Connect with us

DRUŠTVO

GOSTUJUĆI U BOJAMA JUTRA

Šćekić otkrio: Privatna zdravstvena ustanova prihodovala 6 miliona eura od Fonda za godinu dana (VIDEO)

Direktor FZO Dragoslav Šćekić poručio da je bivša vlast zdravstvo pretvorila u biznis, da su sredstva nenamjenski trošena i da se pod hitno mora vratiti zdravstveni sistem građanima, a ne pojedincima

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

V. d. direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Dragoslav Šćekić kazao je, komenturišući predlog budžeta za ovu godinu za potrebe Fonda, da  Ministarstvu finansija nije bilo lako da donese budžet s obzirom na haotično stanje u finansijama koje je ostavila prethodna vlast.

Šćekić je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti rekao da iako je zdravstvo najosjetljivija jedinica i da je predložen budžet koji je realno potreban u ovom momentu zdravstvenom sistemu, ali da se svakako ima u vidu trenutno loše stanje u kojem se nalaze crnogorske finansije.

„Iznos od 11 miliona koji fali je značajan ali smo kroz komunikaciju sa ministarom Spajićem dobili uveravanja da će biti nadoknađena nedostajuća sredstva i da zdravstveni sistem neće trpjeti“, rekao je direktor FZO.

Govoreći o smanjenju cijene ljekova, što zanima većinu građana, rekao je da se radi na tome i naveo podatak da je preko 90 milliona budžetom opredijeljeno za njihovu kupovinu.

Rekao je da je prvi zadatak Fonda kontrola trošenja novca i pomenuo je zatečeni dug prethodne vlasti u ovoj ustanovi od 40 miliona eura.

„Svi se moraju drugačije i odgovorno ponašati kako bi postojala puna kontrola trošenja novca i kako bi naši građani, odnosno korisnici usluga, imali kvalitetnu i redovnu zdravstvenu zaštitu“, naveo je Šćekić.

Istakao je da je zdravstveni sistem bio zapušten na način na koji je vođen u prethodnom periodu i je otišao u neku drugu stranu.

„Zdravstveni sistem je pretvoren u biznis a manje u humanost i funkciju koju ima“, naglasio je.

Kazao je da je potrebno vratiti zdravstveni sistem građanima, a ne pojedincima.

„Nastalim promjenama na čelu Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore, kao stuba naše zdravstvene zaštite, su osobe koje su krenule da razmišljaju o opštem, a ne pojedinačnim interesu sa ciljem da se humanost vrati u zdravstvene ustanove“, kazao je Šćekić i nastavio:

„Ministarka Jelena Borovinić Bojović i direktorica Ljiljana Radulović saglasne su da se moraju unaprijediti kapaciteti u okviru zdravstva, dati šansa usavršavanju kadrova. Potrebno je razmišljati o obezbjeđenju boljih uslova za vrhunske ljekare kako ne bi bili prinuđeni da rade i u državnim i privatnim ustanovama“.

Podvukao je da je Fond, na čijem je čelu, smo potpuno opredijeljen da se vrati značaj javnom zdravstvenom sistemu u odnosu na privatne zdravstvene usluge.

„Preispitujući ugovore sa privatnim ustanovama utvrđeno je da su se samo, primjera radu, u prošloj godini odlivala ogromna sredstva u privatne zdravstvene ustanove i to je pokazatelj da je neko pokušao da onesposobi javni zdravstveni sistem, da pokaže da je nekvalitetan“, rekao je.

Kako je kazao „kroz razgovore predstavnika Ministarstva zdravlja, KCCG i Fond zdravstva sagledali smo situaciju i utvrdili da ima dosta nerealnih ponašanja i postupanja koja se moraju pod hitno ispraviti“.

To znači da samo recimo za taj period od prošlih godinu dana, od 20. marta je recimo, kada je tadašnji NKT zamrzao rad konzilijuma, data mogućnost da izabrani ljekari šalju pacijente u privatne zdravstvene ustanove.

To neko mora objasniti, a sve pod izgovorom da se izbjegne Covid infekcija zbog manjeg prostora i izbegavanja većeg broja kontakata„, kazao je direktor FZO.

Istakao je da je to urađeno svjesno da bi se prenijele usluge na privatni zdravstveni sistem a to ne možemo dozvoliti.

Ako je jedna privatna zdravstvena ustanova za prethodnu godinu prihodovala od strane Fonda blizu 6.000.000 eura to pokazuje neodgovoran odnos prema građanima“, istakao je Šćekić, naglašavajući da je od 2017. godine potrošeno u ove namjene preko 13 miliona eura, od čega samo za snimanja putem skenera i magnetne rezonance milion eura.

„Za taj novac se moglo mnogo toga uraditi u zdravstvenom sistemu. Pođimo od toga da glavni grad nema gradsku bolnicu ili da se za bolnice na sjeveru ili jugu mogli kupiti pomenuti aparati“, objasnio je.

Rekao je da nije namjera ugušiti privatni sistem ali da je potrebno snažiti i zaštiti javni zdravstveni sistem.

„Ono što je nedostajuće neka se bori za to privatni sektor da obezbijedi u Crnoj Gori, a ono što može da pruži zdravstveni sistem Crne Gore neka ostane u okviru toga“, precizirao je direktor Fonda.

Komentirišući stanje u Fondu u ovom momentu rekao je da su u ovoj ustanovi trenutno dvije revizije i da kada bude urađen presjek stanja izaći će se u javnost sa konkretnim podacima.

„Ono što je simptomatično i da sam mogao primijetiti jeste da je postojala diskriminacija zaposlenih u dijelu koji se odnosi na dopunski rad. Nije realno da dopunski rad ima 50 zaposlenih i da to ima kontinuitet. Zakonom su zaradama u javnom sektoru ukinute varijable ali su i one u Fondu imale načina kako su se opredjeljivale ranije“.

Naglasio je da se menadžment u bolnicima mora odgovornije ponašati I istakao da se postavljanjem novih uprava ide u tom smjeru.

Pomenuo je da ima preko 200 ugovora sa privatnim stomatološkim ordinacijama, odnosno da je dupliran broj, što nije realno.

„Stomatologiju je značajan segment i radimo na tome da se ona vrati u okvire javnog zdravlja“, kazao je Šćekić.

Rekao je da su u prethodnom periodu bilo zloupotreba oko bolovanja i da će se pojačiti kontrole u tom dijelu.

Komentirišući natpise da je „naredio kupovinu ćiriličnih tastatura“ Šćekić je rekao da onaj ko to plasira, a očigledno je riječ o osobi iz Fonda, ne zaslužuje da radi tamo jer zašto bi se kupovale tastature kad se, kako je kazao, jednim klikom može promijeniti pismo.

Poštujući Ustav Crne Gore i našu tradiciju. Voljeti državu i uzimajući u obzir činjenicu o postojanju dva pisma, kao i da je Oktoih napisan ćirilicom, onda je očekivano da treba vratiti ćirilicu u institucije bez namjere da se prekine sa korišćenjem i latinice„, odgovorio je Šćekić.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

U Beranama škola onlajn i naredne sedmice, zatvoren i vrtić

„Produžavaju se aktuelne mjere, s obzirom na to da je broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika veći od 800“, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

U Beranama će, kao i Nikšiću, Mojkovcu, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici, škole nastaviti sa onlajn nastavom i tokom naredne sedmice, saopšteno je na pres konferenciji Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Navedeno je da će i vrtići ostati zatvoreni.

„Produžavaju se aktuelne mjere u tim opštinama, s obzirom na to da je broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika veći od 800“, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da se onlajn nastava za osnovne i srednje škole emituje na kanalima TVCG 2 i MNE SPORT, po programskoj šemi koja se objavljuje na posebno izrađenom web sajtu www.ucidoma.me, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me i internet stranici tog resora.

Kako su naveli, za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku, časovi se emituju na kanalima TV Teuta i TV Boin.

Podsjetimo, ranije iz Ministarstva prosvjete su saopštili da su sadržaji koji se emituju na TV kanalima objavljeni na You Tube – kanalu Uci Doma i na portalu www.ucidoma.me i da su razvrstani po nivoima obrazovanja, nastavnim predmetima i razredima.

„O daljim koracima u organizaciji nastave, koji će se preduzimati u skladu sa epidemiološkom situacijom, škole i javnost biće blagovremeno obaviješteni“, dodali su iz Ministarstva.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

U Beranama ostaju iste mjere, ublažene u Podgorici i Danilovgradu, policijski čas od ponoći

U Podgorici i Danilovgradu, s obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije, kafići će raditi do 23 časa, prodavnice do 22, biće dozvoljeno pohađanje nastave u ustanovama, omogućen rad igraonica, dok će teretane raditi od pet do 22 sata

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Policijski čas trajaće ubuduće od ponoći do pet sati ujutru narednog dana, prodavnice i privredna društva će raditi do 22, a ugostiteljski objekti sat duže.

Ministarstvo zdravlja i Insitut za javno zdravlje predstavili su na pres konferenciji nove mjere za suzbijanje koronavirusa.

Rad ustanova obrazovanja i kulture biće od 18 do 22 sata, a dostava hrane do ponoći.

Zabrana putničkog međugradskog saobraćaja i dalje će biti na snazi od petka u 21 do ponedjeljka u pet časova.

U Podgorici i Danilovgradu biće dozvoljeno pohađanje nastave u ustanovama, omogućen rad igraonica, dok će teretane raditi od pet do 22 sata.

Kladionice će biti otvorene od sedam do 22, a ugostiteljski objekti od sedam do 23 sata – za jednim stolom unutar objekta i u baštama moći će da budu do četiri osobe.

Privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo (tržni centri, štandovi/tezge i slično) radiće od sedam do 22, dok je dozvoljeno napuštanje ovih opština, odnosno međugradski saobraćaj.

Nove mjere za Podgoricu i Danilovgrad od ranije važe za opštine Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

U Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici proužavaju se aktuelne mjere u tim opštinama.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.

Nove mjere važiće od sjutra do 23. aprila, na nivou cijele države.

Iz Ministarstva zdravlja dostavili su i zvanično saopštenje u kome se navode nove mjere u Crnoj Gori.


Iz Ministarstva zdravlja su rekli da, iste mjere koje će se od 17. do 23. aprila primjenjivati u Podgorici i Danilovgradu, od ranije važe za opštine Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

„U Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici produžavaju se aktuelne mjere u tim opštinama, s obzirom na to da je broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika veći od 800. Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni“, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Kazali su i da je zabrana međugradskog saobraćaja za vikend i dalje na snazi.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Obrušilo se brdo kod Lubnica, nema povrijeđenih (VIDEO)

Ekipe radnika preduzeća „Crnagoraput“, koje su ubrzo angažovane na raščišćavanju ovog putnog pravca, oslobodile su jednu traku tako da se sada naizmjenično odvija saobraćaj

Foto: Vladan Obradović

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Dio brda na ulaz u selo Lubnice, u blizini Berana, sručio se danas na put koji vodi kroz selo i zatrpao obje kolovozne trake, a samo sticajem okolnosti nije bilo žrtava.

Zbog odrona put je bio zatvoren jedno vrijeme.

Ekipe radnika preduzeća „Crnagoraput“, koje su ubrzo angažovane na raščišćavanju ovog putnog pravca, oslobodile su jednu traku tako da se sada naizmjenično odvija saobraćaj.

U čišćenju puta pomogli su i mještani Lubnica.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije