Connect with us

POLITIKA

KANDIDAT DF-A ZA PREDSJEDNIKA CRNE GORE

Mandić: Biću predsjednik Crne Gore, gradiću mostove prema boljoj budućnosti

Važno je da budemo jedinstveni i da radimo zajedno na stvaranju bolje budućnosti za sve

Foto: Demokratski front

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i kandidat za predsjednika Crne Gore Andrija Mandić obratio se, u susret predsjedničkim izborima zakazanim za nedelju 19. mart, crnogorskoj javnosti.

Njegovo obraćanje prenosimo integralno:

Crna Gora se suočava sa krizom koja proizilazi iz višedecenijske vladavine bivšeg režima Mila Đukanovića, ali i globalne nestabilnosti, inflacije i energetske krize. Male zemlje, poput naše, mogu opstati samo ako se ujedinimo i prevaziđemo razlike. U ovakvim okolnostima, važno je da budemo jedinstveni i da radimo zajedno na stvaranju bolje budućnosti za sve.

Foto: Demokratski front

Pred nama je vrijeme pomirenja i ozdravljenja. Zato je naša obaveza, kao političke većine, da budemo lideri u promjenama. Moramo biti odgovorni prema svim ljudima, posebno prema političkoj manjini i opoziciji, jer smo mi potpuna suprotnost od poraženog režima bivšeg predsjednika. Naš cilj je da se udružujemo, kao sestre i braća, prijatelji i poznanici. Potrebno nam je pomirenje, ali u isto vrijeme i uspostavljanje saradnja sa državama u regionu, a i u Evropi, prije svega. Imamo plan za ulazak u inicijativu Otvoreni Balkan, koja je snažno podržana od Evropske unije. Tako ćemo brže povećati životni standard, učiniti našu privredu konkurentnijom i spremnom za ulazak u EU. Tako ćemo otvoriti pristup većem tržištu, otvoriti više dobro plaćenih radnih mjesta, imaćemo više pravih investicija i više izvoza.

Zbog toga su predstojeći predsjednički izbori ključni za postizanje jedinstva i konsenzusa oko našeg puta u Evropu. Mi smo dio Evrope i stići ćemo do našeg cilja samo ako budemo hodali ka njemu sa pozicije snage, udruženi, poštujući svoju istoriju i tradiciju, te čuvajući sve naše zajedničke vrijednosti.

Uvjeren sam da ćemo nakon pobjede na ovim izborima pronaći sve ono oko čega se slažemo, poput jednakosti svih zajednica, pravednog i ravnomjernog ekonomskog razvoja i hrabrog, odlučnog i beskompromisnog pravosuđa. Samo kada razgovaramo i kada se dogovaramo, možemo se nadati boljem životnom standardu i izgradnji bolje budućnosti za svu djecu u Crnoj Gori.

Mi želimo da gradimo budućnost u kojoj smo ujedinjeni oko dobrih i uspješnih priča, a ne da se bavimo prošlošću u kojoj dominiraju svađe, mržnja, kriminal i korupcija. Moja vizija budućnosti Crne Gore je država u kojoj živimo po evropskim standardima, u kojoj vladaju pravda i pravo i u kojoj ima mjesta i jednakih šansi za sve.

Foto: Demokratski front

Pružam ruku pomirenja svim poštenim i časnim ljudima za bolju budućnost Crne Gore. Znamo da oni koji su glasali za bivši DPS režim nisu naši neprijatelji, već su to naše komšije, prijatelji i poznanici. Naše sličnosti, a ne naše razlike, moraju biti temelj za liderstvo koje će nas odvesti naprijed. Ovaj izazovni period traži od nas odvažnost i riješenost da se suočimo sa svim izazovima i preprekama koje stoje na putu napretka. Moramo biti spremni da napravimo kompromise i da radimo skupa na izgradnji bolje budućnosti svakoga od nas.

Zato sam se kandidovao i zato ćemo zajedno pobijediti na predsjedničkim izborima. Vodiću Crnu Goru ka zajedničkom cilju, donosiću hrabre i ispravne odluke, ali ću biti spreman da čujem i uvažim mišljenja svakog dobronamjernog čovjeka. Ja sam prvi koji kaže da zajedno moramo raditi na tome da postanemo bolja i jača država, koja će biti sigurna i prosperitetna za sve svoje građane.

Pozivam sve ljude u Crnoj Gori da se ujedinimo oko zajedničkog cilja i da me podrže na putu koji će nas odvesti u bolju budućnost. Moramo da budemo hrabri i odlučni u svojim namjerama, ali i spremni da sarađujemo i da gradimo mostove koji će nas povezivati.

Uz zajednički napor, možemo da ostvarimo svoje snove. Vrijeme je da preuzmemo odgovornost za svoju budućnost, da čuvamo zajedničku tradiciju i da zajedno radimo na izgradnji nove i bolje Crne Gore.

Gradimo budućnost, čuvajmo tradiciju

Andrija Mandić

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije