Connect with us

DRUŠTVO

LIDER DNP-A

Knežević pozvao DPS, SD, BS i SDP: Kontrolišite popis

Ne vidim smisao „izolacionističkih poteza“ bojkotaša, kaže Knežević

Knežević, Foto: Luka Zeković

Demokratska narodna partija (DNP) nema nikakav problem da opozicija bude uključena u kontrolu predstojećeg popisa stanovništva.

To je juče “Vijestima” rekao šef DNP-a i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Milan Knežević, poručujući da poziva opozicione predstavnike da uđu u popisne komisije.

“Naravno da treba (omogućiti opoziciji učešče u popisnim komisija), i, koliko shvatam, upućen im je poziv da se uključe, ali moj utisak je da to ne žele. Svi politički subjekti su znali kad će se održati popis, i previše je simptomatično što su se neki tek sad ‘sjetili’ da je popis 1. novembra. Svako preuzima odgovornost za odluke koje donosi, ali što se tiče DNP-a – nemamo nikakav problem da predstavnici opozicije u punom kapacitetu budu uključeni u kontrolu ovog procesa, i pozivamo ih da iskoriste tu mogućnost”, naveo je on.

Demokratska partija socijalista (DPS) i nekoliko njenih sadašnjih i bivših partnera odlučili su ove sedmice da pozovu građane na bojkot popisa, jer tvrde da za njegovo održavanje ne postoje uslovi zbog, kako ističu, nestabilne političke situacije u državi. Oni zahtijevaju da se popisivanje odgodi do stabilizacije prilika. Na odgađanje poziva i pet nacionalnih vijeća manjinskih naroda, iako su neka od njih uveliko u popisnoj kampanji.

Uprkos tome što stranke traže kontrolu, Upravi za statistiku (Monstat) do prekjuče nije bio stigao nijedan zvanični zahtjev neke partije u vezi s imenovanjem predstavnika u popisne komisije. Monstat, koji sprovodi popis, ranije je naveo da im je prihvatljiv zahtjev DPS-a da se stranakama dozvoli učešće u komisijama.

Knežević kaže da su prethodni popisi održani u mnogo složenijim društveno-političkim okolnostima, ali da niko nije pozivao na bojkot i kršenje zakona. Dodaje da stoga ne vidi smisao “izolacionističkih poteza” DPS-a i ostalih koji pozivaju na bojkot.

“Popis je zakonska obaveza, a ne politički performans ili izborni proces. Država nije u stanju već dvije godine da organizuje popis u skladu sa zakonom i evropskim standardima, što predstavlja klasičnu nemoć njenih institucija. Zato mislim da je posljednji trenutak da se popis održi u mirnoj i demokratskoj atmosferi, bez tenzija i narativa podjela na koje smo navikli”, poručuje on.

Dok se čeka na početak popisa, koji bi trebalo da se obavi od 1. do 15. novembra, u toku je kampanja kojom se građanima sugeriše kako da se nacionalno, jezički i religijski odrede. U tome, osim nacionalnih vijeća, učestvuju i neke partije, vjerske zajednice, mediji iz Crne Gore i Srbije…

Komentarišući kampanje, Knežević navodi da svaka koja je u skladu sa zakonom predstavlja demokrataki izraz saopštavanja stavova.

“Nemam nikakav problem sa tim. Važno je da popis protekne bez naglašenih tenzija i podjela koje bi nas udaljile od stremljenja ka društvenom konsenzusu”, konstatuje on.

Popis je bio tema juče održanog okruglog stola u Podgorici, koji je organizovao Crnogorski PEN centar u saradnji sa Udruženjem “Otvoreno društvo” i Udruženjem pravnika Crne Gore.

Član Predsjedništva Bošnjačke stranke (BS) i predsjednik Bošnjačkog vijeća (BV) Suljo Mustafić, kazao je na tom događaju da očekuje da će stav te partije o eventualnom bojkotu “vjerovatno biti usaglašen s onim što bude pozicija i platforma BV-a”. To vijeće, koje čine i predstavnici BS-a, zahtijeva odgađanje popisa.

“Pretpostavljam da će i oni, kroz neke svoje kanale komunikacije s evropskim partnerima, predstaviti ovo pitanje”, dodao je.

Mustafić: Još ima vremena za odgađanje

Mustafić je poručio da postoji još prostora da aktelna vlada i ona koja bi uskoro trebalo da bude izabrana – odgode popis.

“Siguran sam da i kod političkih subjekata koji će činiti novu vlast, a tamo su i predstavnici albanskih partija koji takođe čine njihova vijeća – da će i oni uticati na to da se ovo pitanje ponovo aktuelizuje i da dođe do odluke koja će značiti odgađanje popisa”, zaključio je.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Proslavljen praznik Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici: Liturgiju služio mitropolit Joanikije

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača

TV Hram

Praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, svetitelja koji je rođen u Ribnici, proslavljen je danas u Podgorici.

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača.

Liturgiju je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa više arhijereja naše Crkve u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Izabran novi odbor direktora Elektroprivrede

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić

Foto: Svetlana Mandić

Većinom glasova izabran je večeras novi Odbor direktora.

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić.

Prethodno je Skupština akcionara EPCG razriješila dosadašnji Odbor direktor.

Taj Odbor direktora činili su Milutin Đukanovića (Nova srpska demokratija), Ivan Šaranović (GP URA), Tahir Đonbaljaj (Albanska alternativa), Goran Šućur (GP URA), Martin Ćalasan (GP URA), Mijuško Bajagić (Socijalistička narodna partija) i Emir Strujić (Bošnjačka stranka).

Skupština akcionara koja je bila zakazana za danas u 12 časova, počela je oko 23 časa – manjinski akcionari i novinari 11 sati su u sali čelaki da počne skupština.

Akcionar Golub Bojanić je pitao da li svi kandidati ispunjavaju uslove i da im se objasni današnja situacija. Pitao je zbog čega nije predložen u Odbor neko od manjinskih akcionara da bude kontrolni član i nezavisnim i političkim kandidatima. Istakao je da je ono što se danas dešavalo zastiđe za državu.

Pitao je da mu objasne kako se za članove Odbora „pitaju odbornici, odnosno zakonodavna vlast, a ne izvršna“. Prekrižio je glasalki listić na kome se nalaze imena kandidata za članove Odbora i kazao da je to njegov glas.

Akcionarka Nataša Backović kazala je da akcionari smatraju nekorektnim da se na sjednici Skupštine čitaju biografije novih članova odbora direktora.

„Nije tačno da smo dobili imena članova odbora i biografije. Sve što kazem odnosi se na članove Vlade“, poručila je ona.

I ona je pitala zbog čega jedan od kandidata za člana Odbora nije predstavnik manjinskih akcionara, kao i kako se među kandidatima nije našao univerzitetski profesor Luka Vučinić koji je, kako je istakla, stručnjak priznat u svijetu, univerzitetski profesor, nagrađivan.

Poručila je da država nije vlasništvo političkih partija i izrazila negodovanje predlogom nezavisnih kandidata koji, prema njenim riječima, nijesu nezavisni jer su svi u „vezi sa ministrom Sašom Mujovićem“.

Bojanić je predložio da EPCG treba pod hitno da se djelimično privatizuje, da se ugledaju na CGES i „otmu iz političkog plijena“.

„Vlada je današnjim ponašanjem sebe ponizila“, poručio je Bojanić.

On je pitao i kako Đonbaljaj može biti član Odbora EPCG jer je, kako je kazao, pravosnažno osuđen zbog „primanja mita“, sudi se sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica.

„Tražimo da Vlada provjeri sve te sumnje i da nas izvijesti o tome“, rekao je Bojanić.

Manjinski akcionari su tražili da ih upoznaju sa CV-a predloženih članova i pitali su da li Simo Jokić ispunjava uslove. Kako je v.d. sekretara Skupštine akcionara EPCG Predrag Krivokapić kazao Jokić ima završen VII/1 stepen i ispunjava uslove.

Zbog imenovanja u Odbor direktora EPCG u Pokretu Evropa sad danas je izbio sukob.

Jokić je treći predlog PES-a nakon što su se poslanici te partije iz Nikšića Vladimir Bakrač i Uglješa Urošević danas pobunili protiv jučerašnjeg predloga Vlade da u ime PES-a u Odboru direktora bude elektroinženjer Bojana Savić.

Prvobitno rješenje PES-a bio je Radovan Bijelić..

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Preporuka Ministarstva direktorima škola: Da se nadoknadi propušteno gradivo radnim danima, a ne subotama

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje“, naveli su iz Ministarstva

Foto: Kurir/T.I.

U cilju nadoknade obrazovno-vaspitnog rada za period od 19. do 22. februara, kada nastava nije realizovana zbog štrajka prosvjetnih radnika, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u saradnji sa Zavodom za školstvom uputilo je preporuke direktorima škola.

„U skladu sa opštim dijelom javno važećeg obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, osnovne škole mogu realizovati radne, nenastavne dane (obavezne aktivnosti) ili slobodne aktivnosti (prošireni dio). U srednjim školama se mogu realizovati obavezni izborni sadržaji u gimnazijama ili slobodne aktivnosti u srednjim stručnim školama, navodi se u preporukama Ministarstva“, prenosi portal roditelji.me.

Predlažu, kako se ističe, da škole izvrše zamjenu termina za realizaciju nastavnih i nenastavnih dana, tako što će propuštene radne dane da realizuju u toku petodnevne radne sedmice, a nenastavne dane da realizuju subotom.

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje, naveli su iz Ministarstva, uz podsjećanje da je zakonska obaveza minimum 180 radnih dana u toku nastavne godine, odnosno 165 dana za učenike završnih razreda“.

Direktor škole je, kako su naveli u dopisu upućenom školama, pedagoški rukovodilac u čijoj nadležnosti je da planira, organizuje i rukovodi radom ustanove, kao i da organizuje racionalno i efikasno izvođenje obrazovnog programa. Preporuke se odnose na škole koje su učestvovale u štrajku.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije