Connect with us

DRUŠTVO

NA DOČEKU PETRU LIJEŠEVIĆU

VIDEO Navijači skandirali novinaru Rtcg: „Izađi Šofro, izađi Šofro…“

Doček šampiona izazvao je podijeljena mišljenja jer su mu neki zamjerili što se slavilo, pored crnogorske trobojke sa grbom iz vremena Kraljevine Crne Gore, i sa srpskom zastavom

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Navijači Petra Liješevića dočekali su sinoć mladog boksera sa pjesmom i bakljama ispred zgrade aerodroma u Podgorici nakon osvajanja titule vicešampiona svijeta u boksu na upravo završenom Svjetskom prvenstvu za mlade u poljskom Kjelceu.

Doček šampiona, koga su sudije zakinule u finalu za zlato, izazvao je podijeljena mišljenja javnosti jer su mu neki zamjerili što se slavilo, pored crnogorske trobojke sa grbom iz vremena Kraljevine Crne Gore, i sa srpskom zastavom sa četiri ocila. Ono što je skrenulo dodatno pažnju i vrlo brzo proširilo se društvenim mrežama jeste snimak skandiranja okupljenih navijača novinaru RTCG Nebojši Šofrancu, poznatom i pod nadimkom Šofro.

Stihove pjesme „Izađi mala“ koju obično navijači horski pjevaju na utakmicama, a u originalu izvodi pjevač iz Bosne Ferid Avdić, mogli su se čuti i ovom prilikom, ali sa izmijenjenim tekstom u dijelu refrena i upućeni novinaru: „Izađi Šofro, izađi Šofro, izađi bar na čas…“, aludirajući na to da izađe i pozdravi ih.

Za to vrijeme Šofranac, koji je zajedno sa kamermanom ovdje došao da bi uzeo izjavu od Liješevića u svojstvu sportskog novinara državne televizije, stajao je na ulazu u aerodromsku zgradu, čekajući da se pojavi mladi bokser.

Neki mediji su prenijeli informaciju da je novinaru upućeno i par psovki, što je, naravno za svaku osudu.

Tim povodom jutros je reagovao i Kolegijum RTCG, pozivajući javno ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da zaštiti njihovog novinara jer to, kako navode, policija nije učinila sinoć iako je bila prisutna.

Na snimku sa dočeka za Liješevića, a koji se nalazi na našem YouTube kanalu Berane online, vidi se da je prilikom uzimanja izjave Šofranac okružen tim istim navijačima, a koji vidno raspoloženi zbog velikog uspjeha našeg predstavnika, sada skandiraju: „Pero snago, vilo gorska, ti si ponos crnogorska“ i „Ti si Pero svjetski šampion“.

Bokserski as je nakon Podgorice nastavio u Budvu, gdje inače živi. Tamo se okupilo oko stotinu navijača, koji su ga takođe sačekali uz pjesmu i skandiranje.

Podsjetimo, Liješević je u našu zemlju donio jedan od najvećih sportskih uspjeha.

18-godišnji Budvanin je pobijedio četiri jaka protivnika, nakon trijumfa u prvom kolu protiv Kirgsitanca Toktosuna, imao je dan pauze, a onda je u tri dana zaredom nadvisio Finca Nisteda, prvog favorita Kubanca Salgada, a u polufinalu i dvostrukog juniorskog prvaka Azije, Uzbekistanca Abdulajeva. Liješević je bio i juniorski prvak Evrope.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Dragoslav Šćekić na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i potpredsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Dragoslav Šćekić posjetio je danas manastir Đurđevi Stupovi u Beranama, gdje je prisustvovao svetoj Liturgiji povodom obilježavanja hramovne slave Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

U manastiru, koji je sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke, liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Zbog pošasti koja je snašla planetu slava drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana obilježena je i ove godine obilježena u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Predsjednik Opštine Berane na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju služio je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevi Stupovi obilježio je, uz poštovanje epidemioloških mjera, svoju hramovnu slavu Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

Tim povodom, predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac sa saradnicima prisustvovao je svetoj Liturgiji, koju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine obilježio je slavu drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

 

 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Danas je slava manastira Đurđevi Stupovi – Đurđevdan

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Ivangrad studio

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke Đurđevi stupovi u Beranama, danas slavi krsnu slavu, 808. od nastanka!

Tim povodom, njegovo Preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije služio je praznično bdenije, u srijedu 5. maja, uoči praznika Svetog velikomučenika Georgija – Đurđevdana.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine proslavlja Svetog Georgija u posebnim prilikama.

Svetinja spada u red najstarijih naših zadužbina, a posvećena je svetom velikomučeniku i pobjedonoscu Georgiju.

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka. Od sveštenstva iz perioda turskog ropstva, posle epohe budimljanskih episkopa, koje je uzimalo teškoće naroda na svoja pleća najčešće se pominju iguman Nikifor iz doba vožda Karađorđa, i trojica igumana iz porodice Zečević: čuveni Mojsije, i ne manje zaslužni Nikodim i Joanikije“, kazao je ranije episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On podsjeća da je ova svetinje pet puta razarana, paljena i pljačkana i da su je, zbog brojnih pogroma koje je pretrpjela, nazvali – manastir mučenik.

Priča o Svetom Georgiju

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre usjeve. Crkva na ovaj dan obilježava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Georgije je već u dvadesetoj godini dospio do čina tribuna, u službi cara Dioklecijana. U to vrijeme car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za vjeru.

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja u vojvodskom odijelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega, stoji jedna žena u gospodskom odijelu (verovatno carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je „proždirala“ brojne nevine hrišćane. Sveti Georgije ju je, po vjerovanju, pobijedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac „neznaboštvu“.

Pod pobjedom koju je Sveti Georgije odneo nad aždajom, vjerovatno se misli na zaustavljanje progona hrišćana koji je sprovodio car Konstantin.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije