Connect with us

POLITIKA

"NASTAVLJAMO SA BOJKOTOM POPISA DOK SE NE ISPUNE SVI USLOVI"

Živković: DPS bio u pravu da država nije spremna da sprovede popis

Na pitanje da li je tačno da su u Ulcinju aktivisti DPS remetili rad popisivača i njihovih instruktora, Živković je rekao da je to apsolutna neistina, te da je on tu lično bio prisutan

Živković, Foto: Boris Pejović

Demokratska partije socijalista (DPS) ostaje pri stavu da nastavi sa bojkotom popisa stanovništva, sve dok se ne ispune zakonski uslovi i uslovi za monitoring, saopštio je danas na konferenciji za medije Danijel Živković, vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS).

On je na pitanje Vijesti da li DPS insistira na ispunjavanju svih 17 zahtjeva za održavanje popisa i da li postoji mogućnost da se napravi određeni kompromis sa Upravom za statistiku (Monstat), obzirom da su oni rekli da neki zahtjevi nemaju utemeljenje, poručio da je Monstat prije tri sedmice tvrdio da je spreman za održavanje popisa, a da se danas pojavila informacija da razmišljaju o odlaganju.

„Radi se o predstavnicima institucije koji očigledno ne znaju gdje se nalaze“, kazao je on.

Živković je poručio da DPS pozdravlja namjeru mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa, ali da ne namjeravaju da odustanu od bojkota popisa sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi i zakonski uslovi za održavanje popisa.

Živković je dodao da njegovu namjeru razumiju kao poziv na razgovor i dijalog o odgađanju popisa, odnosno sprovođenju i pripremi popisa u skladu sa zakonskim procedurama i onim što su precizno definisani uslovi za kontrolu tog procesa.

„Ovim se potvrđuje ispravnost argumentacije DPS-a i svih drugih relevantnih društvenih i političkih subjekata da država u ovom momentu nije bila spremna za sprovođenje popisa“, rekao je Živković.

Na pitanje Televizije Vijesti da li je tačno da su u Ulcinju aktivisti DPS remetili rad popisivača i njihovih instruktora, Živković je rekao da je to apsolutna neistina, te da je on tu lično bio prisutan.

Iako je bilo planirano da se popis održi od 1. do 15. novembra, buduća vlada, koja bi trebalo da formirana početkom naredne sedmice, najavila je juče da planira da ga odgodi za mjesec dana.

Živković je kazao da je pitanje da li se za mjesec dana mogu ispuniti svi uslovi za legitimno održavanje popisa.

Istakao je da DPS nije odustao od učešća međunarodne zajednice u popisu i dodao da su uputili dopis Evropskoj komisiji (EK) i EUROSTAT-u.

On je odgovarajajući na pitanje Vijesti da li je DPS u ovom momentu u kontaktu sa Monstatom, kazao da nisu trenutno u komunikaciji sa tom institucijom.

„Ne komuniciramo, jer smo jasno iznijeli naše zahtjeve na koje su oni precizno odgovorili, ali od podnošenja tih zahtjeva do njihovog odgovora, njihovo mišljenje se promijenilo nekoliko puta“, rekao je Živković.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije