Connect with us

POLITIKA

"MOŽDA SAM LIČNO DOPRINIO PADU PRETHODNE VLADE ZBOG PROGRAMA "EVROPA SAD" KOJI NE ODGOVARA POLITIČKIM ELITAMA"

(VIDEO) Spajić: Dio nove vlasti su i DPS i DF; Da su nam dali da nastavimo sa reformama, dogodine bi prosječna plata bila 1.000 eura

„Ova trenutna vlast ima podršku 69 poslanika, jer Demokratski front ima učešća u svakom državnom preduzeću, u upravama, „po dubini. Tako da su svi u vlasti osim Demokrata i nekoliko nezavisnih poslanika“, ističe Milojko Spajić

Spajić, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Mislim da su najveći intelektualci u pravnom svijetu već dali odgovor da je formiranje ovakve vlade neustavno i ja sam apsolutno saglasan s tim. Prilikom formiranja Vlade nijesu ispoštovane pravne tekovine Crne Gore. To je jedan problematičan fakat sa kojim će ova vlada morati da se nosi tokom svog trajanja, kazao je u razgovoru za „Dan“ bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Istakao je da je možda i on lično doprinio padu prethodne vlade, zbog programa „Evropa sad“, koji ne odgovara političkim elitama, ali mu je od toga važniji boljitak građana. Navodi i da je bilo dosta komunikacije između zakonodavne i izvršne vlasti i da je često bio u Skupštini, ali je, nažalost, bilo dosta nepovjerenja i loših tonova.

„To se nažalost nastavlja. Bivša skupštinska većina, čast izuzecima – Demokratama i nekolicini nezavisnih poslanika, napada nas kao da smo i dalje vlast. A zapravo postoji nova vlada. Ja to gledam iz te perspektive“, rekao je Spajić.

On naglašava da su dio nove vlasti i Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF).

„Svi su u vlasti osim Demokrata i par nezavisnih poslanika. Ova trenutna vlast, po mom mišljenju, ima 69 poslanika, jer DF ima učešće u svakom državnom preduzeću, u upravama, „po dubini“. Vjerovatno ih ima i više nego DPS-a, a ulazi i DPS. To je legitimno, ali treba činjenice da se postave kakve jesu. Nije bitno ko gdje sjedi, nego šta govori, odnosno kako djela. Imali smo situaciju da su sve partije napadale program „Evropa sad“ umjesto da pričaju o sadašnjoj vlasti i meni to odlično govori kako stvari stoje“, ističe bivši ministar.

”​BIVŠI MINISTAR FINANSIJA I SOCIJALNOG STARANJA KAZAO JE DA JOŠ NIJE SIGURAN KADA ĆE OSNOVATI PARTIJU“

Upitan da li u nekom narednom periodu možemo očekivati da će učestvovati u organizaciji protesta zajedno sa DF-om i Demokratama, što je nedavno pominjao Milan Knežević, odgovara da je DF i sada dio skupštinske većine.

„Shodno tome, teško je zamisliti neku opozicionu saradnju sa te strane. Mislimo da ćemo na izborima veoma dobro da prođemo, da je ta institucionalna borba dobra. Iako oni misle suprotno, odlaganje izbora nama ide u korist, daje nam prostor da bolje komuniciramo jedni sa drugima, da se organizujemo. Mi smo se bavili državom 16 sati dnevno“, rekao je Spajić.

Spajić negira optužbe da su pravili partiju dok su bili dio izvršne vlasti.

„Da jesmo, sada bismo imali stranku. Mi smo se u potpunosti fokusirali na dobrobit države i naroda. Ja sam to i govorio, ali mi niko u Skupštini nije vjerovao. Imali smo stalna optuživanja da pravimo partiju u sjenci, da je to cilj programa „Evropa sad“. Da smo nastavili reforme i da povećavamo plate građanima, do kraja 2023. godine prosječna zarada bila bi oko 1.000 eura. Naš cilj i jeste plata od 1.000 eura do 2023. godine, ali je vrlo teško postići bilo kakvu dubinsku promjenu bez ljudi u parlamentu koji će da rade i prate vašu politiku. Kao primjer za to imate situaciju iz decembra prošle godine kada sam najavio program „Evropa sad“ i nula poslanika koji su podržali program. Nakon toga smo imali podršku, ali ti mjeseci su bili mjeseci intenzivnog rada sa poslanicima i izuzetno mi je drago što smo izašli sa programom koji je za dobrobit svih građana“, kazao je Spajić.

Spajić kaže da se još ne zna sigurno kada će osnovati partiju, jer se još ne zna kada će biti održani izbori.

„Veoma je neizvjesno šta nas čeka, hoće li izbori biti u oktobru, a pominje se čak i njihovo objedinjavanje u aprilu sledeće godine. Kada pravo više ne igra ulogu, onda sve želje mogu da postanu realnost. Neko može da kaže „`ajmo da ostavimo sve izbore za 2024. godinu. Mašta je neograničena“, naveo je Spajić.

Avio-kompanija uspješna

Spajić ne vidi probleme oko nove nacionalne avio-kompanije.

„Ja ne vidim probleme ove avio-kompanije. Prošle godine je kupila avione, pravila investicije koje će donijeti benefite u budućnosti. Očekivali smo da će za nekoliko godina kompanija imati profit. Oni su prošle godine imali ogroman broj letova i doveli su veliki broj turista. Druge avio-kompanije su morale ponekad da spuštaju cijene, poput Er Srbije, Turkiša… Mislim da je Er Montenegro apsolutno uspješna priča u rekordnom roku“ podvukao je bivši ministar.

Crna Gora da bude pravna država

Spajić ističe da cijeli bezbjednosi sektor sada mora da dokaže da mogu biti dovoljno dobra podrška glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću na početku rada.

„Ne želim da unaprijed osuđujem bilo koga niti da presuđujem. Vidi se pomak i otvaranje mnogih slučajeva, da se više ne dešavaju nelogične stvari i da neko ko je na potjernici lagano ode iz Crne Gore i pozdravljam napore novog tužilaštva. Nadam se da će Crna Gora biti pravna država u pravom smislu te riječi“, ističe Spajić.

 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

POLITIKA

Bogdanović: Pokušaj jeftine zloupotrebe Temeljnog ugovora koji je završena priča i koji niko ne može promijeniti je razobličen, a razloga za obaranje DPS-URA-SNP Vlade je sve više

„Izglasavanje zakona protiv Zete i Zećana potvrđuje da postoji mnogo razloga za pad ove neligitmine Vlade“, kaže generalni sekretar Demokrata i poslanik i dodaje: „Ponavljamo da kakva god bude naša definitivna odluka na sjednici 19. avgusta, mi ulaziti nakon toga u prevarantske modele, u kakve su ulazili URA i SNP nemamo namjeru, jer je za nas volja naroda uvijek bila i biće zvijezda vodilja“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sa zadovoljstvom smo potpisali Inicijativu za razrješenje predsjednice Skupštine i izglasavanje nepovjerenja DPS-URA-SNP Vladi, odnosno, rušenje neligitimne parlamentarne većine, poručio je generalni sekretar Demokrata i poslanik Boris Bogdanović.

„Potpisima poslanika Demokrata, DF-a, Demosa, Ujedinjene, Prave i Radničke partije je potvrđeno da postoji sijaset razloga za pad ove neligitmine Vlade i parlamentarne većine, i da takav naš sud apsolutno nema veze sa potpisivanjem Temeljnog ugovora koji smo podržali“, kazao je on.

Ističe da pokušaj jeftine zloupotrebe i skrivanja iza Temeljnog ugovora koji je završena priča i koji ne može promijeniti bilo koja Vlada bez saglasnosti crkve je razobličen, a razlozi za obaranje DPS-URA-SNP Vlade su više nego jasni i svakim danom ih je sve više.

„Nakon izglasavanja zakona protiv Zete i Zećana i jednostranog utvrđivanja liste kandidata za članove Sudskog savjeta od strane DPS-URA-SNP su još i jasniji i brojniji“, navodi Bogdanović.

Podsjeća da u ovom trenutku u skupštinskoj proceduri imaju potpisi praktično 90% poslanika da Vlada nema povjerenje i da treba da padne, a, kako ističe, neligitimni premijer kome su puna usta demokratije i evropejstva i dalje ne podnosi ostavku, iako je svojevremeno pozivao gospodina Zdravka Krivokapića da podnese ostavku. Definitivno za rubriku vjerovali ili ne.

„Ako naši organi i definitvno donesu odluku da oborimo Vladu, Inicijativa DF-a koju smo podržali može ostati kao svojevrsna rezerva da kojim slučajem DPS ne odustane od Inicijative 19-og, ali i garancija da će se tada razrješenjem predsjednice Skupštine i definitivno srušiti neligitimina DPS-URA-SNP parlamentarna većina“, kazao je Bogdanović.

„Ponavljamo da kakva god bude naša definitivna odluka na sjednici 19. avgusta, mi ulaziti nakon toga u prevarantske modele, u kakve su ulazili URA i SNP nemamo namjeru, jer je za nas volja naroda uvijek bila i biće zvijezda vodilja“, zaključuje Bogdanović.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Jelušić (URA): „Šta će biti sa Vladom ne znam jer sad svi mogu sa svima, ali ja intimno priželjkujem izbore“

U URI smatraju da „niko nije kadar da se izdigne iznad političkih interesa“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanici će imati priliku da u 15 dana dva puta odlučuju o sudbini vlade Dritana Abazovića. Nakon petka, po istom pitanju bi mogli da se izjasne i 2. septembra, jer je inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi podnio dio nekadašnje parlamentarne većine predvođen DF-om, prenosi TVCG.

Stiže objašnjenje Demokrata da je nova inicijativa podnijeta u slučaju da od svoje odustane DPS. Početkom narednog mjeseca glasaće se i o smjeni predsjednice Skupštine.

Poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore podnijeli su inicijativu o smjeni predsjednice Skupštine i 43 Vlade. Sjednica je zakazana za 2. septembar, a do nje će, kako vjeruju u DF-u imati vremena za dogovor među pobjednicima parlamentarnih izbora.

„Ukoliko postoji politička volja, onda postoji način da se vratimo na ono što su fundamentalni principi demokratskog odlučivanja. A to je da se poštuje izborna volja građana. Ako postoji volja, postoji i način, ako ne postoji tu uvijek postoje mehanizmi koje Ustav i zakon predviđaju“, kazala je Simonida Kordić iz DF-a.

No, Vlada Dritana Abazovića na testu je već sjutra. O nepovjerenju izvršnoj vlasti glasaće se na inicijativu DPS-a, SDP-a, SD, LP, i DUE. Premijer ponavlja da ishod glasanja čeka opušteno.

„Inicijative su slične, tako da ako već treba da se ta većina iskristališe, neka se iskristališe što prije. Ako se ne iskristališe ono što sam rekao ako 19. ne prođe inicijativa, možemo u subotu ujutru, ponedjeljak da sjednemo za sto i da vidimo kako da idemo dalje. Ako se pak to desi, mi ćemo se povući iz procesa“, kazao je Abazović.

Iz Demokrata su juče saopštili da su DF-ovu inicijativu potpisali kao rezervu ukoliko stranka Mila Đukanovića nekim slučajem odustane od zahtjeva za smjenu vlade u petak. To je, kažu i garancija da će razrješenjem predsjednice Skupštine i definitivno srušiti aktuelnu parlamentarnu većinu. Iz DPS-a se danas nijesu oglašavali, ali jesu preksinoć.

„Čuli smo od Kneževića da će oni podnijeti neku novu inicijativu što sugeriše da je ova Vlada pala i da više apsolutno ne postoji politički legitimitet“, kazao je Nikolić.

A u GP URA su, kažu, da su proteklih dana čuli i vidjeli u Skupštini da niko nije kadar da se izdigne iznad političkih interesa. I zato su spremni za svaki scenario.

„Šta će biti to je nemoguće predvidjeti, upravo zbog toga što sad mogu svi sa svima, i svi su protiv svih. U takvom jednom društvu razbijenih jedinki nema zajedničkog puta. Ja sam negdje rekla da intimno, iz vrlo egoističkih razloga, priželjkujem izbore“, kazala je Božena Jelušić iz GP URA.

Rasplet političke situacije mirno čekaju i u SNP-u. Za njih je, kako kažu, sjednica 19. avgusta redovna aktivnost, kao što će biti i ona 2. septembra. Ponavljaju da su potpisivanjem Temeljnog ugovora ostvarili cilj zbog kojeg su i dio aktuelne vlade.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

DPS: „Na naše zadovoljstvo Zeta je postala samostalna opština. Ideju smo mi iznjedrili! Nastavljamo putem razvoja i napretka“

„Ovo je istorijski trenutak“, poručuju iz partije Mila Đukanovića

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) kažu da je istorijski trenutak za Zetu što je dobila status samostalne opštine, što je, kako navode, motiv više da nastave put sveukupnog razvoja i napretka ove opštine.

„Svjedočimo istorijskom trenutku u kojem je Zeta dobila status opštine, čime je ujedno i završen godinama ranije otpočet proces decentralizacije, za koji vjerujemo da predstavlja iskorak ka povećanju životnog standarda. Svjesni smo da, kao i sva druga pitanja krucijalna za progres, koja su na samom početku nailazila na otpor dijela javnosti, i ovo pitanje mora proći kroz fazu koja će sve građanke i građane Zete dovesti spoznaji da je, na zadovoljstvo svih nas, donešena ispravna odluka“, navode u partiji Mila Đukanovića.

Prema njihovim riječima, jasno je da su oni glasnogovornici koji se istoj protive, te u ime teze spasa za Zetu postaju dio političke priče DF-a i njegovih satelita, zarad jeftinih političkih poena, isti oni koji govore „ne“ diobi imovine, novim ekonomskim resursima, kadrovskom, administrativnom i finansijskom osnaživanju i svemu onome dobrom što pripada novoformiranoj opštini.

„U krajnjem, DPS, kao neko ko je iznjedrio i iznio ideju osamostaljivanja našeg kraja, će nastaviti da bude kreator pozitivnog smjera u kom će se kretati Zeta i predvodnik na putu njenog sveukupnog razvoja i napretka“, zaključuju u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije