Connect with us

DRUŠTVO

NOVE MJERE

Zabranjene proslave Nove godine na otvorenom i svadbe, kafići će raditi do ponoći

Zabranjuje se rad noćnih klubova, ograničava se vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći… Porast broja novozaraženih od 34 odsto u posljednje dvije sedmice

Foto: IJZ

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Vlada je donijela nove mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa, koje će biti na snazi od 15. novembra do 1. decembra.

Zabranjuje se organizovanje proslava Nove godine na otvorenom – koncerti, masovna okupljanja…

Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i u zatvorenom, kao i rad noćnih klubova. Ograničava se i vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći

Zabranjuje se organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, privatnih proslava i rođendana. Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima istog domaćinstva.

Nacionalna digitalna kovid potvrda odranije je uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama, za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima…

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na današnjoj pres konferenciji da Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja kovid potvrde za kompletnu javnu upravu – zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku…

Takođe, od 1. decembra, ako te mjere budu usvojene, kovid potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe.

„Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina su bili nevakcinisani. Molim građane da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških formi bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mjera pozivam da budu istrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije“, navela je ministarka zdravlja.

Bazar u Podgorici uz ograničenja

Borovinić Bojović je rekla da su održavanje Novogodišnjeg bazara na Trgu nezavisnosti u Podgorici, koji se održava od 15. novembra do 15. januara, uslovili postavljanjem ograda i obaveznog posjedovanja kovid potvrda za posjetioce.

„To nije potpuno identično novogodišnjim koncertima i proslavama, uz obavezno poštovanje kovid potvrda je izvodljivije. Koncertna okupljanja na trgovima su masovnija i u kraćem vremenskom intervalu imate veći broj ljudi na jednom mjestu“, pojasnila je.

Rekla je kako vjeruje da se odluka o zabrani novogodišnjih koncerata neće mijenjati u narednim sedmicama.

Počeli razgovore o nabavci ljekova protiv kovida

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je juče dva nova lijeka protiv kovida-19 za osobe kojima prijeti teški oblik bolesti, a Borovinić Bojović je rekla da su počeli pregovore sa proizvođačima.

„Imamo intenzivne razgovore i daćemo sve da oni budu dostupni građanima Crne Gore što prije. To su sofistiricani ljekovi i to ne može da se dogovori na jednom sastanku“, kazala je ministarka.

Radulović: Uprkos porastu hospitalizacija, sve klinike rade redovno

U cijeloj Crnoj Gori, prema posljednjim informacijama sa terena, liječi se 388 kovid pacijenata.

„Najviše pacijenata je hospitalizovano u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 140 pacijenata“, navela je direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

Nakon KCCG-a, najviše pacijenata je u Specijalnoj bolnici Brezovik , njih 52, po 44 pacijenta se liječi u Opštoj bolnici Bar i OB Nikšić. U Beranama 33, u Kotoru je 29, Bijelom Polju 26, Pljevljima 20.

„Kao što smo i ranije poručili, za razliku od prošle godine kada je KCCG šest mjeseci bio zatvoren za sve, osim za kovid i hitne slučajeve, mi nastavljamo, kao i tokom cijele godine, da radimo punim kapacitetom, na svim klinikama“, kazala je ona.

Što se operativnog programa tiče, kako dodaje, do daljeg, nema nikakvog odlaganja. Redovan rad nastavljaju i hirurgija i ortopedija i urologija.

„U slučaju daljeg porasta broja kovid pacijenata kojima je nužna hospitalizacija, KCCG će reorganizovati rad ostalih klinika. Kao i uvjek i pacijente i javnost o svim eventualnim novinama, uredno ćemo izvijestiti blagovremeno“, kazala je direktorica KCCG-a.

Polovina oboljelih mladi

Broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije, rekao je direktor IJZCG Igor Galić.

Trenutno najveće stope incidencije su u Plužinama, Podgorici, Nikšiću, Kološinu, Žabljaku i Tivtu.

“U periodu od kada je detektovan delta soj u Crnoj Gori, od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, najveći procenat oboljelih je registrovan u dobnoj grupi od 30 do 39 godina, zatim u dobnoj grupi od 40 – 49 godina i dobnoj grupi od 20 do 29 godina. Oni čine 50 odsto od ukupnog broja oboljelih za ovaj period”, naveo je on.

Najmanji procenat oboljelih je registrovan u starosnim grupama od 80 do 89 godina (2,65 odsto) i od novorođenčadi do devet godina (4,18 odsto).

“Ukoliko se, prema zvaničnoj svjetskoj statistici, porede podaci iz Crne Gore sa regionom i nekim najrazvijenijim zemljama svijeta u periodu od 2. novembra do 9. novembra, opseg novoinficiranih u našoj zemlji je otprilike isti kao u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Makedoniji”, rekao je Galić.

Do danas, u Crnoj Gori je vakcinisano oko 55 odsto odraslih.

„Kada govorimo o imunizaciji protiv covid -19 po starosnim grupama ona raste linearno sa starošću što bi značilo da su u uzrastu od 75-79 godina imunizovani blizu 75 odsto, a u uzrastu od 60-74 godine od 63,1 do 72,1 odsto. Tj da je najveći obuhvat imunizovanih među starijima od 60 godina. Dakle, najvremešniji među nama zavrijedili su naklon. Hvala im u ime svakog ljekara, medicinske sestre, svakog tehničara, portira i vozača koji danonoćno rade u zdravstvenom sistemu,“ dodao je Galić.

“Pravo je vrijeme da Crna Gora pređe 55 odsto odraslih koji su vakcinisani jer, podsjećamo još jednom da je osam od deset preminulih nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani i trenutno su i svi pacijenti na Intenzivnoj jedinici Kovid centra KCCG nevakcinisani”, zaključio je Galić.

O vakcinaciji djece

Galić je, upitan koje garancije mogu dati roditeljima djece od 12 godina i starije, a za koje se preporučuje vakcinacija Fajzerom, rekao da su u pitanju garancije koje daje i sam proizvođač vakcine.

Naglasio je da su vakcine bezbjedne i efikasne i da pružaju zaštitu u trenucima kada se javljaju novi sojevi virusa, koji mogu imati teže posljedice i po mlađe stanovništvo.

„Neželjeni efekti koje smo imali generalno u starijoj populaciji su na nivou statističke greške. To su neka iskustva koja nam mogu pomoći u obraćanju građanima zašto djecu vakcinisati. Preporuka je vjerodostojna i treba je ispoštovati, nema razloga da ne koristimo ono što koriste sve najrazvijenije zemlje svijeta.

Radiće na boljoj kontroli poštovanja mjera

Borovinić Bojović je rekla da početkom iduće sedmice imaju zakazane sastanke između tri resora, koji će zajednički djelovati u cilju poboljšanja kontrole protivepidemijskih mjera.

Naglasila je da kontrolisanje mjera mora biti neselektivno, istrajno i neprestano, jer usvojene mjere u suprotnom ne mogu dati efekta.

Pozvala je građane na individualnu odgovornost, ali i apelovala na inspekciju i multiresorno uvezivanje kako bi se problem riješio na pravi način.

Konferenciju za medije moći ćete da pratite uživo na portalu Berane online.

DRUŠTVO

Zemljotres kod Podgorice

„Registrovan je zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 km jugoistočno od Botuna (Crna Gora)“, navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju

Foto: ZHMS

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 17 časova i 15 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 km jugoistočno od Botuna (Crna Gora), navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Jačina zemljotresa u hipocentru (zaristu) iznosila je 3.1 jedinicu Rihterove skale, navode iz ZHMS .

Kako iz ZHMS ističu, prema preliminarnim podacima obrade, žariste ovog zemljotresa locirano je na dubini od 25 km.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Šćekić: Program „Evropa sad“ poguban, razmatramo vraćanje zdravstvenih doprinosa

“Jednostavno to moramo da uradimo”, kaže Šćekić

Foto: Ivan Petrović Ipe/DAN

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Program „Evropa sad“ ozbiljno je ugrozio zdravstveni sistem i zbog sredstava koja nijesu predviđena u budžetu u prethodnom periodu imali smo problem i za plaćanje ljekova, pa je ugroženo bilo i snabdijevanje pacijenata terapijom, kazao je Pobjedi ministar zdravlja Dragoslav Šćekić dodajući da se ozbiljno razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa koji su ukinuti populistički bez analize i zbog povećanja plata koje je u kratko vrijeme ,,pojela“ inflacija. Na ovaj način, kako je istakao, zdravstvu je uzeto 200 miliona, a u budžetu ih nijesu predvidjeli.

Održivost sistema?

Šćekić ističe da je veoma važno, zbog održivosti našeg sistema liječenja, da u budućnosti vratimo neki vid zdravstvenog osiguranja.

„Jednostavno to moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva. O tome, na koji način i po kom modelu ćemo vratiti doprinose za zdravstvo, već sam razgovarao sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, isključivo sa profesionalnog i odgovornog nivoa naših ministarstava i Vlade. Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje“, poručio je Šćekić.

U kojem obimu, kako je najavio, treba da se priča na nivou Vlade, ali tvrdi da se svakako ubuduće mora opredijeliti dio sredstava kako bi zdravstveni sistem imao svoj, siguran prihod da bi mogao normalno da funkcioniše.

„Sve ostalo je neodrživo i samo vid, da tako kažem, trenutne infuzije i trenutnih premoštavanja, što je neozbiljno i neodgovorno prema našim građanima. Najgore nešto što može da se uradi svojoj državi i svojim građanima je da se ostave bez zdravstvenog osiguranja i zaštite“, poručuje Šćekić.

On smatra da je program „Evropa sad“ ozbiljno ugrozio zdravstveni sistem i da nam je zadao ozbiljan udarac, koji se, između ostalog, vidio u prethodnom periodu.

„Konkretno smo imali situaciju da zbog sredstava koja nijesu predvidjeli budžetom imamo problema oko plaćanja ljekova, pa nam je tako određeno vrijeme bilo ugroženo snabdijevanje terapijom čak i najtežih tj. onkoloških pacijenata“, tvrdi Šćekić.

Kako je pojasnio program ,,Evropa sad“ je loše osmišljen ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Zdravstveni osiguranici obmanuti

„Svojom neznavenošću i populističkom politikom kroz taj projekat zdravstvenom sistemu je uzeto 200 miliona eura sopstvenog prihoda. Navodno su taj novac usmjerili na povećanje plata, a u budžetu ih nijesu predvidjeli, jer nijesu stvorili preduslove za obezbjeđivanje prihoda i zakonito punjenje budžeta. To pokazuje da je sve urađeno populistički i bez analiza“, kazao je Šćekić dodajući da su na ovaj način zdrastveni osiguranici obmanuti.

„U smislu dobićete povećanje minimalnih plata, ali ćete ostati bez zdravstvene zaštite i dobićete poskupljenja hrane i ljekova i nećete imati redovno snadbijevanje ljekovima… Taj i takav pristup, po mom mišljenju, krajnje je nepošten prema svom narodu“, poručuje Šćekić.

Po njegovim riječima program „Evropa sad“ značajno je ugrozio zdravstveni sistem, te je napravio ogromne diskriminacije.

„Mnoge strukture u okviru sistema zapostavljene su. Tu prije svega mislim na podjele između medicinskog i nemedicinskog kadra, ali ono što je najbitnije uticao je na zdravstvenu zaštitu naših građana“, kaže Šćekić dodajući da se prvi put dešava da i to da se ukidanjem zdravstvenog osiguranja u Crnoj Gori ne poštuje ustavna obaveza.

„Očigledno je da je sve ovo urađeno isključivo iz političkih razloga, bez analiza, bez odgovoronosti i kao pokušaj da se građanima predstavi i kako im je nešto obezbijeđeno i dato, iako im je pri tom ugrožena zdravstvena zaštita, što im po zakonima i Ustavu ove države pripada“, objašnjava Šćekić.

Upoređivali su, kaže, prakse u drugim zemljama, pa su tako neke zemlje među njima i Slovenija htjele da primijene ovu poresku politiku i ovaj način ukidanja zdravstvenog osiguranja.

„Nakon dvije godine su morali da se vrate na stari sistem, ali sa ogromnim problemima“, naglašava Šćekić smatrajući veoma važnim da u budućnosti vratimo neki vid zdravstvenog osiguranja.

Stvoreni dugovi

Ministar Šćekić kazao je da su stvoreni veliki dugovi i da je zadovoljan budžetom predviđenim za zdravstvo za narednu godinu.

„Iz jedne katastrofalne krize, iz jednog teškog udara koji je stvorio program „Evropa sad“, čime je zdravstveni sistem prosto ostavljen bez sredstava, sada smo došli u situaciju da je zatvoren akumulirani dug iz prethodnog perioda od preko 50 miliona eura. Za narednu 2023. godinu povećali smo budžet za preko 60 miliona u odnosu na ovu, što nije malo. I zbog toga jesam zadovoljan“, kaže Šćekić.

Na pitanje da li će nam biti potrebno još sredstava kazao je da je potrebno uvijek, jer 40 godina nije ulagano u zdravstvo.

„Infrastruktura u zdravstvu je potpuno zapuštena, ali ne samo ona. Nije se ulagalo ni u kadrove ni u opremu i nama, koliko god da je sredstava, da bi stali na stabilne noge, nedovoljno je. Ali u odnosu i na prethodni period i na zatečeno stanje ova vlada je napravila ozbiljan iskorak i povećanje budžeta za zdravstvo, za blizu 20 odsto više u odnosu na ovu godinu, je za svaku pohvalu“, zaključio je Šćekić.

(Pobjeda) 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mitropolit Joanikije: Zeta je stara srpska država, korijen Crne Gore

„Došlo je vrijeme i da Zeta treba da ima i veći saborni hram“, poručio je mitropolit

Mitropolit Joanikije, Foto: Profimedia

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas, na praznik Svetog Jovana Zlatousta, službu u u crkvi Svete Petke u Golubovcima i tom prilikom istakao da je Zeta korijen Crne Gore, stara srpska država.

Kazao je, između ostalog, da je došlo vrijeme i da Zeta, koja je postala i opština, treba da ima i veći saborni hram.

“Da se ona prepozna po jednom hramu koji neće biti u groblju, koji će biti saborni hram gdje ćete moći dolaziti na Svete službe Božije, svi da se zajedno okupite, a posebno, i to treba imati u vidu, kad su krštenja, kad su vjenčanja, kad su ti radosni događaji, da se ipak malo pomjerimo iz groblja”, poručio je mitropolit Joanikije, navodi se na sajtu Mitropolije.

Kazao da se nada da će Zeta uskoro zablistati sjajem koji joj priliči.

“Jer je Zeta korijen Crne Gore, stara srpska država. Ona je korijen današnje Crne Gore, kako god to neko mislio, kako god tumačio. Ali, istorija tako svjedoči i mi nemamo namjeru ništa da mijenjamo iz naše istorije.Mi se njome ponosimo. Ona je za nas sveta, ona je sveti predanje i koristimo to uvijek da posvjedočimo”, zaključio je mitropolit Joanikije.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije