Connect with us

BALKAN I SVIJET

"U CRNOGORSKU VLADU MOGU ONI KOJI GOVORE SVE NAJGORE O SRBIJI"

Vučić tvrdi: U Vladu CG ne može neko ko je Srbin i ko nije opsovao Beograd

„Šta hoćete svi, da zabranite Srbima da se izjasne, da im se izbriše ime i prezime. Da Srbi ne smiju da kažu da su Srbi, nećete taj dan dočekati, čuvaćemo i Srbiju, ali i svoj narod“, rekao Vučić povodom predstojećeg popisa u Crnoj Gori

Foto:REUTERS/Johanna Geron

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom izbora vlasti u Crnoj Gori naveo je kako, da bi neko ušao u vladu Crne Gore “mora da kaže sve najgore o Srbiji” i da u Vladu Crne Gore ne može “neko ko je Srbin i ko nije opsovao Beograd”.

„Da biste ušli u Vladu Crne Gore morate da govorite sve najgore o Beogradu. Šta ćete u vladi ako ne kažete sve najgore o Beogradu. Šta je Beograd kriv, pa zato što tamo žive Srbi, istakao je Vučić na proslavi 15. godina postojanja Srpske napredne stranke (SNS) u Šapcu.

On je komentarisao i popis koji je planiran da se u Crnoj Gori održi od 1. do 15. novembra.

„Onda kad dođe vrijeme za popis, ne redovni, već okašnjeli, onda ne može popis jer će Srba da bude više.. Šta hoćete svi, da zabranite Srbima da se izjasne, da im se izbriše ime i prezime. Da Srbi ne smiju da kažu da su Srbi, nećete taj dan dočekati, čuvaćemo i Srbiju, ali i svoj narod. Nikome 10, 11 godina nismo na sjenku stali, ničiji integritet ugrozili, uvijek smo tražili najbolje odnose sa svima“, naveo je on.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

BALKAN I SVIJET

Sa aerodroma u Tirani poletjelo najviše putnika u regionu: Više od Beograda

Aerodrom u Tirani sve češće koriste i putnici iz Crne Gore, zbog mnogo bolje povezanosti sa evropskim destinacijama u odnosu na podgorički

Aerodrom “Majka Tereza” u Tirani (Albanija) je u januaru ove godine zabilježila 652.270 putnika i tako postala najprometnija vazdušna luka u regionu, prenosi Investitor.me.

Najviše putnika iz Tirane zabilježile su linije prema Londonu (52.990 putnika), Bergamu (46.769) i Rimu (41.850).

Aerodrom u Tirani sve češće koriste i putnici iz Crne Gore, zbog mnogo bolje povezanosti sa evropskim destinacijama u odnosu na podgorički.

Tiranski aerodrom od Podgorice je udaljen oko 140 kilometara i do njega je potrebno oko dva i po sata vožnje.

Prema podacima koje je objavio tiranski aerodrom, na drugom mjestu po broju prevezenih putnika u januaru je aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, sa prevezenih 569.572 putnika.

Na trećem mjestu je aerodrom u Sofiji, sa registrovanih 551.659 putnika tokom prvog mjeseca 2024. godine.

Ostali aerodromi na listi top osam najprometnijih zabilježili su značajno niži broj putnika.

Tako je na četvrtom mjestu Zagreb (249.578 putnika), a slijede Skoplje (243.244), Sarajevo (77.454), Ljubljana (75.196) i Bratislava (68.192).

Nastavite sa čitanjem

BALKAN I SVIJET

Snažan zemljotres pogodio Sarajevo

Prema trenutnim podacima EMSC-a zemljotres se desio na dubini od 6 kilometara, a 10 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva – tačnije u mjestu Vrapče na Skakavcu

Sarajevo

Snažan zemljotres jačine 4,2 stepeni po Rihteru, pogodio je glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo. Kako prenose sarajevski mediji, u 9:22 tlo se prilično jako zatreslo.

Prema trenutnim podacima EMSC-a zemljotres se desio na dubini od 6 kilometara, a 10 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva – tačnije u mjestu Vrapče na Skakavcu.

Na stranici EMSC-a prvobitno je objavljeno da je magnituda zemljotresa bila 4.0, ali naknadno je ispravljeno i stoji da je zemljotres bio jačine 4.2 stepeni po Rihteru.

Nastavite sa čitanjem

BALKAN I SVIJET

Ko je bio ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji je danas umro u zatvoru?

Jedan od najistaknutijih kritičara Putinovog režima

Ruski opozicionar i kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni, koji je preminuo danas u zatvorskoj koloniji u autonomnom okrugu Jamalo-Nenecki u 48. godini, služio je kaznu od 30 godina zatvora u Rusiji.

Navaljni, po profesiji pravnik, počeo je da se bavi politikom 2000. godine kao član partije Jabloko, a ozbiljnije je ušao u politiku kada je pomagao u protestima u Rusiji održanim 2011-12. godine, tvrdeći da je bilo izborne prevare i da je vlada korumpirana.

Istraživao je Putinov unutrašnji krug ljudi i svoje snimke postavljao na internet, koji su imali nekoliko stotina miliona pregleda.

Od 2011. godine bio je više od 10 puta u zatvoru, zbog raznih djela.

Povezana vijest:

U zatvoru umro ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni

Kandidovao za gradonačelnika Moskve 2013. godine, i tada je bio drugi na izborima sa 27,24 odsto glasova, navodi Tanjug.

Navaljni je 2016. najavio da će učestvovati na predsjedničkim izborima 2018, ali mu je sud zabranio da se kandiduje zbog toga što je 2013. godine u gradu Kirov osuđen na pet godina zatvora uslovno zbog pronevjere, odnosno, za prisvajanje drvne građe u vrijednosti od oko 500.000 dolara iz državne kompanije.

Učestvovao je redovno na protestima protiv vlasti i nekoliko puta bio hapšen, posebno u periodu 2017, 2018. i 2019. godine.

Osnovao je fondaciju za borbu protiv korupcije i bio na čelu centralnog veća stranke Rusija budućnosti, predstavljajući opoziciju vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji na čelu sa Vladimirom Putinom.

Poslije trovanja nervnim agensom u Sibiru 2020. godine, za šta je optužio ruske obavještajce, otišao je u Njemačku na liječenje, koje je bilo uspješno, iako je bio u komi.

Nezavisni centar za istraživačko novinarstvo Belingket, sa sjedištem u Nizozemskoj, tvrdilo je da su u trovanju učestvovali agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), što je Kremlj negirao.

Nakon oporavka, vratio se u Rusiju 17. januara 2021. godine, a odmah po slijetanju, uhapšen je na aerodromu u Moskvi.

Osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog puštanja, tokom oporavka u inostranstvu.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog, kako je navedeno, nepoštovanja suda i pronevjere.

Navaljni je u avgustu 2023. godine proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije, zbog čega je osuđen na još 19 godina zatvora. Kaznu je počeo da služi u regionu Vladimir, na oko 230 kilometara istočno od Moskve, ali je nedavno prebačen u kazneno-popravnu koloniju IK-3 u mjestu Harp u arktičkom krugu (polarni Ural), na 1.900 kilometara od Moskve, gdje je i preminuo.

Navaljni je bio oženjen Julijom Abrosimovom sa kojom je imao dvoje djece, ćerku Dariju i sina Zahara.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije