Connect with us

POLITIKA

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić Spajiću i Milatoviću: Kažite jesam li vršio pritisak oko Rezolucije o Jasenovcu, vidite kako je kad imate posla s lažovima

Vučić je kazao da ih nijednom nije pozvao telefonom, kao ni predsjednika Skupštine Andriju Mandića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pitao je predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića da li je on bio idejni tvorac rezolucije o genocidu u Jasenovcu i da li je vršio pritisak na njih da se taj dokument usvoji u crnogorskom parlamentu.

„Molim ih da izađu u javnost i da objasne svojim hrvatskim i zapadnim prijateljima, kojima se izvinjavaju danonoćno, objašnjavajući da je to velika greška, da mi kažu zašto su tu grešku počinili i da objasne ljudima da su se šalili kad su govorili da sa tim ima veze Beograd i ja lično“, kazao je Vučić na konferenciji za medije.

Poručio je da ih nijednom nije pozvao telefonom, kao ni predsjednika Skupštine Andriju Mandića.

Novinarka je, postavljajući pitanje Vučiću, rekla da su hrvatski mediji „napisali da se iza rezolucije o Jasenovcu krije Vaš mračni plan da napravite u Crnoj Gori srpsku Bjelorusiju“.

„Kad god bi Srbija podigla glavu, kad god Srbija ne bi bila unižena, kad god Srbija ne bi pristala na to da služi tuđim interesima, a da sprovodi samokažnjavanje, da pristaje na fantazmagorične katarze kroz koje mora da prođe kroz tobožnjeg sopstvenog zločinačkog i lošeg ponašanja u prethodnom periodu, a to katarzično ponašanje mora da traje uvijek decenijama i vjekovima, makar vam niko ne objasnio zašto je to tako… Dakle, kad god bi se Srbija ekonomski podizala, predstavljala politički faktor koji više nije potpuno beznačajan i kad njeni političari više ne bi govorili samo ‘izvinite zbog toga što ste nas ubijali, kao što su naši govorili donedavno za Jasenovca, Jadovno… uvijek bi se pravila koalicija u regionu, nekad sastavljena od jednih, nekad od drugih, ali bi neki bili stalno prisutni, poput Hrvatske“, rekao je Vučić.

Kaže da su „oni napisali“ više tekstova o njemu od početka godine u svojim medijima, nego o predsjedniku i premijeru Hrvatske zajedno.

„To dovoljno govori ne samo o njihovoj opsjednutosti, nego i ponešto dobro o meni“, dodao je.

Osvrnuo se na navode o rezoluciji o Jasenovcu.

„Pošto je za njih velike i jake sramota da nešto Crna Gora malena uradi kako oni misle, naravno krivac mora da bude Vučić, ko će? Kao što Sarajevu uvijek ne može da bude kriva Banja Luka, uvijek mora biti Vučić, jer oni su mnogo jaki i veliki, kako Banja Luka da im pravi problem, mora da bude Vučić taj“, kazao je predsjednik Srbije.

Kaže da „iz crnogorskog rukovodstva ljudi govore stranim predstavnicima koji me obavještavaju o tome da je rezolucija o Jasenovcu donijeta pod pritiskom Beograda“, da ne smiju da izgovore njegovo ime, „pošto znaju da bi bila očigledna laž, ali žele da navedu svakoga da sam to ja i onda im govore – pa znate, to je zbog ovih sa sjevera, odavde odande…“

„Pitam predsjednika Crne Gore i Vlade je li ih ikad pozvao telefonom da ih pitam bilo šta, vršim bilo kakav pritisak i da li je moja ideja bila rezolucija o Jasenovcu. Najkonkretnije kažite i nemojte više da obmanjujete javnost, ili je to bila vaša ideja da objasnite narodu u Crnoj Gori, poslije prihvatanja sramne rezolucije o Srebrenici, da ćete da pronađete nešto na čemu ćete da se izvučete. Čak ni poslije toga vas nisam mnogo puta pitao, niti sam vas uopšte pitao, kad sam vidio Spajića pitao sam ga šta ćete da radite s tim, on je rekao – da, da, usvajamo, najnormalnije. Nijednom ih nisam pozvao telefonom, nikoga od njih. Čak ni Andriju Mandića, mog druga, Srbina, našeg prijatelja, nijednom. Vidite kad imate posla s lažovima kako to izgleda. Zašto je to potrebno i moguće, zato što Srbija mora da bude krivac. Morate uvijek da kažete – to su oni koji su mali Rusi, makar je svakome jasno da smo mi samo Srbi, običan, mali narod koji želi svoju slobodu, a ne da bude patrljak, ni da služi Rusima, Amerikancima, Evropljanima niti bilo kom drugom. Makar je tako što se tiče rukovodstva Srbije“, kazao je Vučić.

Ali, kaže, ta priča će se nastaviti.

„Podsjećam da, kad god bismo bili blizu nekog važnog dogovora, uvijek bi svjetski i evropski političari pravili turneju po regionu, ispitujući sve ostale koji bi im govorili da je problem u Beogradu. Onda se ja pojavim na sastanku i kažu mi – ne možemo, Aleksandre, vidiš, ovi dolje, odavde zapadno, istočno… oni smatraju da je to loše. Oni ustvari ne smatraju ništa. Samo služe interesima velikih, gledaju da im se dodvore i da im kažu ono što oni vole da čuju. E sad, to što neki na Zapadu vole da čuju da je Vučić provodio pritisak, oni im čak i ne kažu to direktno, jer znaju da bih i to saznao, pa bi bili optuženi da su lažovi, već vam pokazuju na sjever, prema gore, da svakome bude jasno, a onda se ovi sažale nad njihovom teškom sudbinom, da li je moguće da je Vučić takav zlikovac, da toliki pritisak vrši na vas… Ja ih pitam – je li se vi stidite rezolucije koju ste sami donijeli? Sami sebi predložili, sami je donijeli, je li se stidite“, naveo je Vučić.

Kaže da on ne misli da je rezolucija o Jasenovcu loša.

„Mislim da je loša ona prethodna, ne vidim da se nje stide, a stidi se te rezolucije 109 zemalja u svijetu. Što se Hrvatske tiče, želim im još mnogo tekstova, što više budu pisali protiv mene, biću uvjereniji da radim vrlo dobar posao za svoju zemlju“, kazao je predsjednik Srbije.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Milatovićevi odbornici sa DPS-om izglasali skraćenje mandata u Glavnom gradu: Podgorica ide na izbore

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene

Većina odbornika Skupštine Glavnog grada izglasala je skraćenje mandata lokalnog parlamenta.

Glasalo je ukupno 32 odbornika, 31 za, jedan protiv.

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene.

Na sjednici se Skupštine Glavnog grada, raspravljalo se o inicijativi za skraćenje mandata lokalnom parlamentu.

Dok je opozicija tražila nove izbore, odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović tvrdi da su odbornici PES-a trpjeli pritiske od predsjednika države Jakova Milatovića i odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Amerika: Zabrinuti smo zbog ulaska proruskih stranaka u Vladu Crne Gore

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici zabrinuta je zbog, kako su saopštili, uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i protive se sankcijama Evropske unije Rusiji.

Parlament Crne Gore je u utorak izglasao rekonstrukciju vlade, koja sada uključuje dvije proruske i jednu bošnjačku stranku.

Ovim Vlada ima ukupno 32 člana, što je čini najbrojnijom u istoriji parlamentarizma Crne Gore, države sa 630.000 stanovnika.

Iz Ambasade su za Radio Slobodna Evropa rekli da podržavaju vladu posvećenu pristupanju Evropskoj uniji, poštovanju evroatlantskih vrijednosti i potpunom učešću u NATO-u, koja odražava multikulturni sastav Crne Gore.

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade.

Oni su pozvali Vladu i poslanike u Skupštini da ostanu fokusirani na zajednički cilj pridruživanja Evropskoj uniji i izbjegnu kontraproduktivna pitanja koja ugrožavaju taj cilj i izazivaju podjele.

„Kao saveznik i blizak partner Crne Gore, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju i priznaju konstruktivne akcije Skupštine i Vlade, ukazujući na aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i ugrožavaju opipljiv napredak ka integraciji u Evropsku uniju“, kazali su iz Ambasade za RSE.

Premijer Milojko Spajić je 23. jula u parlamentu u Podgorici rekao da je rekonstruisana vlada garant stabilnosti i zrelosti.

„Pokazatelj smo kako Srbi i Albanci, Srbi i Bošnjaci, Srbi i Crnogorci – svi mogu zajednički da žive i rade. Bićemo svetionik za čitav Balkan“, kazao je Spajić.

Međutim, Andrija Nikolić iz opozicione Demokratske partije socijalista rekao je da je ovo vlada kojom upravljaju Moskva i Beograd.

„Glava i mozak su u Moskvi. Šef ove Vlade je (predsjednik parlamenta) Andrija Mandić i zato u njoj nema nacionalnih Crnogoraca“.

Dvije stranke bivšeg prorusko orijentiranog Demokratskog fronta (DF) – koje predvode Andrija Mandić i Milan Knežević – dobile su dva potpredsjednička i tri ministarska mjesta.

Politika DF-a suprotna je zvaničnoj politici Crne Gore, koja je najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Te stranke zalažu se za ukidanje sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, ne priznaju nezavisnost Kosova, protive se članstvu Crne Gore u NATO-u, negiraju genocid u Srebrenici i podržavaju ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Osim što podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovi lideri imaju bliske političke odnose sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Zvanični Vašington je više puta upozoravao i izražavao zabrinutost da u vlasti budu stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima. Sličan stav saopštavan je i iz evropskih institucija.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Izglasan novi sastav Vlade: Novi ministri iz nekadašnjeg DF-a, Bošnjačke stranke…

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra

U Skupštini Crne Gore izglasana je rekonstrukcija Vlade.

Na predlog premijera Milojka Spajića, poslanici su izglasali promjene sastava 44. Vlade Crne Gore.

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici DPS-a, SD-a, GP URA, HGI i posebnog kluba poslanika.

Od poslanika opozicije, u sali su ostali Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crne Gora) i Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca).

Većina ministara je izglasana sa 53 poslanika za i jednim uzdržanim, dok je za smjenu bivšeg ministra pravde Andreja Milovića glasalo svih 54 poslanika prisutnih u Skupštini.

Rekonstruisanu, 44. Vladu, premijera Spajića čine:

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku,

Filip Ivanović, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove,

Budimir Aleksić, potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama;

Milun Zogović, potpredsjednik Vlade za infrastrukturu I regionaini razvoj,

Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova,

Saša Mujović, ministar energetike,

Bojan Božović, ministar pravde,

Slaven Radunović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine,

Simonida Kordić, ministarka turizma,

Maja Vukićević, ministarka saobraćaja,

Damjan Ćulafić, ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera,

Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih,

Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga,

Filip Radulović, ministar pomorstva,

Mirsad Azemović, ministar dijaspore,

Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije;

Admir Šahmanović, ministar rudarstva, nafte i gasa,

Ernad Suljević, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama;

Milutin Butorović, ministar bez portfelja.

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije