Connect with us

DRUŠTVO

"UGOVOR JE U SKLADU SA USTAVOM I ZAKONODAVSTVOM CRNE GORE"

(VIDEO) Vladika Joanikije: Mitropolija je dio SPC, logično je da patrijarh Porfirije i premijer Krivokapić potpišu Temeljni ugovor

„Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori neće uspostavljati bilo kakve autonomije ili bilo šta novo, nego samo izražava saglasnost dvije strane da su spremne na saradnju i da uvažavaju jedna drugu i poštuju nadležnosti jedna druge“, kazao je vladika za TV Vijesti. Patrijarh Porfirije saopštio je ranije da će ugovor biti potpisan nakon vaskršnjih praznika

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Episkop budimljansko-nikšićki, G. Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da će sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, biti poznat javnosti kada bude potpisan.

U intervjuu Televiziji Vijesti vladika Joanikije je objasnio da se na istovjetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama.

Patrijarh SPC, G. Porfirije, izjavio je da je sa premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kod mnogih je izazvalo nedoumicu to što temeljni ugovor potpisuje patrijarh Porfirije, pošto je pokojni mitropolit Amfilohije za života najavljivao da će on, a ne Beogradska patrijaršija pregovarati.

Upitan zašto on ne možete da potpiše taj ugovor i ko je pregovarao u ime Mitropolije crnogorsko-primorske a ko u ime države o ovom sporazumu i na koji način, vladika je odgovorio:

„Važna je stvar što je taj nacrt Ugovora već spreman. Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmjena. Ne može biti više suštinskih, jer smo mi gledali da sve bude u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. To je prosto samo po sebi jasno, kakakv taj ugovor treba da izgleda. Patrijarh srpski Porfirije, on predstavlja SPC i on je prvopozvani da poptiše Ugovor. Naravno, to je stvar Svetog arhijerejskog Sinoda. Sinod odlučuje ko će da potpiše ugovor, ali samo po sebi se razumije da ta obaveza pripada prije svega patrijarhu. Ako partijarh potpisuje i predsjednik Vlade, to je najveći nivo i nama odgovara da bude najveći nivo i sa te strane, što se tiče Ugovora„, rekao je vladika Joanikije za TV Vijesti.

TV Vijesti: Ko je pregovarao?

„Dugo se pregovaralo. Još sa Vladom premijera Lukšića u svoje vrijeme, pregovarali smo, ali ti pregovori nisu urodili plodom i tada je već bio gotov jedan nacrt Ugovora sa naše strane koji je dostavljen Vladi premijera Lukšića, ali nije bilo nikakavog odogovora. Sada smo na nivou Crkve prvo razmatrali to pitanje, a onda i sa predstavnicima Vlade. To već ulazi u završnu fazu i radili smo sve ono što su radile druge vjerske zajednice, sve te pripreme prilikom potpisivanja Ugovora“.

TV Vijesti: Dakle vi ste učestvovali u tom pregovorima?

„Naravno, sve vrijeme“.

TV Vijesti: Pošto su pojedni mediji objavili da će ovim Ugovorom Mitropolija crnogorsko-primorska izgubiti autonomiju koju je stekla u vrijeme mitorpolita Amfilohija, te da će se izgubiti onaj termin Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori koji se pominje u odluci Arhijerejskog sabora 2006. kada je formiran Episkopski savjet u Crnoj Gori, da li je to tačno?

„Pošto je Ugovor stvar ponajviše prava, moramo da se držimo pravnih termina. Dakle, naša crkva se zove Srpska pravoslavna ckrva, ona jeste pravoslavna crkva, ali njen puni nazov je Srpska pravoslavna crkva. Može biti jedino Ugovor između dvije strane između SPC i države Crne Gore. S druge strane kad se govorilo o autonomiji, govorilo se samo o onoj autonomiji, izvjesnoj, uslovnoj samostalnosti koju ima svaka od eparhija SPC, ni manje, ni više. Nikakvu posebnu autonomiju nije sticala Mitropolija crnogorsko-primorska, nego je ona dio SPC kao i ostale njene eparhije. Sa ovim ugovorom ne uspostavlja se nikakva nova realnost, niti bilo kakav novi subjekt što se tiče crkvene organizacije, nego samo dvije strane izražavju saglasno međusobodno uvažavanje i to ozvaničavaju“.

TV Vijesti: Hoće li nastaviti da postoji Episkopski savjet formiran 2006. i kakava će biti njegova uloga ubuduće?

„Insititucija episkopskih savjeta postoji odvjakada, zvanično ili nezvanično. Uvijek je bio običaj da se episkopi neke oblasti sastaju po pojedinim važnim pitanjima i o tome se savjetuju. Episkopski savjet je ustanovljen odlukom Svetog arhijerejskog Sabora, on i dalje postoji. Veći značaj imaju eparhije, jer episkopski savjet nije registrovan na nivou države, a naše eparhije postoje kao pravna lica. Evo Mitropolija crnogorsko-primorska već više od 800 godina, a i Eparhija budimljanko-nikšićka je osnovana prije 800 godina. Nažalost imala je prikide svog života i kontinuiteta, ali je obnovljena i ona čuva to pamćenje kao svetosavska episkopija. Dakle, Episkopski savjet i dalje postoji. Ovaj ugovor neće brisati ništa, ali neće uspostavjati bilo kakve autonomije ili bilo šta novo, nego se samo izražava saglasnost dvije strane da su spremne na saradnju i da uvažavaju jedna drugu i poštuju nadležnosti jedna druge“.

TV Vijesti: Koja su to ključna rješenja koja će osjetiti država i njeni građani i crkva i njeni vjernici, a koja proističu iz ovog ugovora?

„U nekom pogledu je važniji Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji se odnosi na sve. Ugovor ne proizvodi ništa novo i ništa više od onoga što je već propisano Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore. Opet ponavljam, ovim ugovorom se potvrđuje međusobno uvažavanje i poštovanje dvije strane i garantuje se spremnost jedne i druge strnae za saradnju koja se podrazumijeva i koja je potrebna radi života vjenrika i svih građana koji pripadaju istovremeno i državi i crkvi.

TV Vijesti: Da li mislite da je bilo potrebno više transparentnosti kad je u pitanju donošenje ovog Ugovora, s obzirom na to da je SPC najuticajnija vjerska zajednica u Crnoj Gori i sa najvećim brojem vjernika? Stiče se utisak da o pojedinostima u ugovoru jedino znaju premijer Zdravko Krivokapić, ministar Leposavić i vi. Čak ni ostali članovi Vlade, čuli smo i potpredsjednika Vlade, da on ne zna šta sadrži Ugovor.

„O ovom Ugovoru se u javnosti mnogo više govori nego što se govorilo o ostalim ugovorima između države Crne Gore i vjerskih zajednica. Ko je znao da se prirpema Ugovor između Crne Gore i Rimokatoličnke crkve, dok to nije bilo objavljeno i dokle taj Ugovor nije bio potpisan? To dvije strane se dogovoraju i kad postignu dogovor, tada potpisuju i tada se to objavljuje“.

TV Vijesti: Znate li kad će tekst Ugovora biti poznat javnosti?

„Normalno je da bude poznat javnosti tek pošto se potpiše“.

TV Vijesti: Znate li da li ćete biti izabrani za novog Mitropolita crnogorsko-primorskog, s obzirom na to da administrirate Mitrpolijom od početka novembra?

„Već šesti, sedmi mjesec administriram Mitropolijom crnogorsko-primorskom i sada razmišljam samo o tome da tu dužnost administratora Mitorpolije obavim časno i pošteno, a ostalo je sve stvar Svetog arhijerejskog Sabora. Rado idem u susret toj odluci, jer je na dvije dužnosti vrlo teško biti. Razriješiće se to sve sa Saboru u maju mjesecu. Neka da Bog da sve bude regularno i kako valja i svi ćemo biti spremni da prihvatimo tu odluku“.

TV Vijesti: Zna li se termin zasijedanja?

„Ustoličenje Njegove svetosti Patrijarha u Pećkoj partijaršiji biće 23. maja, a u nastavku će biti zasijedanje Svetog arhijerejksog Sabora“.

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Dragoslav Šćekić na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i potpredsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Dragoslav Šćekić posjetio je danas manastir Đurđevi Stupovi u Beranama, gdje je prisustvovao svetoj Liturgiji povodom obilježavanja hramovne slave Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

U manastiru, koji je sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke, liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Zbog pošasti koja je snašla planetu slava drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana obilježena je i ove godine obilježena u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Predsjednik Opštine Berane na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju služio je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevi Stupovi obilježio je, uz poštovanje epidemioloških mjera, svoju hramovnu slavu Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

Tim povodom, predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac sa saradnicima prisustvovao je svetoj Liturgiji, koju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine obilježio je slavu drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

 

 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Danas je slava manastira Đurđevi Stupovi – Đurđevdan

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Ivangrad studio

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke Đurđevi stupovi u Beranama, danas slavi krsnu slavu, 808. od nastanka!

Tim povodom, njegovo Preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije služio je praznično bdenije, u srijedu 5. maja, uoči praznika Svetog velikomučenika Georgija – Đurđevdana.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine proslavlja Svetog Georgija u posebnim prilikama.

Svetinja spada u red najstarijih naših zadužbina, a posvećena je svetom velikomučeniku i pobjedonoscu Georgiju.

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka. Od sveštenstva iz perioda turskog ropstva, posle epohe budimljanskih episkopa, koje je uzimalo teškoće naroda na svoja pleća najčešće se pominju iguman Nikifor iz doba vožda Karađorđa, i trojica igumana iz porodice Zečević: čuveni Mojsije, i ne manje zaslužni Nikodim i Joanikije“, kazao je ranije episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On podsjeća da je ova svetinje pet puta razarana, paljena i pljačkana i da su je, zbog brojnih pogroma koje je pretrpjela, nazvali – manastir mučenik.

Priča o Svetom Georgiju

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre usjeve. Crkva na ovaj dan obilježava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Georgije je već u dvadesetoj godini dospio do čina tribuna, u službi cara Dioklecijana. U to vrijeme car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za vjeru.

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja u vojvodskom odijelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega, stoji jedna žena u gospodskom odijelu (verovatno carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je „proždirala“ brojne nevine hrišćane. Sveti Georgije ju je, po vjerovanju, pobijedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac „neznaboštvu“.

Pod pobjedom koju je Sveti Georgije odneo nad aždajom, vjerovatno se misli na zaustavljanje progona hrišćana koji je sprovodio car Konstantin.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije