Connect with us

DRUŠTVO

NOVE MJERE

Zabranjene proslave Nove godine na otvorenom i svadbe, kafići će raditi do ponoći

Zabranjuje se rad noćnih klubova, ograničava se vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći… Porast broja novozaraženih od 34 odsto u posljednje dvije sedmice

Foto: IJZ

Vlada je donijela nove mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa, koje će biti na snazi od 15. novembra do 1. decembra.

Zabranjuje se organizovanje proslava Nove godine na otvorenom – koncerti, masovna okupljanja…

Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i u zatvorenom, kao i rad noćnih klubova. Ograničava se i vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći

Zabranjuje se organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, privatnih proslava i rođendana. Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima istog domaćinstva.

Nacionalna digitalna kovid potvrda odranije je uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama, za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima…

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na današnjoj pres konferenciji da Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja kovid potvrde za kompletnu javnu upravu – zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku…

Takođe, od 1. decembra, ako te mjere budu usvojene, kovid potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe.

„Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina su bili nevakcinisani. Molim građane da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških formi bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mjera pozivam da budu istrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije“, navela je ministarka zdravlja.

Bazar u Podgorici uz ograničenja

Borovinić Bojović je rekla da su održavanje Novogodišnjeg bazara na Trgu nezavisnosti u Podgorici, koji se održava od 15. novembra do 15. januara, uslovili postavljanjem ograda i obaveznog posjedovanja kovid potvrda za posjetioce.

„To nije potpuno identično novogodišnjim koncertima i proslavama, uz obavezno poštovanje kovid potvrda je izvodljivije. Koncertna okupljanja na trgovima su masovnija i u kraćem vremenskom intervalu imate veći broj ljudi na jednom mjestu“, pojasnila je.

Rekla je kako vjeruje da se odluka o zabrani novogodišnjih koncerata neće mijenjati u narednim sedmicama.

Počeli razgovore o nabavci ljekova protiv kovida

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je juče dva nova lijeka protiv kovida-19 za osobe kojima prijeti teški oblik bolesti, a Borovinić Bojović je rekla da su počeli pregovore sa proizvođačima.

„Imamo intenzivne razgovore i daćemo sve da oni budu dostupni građanima Crne Gore što prije. To su sofistiricani ljekovi i to ne može da se dogovori na jednom sastanku“, kazala je ministarka.

Radulović: Uprkos porastu hospitalizacija, sve klinike rade redovno

U cijeloj Crnoj Gori, prema posljednjim informacijama sa terena, liječi se 388 kovid pacijenata.

„Najviše pacijenata je hospitalizovano u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 140 pacijenata“, navela je direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

Nakon KCCG-a, najviše pacijenata je u Specijalnoj bolnici Brezovik , njih 52, po 44 pacijenta se liječi u Opštoj bolnici Bar i OB Nikšić. U Beranama 33, u Kotoru je 29, Bijelom Polju 26, Pljevljima 20.

„Kao što smo i ranije poručili, za razliku od prošle godine kada je KCCG šest mjeseci bio zatvoren za sve, osim za kovid i hitne slučajeve, mi nastavljamo, kao i tokom cijele godine, da radimo punim kapacitetom, na svim klinikama“, kazala je ona.

Što se operativnog programa tiče, kako dodaje, do daljeg, nema nikakvog odlaganja. Redovan rad nastavljaju i hirurgija i ortopedija i urologija.

„U slučaju daljeg porasta broja kovid pacijenata kojima je nužna hospitalizacija, KCCG će reorganizovati rad ostalih klinika. Kao i uvjek i pacijente i javnost o svim eventualnim novinama, uredno ćemo izvijestiti blagovremeno“, kazala je direktorica KCCG-a.

Polovina oboljelih mladi

Broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije, rekao je direktor IJZCG Igor Galić.

Trenutno najveće stope incidencije su u Plužinama, Podgorici, Nikšiću, Kološinu, Žabljaku i Tivtu.

“U periodu od kada je detektovan delta soj u Crnoj Gori, od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, najveći procenat oboljelih je registrovan u dobnoj grupi od 30 do 39 godina, zatim u dobnoj grupi od 40 – 49 godina i dobnoj grupi od 20 do 29 godina. Oni čine 50 odsto od ukupnog broja oboljelih za ovaj period”, naveo je on.

Najmanji procenat oboljelih je registrovan u starosnim grupama od 80 do 89 godina (2,65 odsto) i od novorođenčadi do devet godina (4,18 odsto).

“Ukoliko se, prema zvaničnoj svjetskoj statistici, porede podaci iz Crne Gore sa regionom i nekim najrazvijenijim zemljama svijeta u periodu od 2. novembra do 9. novembra, opseg novoinficiranih u našoj zemlji je otprilike isti kao u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Makedoniji”, rekao je Galić.

Do danas, u Crnoj Gori je vakcinisano oko 55 odsto odraslih.

„Kada govorimo o imunizaciji protiv covid -19 po starosnim grupama ona raste linearno sa starošću što bi značilo da su u uzrastu od 75-79 godina imunizovani blizu 75 odsto, a u uzrastu od 60-74 godine od 63,1 do 72,1 odsto. Tj da je najveći obuhvat imunizovanih među starijima od 60 godina. Dakle, najvremešniji među nama zavrijedili su naklon. Hvala im u ime svakog ljekara, medicinske sestre, svakog tehničara, portira i vozača koji danonoćno rade u zdravstvenom sistemu,“ dodao je Galić.

“Pravo je vrijeme da Crna Gora pređe 55 odsto odraslih koji su vakcinisani jer, podsjećamo još jednom da je osam od deset preminulih nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani i trenutno su i svi pacijenti na Intenzivnoj jedinici Kovid centra KCCG nevakcinisani”, zaključio je Galić.

O vakcinaciji djece

Galić je, upitan koje garancije mogu dati roditeljima djece od 12 godina i starije, a za koje se preporučuje vakcinacija Fajzerom, rekao da su u pitanju garancije koje daje i sam proizvođač vakcine.

Naglasio je da su vakcine bezbjedne i efikasne i da pružaju zaštitu u trenucima kada se javljaju novi sojevi virusa, koji mogu imati teže posljedice i po mlađe stanovništvo.

„Neželjeni efekti koje smo imali generalno u starijoj populaciji su na nivou statističke greške. To su neka iskustva koja nam mogu pomoći u obraćanju građanima zašto djecu vakcinisati. Preporuka je vjerodostojna i treba je ispoštovati, nema razloga da ne koristimo ono što koriste sve najrazvijenije zemlje svijeta.

Radiće na boljoj kontroli poštovanja mjera

Borovinić Bojović je rekla da početkom iduće sedmice imaju zakazane sastanke između tri resora, koji će zajednički djelovati u cilju poboljšanja kontrole protivepidemijskih mjera.

Naglasila je da kontrolisanje mjera mora biti neselektivno, istrajno i neprestano, jer usvojene mjere u suprotnom ne mogu dati efekta.

Pozvala je građane na individualnu odgovornost, ali i apelovala na inspekciju i multiresorno uvezivanje kako bi se problem riješio na pravi način.

Konferenciju za medije moći ćete da pratite uživo na portalu Berane online.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Dojave o bombama u nekoliko škola, Skupština evakuisana

Uprave policije su nezvanično saopštili da preduzimaju mjere i radnje u ovom slučaju te da su u toku pregledi

Foto: Vukoman Kljajević, RTCG (arhiva)

Policija je obaviještena o dojavama o bombama u nekoliko škola u Crnoj Gori ali i Skupštini koja je evakuisana.

Iz Uprave policije su za TVCG nezvanično saopštili da preduzimaju mjere i radnje u ovom slučaju te da su u toku pregledi.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Adžić: Imamo preciznu informaciju, Do Kvon se sreo sa Spajićem i kad je bio na potjernici

„Imali smo informaciju da su se sastajali, čak i u porodičnoj atmosferi, informaciju da su se sastali i nakon momenta kad je Do Kvon bio na (Interpolovoj) potjernici, imamo i ulicu u Beogradu u kojoj su se sastali. Radili su zajednički posao. Ko od vas misli da je to trebalo da prećutimo? To su operativne informacije. Ako sve ovo nije tačno, to je idealna prilika da se demantuje“, istakao je ministar policije

"Možda je potpuno legalno poslovanje sa jednim od najtraženijih bjegunaca": Adžić, Foto: Boris Pejović

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, kazao je danas da onaj ko je dozvolio uhapšenom „kralju kriptovaluta“ Do Kvonu da uđe u Crnu Goru, nije mogao znati da se radi o licu sa potjernice, jer taj južnokorejski državljanin nije koristio svoja dokumenta, već je imao više falsifikovanih.

On je to rekao nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koju je sazvao premijer Dritan Abazović i na kojoj je razmatran slučaj navodnih veza Do Kvona i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića.

„Imali smo dilemu kako da postupamo, jer je u toku predizborna kampanja. Kad god da je ovo bilo, imalo bi jedan politički kontekst. Naša obaveza je bila da zaštitimo državni interes. Ako imamo informaciju da se neko iz kripto-svijeta, koji raspolaže milijardama, miješa u izborni proces Crne Gore, moramo reagovati. Ako smo reagovali kad je u pitanju Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski front (DF), zašto bismo sad reagovali drugačije“, naveo je Adžić.

Rekao je da su dobili „preciznu informaciju“ da je lider PES-a Spajić imao prijateljski odnos sa Do Kvonom od 2018. godine.

„Imali smo informaciju da su se sastajali, čak i u porodičnoj atmosferi, informaciju da su se sastali i nakon momenta kad je Do Kvon bio na (Interpolovoj) potjernici, imamo i ulicu u Beogradu u kojoj su se sastali. Radili su zajednički posao. Ko od vas misli da je to trebalo da prećutimo? To su operativne informacije. Ako sve ovo nije tačno, to je idealna prilika da se demantuje“, istakao je Adžić.

Rekao je da, koju god aktivnost da Vijeće sprovodi, ona može biti dovedena u politički kontekst, te da ništa ne bi preduzimali kad bi se time rukovodili.

„Nisam siguran da ovo može da podigne naš politički rejting, naša obaveza je da upozorimo javnost“, naveo je ministar.

Pojasnio je da je jedan dio informacija koje je iznio o Spajiću i Do Kvonu sadržan u pismu Do Kvona dostavljenom Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, a se drugi dio odnosi na operativne podatke.

Adžić je kazao da se unutar oduzetog Do Kvonovog laptopa nalaze dokazi o zajedničkom poslovanju sa Spajićem.

„Ne znam je li to sporno, treba da se ispita. Možda je potpuno legalno poslovanje sa jednim od najtraženijih bjegunaca… Unutar laptopa postoje dokazi o finansiranju kampanje. Ne bih govorio o cifri, ali nije zanemarljiva“, istakao je.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Milatović prvi predsjednik koji se poklonio žrtvama zločina u Pivskim Dolima

U pivskim Dolima obilježeno 80 godina od zločina kada je ubijeno preko 500 Pivljana, među kojima je bilo i djece

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Trebalo je 80 godina, pa da pivska Dola, mjesto najvećeg stradanja Pivljana u Drugom svjetskom ratu, posjete najveći državnici Crne Gore, odaju počast žrtvama stradalim u zločinu i uz vojnu ceremoniju polože vijenac.

To je uradio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je, nakon polaganja vijenca u memorijalnom kompleksu u Dolima, kazao da je Piva bila poprište jednog od najvećih zločina u crnogorskoj istoriji.

Durmitorska inicijativa za Žabljak, Plužine i Šavnik zahvalila je predjsedniku Milatoviću, što se danas, kao najviši državni zvaničnik, uz najviše državne počasti, poklonio sjenima žrtava zločina u Pivskim Dolima, i na taj način, kako navode, ispravio decenijsku nepravdu učinjenu žrtvama iz Pivskih Dola.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

„Zločina pred kojim riječi gube svaki smisao, a osjećaj bezgranične tuge obuzima svakog od nas. Tog dana je u Dolima započeo krvavi pir zloglasne SS ‘Princ Eugen’ divizije i njenih pomagača, nad nedužnim stanovništvom pivskoga kraja“, rekao je Milatović.

Zločinci su, kazao je Milatović, neselektivno ubijali goloruki narod, ne samo u Dolima nego i u u drugim krajevima Pive i Crne Gore, a Dola su postala zid plača gdje se desilo nezapamćeno ljudsko posrnuće. Tog juna 1943. godine, kazao je predsjednik države, Piva se, kako je rekao, pjesnik, na nebo selila, a neprijatelj je vjerovao da će zloćinima „zatrijeti našu ideju o slobodi i nepokornosti“.

„Stojim danas ovdje pred vama kao predsjednik Crne Gore, želeći da iskažem pijetet prema žrtvama ovog strašnog zločina i posebno istaknem da država Crna Gora ne smije zaboraviti nedužno stradanje vaših i naših predaka, rođaka i komšija. Na to nas obavezuje patnja Jaglike Adžić, preko 200 ubijenih bratsvenika iz porodice Blagojević, ugašeno bratstvo Verun i brojni drugi primjeri koji najbolje pokazuju stravičnu sliku onoga što se ovdje desilo prije tačno 80 godina“, kazao je Milatović.

Istakao je da je za njega zadivljujuće dostojanstvo sa kojim je pivski narod decenijama nosio bol zbog zločina koji je nad njime počinjen, a sa druge strane „poražavajuće je što tragično stradanje juna 1943. godine nije dovoljno osvijetljeno u istorijskim čitankama i kolektivnoj svijesti našega naroda“.

„Upravo zbog toga kao predsjednik Crne Gore želim da istaknem važnost ovakvih skupova, jer se njima afirmiše kultura sjećanja i promoviše antifašizam i sloboda kao temeljni oslonci sveukupnog razvoja našeg društva. Govoreći o tragičnim događajima iz prošlosti i adresiranjem krivice za učinjena nepočinstva vraćamo dug prema žrtvama i šaljemo poruku budućim generacijama da se takve strahote nikada više ne smiju desiti“, rekao je Milatović.

Istakao je da je važan institucionalni korak napravljen, kada je u pitanju odnos države prema tragičnim događajima iz prošlosti, usvajanjem Rezolucije o zločinima u Pivi i Velici od strane Skupštine Crne Gore u julu prošle godine.

U Dolima je 7. juna folksdojčerska jedinica „Princ Eugen“ uz podršku hercegovačkih ustaša ubila 522 stanovnika Pive, a među njima i 109 djece. Dijete Mitre i Mališe Đikanović nije dočekalo ni ime da dobije – strijeljano je u trenutku dolaska na svijet.

Nevine žrtve u Dolima bile su podijeljene u tri grupe – jednu su činili muškarci stariji od 15 godina, drugu žene i djevojke, a treću djeca. Redoslijed ubijanja bio je obrnut. Krvavo gubilište preživio je samo Miloš Glomazić koji je preminuo 1986. godine. U tim dolinama je 1977. godine napravljen memorijalni kompleks, rad vajara Luke Tomanovića, koji se sastoji od četiri spomenička dijela u kojima se nalazi po jedan centralni skulpturalni motiv, a koji prostorno i simbolički kreiraju jednu cjelinu. Riječ je o skulpturama „Ruke“, „Majka sa djecom“, čiji poetsaki naziv je „U krilu bronzane majke“, ženska kosturnica – spomen ploča stela i muška grobnica – „Tužbalica“.

U Pivi je od 6. do 12. juna 1943.godine, ubijeno 1290 Pivljana, među kojima je bilo 549 djece i omladine do 20 godina, a tih dana je u svakom selu pivske župe bilo po jedno stratište.

Poslije osam decenija o Dolima bez prećutkivanja i bez skrivanja

Okupili su se Pivljani, kao što to rade svakog 7. juna, da obilježe stradanje svojih plemenika, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop budimljansko–nikšićki Metodije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

Foto: Svetlana Mandić

„Posle osam decenija trebalo je čekati da se na ovaj način i ovako ovaj narod Božiji sabere, bez izuzetka, bez odvajanja, bez međusobnih razmirica, bez prećutkivanja istine, bez skrivanja i zaobilaženja pravde. Sretan sam što je predsjednik države došao da bude zajedno sa ovim narodom, da na pravi i istinski način, ne samo prigodnim govorima, himnama, pjesmama, cvijećem ili vijencima oda počast nečijem podvigu i žrtvi, nego da na najdublji mogući način, onako kako je to radio i kralj Nikola i Sveti Petar Cetnjski i svi oni veliki vladari sa ovog prostora i ovog naroda kako su to činjeli. Uznosili su bezkrvnu žrtvu i molitve Bogu, onome koji je jedini istinski vladar svih zemaljskih prostora“, kazao je vladika Metodije.

Foto: Svetlana Mandić

Dolazak Milatovića, kako je istakao, je znak da će se narod, posle osam decenija, okupiti i sabrati oko istinskih i pravih vrijednosti koje su se uvijek „ovdje njegovale, čuvale i prenosile s koljena na koljeno, i koje su nam jedine pomogle da opstanemo u ovim dolovima punim krvi i kostiju nevinih mučenika“.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije