Connect with us

DRUŠTVO

REAGOVANJA BIVŠIH DIREKTORA BERANSKE BOLNICE I DOMA ZDRAVLJA

Dabetić najavio tužbu zbog smjene, Hadrović: Zakoni se moraju poštovati

Po novom zakonu prestale su funkcije, između ostalih, direktoru Opšte bolnice Berane i direktorki Doma zdravlja

Direktori zdravstvenih ustanova kojima je po sili novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti juče prestao treći mandat potvrdili su Danu da čekaju da Ministarstvo zdravlja imenuje vršioce dužnosti od petka.

Direktori sa kojima su razgovarali kazali su da nijesu podnosili ostavke, već da su im po novom zakonu, zbog kojih neki od njih najavljuju tužbe, prestale funkcije.

Dan je juče objavio da je po novom zakonu više od dva mandata funkciju obavljalo 11 direktora bolnica širom Crne Gore, a među njima i direktori Opšte bolnice Berane Budimir Dabetić i Doma zdravlja Zuhra Hadrović.

Neki od 11 direktora obavljali su funkciju čak i u četvrtom mandatu u kontinuitetu.

Član 178 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čije su izmjene usvojene u januaru, propisao je da direktoru zdravstvene ustanove prestaje mandat ukoliko je tu funkciju obavljao više od dva puta u kontinuitetu ili sa prekidima.

Prema saznanjima ovog lista ministarstvo će do petka imenovati vršioce dužnosti u ustanovama koje su po sili zakona ostale bez rukovodioca.

Dojučerašnji direktor beranske bolnice Budimir Dabetić kazao je da ga je o smjeni obavijestio sekretar ministarstva Borko Bajić i da mu prestaje mandat na osnovu novog zakona.

Istakao je da mu je rekao da će već danas biti imenovan vršilac dužnosti direktora bolnice u Beranama. Dabetić je kazao da će postupiti onako kako to resorno ministarstvo naloži, ali da smatra daje njegova smjena uslijedila nezakonito i da će pravdu u daljem postupku potražiti na sudu.

„Meni je jasno saopšteno u Ministarstvu zdravlja, gdje sam bio pozvan na razgovor, da mi primjenom novog zakona prestaje mandat direktora Opšte bolnice u Beranama. Rečeno mi je da će na moje mjesto odmah biti imenovan vršilac dužnosti direktora. U tom slučaju moram da postupim onako kako to ministarstvo zahtijeva i da se činom razrješenja povučem sa mjesta direktora. Međutim, smatram da je pomenuti zakon donesen suprotno Ustavu, i da je samim tim i moja smjena nezakonita. Zato ću u nekoj daljoj proceduri pravdu potražiti na sudu“, naglasio je Dabetić.

Direktorica Doma zdravlja u Beranama Zuhra Hadrović ističe za Dan da je službeno upoznata da je na snagu stupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa prestanak njenog mandata rukovodioca u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Ovdje su stvari jasne. Ja ću, u skladu sa utvrđenim propisima, čekati dalje upute Ministarstva zdravlja i po njima postupati. Logično je da i dalje obavljam funkciju direktora dok ministarstvo ne imenuje novog. To da li će se na mjesto direktora Doma zdravlja u Beranama odmah imenovati vršilac dužnosti, ili će se sprovesti procedura raspisivanja oglasa za izbor direktora, stvar je Ministarstva zdravlja. Prije svega zakoni se moraju poštovati i ja sam spremna da postupim onako kako to i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti nalaže“, istakla je Hadrović, koja funkciju direktora Doma zdravlja u Beranama obavlja u trećem mandatu.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Spajić: Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna

„Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog života“, poručio je premijer

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić priredio je svečani prijem u Vili Gorica. Prenos ste mogli pratiti na TVCG2 i Portalu RTCG.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političari, i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić obratio se prisutnima, kazavši da je 44. Vlada na čijem je čelu u relativno kratkom periodu postigla zapažene rezultate.

„Mi koji sada živimo u Crnoj Gori treba da razmišljamo kako da budemo dobri preci, kako da se buduće generacije ponose nama i našim djelima. Pa kako? Jedino ako ostvarimo buku dnevne politike i bavimo se temama koje su relevantne. Nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteteta koja se odnose na ravnomjeran, ubrzan ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture, kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta. Svih 14 dionica i autocesti su u fazi pripreme za realizaciju“, naveo je, između ostalog, Spajić.

U skladu sa pokrenutim aktivnostima, on je kazao da Vlada pokreće bolju budućnost za rast djece.

Poručio je da će osim penzija, i druga obećanja Vlade biti na listi prioriteta.

„U samo dva mjeseca mandata stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije, dok je nedavnom odlukom Vlade omogućeno rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i oni već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Za minimum ljudskog dostojanstva potrebno je 450 eura, i Vlada je dužna da to obezbijedi. Drage građanke i građani, vaše penzije su sigurne. A osim penzija i druga naša obećanja biće realizovana u predviđenim rokovima“, naveo je on.

Podsjetio je da u junu čekamo pozitivan IBAR što, kaže, daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi.

„Nada za Crnu Goru je nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno, ali našim napredovanjem na planu približavanja EU dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima, a ideja evropeizma na velika vrata se vraća. Čini se čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu. Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu iznova potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku evropsku budućnost napretka“, istakao je on.

Poručio je da će ostati posvećen napretku Crne Gore „svakog dana svog mandata i svog života“.

„Ubijeđen sam da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze, a Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna“, kazao je Spajić, čestitavši Dan nezavisnosti Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Protest ispred Apelacionog suda: „Strože kazne za zločine nad djecom, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije“

Jedna od organizatorki protesta rekla da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina

Više desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Okupljeni su nosili transparente „Strože kazne za zločine nad djecom“, „Smanjite silovanje, ne kaznu“, „Osam godina zatvora za doživotnu traumu“, „Produženo silovanje nema prenaglašen značaj“…

Foto: Jovan Mrdak

„Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili djevojčicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade“, rekla je Aida Petrović iz NVO Prima.

Jedna od organizatorki protesta Vesna Jočić upitala je da li se iko pita jesu li „roditelji sada sposobni da djetetu poslije ovoga slučaja budu psihička podrška“. „Ko iza žrtve stoji sada, ko joj pruža podršku“ kazala je.

Predstavnica pokreta „Mi možemo“ kazala je da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina.

„Zahtijevamo pod hitno promjenu kaznene politike. Ovu peticiju je podržalo šest hiljada građana. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore“, kazala je Radić.

Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je „ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji se desio posljednjih dana“. „U ovom trenutku ima još nekoliko sličnih slučajeva gdje je čak možda i poruka dodatno loša. Mi nemamo registar. Nemamo ko je sve počinio ovakva djela. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku šaljete“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da osim što smanjuju kazne, „idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena“

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su juče kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

12-godišnji dječak vozio autoputem

Sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat

Policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo maloljetno lice staro 12 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su dodali, sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat.

„Protiv lica je pokrenut odgovarajući postupak“, navodi se u objavi na društvenoj mreži „X“ Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije