Connect with us

DRUŠTVO

AMSCG:

Zbog snijega i odrona zatvoreno nekoliko puteva: Rožaje – Berane, Podgorica – Kolašin preko Platija…

Na magistralnom putu Rožaje – Berane u mjestu Baza zbog odrona obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila. Putnički saobraćaj se preusmjerava na lokalni put. Magistralni put Podgorica – Kolašin preko Platija zatvoren je za saobraćaj zbog odrona i velike količine vode…

Odron na putu Rožaje - Berane, Foto: Sara Adrović

Saobraćaj na magistralnom putu Plužine – Šćepan Polje zbog snijega obustavljen je za sve kategorije vozila, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMCSG).

Iz AMCSG navode da je na putnom pravcu Rožaje – Kula – Peć saobraćaj u prekidu za kamione sa prikolicom i šlepere zbog sniježnih nanosa.

Na magistralnom putu Rožaje – Berane u mjestu Baza zbog odrona obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila. Putnički saobraćaj se preusmjerava na lokalni put.

Zbog odrona na regionalnom putu R-13 Kolašin – Mateševo na auto-putu saobraćaju putnička vozila kao i vozila do 3,5 tone.

Magistralni put Podgorica – Kolašin preko Platija zatvoren je za saobraćaj zbog odrona i velike količine vode.

Na magistralnom putu Šavnik – Žabljak zatvoren je saobraćaj za sve kategorije vozila zbog snijega i jake mećave.

Zbog odrona u mjestu Sokolovina na regionalnom putu Mojkovac – Đurđevića Tara saobraćaj se obustavlja za sve kategorije vozila.

AMCSG navodi i da je na magistralnom putu M-5 dionica Rožaje – Špiljani u toku je rekonstrukcija puta. Saobraćaj se obavlja naizmjenično na mjestima izvodjenja radova.

„Zbog radova na rekonstrukciji dijela magistralnog puta M-4 dionica centar Tuzi (od skretanja za Šipčanik do planiranog kružnog toka-Faza 1) došlo je do totalne obustave saobraćaja za sve vrste vozila. Za vrijeme totalne obustave saobraćaja, saobraćaj će se odvijati lokalnim saobraćajnicama .

Na magistralnom putu Podgorica – Bioče od 09.01.2023 godine do 31.01.2023 odobrava se promjena režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni kao i povremena obustava ne duža od 15 minuta zbog izvodjenja radova na izgradnji bulevara Vilija Branta (od ukrštanja sa Mosorskom ulicom do kružnog toka-skretanje za auto- put) Od 01.01.2023 do 30.04.2023. godine na magistralnom putu M-11 Lepetani-Tivat-Krtolska raskrsnica u mjestu Donja Lastva promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu izvodjenja radova. Promijenjen je režim saobraćaja od raskrsnice Podgorica – Cetinje – Nikšić do Komanskog mosta.

Na auto putu saobraćaj se obavlja bez izmjena u režimu saobraćaja. Apelujemo na vozače da voze oprezno u skladu sa ograničenjima brzine i uz držanje propisanog rastojanja izmedju vozila. Intenzitet saobraćaja je umjeren na putevima van gradskih sredina“, piše u saopštenju AMCSG.

Tokom protekla 24 sata na putevima u zemlji dogodilo se 15 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri osobe zadobile teže, a tri osobe lake povrede.

Iz AMCSG poručuju da se saobraća po mokrim i klizavim kolovozima, u nižim predjelima pada kiša, a u višim predjelima na sjeveru i u centralnim predjelima snijeg. Vidljivost je mjestimično smanjena. Skrećemo pažnju i na učestale odrone. Vozačima savjetujemo da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu i poštuju pravila saobraćaja.

„U vremenskom periodu od 15.11.2022 godine do 01.04.2023 godine upotreba pneumatika za zimsku upotrebu za sva motorna vozila je obavezna na putevima gdje je to naznačeno signalizacijom, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi. Kada na ostalim djelovima i dionicama puta koji nijesu obuhvaćeni Naredbom postoje zimski uslovi (sniježne padavine, snijeg, led ili poledica na kolovozu) na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima. Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4 mm. Na auto-putu posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno za sva vozila“, zaključuju u saopštenju.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Milatović krstio ćerku na dan Svete Trojice

„Danas smo, na dan Svete Trojice, u manastiru Ždrebaonik, krstili našu malu Anu. Budi nam srećna i blagoslovena“, stoji u objavi Milatovića na Fejsbuku

Foto: Milatović/Fejsbuk

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas je, na dan Svete Trojice, u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada, krstio ćerku Anu.

„Danas smo, na dan Svete Trojice, u manastiru Ždrebaonik, krstili našu malu Anu. Budi nam srećna i blagoslovena“, stoji u objavi Milatovića na Fejsbuku.

Manastir Ždrebaonik se nalazi u Bjelopavlićkoj ravnici, nadomak Danilovgrada i 17 kilometara od manastira Ostrog.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Oženio se Aleksa Bečić (FOTO)

„U crkvi Svetog Tome gdje se krstio i moj pokojni otac danas smo se Jelena i ja zakleli na vječnu ljubav“

Foto: Aleksa Bečić/Screenshot

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić danas se oženio sa Jelenom Jovanović.

Bečić je fotografiju sa vjenčanja objavio na svom Fejsbuk nalogu.

„U crkvi Svetog Tome gdje se krstio i moj pokojni otac danas smo se Jelena i ja zakleli na vječnu ljubav“, navodi se u objavi.

On se sa Jovanović vjerio 1. oktobra prošle godine.

Bečić je rođen 4. avgusta 1987. godine na Cetinju.

Bio je i predsjednik Skupštine Crne Gore od 23. septembra 2020. do 7. februara 2022. godine. On je najmlađi predsjednik Skupštine u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Uspio protest učenika: Testovi sa eksterne mature će se ponovo pregledati i ocijeniti

Grupa maturanata okupila se ranije danas ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja

Foto: Screenshot

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.

Ministar je primio danas predstavnike roditelja učenika koji su izvršili uvid u test iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti i upoznao ih sa zaključkom Državne maturske komisije.

Sa sastanka (Foto: Ministarstvo prosvjete)

Iz Ministarstva su kazali da su predstavnici roditelja prihvatili predlog Vojinovića i Državne maturske komisije.

Navodi se da je Državna maturska komisija održala hitan sastanak, imajući u vidu veliki broj zahtjeva učenika za uvid u test iz CSHB jezika i književnosti na maturskom i stručnom ispitu.

„Preporučuje se Ispitnom centru da komisija za ocjenjivanje testova iz CSHB, ponovo vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta“, navodi se u saopštenju.

Grupa maturanata okupila se ranije danas ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Jedan od njih štrajkovao je glađu kako bi ukazao da su nepravedno optuženi da su prepisivali. Upornost je dovela do toga da su iz Ispitnog centra pozvali profesore na sastanak.

Veliki broj njih, čak 533, uglavnom sa sjevera naše države, gotovo sve lučonoše i đaci generacije imali su nula bodova.

Neki od đaka govorili su za TVCG i istakli da je riječ o nepravdi, te da niko od profesora ne bi dozvolio da učenici rade test uz mobilne telefone.

I Luka Vojinović je danas počeo štrajk glađu u prostorijima Ministarstva, zbog toga što, kako ističe, nije prepisivao.

Ponudili su mu „da će njegov test biti pozitivno ocijenjen“, ali, kako kaže, nije pristao na to jer želi da se izbori ne samo za sebe već i za sve one koji su nepravedno optuženi.

Prema riječima profesorice književnosti Ljerke Petković iz Berana ta djeca su preživjela tešku dramu o kojoj, kako navodi na svom Fejsbuk profilu, niko ne želi da progovori.

“Toliko učenika je dobilo 0 bodova na eksternom maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, sa obrazloženjem da su prepisivali. Tokom ispita nisu opomenuti. Ko može da utvrdi ko je prepisivao, a ko nije?”,upitala je ona.

Kako navodi, među njima su učenici generacije, odlikaši koji su sigurno samostalno radili i bili spremni za ispit, kao i za sve zadatke tokom školovanja.

“Ko je to sebi dao toliku moć da zaustavi mlade živote u uzletu i sasiječe njihove prve korake? Učenicima koji su tražili uvid u testove upravo daju objašnjenja „da su se na njima kola slomila“, a tokom objavljivanja rezultata ocjene su se mijenjale od nula bodova do petice, i nazad. Sistem je pao!”, navodi Petković.

Sa druge strane nekoliko profesora sa kojima smo razgovarali tvrde da je evidentno da su prepisivali.

“Nijesu pisali čak ni svojim riječima nego je svako pisao isto. Ovome se mora stati na kraj”, kazao je jedan od profesora Portalu RTCG.

Iz Ispitnog centra nijesu odgovorili na pitanja Portala RTCG na koji način su ustvrdili da su djeca prepisivala, kao ni da li će poništiti ispit.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije