Connect with us

DRUŠTVO

SAOPŠTILA BOROVINIĆ-BOJOVIĆ

Dok su druge države radile na dobavljanju vakcina, CG nije radila ništa dok nije formirana nova Vlada

Ministarka je navela da je dogovoreno 50.000 vakcina iz Rusije u prvom kvartalu i još 50.000 za drugi kvartal. 150.000 kineskih vakcina bi trebalo da stigne krajem februara ili početkom marta. Srbija ponudila da Crnoj Gori donira određene doze koje bi mogle stići ranije…

Gosti Reflektora na TV Vijesti su bili dr Jelena Borovinić Bojović – ministarka zdravlja i prof.dr Dragan Laušević – epidemiolog Instituta za javno zdravlje.

Borovinić-Bojović je objasnila da je u prethodnih šest do sedam mjeseci svaka država regiona radila na dobavljanju vakcina, a da Crna Gora za to vrijeme nije radila ništa dok nije formirana vlada.

Borovinić-Bojović kaže da je dva dana nakon formiranja Vlade imala prvi sastanak sa kineskim proizvođačima vakcine, a da je 23. decembra Fajzeru upućeno pismo namjere. Kazala je da je ugovor o povjerljivosti sa Rusijom potpisan 18. januara, a sa Kinom 21. januara.

Navela je da je dogovoreno 50.000 vakcina iz Rusije u prvom kvartalu i još 50.000 za drugi kvartal.

Ministarka je objasnila da ti pregovori traju mjesecima, a da su oni uspjeli da ih dogovore u rekordnom roku.

Ministarka tvrdi da sve vrijeme od jula do decembra, Ministarstvo zdravlja, premijer i predsjednik nisu uradili ništa drugo u vezi vakcina sem što su uplatili novac za Covax inicijativu.

„Prethodna vlada i prethodni ministar zdravlja i premijer su uplatili određenu sumu novca za određenu dozu vakcina, ali nisu dali državnu garanciju i to je uradila tek ova vlada“, objasnila je Borovinić-Bojović

Ministarka tvrdi da prethodna vlada nije govorila istinu kada su rekli da su uplatili garanciju.

„Problem državne garancije riješen tek 10. decembra kada je to riješila nova vlada“, istakla ne ministarka.
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović kaže da se svakog dana očekuju rezultati iz Berlina koji će pokazati da li je registrovan novi soj koronavirusa.

Ona je navela da vjeruje da je takozvani britanski soj već u Crnoj Gori.

„Apsolutno je netačno da sam odbila donacije“

Ministarka zdravlja je kazala da je apsolutno netačno da je odbila 100.000 vakcina nazvavši ih „donacijom za DPS“.
Kazala je da se nikada nije srela sa Olegom Deripaskom, da nikada nije stigla ponuda o donaciji, ali da je na sastanku neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina.

Borovinić-Bojović je objasnila da je nakon toga kontaktirala ruske institucije i da im je rečeno da bi takva donacija ugrozila pregovore o isporuci ruske vakcine.

Ministarka je navela da nije tačno da je Vlada odbila donacije vakcina, već da nikada nije stigao nikakav pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi ili o načinu transporta.

Navela je da su se konsultovali sa kancelarijom SZO i da su svi ugovori o vakcinama potpisivani na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom države zemlje proizvođača.

Pojasnila je da su zahvalni na dobrim namjerama onih koji su ponudili donacije.

Borovinić-Bojović je ponovila da nisu dobili nikakvu papirologiju već samo e-mail u kom se navodilo ime koje je trebalo pozvati za donacije vakcine i da su odgovorili da ne odbijaju donacije, ali da postoji procedura koja se mora poštovati.

„Ova Vlada je uradila sve što je mogla da obezbjedi da vakcine što prije stigne. Nigdje drugo u regionu nisu tako brzo sklopljeni bilateralni ugovori. Hrvatska, Albanija, Srbija…oni su potpisivali ugovore u junu, julu, septembru, a mi smo počeli pregovore 6. decembra“, tvrdi Borovinić-Bojović.

Navela je da je Srbija još u julu potpisala ugovor sa Sinofarmom i Fajzerom.

Kaže da Vlada nije mogla početi pregovore prije nego što je izabrana i da je to bila obaveza prethodne vlade.
Borovinić-Bojović navodi da je tri do sedam dana period od dolaska vakcine do početka imunizacije.

Borovinić-Bojović je pojasnila da neće odmah stići svih 50.000 vakcina, već da će prvo biti isporučeno pet hiljada vakcina jer stižu etapno, ali da će postojati kontinuitet vakcinacije.

Borovinić-Bojović objašnjava da su tražili i 150.000 kineskih vakcina i da bi trebalo da one stignu krajem februara ili početkom marta.

Ministarka je otkrila da će Fajzer razmotriti donaciju njihovih vakcina iz Srbije, jer se Srbija ponudila da Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori donira određene doze koje bi mogle stići ranije, ali da to zavisi od Fajzera.

Laušević: I posle vakcijnacije se moraju nositi maske

Laušević ističe da je poželjno da vakcina stigne što prije da bi se što prije zaštitila najranjivija grupa.

Laušević objašnjava da se novi soj brže širi i da je stoga smrtnost veća u apsolutnim brojkama, ne i u procentu zaraženih.

Kazao je da epidemiolozi uvijek predlažu restriktivnije mjere, ali da je problem što ekonomija trpi. On je kazao da samo države koje su vojnički organizovane mogu dostići kolektivni imunitet ove godine.

On je napomenuo da će se i posle vakcinacije moraju nositi maske.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Spajić: Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna

„Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog života“, poručio je premijer

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić priredio je svečani prijem u Vili Gorica. Prenos ste mogli pratiti na TVCG2 i Portalu RTCG.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političari, i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić obratio se prisutnima, kazavši da je 44. Vlada na čijem je čelu u relativno kratkom periodu postigla zapažene rezultate.

„Mi koji sada živimo u Crnoj Gori treba da razmišljamo kako da budemo dobri preci, kako da se buduće generacije ponose nama i našim djelima. Pa kako? Jedino ako ostvarimo buku dnevne politike i bavimo se temama koje su relevantne. Nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteteta koja se odnose na ravnomjeran, ubrzan ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture, kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta. Svih 14 dionica i autocesti su u fazi pripreme za realizaciju“, naveo je, između ostalog, Spajić.

U skladu sa pokrenutim aktivnostima, on je kazao da Vlada pokreće bolju budućnost za rast djece.

Poručio je da će osim penzija, i druga obećanja Vlade biti na listi prioriteta.

„U samo dva mjeseca mandata stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije, dok je nedavnom odlukom Vlade omogućeno rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i oni već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Za minimum ljudskog dostojanstva potrebno je 450 eura, i Vlada je dužna da to obezbijedi. Drage građanke i građani, vaše penzije su sigurne. A osim penzija i druga naša obećanja biće realizovana u predviđenim rokovima“, naveo je on.

Podsjetio je da u junu čekamo pozitivan IBAR što, kaže, daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi.

„Nada za Crnu Goru je nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno, ali našim napredovanjem na planu približavanja EU dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima, a ideja evropeizma na velika vrata se vraća. Čini se čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu. Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu iznova potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku evropsku budućnost napretka“, istakao je on.

Poručio je da će ostati posvećen napretku Crne Gore „svakog dana svog mandata i svog života“.

„Ubijeđen sam da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze, a Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna“, kazao je Spajić, čestitavši Dan nezavisnosti Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Protest ispred Apelacionog suda: „Strože kazne za zločine nad djecom, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije“

Jedna od organizatorki protesta rekla da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina

Više desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Okupljeni su nosili transparente „Strože kazne za zločine nad djecom“, „Smanjite silovanje, ne kaznu“, „Osam godina zatvora za doživotnu traumu“, „Produženo silovanje nema prenaglašen značaj“…

Foto: Jovan Mrdak

„Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili djevojčicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade“, rekla je Aida Petrović iz NVO Prima.

Jedna od organizatorki protesta Vesna Jočić upitala je da li se iko pita jesu li „roditelji sada sposobni da djetetu poslije ovoga slučaja budu psihička podrška“. „Ko iza žrtve stoji sada, ko joj pruža podršku“ kazala je.

Predstavnica pokreta „Mi možemo“ kazala je da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina.

„Zahtijevamo pod hitno promjenu kaznene politike. Ovu peticiju je podržalo šest hiljada građana. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore“, kazala je Radić.

Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je „ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji se desio posljednjih dana“. „U ovom trenutku ima još nekoliko sličnih slučajeva gdje je čak možda i poruka dodatno loša. Mi nemamo registar. Nemamo ko je sve počinio ovakva djela. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku šaljete“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da osim što smanjuju kazne, „idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena“

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su juče kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

12-godišnji dječak vozio autoputem

Sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat

Policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo maloljetno lice staro 12 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su dodali, sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat.

„Protiv lica je pokrenut odgovarajući postupak“, navodi se u objavi na društvenoj mreži „X“ Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije