Connect with us

POLITIKA

PREDSJEDNIK POSLANIČKOG KLUBA FRONTA

Radunović: „Đukanović i DPS nikad slabiji! DF će imati svog kandidata, idemo samostalno na izbore“

Radunović nije želio da precizira da li će kandidat DF-a na predstojećim predsjedničkim izborima biti jedan od lidera tog saveza Andrija Mandić. „Kandidat neće biti nestranačka ličnost, nakon različitih političkih eksperimenata, vrijeme je da se polako vraćamo uobičajenim političkim i demokratskim principima“

Slaven Radunović i Andrija Mandić (Foto: RTS)

Predsjednik poslaničkog kluba Demokratskog fronta (NSD, DNP, UCG, RP), Slaven Radunović, kazao je da će DF imati svog kandidata na predsjedničkim izborima, ocijenivši da u trenutku kada je Demokratska partija socijalista (DPS) na istorijskom minimumu podrške, a uticaj njihovog lidera Mila Đukanovića ni približan onome od prije 2020. godine, nije neophodno udružiti snage oko nezavisnog kandidata.

On u intervjuu za “Vijesti” nije želio da precizira da li će kandidat DF-a biti jedan od lidera tog saveza i predsjednik Nove Andrija Mandić.

”Kad budemo smatrali da javnost treba da zna, tada ćemo je i obavijestiti”, rekao je Radunović.

On je istakao da, teoretski, rok za izbor nove vlade ističe 14. marta, ali mu ne djeluje realno mogućnost da će “oni koji su pokazali neozbiljnost i neodgovornost 4. januara, promijeniti svoj odnos prema građanima i državi”:

”Već da će se prije odlučiti da još koji mjesec griju fotelje u koje su nezasluženo sjeli”.

Radunović je poručio da ako zajedno konstatuju da nema ništa od 44. vlade, treba istog dana ponovo izglasati Zakon o lokalnoj samoupravi i raspustiti Skupštinu, kako bi odblokirali oba procesa i time na istoj sjednici riješili pitanja, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Da li insistirate da predsjednički kandidat bude iz redova Demokratskog fronta? Pod kojim uslovima bi pristali da to bude zajednički kandidat većine?

Da nije bilo opstrukcija i da je formirana 44. vlada, zajednički kandidat bi bio vrlo realna opcija. Ovako, već je vrlo izvjesno da ga neće biti. Zato smo najavili da će Demokratski front imati svog kandidata.

Da li će kandidat DF-a biti jedan od lidera saveza, Andrija Mandić, kako se spekuliše u medijima?

Kad budemo smatrali da javnost treba da zna, tada ćemo je i obavijestiti.

Da li u DF-u razmišljate da Vaš potencijalni kandidat bude nestranačka ličnost?

U prethodnom periodu javnost je imala priliku da se uvjeri koliko je DF bio spreman na kompromise, vrlo često i na sopstvenu štetu, kako bi Crna Gora krenula naprijed i zaista nemamo više namjeru da bilo kome dokazujemo sopstveni demokratski kapacitet, koji je više nego očigledan. Nakon različitih političkih eksperimenata, koji su primijenjeni u Crnoj Gori, a nisu nikad ili su veoma rijetko viđeni u nekoj drugoj državi, smatramo da je vrijeme da se polako vraćamo uobičajenim političkim i demokratskim principima. Ovog puta, predsjednički kandidat svakako neće biti iz reda nestranačkih ličnosti, već iz reda najodgovornijih ljudi našeg političkog saveza.

Radunović, Foto: Luka Zeković

Ne vidim zašto bi se gledalo kao pravilo da stranačke organizacije predlažu nestranačke kandidate, ukoliko u svim evropskim zemljama stranke predlažu ljude iz svojih partija? Izgleda da neko namjerno želi da Crna Gora isklizne iz normalnih političkih tokova, kako bi u tom atipičnom ambijentu bilo sve dozvoljeno. Naravno, nekada je neophodno udružiti snage oko nezavisnog kandidata, kako bi se pobijedio diktator, ali to sada nije slučaj. Demokratska partija socijalista (DOS) je na istorijskom minimumu podrške, a Đukanovićev uticaj nije ni približan onome od prije 2020. godine.

Ima li šanse za dogovor o novoj Vladi, ako ne tražite skraćenje mandata Skupštine?

Svjedoci ste da je DF uložio mnogo truda i rada da okupi 41 poslanika. Pritom, učinio je nestvarno mnogo time što je sabrao za stolom političke subjekte koji su do tog momenta bili u velikom sukobu. Na tim sastancima je dogovorena jasna metodologija za izbor nove vlade, određen je i mandatar, ali su na kraju izostali već dogovoreni potpisi GP URa, SNP i Civisa za zakazivanje sjednice Skupštine Crne Gore za izbor vlade.

Teoretski, rok za izbor vlade ističe 14. marta, ali mi ne djeluje realno mogućnost da će oni koji su pokazali neozbiljnost i neodgovornost 4. januara, promijeniti svoj odnos prema građanima i državi, već da će se prije odlučiti da još koji mjesec griju fotelje u koje su nezasluženo sjeli.

Hoće li DF usvajanje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, koje treba da dovedu do uvođenja prinudne uprave u Podgorici, uslovljavati time da Demokrate iniciraju sa vašim savezom skraćenje mandata parlamentu?

Nevjerovatno zvuči obrazloženje kolega iz Demokrata da će skratiti mandat Skupštini samo ako se za taj čin obezbijedi saglasnost 41 poslanika stranaka pobjednica izbora 2020. godine. To podrazumijeva i URU i SNP, a čitava Crna Gora zna da su te stranke uzurpirale vlast, prevarile Miodraga Lekića, nas, Demokrate i ostale iz parlamentarne većine 4. januara i da baziraju svoje dalje uzurpiranje fotelja baš na tome da se ne skraćuje mandat Skupštini. A Demokrate to, navodno, ne shvataju?!

Ova činjenica je, naravno, probudila određene sumnje u DF-u. Zato smatramo da je neophodno pristupiti rješavanju nastalih problema temeljno i cjelovito, ne ostavljajući nikakve razloge za sumnju u nečiju iskrenost. Zato, ako zajedno konstatujemo da nema ništa od 44. vlade, treba istog dana ponovo izglasati Zakon o lokalnoj samoupravi i raspustiti Skupštinu, kako bi odblokirali oba procesa i time na istoj sjednici riješili pitanja, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Kada mislite, ako bude dogovora, da bi sudije Ustavnog suda mogle biti izabrane, s obzirom na to da je premijer u tehničkom mandatu i predsjednik GP URA Dritan Abazović rekao da očekuje da se to desi početkom februara?

Što se tiče termina, mislim da je Abazović dobro prognozirao. Izbor sudija Ustavnog suda nije upitan što se tiče ove strane političkog spektra, već one druge koja nije glasala za kandidate ni u prethodnom krugu izbora. Kao što znate, mi smo glasali za sva četiri kandidata i pokazali dobru volju da se ovo goruće pitanje zatvori, ali DPS je isključivo kočio završetak tog procesa. I sada smo posvećeni stabilizaciji Ustavnog suda. Iskreno se nadam da će biti dovoljno političke volje i pragmatičnosti kod svih političkih subjekata da se to i desi. Naročito je važno da svi shvate koliko nam je potreban odblokirajući faktor u uslovima institucionalne krize.

Da li je DF-u prihvatljivo ono o čemu se nezvanično govori – da parlamentarna većina predloži dva kandidata za sudije US, DPS i opozicija jednog, i manjinske partije jednog kandidata?

Važnije je ko će da budu izabrane sudije, nego ko ih je predložio. Neophodno je da se prekine praksa izbora partijskih vojnika u najviše sudske instance. Da vas podsjetim, jedan od trenutnih sudija Ustavnog suda je bio predsjednik biračkog odbora u ime DPS-a, a danas nam taj isti DPS drži predavanja o evropskim vrijednostima, časti i poštenju prilikom izbora sudija.

Kako je Ustavni odbor tijelo Skupštine Crne Gore, a svaka skupština je par ekselans kuća političara, jasno je da i prilikom ovakvih izbora, odnos političkih snaga ima određeni uticaj. Naš uticaj ćemo iskoristiti u pravcu izbora kandidata koji mogu profesionalno odgovoriti izazovima ove odgovorne funkcije, a koji neće biti poslušnici nijedne vlasti.

Pregovori sa EU teško mogu biti “više prekinuti”, nego što već jesu

Postoji li bojazan da budu prekinuti prustupni pregovori sa EU?

Neformalna klauzula balansa je aktivirana još 2017. godine i ja sam na tu činjenicu više puta upozoravao kao dugogodišnji predsjednik Odbora za evropske integracije. Od tada, a ne tek nakon avgusta 2020. godine, nije zatvoreno ni jedno jedino poglavlje, ali EU to nikad nije formalizovala klauzulom balansa, dijelom zbog unutrašnjih problema izazvanih breksitom, dijelom zbog potencijalnih reperkusija tog poteza na status režima Mila Đukanovića, koji je, zbog “putera na glavi” još mogao da im bude koristan kao važan faktor u regionu. Tako da oni teško mogu biti “više prekinuti”, nego što su već. Ali, nama je cilj da se proces odblokira i da pokažemo i EU i svojim građanima da smo sposobni da se borimo sa organizovanim kriminalom i korupcijom, kao i da stabilizujemo sve važne institucije, kako bi konačno u ovoj zemlji bila zavedena vladavina prava.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Vlahović Bečiću: Da li si zapalio svijeću i za kosovsku djecu koju je pobila srpska paravojska?

Lider Demokrata u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici upalio svijeću za pokoj duše nevino stradalih prilikom NATO bombardovanja 1999. godine

Bečić i Vlahović

Nakon što je lider Demokrata Aleksa Bečić u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici upalio svijeću za pokoj duše nevino stradalih prilikom NATO bombardovanja 1999. godine, nekadašnji šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović pitao ga je da li je zapalio svijeću i za kosovsku (albansku) djecu, koje je tada pobila srpska paravojska?

“Pamtim kao dječak tragedije tog vremena, molim se da se nikada više ne ponove, da razum, mir i ljubav među ljudima pobijede. Slava i vječno sjećanje nevino stradaloj djeci, mojim vršnjacima i svim stradalim ljudima”, napisao je Bečić na Tviteru.

Reagovao je Vlahović i pozvao Bečića da “umjesto praznih populističkih opštih mjesta – kaže zašto se dogodila NATO intervencija”.

“Da li si zapalio svijeću i za kosovsku (albansku) djecu, koje je tada pobila srpska paravojska? Da li si spreman da bar jednom (časti ti!) – umjesto praznih populističkih opštih mjesta – kažeš zašto se dogodila NATO intervencija? Uradili su to onako, bez razloga i bez veze?”, napisao je Vlahović na Tviteru.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Jakov Milatović će izgovoriti istorijsko: „Adio Milo, stiže Evropa sad“

„Tadašnji Premijer u okviru svog mandata kada je Crna Gora 2006. povratila svoju nezavisnost pohvalio vrijedne srednjoškolce nije mu sigurno ni na kraj pameti bilo sa će 17-godišnjak koji je na slici baš pored njega biti taj koji će prekinuti njegovu vladavinu 19 godina kasnije“

Foto: Screenshot

Za većinu stanovnika Crne Gore, kovanica “Zdravo Evropo“ i ne znači previše. Ali, za 24 srednjoškolca iz naše zemlje je u proljeće 2004. ovo bio veliki događaj. U tadašnjoj državnoj zajednici organizovan je pod ovim nazivom kviz znanja (opšte znanje i evropske integracije) na kome su učestvovali predstavnici 24 srednje škole, 18 iz Srbije i šest iz Crne Gore. Tada se za mnoge desilo jedno veliko iznenađenje – prva tri mjesta su zauzele crnogorske škole, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Kako je kviz bio podržan od strane EU i država članica, i same nagrade su bile sjajne – od prisustva svečanom koncertu povodom dana Evrope uz koncert simfonijskog orkestra i legendarnu Jadranku Jovanović na kome su bili posebno pozdravljeni od strane cijele sale, do putovanja u zemlje EU.

Foto: Pokret Evropa sad

I kod kuće je uspjeh dostojno ispraćen pa je učesnike kviza sa njihovim mentorima i direktorima škola upriličen i svečani prijem na kome su dobili poklone i od tadašnjeg Premijera i predsjednika Skupštine. Ispratili su to i mediji, a Pobjeda je to sve ispratila uz naslov sa nesvakidašnjom izjavom Premijera – “Pojavili su se vrijedni Crnogorci“.

“Zašto je sve ovo važno? Pa zato što je jedan od tih gimnazijalaca sada protivkandidat tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića u drugom krugu izbora za predsjednika. Da, jedan od tih sjajnih mladih ljudi koji su obradovali javnost prije 19 godina je u međuvremenu nastavio sa učenjem pa je bio među najboljim studentima svoje generacije i dok je studirao u Crnoj Gori i u inostranstvu. Više od 10 godina je imao karijeru u domaćem i međunarodnom bankarskom sektoru, a rad u državnim organima je započeo 2020. kad je postao ministar ekonomskog razvoja. Sve ukazuje da će biti i predsjednik države”, kažu u PES-u.

Foto: Pokret Evropa sad

Dodaju da je tadašnji Premijer u okviru svog mandata kada je Crna Gora 2006. povratila svoju nezavisnost pohvalio vrijedne srednjoškolce nije mu sigurno ni na kraj pameti bilo sa će 17-godišnjak koji je na slici baš pored njega biti taj koji će prekinuti njegovu vladavinu 19 godina kasnije.

“Da stvar bude zanimljivija, nije Jakov jedini koji je iz te generacije uspio, pa su neki učesnici tog kviza sada poznate javne ličnosti i uspješni ljudi (lider pokreta Evropa sad, poslanik u Parlamentu, jedan od istaknutih političkih analitičara) ili imaju uspješne karijere u javnom i privatnom sektoru. Da li će lider pokreta Evropa sad imati uspjeha i sada kao na srednjoškolskom kvizu još uvijek ne znamo, ali sigurno ogromna većina stanovnika naše države ne bi imala ništa protiv da tokom mandata kao predsjednik Jakov Milatović izgovori istorijsko: Zbogom Milo. Zdravo Evropo”, zaključuju u PES-u.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Šehović: Pobjedom Đukanovića 2. aprila, Crna Gora se vraća sebi

„Predsjednički izbori nisu pitanje ni partija ni pojedinaca, već Crne Gore“, smatra Šehović

Foto: Screenshot/RTNK

„Vjerujem da ćemo u drugom krugu, uz očekivanu još veću podršku manje brojnih naroda, ali i svih ostalih koji su svjesni da ovo nije pitanje ni partija ni pojedinaca, već pitanje Crne Gore, ostvariti pobjedu i ponovo okrenuti točak istorije u Crnoj Gori“, kazao je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Damir Šehović.

On je u svom obraćanju, na sjednici SD u Herceg Novom izrazio zadovoljstvo izbornim rezultatom u prvom krugu, ističući da je bio iznad očekivanja.

„To pokazuje da, uprkos poznatim mehanizmima koji su bili upregnuti za preostale kandidate, računajući i one unutar, ali i one van ove države, građanke i građani postaju i te kako svjesni koliko su promjene od 30. avgusta 2020. godine u Crnoj Gori negativne i koliko je važno da politika progresa, građanske, evropske i evroatlantske Crne Gore ponovo mora biti politika naše države“ poručio je Šehović.

Kako on smatra drugog aprila, pobjedom Đukanovića u drugom krugu izbora, Crna Gora će vratiti sebi, odnosno „onome što je bila i onome što treba da bude – građansko, sekularno i antifašističko društvo.“

On je rekao da, ubrzo nakon predsjedničkih izbora, slijede parlamentarni za koje je partija već počela da se priprema.

„Još jedan cilj koji smo zacrtali se ostvario. Jasno smo rekli – izbor sudija Ustavnog suda i datum vanrednih parlamentarnih izbora. To se i desilo. Izabrali smo troje od četvoro sudija Ustavnog suda i dobili smo datum vanrednih parlamentarnih izbora. Ja sam siguran da će građani prepoznati našu dosljednu politiku, činjenicu da niti jednim našim aktom nijesmo ugrozili državne interese, činjenicu da smo bili najtvrđa opozicija i Krivokapićevoj i Abazovićevoj vladi, te činjenicu da smo se u Parlamentu, predlažući brojna zakonska rješenja, borili za njihov bolji život i da će nam, na osnovu svega toga, dati podršku za ostvarenje odličnog izbornog rezultata“, rekao je Šehović.

Potpredsjednik SD Crne Gore, Boris Mugoša, istakao je da Crna Gora, u protekle dvije i po godine prolazi kroz društveno-političku agoniju.

„Prvo i osnovno kroz ogroman porast troškova života, gdje su bez adekvatne podrške ostali oni koji su najviše pogodjeni a to su penzioneri i korisnici socijalnih davanja. Kroz institucionalnu krizu u kojoj je Vlada u smijenjenom mandatu već 8 mjeseci a parlamentarna većina nema legitimitet jer je ne podržava ni trećina gradjana. Kroz brojne izazove u sistemu zdravstva, obrazovanja, kulture i dr.”, rekao je Mugoša.

Predsjednik OO SD Herceg Novi, Rajko Komnenić, rekao je da danas nije lako biti, ni Socijaldemokrata, ni Crnogorac u Herceg Novom.

„Mi se u ovom gradu pokušavamo učiniti građanima drugog reda. I tačno je, nije lako, ali baš zato što nije lako i zato što trpimo pritiske, naš inat je samo veći i to nam daje dodatnu motivaciju da se borimo i da ne odustanemo. Jer nikad nećemo dozvoliti da Boka bude „srpska“, niti bilo čija drugo, jer je Boka kotorska, crnogorska i svih onih koji u njoj žive. Boka je mjesto koje njeguje različitosti i svakog prihvata širom otvorenih ruku. Socijaldemokrate su uvijek bile na braniku takve Boke i takve Crne Gore. I u narednom periodu ćemo nastaviti da stojimo na tim istim pozicijama i dati značajan doprinos odbrani onih vrijednosti na kojima Crna Gora mora biti zasnovana“, zaključio je Komnenić.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije