Connect with us

DRUŠTVO

MIJENJAJU SE VREMENSKE PRILIKE

Micev najavljuje: Zahlađenje od sjutra veče, snijeg u utorak u planinama

„Krajem dana i tokom noći u južnim i jugozapadnim predjelima počinje kiša. U ponedjeljak biće oblačno sa kišom u najvišim planinama na sjeveru susnježica i snijeg. U ponedjeljak, krajem dana i tokom noći kiša će preći u snijeg i u zimskim turističkim centrima“

Micev, Foto: RTCG

Prvih dana 2023. godine u Crnoj Gori ali i Evropi temperature su neobično visoke za ovo doba godine, oboreni su i temperaturni rekordi, kazao je meteorolog Branko Micev. Promjenu vremenskih prilika, Micev najavljuje za sjutra veče.

„Neobične vremenske prilike prate nas ovih dana. Imamo relativno visoke temperature za ovo doba godine a u pojedinim mjestima oboreni su temperaturni rekordi od 1. januara. Recimo na području Žabljaka od šest proteklih dana, tokom četiri dana oboreni su temperaturni rekordi. Juče na području Ulcinja imali smo oboren poluvjekovni temperaturni rekord“, kazao je Micev u emisiji Dobro jutro Crna Goro na Televiziji Crne Gore.

On je objasnio i da su vremenske prilike uslovile i maglu i taloženje čestica pa, kkao je kazao, zato imamo narušen kvalitet vazduha u urbanim sredinama.

Micev je kazao i da su visoke temperature i obaranje rekorda zabilježani ne samo u Crnoj Gori i regionu već i čitavoj Evropi.

„Početak godine je u znaku, rekao bih, afričkog scenarija. Danas i sjutra imaćemo lijepo vrijeme, sunčano, stabilno, prosječne tremperature danas i sjutra do 17 stepeni i to je neobično visoka teperatura za ovo doba godine“, kazao je Micev.

Za sjutra veče najavljuje jače naoblačenje.

„Krajem dana i tokom noći u južnim i jugozapadnim predjelima počinje kiša. U ponedjeljak biće oblačno sa kišom u najvišim planinama na sjeveru susnježica i snijeg. U ponedjeljak, krajem dana i tokom noći kiša će preći u snijeg i u zimskim turističkim centrima“, najavio je meteorolog.

U utorak očekuje osjetno svježije vrijeme.

„Slaba kiša u prijepodnevnim satima u centralnim i južnim predjelima, na sjeveru se snijeg očekuje u zimskim turističkim centrima čak i u nižim oblastima. U zimskim centrima očekuje se formiranje sniježnog pokrivača a naročito na području Durmitora, Bjelasice i Prokletija. Intenzivnije padavine imaćemo u širem regionu Prokletija“, najavio je Micev.

Prema meteorološkim podacima padavine će, kaže, prestati u utorak do kraja dana a u srijedu, četvrtak i petak uglavnom bez padavina.

„Smjenjivaće se sunce i oblaci, uglavnom bez padavima, tek ponegdje biće uslova za slabu kišu a na sjeveru za slab snijeg. Dakle, očekujemo promjenu vremeskih prilika od nedjelje naveče“, zaključio je Micev.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

CeMI poziva građane da budu posmatrači parlamentarnih izbora

da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

Foto: CEMI

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je građane, koji žele da doprinesu što većem stepenu demokratičnosti parlamentarnih izbora, da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

PRIJAVI SE NA: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSePen8FTei4jVNnv1W8Fs7X5PFeMbCQiizhO6Ec887gyH6PdA/viewform?mibextid=Zxz2cZ

Šef Pravnog odjeljenja u CeMI-ju, Ognjen Mitrović, kazao je da će CeMI posmatrati i ove parlamentarne izbore, koji će biti održani 11. juna.

„Naš cilj je da obezbijedimo posmatrače na svim biračkim mjestima jer je to jedini način kako bismo zaštitili integritet izbornog procesa. Do sada nam se prijavio zaista značajan broj građanki i građana Crne Gore. Imamo 700 prijava, ali da bismo bili u prilici da pokrijemo sva biračka mjesta, nedostaje nam još 600 posmatrača“, rekao je Mitrović.

Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora 2023, koje sprovodi CeMI, se realizuje u okviru projekta koji je podržala Britanska ambasada Podgorica.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Damir Ramčić đak generacije Srednje medicinske škole

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak

Foto: Privatna arhiva

Učenik Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ iz Berana, Damir Ramčić, proglašen je za najboljeg u svojoj generaciji.

To je potvrđeno za Portal Berane online iz ove obrazovne ustanove.

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Abazović: Riješen problem – naši mladi fizičari idu na olimpijadu u Tokio

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći“

Foto: Vlada Crne Gore

Riješen problem – naši mladi fizičari i profesori idu u Tokio, saopštio je na Telegramu, predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći. Vlada će ubrzano sprovesti procedure, a MVP (Ministarstvo vanjskih poslova) će pomoći oko dobijanja viza. Znanje ce uvijek naići na našu podršku. Učenicima želimo puno uspjeha i da nas obraduju medaljom“, poručio je Abazović.

„Vijesti“ su danas objavile da iako su još u aprilu pozvani na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, najbolji srednjoškolci iz Crne Gore možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima jer su obrazovne intitucije zakazale u organizaciji.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da je uputio Abazoviću, i ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, Inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i sprovođenje postupka za odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović saopštio je danas da mladi fizičari moraju na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju te da će u komunikaciji sa privrednicima pokušati da riješi problem.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije