: 068-415-343. Usluge u psihološkom savjetovalištu su besplatne.

Pridružite nam se na putu ka mentalnom zdravlju i samopouzdanju! Posjetite nas u centru Berana (Park IV) ili zakažite svoju seansu ili nas kontaktirajte i putem društvenih mreža:

📸 Instagram:

https://www.instagram.com/iskra.nvo

📘 Facebook:

https://www.facebook.com/crnogorskaiskranvo

🌐 Posetite našu web stranicu:

www.iskra.org.me

Neka vaše putovanje ka boljem mentalnom zdravlju počne danas!“, dodaju u saopštenju.

Ova aktivnost je podržana kroz projekat: „Psychological counseling for people with disabilities“ financed The United Nations Development Programme (UNDP) – „Psihološko savjetovaliste za osobe s invaliditetom“, projekat finasiran od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Nastavite sa čitanjem

PROMO

KAFANSKE VEČERI U „AVIJACIJI“ OD 1. DO 5. MAJA: Obećavaju odličan provod!

Za predstojeće praznike u lokalu „Avijacija“ kod beranskog aerodroma (naselje Dolac) počev od sjutra veče (srijeda, 1. maj), pa sve do 5. maja (nedelja), svaku noć biće organizovan provod uz muziku uživo, a posjetioce će zabavljati Lenka Rovčanin iz tima našeg poznatog muzičara Senada Derševića. Sa njom će nastupiti i Novica Veković i Miroslav Majstorović.

Foto: Screenshot

Uživajte u kafanskim večerima koje traju do ranih jutarnjih časova!

Ako ste jedan od ljubitelja dobrog provoda, onda treba da posjetite Avijaciju u Beranama, gdje se uvijek traži mjesto više.

Foto: Screenshot

Nemojte čekati i budite dio najboljih kafanskih večeri!

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije