Connect with us

DRUŠTVO

PRIHVAĆENA INICIJATIVA OPŠTINE BERANE

Vozila za prevoz učenika biće ponovo raspoređena

Na tenderima za prevoznike su ranije bili birani samo oni bliski režimu i zato smo tu gdje jesmo, kazao je potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević

Đačka vozila koja je naručio i raspodijelio bivši ministar prosvjete Damir Šehović ponovo će biti raspoređena prema stvarnim potrebama škola i područja, a odluka će biti stavljena van snage, kazao je državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i sporta Miroslav Anđelić. On je najavio i da bi danas trebalo da bude riješen problem prevoza učenika na relaciji Plav-Berane.

Potpredsjednik Opštne Berane Marko Lalević je gostujući u Jutarnjem programu na RTCG napomenuo da u 21. vijeku nema linijskog prevoza na relaciji Bijelo Polje-Berane, Berane-Plav i da za to krivi prethodnu Vladu.

“Na tenderima za prevoznike su bili birani samo oni bliski režimu i zato smo tu gdje jesmo”, kazao je Lalević.
Najteža situacije, kako je rekao, je u selima Lubnice, Štitari i Šekular.

”Uputili smo 18. januara dopis ministarki Bratić. Mi smo godinama upućivali iste dopise ministru Šehoviću, ali je bio gluv na njih. On je nabavio luksuzne kombije za 1,7 miliona eura, 30 vozila koja su podijeljena i u toj podjeli Opština Berane je dobila samo jedno 8+1. I tražimo da se ta odluka preispita”, kazao je on.
Lalević Ističe da je Opština Berane uložila preko 555.000 eura za udžbenike djeci, a ove godine je pomogla beransku prosvjetu sa 120.000.

“A do sada ni jedan cent prethodno Ministarstvo nije uložilo u neki školski objekat u Beranama”, kazao je Lalević.
Državni sekretar je u Jutarnjem kazao da je prevoz učenika jedan od problema koji je novo Ministarstvo naslijedilo od prethodne vlasti.

“Do sada je Ministartvo prosvjete participiralo u iznosima od 40% karte za učenike osnovnih, a 20% karte za učenike srednjih škola i 50% za djecu liji su roditelji korisniici materijalnog obezbjeđenja. Ukoliko nije postojao prevoz, Savjet roditelja je organizovao prevoz”, kazao je on.

Dodao je da Ministarstvo finansira blizu 120 vozila kojima raspolažu osnovne škole I na taj način vrši se prevoz učenika I pojedinih nastavnika koji koriste prevoz.

“Vodićemo računa da drugo polugođe organizujemo na isti način kao u prethodnom periodu”, kazao je Anđenić.

Javni prevoz ni međumjesni saobraćaj nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete, kazao je on, na opasku da pojedina djeca stopiraju do škole.

Državni sekretar u Ministarstvu kaže da je prethodno rukovodstvo u tehničkom mandatu zaključilo ugovor o nabavci vozila I dan prije dolaska novog rukovodstva donijelo odluku o raspodjeli.

“Vozila su nabavljena putem finansijskog lizinga I rok isporuke je 90 dana I ona još nisu isporučena. Jasno je da odluka nije donesena na osnovu potreba samih škola I područja, zbog toga ćemo tu odluku staviti van snage I rasporediti prema stvarnim potrebama”, kazao je Anđelić.

Anđelić je kazao da postoji opcija da Savjeti roditelja zaključuju ugovore za prevoznicima, a da Ministarstvo refundira karte učenicima.

“Mislim da će od danas biti riješen taj problem na relaciji Plav Berane”, rekao je on.
Potpredsjednik Opštine Andrijevica Vesko Raketić kaže da djeca koja se školuju u Beranama stopiraju do škole.

“Uključili smo dva kombija našeg rukometnog kluba I jedno parka prirode kako bismo pomogli svojim građanima do rješenja Ministarstva. Mi nismo dužni da obezbjeđujemo prevoz djeci, već država”, kazao je Raketić.

Dodaje da nema linija na potrebnim relacijama.

“Do nalaska rješenja mi imamo dva vozilča, škola dva. Trenutno smo u stanju da prevezemo našu djecu, ali nadamo se da će nas biti u toj novoj raspodjeli, jer to nije dugoročno rješenje”, kazao je on i dodao da je sve ispolitizovano.

Smatra da ne stoji tvrdnja da se prevoz djece finansijski ne isplati.

Izvor: RTCG

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Spajić: Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna

„Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog života“, poručio je premijer

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić priredio je svečani prijem u Vili Gorica. Prenos ste mogli pratiti na TVCG2 i Portalu RTCG.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političari, i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić obratio se prisutnima, kazavši da je 44. Vlada na čijem je čelu u relativno kratkom periodu postigla zapažene rezultate.

„Mi koji sada živimo u Crnoj Gori treba da razmišljamo kako da budemo dobri preci, kako da se buduće generacije ponose nama i našim djelima. Pa kako? Jedino ako ostvarimo buku dnevne politike i bavimo se temama koje su relevantne. Nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteteta koja se odnose na ravnomjeran, ubrzan ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture, kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta. Svih 14 dionica i autocesti su u fazi pripreme za realizaciju“, naveo je, između ostalog, Spajić.

U skladu sa pokrenutim aktivnostima, on je kazao da Vlada pokreće bolju budućnost za rast djece.

Poručio je da će osim penzija, i druga obećanja Vlade biti na listi prioriteta.

„U samo dva mjeseca mandata stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije, dok je nedavnom odlukom Vlade omogućeno rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i oni već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Za minimum ljudskog dostojanstva potrebno je 450 eura, i Vlada je dužna da to obezbijedi. Drage građanke i građani, vaše penzije su sigurne. A osim penzija i druga naša obećanja biće realizovana u predviđenim rokovima“, naveo je on.

Podsjetio je da u junu čekamo pozitivan IBAR što, kaže, daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi.

„Nada za Crnu Goru je nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno, ali našim napredovanjem na planu približavanja EU dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima, a ideja evropeizma na velika vrata se vraća. Čini se čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu. Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu iznova potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku evropsku budućnost napretka“, istakao je on.

Poručio je da će ostati posvećen napretku Crne Gore „svakog dana svog mandata i svog života“.

„Ubijeđen sam da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze, a Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna“, kazao je Spajić, čestitavši Dan nezavisnosti Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Protest ispred Apelacionog suda: „Strože kazne za zločine nad djecom, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije“

Jedna od organizatorki protesta rekla da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina

Više desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Okupljeni su nosili transparente „Strože kazne za zločine nad djecom“, „Smanjite silovanje, ne kaznu“, „Osam godina zatvora za doživotnu traumu“, „Produženo silovanje nema prenaglašen značaj“…

Foto: Jovan Mrdak

„Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili djevojčicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade“, rekla je Aida Petrović iz NVO Prima.

Jedna od organizatorki protesta Vesna Jočić upitala je da li se iko pita jesu li „roditelji sada sposobni da djetetu poslije ovoga slučaja budu psihička podrška“. „Ko iza žrtve stoji sada, ko joj pruža podršku“ kazala je.

Predstavnica pokreta „Mi možemo“ kazala je da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina.

„Zahtijevamo pod hitno promjenu kaznene politike. Ovu peticiju je podržalo šest hiljada građana. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore“, kazala je Radić.

Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je „ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji se desio posljednjih dana“. „U ovom trenutku ima još nekoliko sličnih slučajeva gdje je čak možda i poruka dodatno loša. Mi nemamo registar. Nemamo ko je sve počinio ovakva djela. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku šaljete“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da osim što smanjuju kazne, „idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena“

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su juče kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

12-godišnji dječak vozio autoputem

Sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat

Policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo maloljetno lice staro 12 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su dodali, sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat.

„Protiv lica je pokrenut odgovarajući postupak“, navodi se u objavi na društvenoj mreži „X“ Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije