Connect with us

DRUŠTVO

ODRŽAN 11. MONTENEGRO PRAJD

„Želim slobodu da kažem ko sam“; Vlast obećava zakon do kraja godine

Foto: Gov.me

Montenegro prajd, pod sloganom „Samoodređenje“ održan je danas u Podgorici. Organizatori su poručili da su ponosni na sve do sada urađeno ali su dodali da ima još mnogo posla te da čekaju da se usvoje brojni zakoni jer se, kako su kazali, zajednica i dalje suočava sa problemima.

Sa Prajda je upućen poziv donosiocima odluka za usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju. Ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka najavio je da bi taj zakon mogao da se nađe u Skuptini do kraja ove ili početkom naredne godine.

Foto: Gov.me

U pozdravnom govoru okupljenima jedanaestog Montenegro prajda, Jana Vlahović, jedna od organizatorki kazala je: „Ponosni smo na sve što smo do sada uradili ali i dalje imamo mnogo posla. Čekamo da se usvoje brojni zakoni. Zakonske odredbe treba da se riješe jer se naša zajednica još uvijek suočava sa problemima“.

Iskra Đurišić iz asocijacije „Spektra“ je kazala da je ovo protest ljubavi.

„Ovo je protest ljubavi, protest koji se zalaže za slobodu, brigu o sebi, prihvatanje, razumijevanje, poštovanje i zajedništvo. Osim vrijednosti koje sam nabrojala ovom protestom želim da pozovem donosioce odluka na usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju. Samoodređenje znači sloboda, briga o sebi“, dodala je.

Ona je ispričala iskustvo trans žene koja zbog straha nije došla na Prajd.

Foto: Gov.me

„Želim slobodu da mogu izkazati i reći ko sam i kako se osjećam a ne kako drugi kažu“, navela je.

Kosta Mijušković iz Kvir Montenegra kazao je da je naučio da bude slobodan.

„Tuđa mišljenja o mojoj ličnosti gube svaki smisao….Seksualnost i pol sam sam sebi odredio jer bi me drugi samo zbunjivali i pravili od mene nešto što nijesam. Možete me zvati po imenu sve ostalo je moja stvar. Moja ličnost nije problematika za diskusiju već su to siromaštvo obezvrijeđena ljudska prava i životni standard“, kazao je Mijušković.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda i aktivista Asocijacije Spektra, Aleksa Radonjić, poručio je da bez prihvatanja nema promjene.

Foto: Gov.me

On je kazao da je najveća pobjeda opresivnih sistema upravo uvjerenje da je sloboda prijetnja.

„Tehnike manipulacije tome i služe – kad izgubimo sebe drugi nam odrede to ko jesmo. Reći da niko ne smije biti prisiljen da odstrani dio svog tijela najmanje je politično, a jedino zdravorazumno. Jedino što bi trebalo hirurški odstraniti su prsti politike sa naših tijela, nehumanost, hipokrisija, eugenika”, naveo je Radonjić.

On je pozvao sve da se prisjete ko su bili prije nego što im je rečeno ko bi trebalo da budu i čemu taj zaborav služi.

“Sjetimo se da samo mi znamo ko smo i da je samo naše pravo da sebe odredimo. Pozivam sve nas da osjetimo jačinu riječi “jesam”, da pravo taj osjećaj ne oduzimamo nikome, jer ga tako oduzimamo sebi“, kazao je Radonjić.

On je pozvao „na otvorene oči pred nepravdama“.

Foto: Gov.me

„Stojimo čvrsto za samoodređenje koje znači kraj straha, opresije, žrtvovanja, kolonijalizma, etničkog čiščenja, kraj tišine, zaboravljanja, genocida, femicida, prodiranja u tjelesnu autonomiju, sterilizacije i kraj fašizma“, poručio je Radonjić.

Prajd su između ostalih podržali ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ombudsman Siniša Bjeković, odbornik Pokreta Evropa sad u Skupštini Glavnog grada Vasilije Čarapić, nezavisni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković.

Đeka, Foto: Gov.me

Ministar Đeka je najavio da bi Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja mogao da se nađe u Skuptini do kraja ove ili početkom naredne godine.

„Zajedno sa NVO Spektra i sa Savjetom Evrope radimo na Zakonu o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja i mislim da je Crna Gora država koja prednjači ispred ostalih u donošenju tog zakona. Očekujem da taj Zakon bude pred crnogorskim parlmentom do kraja ove ili početkom naredne godine. On će poboljšati stanje LGBT zajednice u Crnoj Gori“, kazao je Đeka.

Učesnici Prajda su i pored kiše koja je padala šetali od Trga nezavisnosti prema ulici Miljana Vukova, do Trga Balšića, a zatim ulicom Novaka Miloševa i Ulicom slobode.

Učesnici su prošetali i bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevića, kroz Bokešku ulicu i nazad do Trga nezavisnosti.

Nakon šetnje, kao što je i planirano, organizovana je žurka.

Partneri ovogodišnjeg Montenegro prajda su Asocijacija Spektra, NVO Juventas, Blender, Udruženje STANA, Biza, NVO Art Attack, produkcija Cut Up, NVO Škart, Sektretarijat za socijalno staranje Glavnog grada i Kancelarija za LGBTIQ lica, a saradnici CKZ Ribnica i 201 Engaging Space.

Foto: Gov.me

Donatori su Ministarstvo ljudskih i manjiskih prava, ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske i Velike Britanije, Fondacija Wenner-Gren i Evropska unija posredstvom m:base programa Centra za građansko obrazovanje.

Podsjećamo, na konferenciji za novinare, koju su ranije organizovali Kvir Montenegro i Organizacioni odbor Montenegro Prajda, poručeno je da je „Samoodređenje“ slogan 11. Prajda, jer to pravo pripada svima i ne smije biti privilegija odabranih niti dovedeno u pitanje.

Sa konferencije je poručeno da je značaj Montenegro prajda za demokratiju i društvenu pravdu u Crnoj Gori neizmjeran.

Knežević: Institucije zakazale kada je riječ o pravima LGBTIQ osoba

Miloš Knežević iz Kvir Montenegra jutros je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG kazao da se, kada je riječ o pravima LGBTIQ osoba, za godinu nije dogodilo ništa i upozorio da ako se nerad institucija nastavi, mogu se unazaditi ljudska prava. On je kao jedan od organizatora Montenegro prajda koji se održava danas u Podgorci istakao da sve manje policije na paradi i sve više građana koji učestvuju,znači da društvo prelazi iz faze tolerancije u fazu prihatanja.

Više ulica u Podgorici zatvoreno zbog Prajda

Više podgoričkih ulica i bulevara bilo je zatvoreno danas od 12 do 18 sati zbog održavanja Povorke ponosa „Montenegro Pride 2023“.

Za saobraćaj su bili zatvoreni Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, od raskrsnice ulice Marka Miljanova do raskrsnice ulice Jovana Tomaševića, kao i Bulevar Stanka Dragojevića.

U istom periodu nije se saobraćalo ni ulicama Slobode, Miljana Vukova, Novaka Miloševa, Balšića, Hercegovačkom i Trgom Balšića.

Za saobraćaj su bile zatvorene i ulice Vučedolska i Karađorđeva.

„Navedene ulice biće povremeno otvorene za saobraćaj, shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja“, dodaje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”

Foto: Dragana Mijušković (Dan)

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba”, Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog.

Sa čuvenim muzičarem su bili zajedno prvi čovjek Opštine Nikšić Marko Kovačević i njegov savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja, Miljan Mijušković, prenosi Dan.

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”.

Koncertom kultne rok grupe „Riblja čorba“ u centru Nikšića sinoć je počela turistička i festivalska sezona.

Predgrupa „Ribljoj čorbi“ bio je mladi bend iz Beograda “Free cats“, koji je sjajnim zvukom i obradama svjetskih evergreen hitova zagrijao posjetioce.

Podgorička Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” večeras je ugostila Boru Đorđevića, koji je u sali „Marko Miljanov“ napravio veče pod nazivom “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Berane: Svoju knjigu pjesama „Pčelice“ sa učiteljicom predstavili učenici V-2 odjeljenja OŠ „Vukašin Radunović“

U Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice

Učenici V-2 odjeljenja Osnovne škole ,,Vukašin Radunović” iz Berana su sinoć, 14. juna, sa svojom učiteljicom Biljanom Janičić organizovali promociju antologije pjesama ,,Pčelice” u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“.

Naime, u Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice.

Foto: Berane online

Promocija svojih knjiga od strane prosvjetnih radnika je gotovo svakodnevna pojava, ali je prava rijetkost da neki prosvjetni radnik to učini za svoje učenike.

Foto: Berane online

Prisutnima se obratio direktor Osnovne škole Željko Golubović koji je ukazao na značaj ove Antologije kao podstrek za dalje napredovanje i obrazovanje djece, kao i na to koliko je teško pretočiti emocije i misli na papir, pogotovo u njihovim godinama. Direktorica Centra za kulturu Berane Tamara Kenjić je prilikom svom govora naglasila da su prosvjetni radnici poput Biljane Janičić danas rijetkost i da je Centar za kulturu sa velikim zadovoljstvom podržao ovaj vrlo izazovan poduhvat.

Foto: Berane online

Profesorica razredne nastave Biljana Janičić je istakla svoju želju da ova Antologija, koja je ujedno i kruna njihovog petogodišnjeg druženja, obasjava put za dalje i bude iskra uspomena na njihove bezbrižne minule dane.

Foto: Berane online

Moderatori promocije su bile Lana Praščević i Bojana Brakočević, učenice Gimnazije ,,Panto Mališić”.

Foto: Berane online

Imena malih-velikih pjesnika: Ibrahim Adrović, Anastasija Bakić, Vasilije Balević, Mihailo Beloica, Ranko Bojović, Konstantin Božović, Boško Brakočević, Sofija Cimbaljević, Anastasija Čukić, Leontina Ćorac, Milenko Damjanović, Sara Đeković, Lucia Golubović, Leticia Habibović, Nejla Kabašić, Davor Mandžukić, Božidar Mijović, Ajla Musić, Stefana Pešić, Radisav Raičević, Bogdan Raković, Vuk Sekulić, Salko Selmanović, Anes Sukić, Ivona Tomašević, Helena Tomović, Danilo Vasojević, Jana Vukićević.

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Emotivan oproštaj FSCG: Matija neka te anđeli čuvaju

„Baš kao što si ti čuvao nas“

Fudbalski savez Crne Gore izjavio je saučešće porodici Matije Šarkića koji je iznenada jutros preminuo u 27. godini.

„Sa neizmjernom tugom primili smo vijest da nas je u 27. godini života napustio naš dragi Matija Šarkić. U ovom teškom danu mislima smo sa tvojom porodicom, rodbinom, prijateljima, saigračima i svima koji su sa tobom dijelili radosti života“.

U emotivnnom oproštaju, iz FSCG napominju sve kvalitete koje su krasile našeg golmana.

„Nedostajaćeš nam dragi naš Matija. Nedostajaće nam tvoj veseli duh, tvoja radna etika, tvoje prisustvo na golu, tvoje sjajne odbrane… Najviše od svega nedostajaće nam ljudska veličina Matije Šarkića. Neka te anđeli čuvaju baš kao što si ti čuvao sve nas“.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije