Connect with us

EKONOMIJA

"EVROPA SAD, GRČKA SJUTRA"

Medojević oštro: Program „Evropa sad“ ugrozio privredu – Bankrotiraćemo!

Naglasio je da je prije početka primjene programa u decembru 2021. bilo blokirano 18.980 preduzeća i ukupan iznos blokada je bio 783 miliona eura

Nebojša Medojević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Program “Evropa sad, Grčka sjutra” ugrozio je likvidnost privrede. Za godinu dana 570 novih firmi u blokadi koja je porasla za 215 miliona eura, ocijenio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

„I za studente prve godine ekonomskog fakulteta je bilo jasno da će Program Evropa sad koji se bazira na nekontrolisanoj javnoj potrošnji i zaduživanjima, imati poguban efekat na poslovanje privrede. Povećanje zarada bez povećanja produktivnosti prvrede, dovelo je do isisavanja novca iz privrede i povećanje sivih tokova. Država kao najveći poslodavac, investitor i kupac je povukla likvidnost iz privrede i banaka i to je dovelo do nelikvidnosti privrede i povećanja broja i iznosa firmi u blokadi“, istakao je on.

Naglasio je da je prije početka primjene programa u decembru 2021. bilo je blokirano 18.980 preduzeća i ukupan iznos blokada je bio 783 miliona eura.

„Nakon godinu dana primjene programa “Evropa sad” broj blokiranih preduzeća je porastao na 19.550, a ukupni iznos blokade računa je skoro milijardu eura (998 miliona eura). Za godinu dana novih 570 preduzeća je ušlo u blokadu računa, a ukupni iznos blokada je porastao za 215 miliona eura. Ideja da se uvećavaju plate i javna potrošnja , na račun zaduživanja, polako ali sigurno gura Crnu Goru ka Grčkom scenariju tj. bankrotu zemlje“, istakao je on.

Medojević je naveo i da ćemo jeftini populizam i socijalnu demagogiju apostolopova i neznalica, skupo platti, oštrim progamima štednje, otpuštanjima i smanjivanjima zarada i penzija.

„Mickej će tada biti u nekoj od svojih vila i umiraće od smijeha, kako je prodao ciglu naivnom narodu, a sebi napunio konta u inostranstvu“, zaključio je on.

EKONOMIJA

Abazović: Crna Gora je postigla rekordan izvoz od 700 miliona eura, najveći u istoriji!

“Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović

Abazović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je postignut novi rekord – izvoz je u 2022. godini iznosio 700 miliona eura i bio je najveći u istoriji Crne Gore.

„Nakon brojnih pokazatelja koji ukazuju da se Crna Gora ekonomski oporavlja od razorne ekonomske politike prošlog režima, želim sa vama da podijelim jednu sjajnu vijest: u 2022. godini Crna Gora je postigla rekordan izvoz u iznosu od 700.000.000 eura. Ako uporedimo izvoz 2022. sa, dosad, rekordnom 2019. godinom, izvoz je veći za čak 285 miliona eura“, naveo je Abazović na Telegramu.

Dodatno, kada gledamo pokrivenost uvoza izvozom, u 2022. godini je iznosio 19,8 odsto dok je 2019. godine iznosio svega 16 odsto.

„Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Aligrudić najavio: Penzije ćemo povećati za 2,5 odsto

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru

Aligrudić, Foto: TV Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Penzije će od januara biti povećane dva i po odsto, kazao je za Radio Crne Gore v.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Taj procenat, kako je pojasnio, je uslijedio nakon što je Monstat objavio rast zarada za prethodni kvartal, kao i potrošačkih cijena.

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru.

U Crnoj Gori, od 1. januara ove godine, stupanjem na snagu dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, minimalna penzija iznosi 270 eura.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Od sjutra skuplje sve vrste goriva

Benzin 95 i 98 skuplji po sedam centi, dizel šest

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Od sjutra pa u naredne dvije nedjelje važiće nove cijene goriva, pa će eurodizel biti skuplji za sedam centi, lož ulje za četiri centa, dok će benzin eurosuper 95 i 98 poskupjeti za po sedam centi.

To je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Tako će cijena eurodizela po litru iznositi 1,53 eura, lož ulja 1,56 eura, a benzina 95 1,48 eura do će benzin 98 koštati 1,58 eura.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije