Connect with us

DRUŠTVO

OPTUŽNICA PROTIV SINA UHAPŠENE BIVŠE PREDSJEDNICE VRHOVNOG SUDA

Medenica dobio tri stana i garaže u Budvi da bi ‘sredio’ spor

„Ali obavezno da budu sa pogledom na more“, tražio je Medenica

Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Dio optužnice protiv Miloša i Vesne Medenice, i još 14 osoba, je i njihova komunikacija putem „Skaj“ aplikacije gdje se vidi, po navodima tužilaštva, da su jasno imali namjeru da utiču na sudske odluke da bi stekli veliku materijalnu korist.

Prema optužnici, biznismen Marko Popović dobio je ponudu da spor u Vrhovnom sudu čiji je akter bila firma „Fab live“ bude riješen u njihovu korist ali je zauzvrat Milošu Medenici dao tri stana u Budvi da bi postigao željeni sudski epilog, prenosi RTCG.

Popović je tužiocima rekao da mu je preko posrednika Miloš Medenica ponudio da postupak bude okončan u njihovu korist ali zauzvrat traži od deset do 15 odsto vrijednosti spora, u novcu ili nekretninama.

Komunikacija koju su specijalni tužioci naveli u optužnici sadrži neke detalje tih dogovora. Optužnicu je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo 17. oktobra, a 17. novembra u Višem sudu biće održana kontrola optužnice.

Iz komunikacija na “Skaj ECC” aplikaciji, u dijelu koji se odnosi na postupak tuženog pravnog lica “Fab live” pred Vrhovnim sudom Crne Gore, i tri službene zabilješke Uprave policije, proizilazi da je u čat komunikaciji 28. februara 2020. godine N.R. za kojeg je utvrđeno da je koristio PIN oznake NFS33A okrivljenom Marku Vučiniću, za kojeg je utvrđeno da je koristio PIN oznake EEEAE3, poslao niz poruka.

U pitanju su poruke ove sadržine: “Ajde kume vidi tu da se pogleda slčaj, kakva je situacija da uzmemo koju paru kume isto ako se mogne”, “sa Gugijem se sudi”, “već je to predato da znaš”, “kum pogledaj predmet viđi sa kako pa da se dogovorimo nas trojica”, “Aj kume moraš, bez centa smo”, “Sve znam ne miješam se samo ti završi”.

„Da je dana 2.marta 2020.godine N.R. okrivljenom Vučinić Marku poslao poruke sljedeće sadržine: “Ajde kume, vidi brate predmet on je na viši, potvrdi pogledajte ako može koliko može”, “Fab Live vs Gugi”, “Ne znam kume nađite predmet”, “na Apelacioni je potvrđeno u korist Fab Live”, da je dana 7. aprila 2020. godine N.R. okrivljenom Vučiniću poslao poruke sljedeće sadržine “kume, potvrđeno je sve”, “imamo 3 stana i garaže”, “kvadrature ti javim”, “2 garsonjere i jedan jednosoban stan svaki stan ima garažu”, “Ajde sad mu piši oko ovoga da zna i on kume”, da je dana 23. aprila 2020. godine N.R. okrivljenom Vučiniću poslao poruke sljedeće sadržine “kume sad ću da potpišem ugovore za sat vremena”, navedeno je u tekstu optužnice, koju je u cjelosti objavio portal Libertas press.

Takođe se tvrdi da je dana 8.maja 2020.godine N.R. poslao Vučiniću poruke sljedeće sadržine “znači da kažem da je završeno samo da se iskuca!???”, “bio mi Bojan”, “dog smo se da se iznenađenja da im stigne postom presuda”, “Znam kume sve sam rekao ako se pročuje nećete ga dobit da znaš”, da je dana 20. maja 2020. godine N.R. okrivljenom Vučiniću poslao poruku sljedeće sadržine: “Donio je Bojan sad evo upravo”.

„Pritom je u čat komunikaciji 2.marta 2020. godine okrivljeni Medenica Miloš, za kojeg je utvrđeno da je koristio PIN oznake 016KG5, Vučiniću za kojeg je utvrđeno da je koristio PIN oznake EEEAE3, poslao poruke sljedeće sadržine: “Daj br predmeta sad idem”, “Krenuo sam put nje”, da je dana 4. marta 2020. godine Medenica Vučiniću poslao poruke sljedeće sadržine: “Ja stisnuo kume majku za Fab Live da odma ćarimo koju paru. Ali predmet je kod sudije Femića, on se juče operisao. Tako da se predmet neće brzo završavati“, “Dok se sudija ne oporavi“, piše u tekstu optužnice.

Navodi se i da je 30. marta 2020.godine Medenica Vučiniću poslao poruke sljedeće sadržine: “A kako nije, ali obavezno sa pogledom na more”, “E pa dobro kume, odnio sam ja prije ono da pročita. Ujutru ću je ispitati što i kako”.

„Te da je dana 11. aprila 2020.godine Medenica Vučiniću poslao poruke sljedeće sadržine: “Za jedno 15 dana će početi da radi onaj sudija za Fab Live“, navodi se u tekstu optužnice, prenosi RTCG.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Berane: Glavna gradska ulica promijenila osam imena (FOTO)

Glavna ulica bila je i ostala centar svih dešavanja. Svako popodne ona bi se pretvarala u najljepše i najveće gradsko šetalište, čuveni beranski korzo

Glavna ulica u Beranama - Ulica Mojsija Zečevića, Foto: Berane online

Priča o glavnoj gradskoj ulici u Beranama mogla bi početi na razne načine, ali je možda najbolji onaj koji stoji na turističkoj tabli koja kaže da sve priče o životu i istoriji Berana počinju i završavaju se u ovoj ulici. I njeno ime mijenjalo se u zavisnosti od istorijskih zbivanja i okolnosti.

„Tokom godina bila je Glavna čaršija, ulica Kralja Nikole, ulica Kralja Petra Oslobodioca, ulica Kralja Aleksandra Ujedinitelja, Via Viktoria Emanuela, Glavna ulica, Ulica Maršala Tita, da bi od 1994. do današnjih dana nosila ime Mojsija Zečevića“, stoji zapisano na tabli.

Podsjeća se i na to da je potpuno neuobičajenoa za osmanlijsko gradsko uređenje, glavna ulica u Beranama prava i široka.

Berane, glavna ulica (arhiva)

„Projektovao ju je, po ugledu na evropske metropole, Rizvan beg, čuveni arhitekta i pariski đak. Berane je tako dobilo najprostraniju i najširu ulicu među tadašnjim turskim gradskim naseobinama na ovom dijelu Balkana“, piše na turističkoj tabli.

Glavna ulica bila je i ostala centar svih dešavanja. Svako popodne ona bi se pretvarala u najljepše i najveće gradsko šetalište, čuveni beranski korzo.

„Sredinom korza šetali bi polagano stariji i ozbiljniji Beranci, razmatrajući kako najnovija svjetska dešavanja, tako i ‘povjerljive’ gradske priče. Sa strane su išli oni mlađi, koji bi se šetajući korzom i po prvi put zaljubljivali“, kaže priča.

Svako je imao svoje utvrđeno mjesto i niko nije htio da propusti da napravi par krugova, „vidi i bude viđen“.

„Čak i kada je glavna ulica bila otvorena za saobraćaj, ona bi se  u popodnevnim časovima zatvarala i korzo bi neometano nastavljao da živi“, piše na tabli.
Tabla u glavnoj ulici.

Tabla u glavnoj ulici

Glavna ulica, kako se podsjeća, bila je i centar kulturnog života koji je, posebno u periodu između dva svjetska rata, doživio puni procvat. Naročito je bio bogat muzički život. To je bio period kada nastaju tamburaški zborovi i muzička društva, uvode se novi instrumenti i rađaju gradske pjesme. Na tabli je zapisano i podsjećanje da je čuven bio beranski bleh orkestar i njegovo rivalstvo sa bleh orkestrom iz Bijelog Polja. Takmičenja su se održaval u Hotelu Evropa, a uspješniji su najčešće bili Beranci.

Novi kulturni sadržaji pojavili su se sa otvaranjem Doma trezvenosti.

Zaživjela je pozorišna scena na kojoj su amaterski ansambli izvodili djela Branislava Nušića i Koste Trifkovića. Tada su po prvi put u pozorištu zaigrale i djevojke. Značajnu ulogu u kulturnom životu imali su čuveni beranski hoteli u kojima su održavane mnoge zabavne i kulturne večeri.

„Pred Drugi svjetski rat Berane je imalo više hotela nego što ih ima danas. U samom centru postojala su četiri hotela i dva hana. Prvo je podignut hotel Danilović, na mjestu sadašnje zgrade Osnovnog suda, i tu je, kažu, uvijek bila najbiolja muzika. Odmah preko puta njega sagrađen je hotel Imperijal, koji je tokom Drugog svjetskog rata bio pretvoren u oficirsku menzu italijanske vojske“, podsjeća tekst na tabli.

Tada je, priča se, u Beranama bilo više italijasnkih vojnika, nego stanovnika.

„Prva tombola u gradu organizovana je u hotelu Amerika, podignutom u samoj glavnoj ulici. Na najboljem glasu bio je hotel Evropa, koji se nalazio odmah pored Amerike. Tu je tradicionalno bila najbolja kuhinja, i svako od Beranaca imao je svoj sto. Vlasnici hotela Evropa svakom gostu koji tu prespava  poklanjali su po flašu domaće rakije koju su sami
Bleh orkestar.

Bleh orkestar

Na dnu glavne ulice, ostalo je zabilježeno na ovoj tabli, nalazila su se i dva hana, u kojima su putnici mogli prespavati i odmoriti konje.

„U hanovima se, osim kafe i čaja, mogao popiti i salep, nadaleko poznat orijentalni afrodizijak“, podsjeća nas tabla.

I danas se u glavnoj ulici u Beranama i njenoj neposrednoj blizini nalaze brojni restorani, kafići i poslastičarnice.

„Dok šetate ovim čuvenim korzom, zastanite i probajte neki od čuvenih beranskih specijaliteta – slatki kačamak, pastrmku sa roštilja, ili burek iz čuvenih beranskih buregdžinica“, stoji zapisano na tabli.

Hoteli Evropa i Amerika

Sve je manje onih Beranaca koji priče i detalje zapisane na turističkoj tabli u glavnoj ulici znaju i pamte. Sve je više mladih Beranaca kojima niko te priče nije prenio sa koljena na koljeno.

Zato ova turistička tabla ima značaj da i na tom mjestu ostane zabilježeno kakav je značaj za grad oduvijek imala glavna ulica.

Za podsjećanje mladima i turistima koji o Beranama ne znaju mnogo.

Piše: Tufik Softić 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Utakmica Crna Gora – Srbija „visokog rizika“: Policija će snimati dešavanja na stadionu i oko njega

„Kupovina ulaznica biće dozvoljena isključivo uz identifikacione dokumente (lična karta, putna isprava). Ulazak na Gradski stadion pod Goricom, biće dozvoljen isključivo uz važeće ulaznice“, saopšteno je iz Uprave policije

Foto: Saša Pavlić

Policija će snimati utakmicu Crna Gora – Srbija, koja se igra u ponedjeljak na Gradskom stadionu pod Goricom.

Meč će početi u 20.45 časova, a snimanje, uključujući i snimanje iz vazduha, obaviće se u periodu od 15 časova do ponoći.

„Shodno odredbama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, uvažavajući činjenicu da je sportska priredba proglašena priredbom povišenog bezbjednosnog rizika, kupovina ulaznica biće dozvoljena isključivo uz identifikacione dokumente (lična karta, putna isprava) Ulazak na Gradski stadion pod Goricom, biće dozvoljen isključivo uz važeće ulaznice“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Dodaje se da će od 15 časova do završetka utakmice saobraćaj biti obustavljen u Bulevaru Ivana Crnojevića od raskrsnice sa Ulicom Marka Miljanova do raskrsnice sa Bulevarom Stanka Dragojevića, zatim u Ulici 19 decembra, od Ulice Vaka Đurovića, kao i skretanje od Hitne medicinske pomoći u pravcu Gradskog stadiona.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bijelo Polje: Dječak (4) proveo sat i po u zaključanom vozilu, spasili ga policija i vatrogasci (FOTO)

Dječak, kako se navodi u objavi, umalo nije dehidrirao

Foto: Vijesti iz Bijelog Polja

Dijete starosti četiri godine juče je spašeno iz zaključanog automobila u Bijelom Polju, intervencijom policije i vatrogasaca. Prema pisanju stranice Vijesti iz Bijelog Polja, oko 12 časova u Ulici Tomaša Žižića građani su primijetili uplakano dijete u automobilu marke golf 3.

Dječak, kako se navodi u objavi, umalo nije dehidrirao. Dalje se ističe da je brzom reakcijom pomenutih službi spašen razbijanjem bočnog stakla.

S druge strane, neki od građana koji su prisustvovali jučerašnjim scenama u Bijelom Polju naveli su u komentarima ispod objave da su riziku da dijete dehidrira doprinijele i nadležne službe, koje se, kako tvrde, nijesu u početku snašle, pa je cijela akcija spašavanja trajala mnogo duže nego što bi smjela.

Foto: Vijesti iz Bijelog Polja

“Dijete umalo nije dehidriralo zbog policije i njihovog odugovlačenja da se razbije staklo. Dijete je već bilo sat vremena u autu i građani su već mnogo puta pokušavali da otvore vrata ili prozor. Nakon toga je došla policija, bezuspješno pokušavajući isto što i par ljudi do tada, pri tome ne dozvoljavajući nikom da polomi staklo. Tu je prošlo više od pola sata, dok nije konačno došla vatrogasna i slomila prozor”, navodi jedan od očevidaca.

Dijete je, kako opisuje, bilo vidno uznemireno, jer je steklo utisak da mu neće biti pomoći i pored tolikog broja ljudi.

„Opasne zamjerke policiji kojoj je stotinu puta rečeno da je dijete preko sat vremena bilo u vozilu, a nakon njihovog dolaska još duže od pola sata i da mora što prije da se odatle izvuče. Dijete je na sebi imalo dva džempera i majicu i bilo u skoro skroz zatvorenom autu mnogo vremena. Uspjeli su pojedini da vrlo malo otvore dva prozora, što je pri današnjoj temperaturi bilo skoro beznačajno. Prava je sreća što dijete nije dehidriralo, iako smo svi mi prisutni vidjeli da je konstantno znojavo, a o strahu i naknadnom ophođenju prema njemu ne bih da pišem”, naveo je ovaj građanin u komentarima ispod objave o spašavanju dječaka.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije