Connect with us

DRUŠTVO

OGLAS RASPISAN PRIJE 15 DANA

Niko neće u Vesninu fotelju: Bez prijava na oglas za predsjednika Vrhovnog suda

„Shodno ustaljenoj praksi, uvijek se sačeka dan-dva, jer kandidati mogu podnijeti prijave i putem pošte. Do sada nije bilo prijava“, odgovorili su iz Sudskog savјeta

Vesna Medenica

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

I poslednji oglas, koјi јe Sudski savјet raspisao priјe petnaest dana za izbor kandidata za predsјednika Vrhovnog suda, po svemu sudeći, imaće sličan epilog kao i prethodni, budući da zasad nema priјavljenih za to mјesto.

Zakonski rok za apliciranje kandidata zvanično se završava danas, a kako nam јe potvrđeno u Sudskom savјetu, dosad niјe bilo priјava. Takođe, zainteresovanih niјe bilo ni za popunjavanje mјesta predsјednika Privrednog suda, kao ni za prvog čovјeka Osnovnog suda u Kotoru. Sva tri upražnjena mјesta su u v.d. stanju.

„Јavni oglasi za izbor predsjednika Vrhovnog suda CG, te izbor predsjednika Privrednog suda CG i Osnovnog suda u Kotoru objavljeni su u Sl. listu Crne Gore 9.11.2022. godine. Rok za podnošenje prijava na javne oglase je 15 dana od dana objavljivanja, što u ovim slučajevima znači da je posljednji dan za podnošenje prijava 24.11.2022. godine. A shodno ustaljenoj praksi uvijek se sačeka dan-dva, jer kandidati mogu podnijeti prijave i putem pošte. Do sada nije bilo prijava“, odgovorili su za „Dan“ iz Sudskog savјeta.

Posljednji pokušaj da se izabere predsjednik Vrhovnog suda takođe je propao, a kandidati su bili sudije Apelacionog suda i Vrhovnog suda, Ana Vuković i Milenka Žižić, koje nijesu dobile potrebnu većinu.

„Na opštoj sjednici Vrhovnog suda, 17. marta ove godine, nije utvrđen kandidat za predsjednika te sudske instance jer nijedna od dvije kandidatkinje nije dobila potreban broj glasova“, saopšteno je tada.

Žižić je tom prilikom dobila osam glasova, a Ana Vuković dva, uz šest nevažećih listića, čime se nije stekla potrebna dvotrećinska većina glasova za utvrđivanje kandidata.

Opšta sjednica je stoga konstatovala da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen i o tome je obaviješten Sudski savjet, koji je raspisao novi javni oglas.

Nekoliko neuspjelih pokušaja izbora predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore većina pravnih stručnjaka opravdava lošim zakonskim rješenjima. Oni smatraju da je taj proces trebalo da sačeka usvajanje novog izmijenjenog Zakona o sudovima i Zakona o sudskom savjetu i sudijama. Upravo pojedine norme pomenutih zakona regulišu ovu problematiku i izmjenama bi sam proces izbora bio mnogo jednostavniji.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Osnovcu pozlilo u školi nakon konzumiranja droge

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva, 1. decembra oko 14:30 sati postupali po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem maloljetnom licu u jutarnjim časovima pozlilo u prostorijama Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“, gdje je tom djetetu ukazana ljekarska pomoć i ono je odvezeno u Opštu bolnicu Kotor, saopštila je Uprava policije.

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu.

„Pripadnici budvanske policije su na ove okolnosti prikupili potrebna obavještenja od roditelja, djeteta u prisustvu roditelja, dežurnih ljekara i ljekara specijalista, kao i nastavnika, razrednog starješine ovog lica“, saopštila je Uprava policije, prenosi RTCG.

Kazali su da su izvršeni pretresi stambenih objekata te dvije maloljetne osobe sa područja Budve, za koja se sumnja da su vršili uličnu prodaju opojne droge.

„Navedena lica su dovedena u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Budva u prisustvu roditelja gdje su od njih i prikupljena obavještenja na navedene okolnosti. Shodno tome upoznat je tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici nadležan sa postupanje sa maloljetnicima, po čijem nalogu je i izuzet uzorak krvi radi daljeg vještačenja na psihoaktivne supstance“, naveli su iz policije.

Policija napominje da se radi o izolovanom slučaju i da policijski službenici pomno prate sva dešavanja koja ukazuju ili mogu ukazati na bilo koji oblik ugrožavanja djece školskog uzrasta.

„Sa izrazitim senzibilitetom se prati bezbjednosna problematika u školama i zoni škola i u skladu sa tim, na osnovu procjene rizika, preduzimaju se konkretene operativno-taktičke mjere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i narušavanja bezbjednosti“, poručuje se u saopštenju.

Na nivou Odjeljenja bezbjednosti Budva, kako su kazali, sprovodi se akcija trajnog karaktera „Mladost“, u sklopu koje se u kontinuitetu vrši obilazak škola i školskih dvorišta na teritoriji opštine Budva.

„Cilj je sprečavanje svih oblika društveno negativnog – devijantnog ponašanja maloljetnika, sa intencijom na suzbijanje zloupotreba opojnih droga, vršnjačkog nasilja, točenja alkohola maloljetnicima i učestvovanja u igrama na sreću“, saopštila je Uprava policije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Sjutra ženski marš u Beranama: Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan

„Pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, poručuju organizatorke

Sa prošlogodišnjeg marša, Foto: Fejsbuk

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Nevladina organizacija „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“ organizovaće u ponedjeljak 5. decembra, u Beranama, protestni marš pod sloganom „Ti si naša briga“.

Marš je samo jedan od niza aktivnosti koje, kako kažu iz organizacije, imaju za cilj skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori, naročito u sjevernim opštinama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

„Na sjeveru Crne Gore patrijarhat pokazuje svoje pravo lice. Bez dobrih mehanizama, podrške i edukacije, žene ostaju u nemogućnosti da artikulišu i rješavaju suštinske probleme. Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan, zanemarivan i obespravljen“, poručuju iz NVO.

Predviđeno okupljanje je u 11 sati u ulici Mojsija Zečevića u Beranama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Istog dana u 19 sati održaće se panel diskusija pod nazivom ‘’Žrtva nikada nije kriva, a mi?’’

Osim aktivistkinja iz Crne Gore, jedna od gošća panela biće aktivistkinja Dijana Stošić, utemeljivačica pokreta i heštega #nijeprijavila.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Planirana je interaktivna diskusija na kojoj će, između ostalog, biti govora o problemu nasilja nad ženama, a navedene aktivnosti organizuju se pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

„Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Zemljotres manje jačine kod Ulcinja

Jačina ovog zemljotresa iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale

Ilustracija: Shutterstock/andrey vp

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je u 20 časova i 16 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 11 kilometara istočno od Ulcinja.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale (MCS).

„Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 11 kilometara“, navodi se u objavi ZHSCG.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres, kako je saopšteno, nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije