Connect with us

POLITIKA

LIDER DEMOHRIŠĆANSKOG POKRETA

Vukšić: Dok sam ja bio šef ANB-a sve je rađeno po zakonu

Poručio da za njegovog mandata u Agenciji za nacionalnu bezbjednost nije urađeno ništa nezakonito

Vukšić, Foto: Vlada CG

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost i lider Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić kazao je, u emisiji Link na Radiju Crne Gore, da za njegovog mandata u ANB-u nije urađeno ništa nezakonito, a skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu upoznat je sa radom Agencije u tom periodu.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu i jedan od lidera DF-a Milan Knežević pročitao je ranije u parlamentu spisak od preko 270 osoba koje je, kako tvrdi, ANB nezakonito prisluškivala.

Vukšić kaže da je informacije o tim slučajevima za vrijeme mandata u ANB-u dostavio tužilaštvu.

“Sve te afere o kojima se govori u medijima, mogu reći da su u vrijeme mog mandata i razotkrivene. Tako da je cjelokupna dokumentacija koja je vezana za taj slučaj dostavljena tužilaštvu i ono što mogu reći jeste da je u pitanju dokumentacija koju pojedinci u ANB-u nijesu pribavili na zakonit način, odnosno za koju ne postoji adekvatan odluka Vrhovnog suda kojom bi određene radnje bile dozvoljene”, kazao je Vukšić.

Menadžment kojim je on rukovodio, kako kaže, otkrio je te slučajeve.

“Odgovorno tvrdim da u vrijeme mog mandata u ANB-u nije preduzela nijednu mjeru bez odluke Vrhovnog suda”, kazao je Vukšić i dodao da je o svemu informisan i Odbor za bezbjednost i odbranu.

Misli i da je za njegovog mandata od godinu i po dosta urađeno.

“Smatram da jeste urađeno za taj vremenski period dosta. Rađeno je na profesionalizaciji”, naveo je Vukšić i dodao da se radilo na odstranjivanju struktura koje su nezakonito radile.

“Odgovorno tvrdima da su pojedinci, koji su rukovodili ANB-om i bili u menadžmentu, podredili tu institiciju jednoj političkoj strukturi, odnosno DPS-u”, naveo je Vukšić.

Kaže i da je bilo službenika ANB-a koji su bili žrtve i koji nijesu mogli da znaju da za neke radnje nije bilo odobrenja Vrhovnog suda.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Vraćena kandidatura Mandića na doradu

Na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka. Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature

Medojević, Mandić i Knežević, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Državna izborna komisija (DIK) nije večeras utvrdila kandidaturu Andrije Mandića za predsjednika zbog nepotpune dokumentacije koja se odnosi na potpise podrške, saznaju „Vijesti“ nezvanično iz DIK-a.

DIK je, prema informacijama „Vijesti“, donio zaključak kojim je kandidatura jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) vraćena na doradu.

Kako je objašnjeno, na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka

Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature.

Mladi DF-a predali su u petak DIK-u predlog za predsjedničku kandidaturu Mandića.

Kandidaturu su podržali konstituenti DF-a Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP) i Pokret za promjene (PzP), dok su podršku najavile Prava Crna Gora i Radnička partija.

DIK je u petak donio odluku da se obrati kolegama u Republičkoj izbornoj komisiji Srbije, sa zahtjevom da li Mandić i predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara, a DIK će listu onih koji će biti u predsjedničkoj trci objaviti najkasnije do 3. marta.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug, za 14 dana.

U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Danilović: Povukao bih priznanje Kosova i ukinuo sankcije Rusiji

„To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti“, poručio je Danilović

Danilović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Lider Ujedinjene Crne Gore i kandidat za predsjednika, Goran Danilović saopštio je da bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore.

Danilović je na svom Fejsbuk profilu odgovorio na još neka pitanja, među kojima je i ono o ukidanju sankcija Rusiji – kazao je da bi ih ukinuo jer je to naš interes i naša obaveza.

Kako je objavio, odgovara javno, da ga niko ne bi zapitkivao putem poruka.

Njegovu objavu prenosimo integralno:

“Da li bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore?

Da! To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto. Taj potez, međutim, može da povuče samo neka buduća vlada, odnosno većina u njoj.

Podsjećam to je nadležnost isključivo Vlade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

Podsjećam i da su sve stranke sadašnje skupštinske većine, sve do jedne, prihvatile da se ne mijenjaju spoljno-politički prioriteti i da se ispunjavaju sve preuzete obaveze jer drugačije ne bismo mogli zajedno. I ne mislim na potpis “Zdravkove Vlade” ili potom “manjinske”, nego i na obavezu preuzetu od svih 41 poslanika za formiranje 44. Vlade. Zato bismo u ovoj kampanji morali govoriti o onome šta može Predsjednik po Ustavu, a šta ne.

Da li bi ukinuo sankcije Rusiji?

Da! To je naš interes i naša obaveza. Treba težiti u budućnosti stvaranju većine koja ima državotvornu svijest i dostojanstvo.

Da, sve parlamentarne stranke su za integrisanje u EU, ali to za mene ne znači da klimamo glavom, da se ne pitamo sa svojom spoljnom politikom i da svakoj ludosti koja uništava i naš ekonomski interes i našu državnu čast, damo zeleno svjetlo. Pogubnom politikom u minule dvije ipo decenije naša zemlja je uništena i u ogromnoj je zavisnosti od EU. Ipak, ubijeđen sam da mi trebamo njima koliko i oni nama i da o nekoliko presudno i državno važnih stvari uvijek može i mora da se pregovara.

Sankcijama prema Rusiji se neće postići mir u Ukrajini. Neće ni u svijetu.

Isporukama oružja Ukrajini nećemo doći do mira niti će tako Ukrajina pobijediti Rusiju!

Tako će samo stradati Ukrajinci i ekonomski oslabiti sve zemlje EU!

Da! Pregovori što prije jedini su način za mir u Evropi.

Nuklearnoj velesili se ne prijeti konvencionalnim naoružanjem – to nije hrabrost, to je budalaština.

Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama! Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni?

Zašto im životi Ukrajinaca nisu važni?

Odgovor je jasan i užasan; nije važno jeste li u pravu, jeste li napadnuti ili napadate, štiti li vas međunarodno pravo ili ne – važno je samo imate li moć? Međunarodno pravo i pravda su argumenti malih zemlje i malih naroda. Sila oduvijek pripada velikima i to je njihov ključni argument.

Kako misliš da se kadiduješ za predsjednika Crne Gore a radiš protiv nje i navijaš za Srbiju?

Za predsjednika se kandiduje u skladu sa Zakonom, dakle, mislim tako.

Radim za sebe, za one koje volim, pa tako i za Crnu Goru. Ne radim i ne navijam za Montenegro jer je ponižavajuće da svoju otadžbinu slavimo pod tuđim imenom. Nije u pitanju nikakva forma, nego suština suštine.

Jedina smo evropska zemlja čija je međunarodna oznaka izvučena iz tuđeg jezika. Ne mislim da oko toga moramo da povedemo rat i da se istrijebimo, ali treba da povedemo razuman razgovor, koliko god dugo treba, i da sebi vratimo dostojanstvo. Crna Gora nikoga ne dijeli, Montenegro, međutim, dijeli nepomirljivo. Ako hoćemo da se ujedinimo onda moramo na istini i onome što nam je oduvijek zajedničko.

Ti i tvoja SPC ste okupatori!!!

SPC nije moja, ali ja jesam njen onoliko koliko jedan skroman vjerujući čovjek zaslužuje.

Ona nas je okupljala, pismenila i prosvećivala dok smo bili pod raznim okupacijama. Ona je bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki. Pojedini vođe i države koje su našom voljom i mimo nje znale da gospodare ovim prostorom često su nas izadavali i ostavljali na cjedilu, Crkva nije nikad.

Sve što sam ja okupirao treba da odrobijam. Samo da se dogovorimo šta je to?”

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Medojević: Spajić i Marinković mijenjaju vlasništva nad nekretninama da bi sakrili izvor novca od korupcije

„Do zahtjeva za upis promjena vlasništva došlo nakon objavljivanja inicijalnih informacija o imovini od 22. decembra 2022. godine“, smatra lider PzP-a

Medojević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da Milojko Spajić i njegova bivša vanbračna supruga Vesna Marinković mijenjaju vlasništva nad nekretninama da bi, kako tvrdi, prikrili prave izvore “prljavog novca od korupcije”.

“Dana 30. januara 2023. godine u katastru je registrovan Spajić – i zabelježba da je podnijet neki zahtjev za promjenu upisa 27.12.2022. godine (četiri dana nakon što sam objavio da ima nekretnine koje nije prijavio). Dana 5. februara 2023. godine, dan nakon javnog objavljivanja dokumentacije, u katastru se kao vlasnik pojavljuje njegova vanbračna supruga Vesna – i nema više zabilježbe od 27.12.2022. godine”, naveo je Medojević.

Foto: N. Medojević

Foto: N. Medojević

Ovo znači da je, prema mišljenju lider PzP-a, do zahtjeva za upis promjena vlasništva došlo nakon objavljivanja inicijalnih informacija o imovini od 22. decembra 2022. godine.

“U svakom slučaju postoje brojni mehanizmi za utvrđivanje upisa, prenosa, isplata. Pozivam Spajića neka me tuži. Tužili su me i optuživali i Medenica i Saša Čađenović…. Kako su tužili tako u i prošli. U Spužu”, zaključio je Medojević.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije