Connect with us

DRUŠTVO

DUŽNA DA ČUVA I ČLANOVE NJIHOVIH PORODICA

Policija u velikom problemu: Nema dovoljno čuvara za sve iz Vlade

Policija je za sada pratnju dodijelila premijeru Milojku Spajiću, potpredsjedniku Aleksi Bečiću, ministru policije Danilu Šaranoviću, ministru pravde Andreju Miloviću, kao i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću

Uprava policije u protekla dva dana našla se u velikom problemu da obezbijedi dovoljan broj automobila i službenika Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti, koji treba da prate i čuvaju nove članove izvršne i zakonodavne vlasti koji imaju pravo na policijsku zaštitu.

Policija je za sada pratnju dodijelila premijeru Milojku Spajiću, potpredsjedniku Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksi Bečiću, ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću, ministru pravde Andreju Miloviću, kao i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću.

Članom 3 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, određen je spisak ličnosti čija se bezbjednost štiti i njihovo obezbjeđivanje, kako se navodi, počinje samim izborom na funkciju.

Kako je u Odluci, koja je mijenjana u januaru 2021. godine, dodat novi član prema kojem pravo na policijsku pratnju imaju i potpredsjednici Vlade, sada je nastao dodatni problem za UP jer Vlada Milojka Spajića ima pet potpredsjedničkih mjesta.

Uprava policije zbog manjka službenika, ali i službenih automobila još nije odredila plan i obim pratnje za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Moma Koprivicu, potpredsjednika za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđana Pavićevića, potpredsjednika za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja i potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića…

Novog ministra odbrane Dragana Krapovića, kako je planirano, čuvaće pripadnici Vojske Crne Gore i MO, dok UP mora da smisli plan i obim obezbjeđenja za novog ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, koji prema Odluci ima pravo na policijsku zaštitu.

Prema Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije policijsku pratnju funkcioneri iz bivše garniture izvršne vlasti imaju tri mjeseca nakon odlaska sa funkcije, a ta privilegija im se može produžiti ukoliko procjena bezbjednosti, koju radi Agencija za nacionalnu bezbjednost, nalaže da se zaštita produži.

Izvor “Vijesti” navode da se bivši premijer Dritan Abazović ni njegovi ministri, koji su imali pravo na policijsku pratnju, za sada nijesu odrekli da ih u naredna tri mjeseca čuvaju službenici Uprave policije.

Shodno članu 3 Vladine Odluke, policijski službenici Odsjeka za obezbjeđivanje domaćih štićenih ličnosti prate i čuvaju predsjednika države, predsjednika Skupštine, premijera, ministra unutrašnjih poslova, ministra vanjskih poslova, ministra pravde, vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktora Uprave policije.

Policija ima dužnost da čuva i uže članove porodice premijera Milojka Spajića, predsjednika države Jakova Milatovića i predsjednika Skupštine Andrije Mandića.

Policija je dužna da čuva i članove njihovih familija: Mandić i Spajić, foto: Boris Pejović

Pratnju UP već imaju v.d. VDT-a Tatjana Begović, GST Vladimir Novović, v.d. predsjednica Vrhovnog suda Vesna Vučković, direktor tajne službe Boris Milić i vršilac dužnosti direktora policije Nikola Terzić.

Članom 6 stav 2 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, propisano je da ako bezbjednosna procjena stepena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti, zaštita se može produžiti i nakon isteka roka od tri mjeseca, za vrijeme dok postoje razlozi da je bezbjednost ugrožena.

Po tom osnovu policijska zaštita, a nakon procjene ANB-a, više puta je produžavana bivšem GST-u Milivoju Katniću i smijenjenom direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu.

Članom 10 odluke propisano je da Vlada može, na predlog MUP-a, da odredi da se obezbijede i druge ličnosti, objekti i prostori ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti, kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti policije. Shodno tom članu policija štiti bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića.

Policija štiti i dvije novinarke Oliveru Lakić i Jelenu Jovanović ali i načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

Tajna broj auta i službenika

Uprava policije zbog tajnosti podataka ne može da saopšti koliko je službenika angažovano, kao i koliko službenih automobila imaju na raspolaganju tokom obezbjeđivanja štićenih ličnosti.

Shodno Zakonu o tajnosti podataka, podaci o tome određeni su stepenom tajnosti, a tajna su i informacije o sadržaju mjera i stepenima zaštite ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”

Foto: Dragana Mijušković (Dan)

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba”, Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog.

Sa čuvenim muzičarem su bili zajedno prvi čovjek Opštine Nikšić Marko Kovačević i njegov savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja, Miljan Mijušković, prenosi Dan.

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”.

Koncertom kultne rok grupe „Riblja čorba“ u centru Nikšića sinoć je počela turistička i festivalska sezona.

Predgrupa „Ribljoj čorbi“ bio je mladi bend iz Beograda “Free cats“, koji je sjajnim zvukom i obradama svjetskih evergreen hitova zagrijao posjetioce.

Podgorička Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” večeras je ugostila Boru Đorđevića, koji je u sali „Marko Miljanov“ napravio veče pod nazivom “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Berane: Svoju knjigu pjesama „Pčelice“ sa učiteljicom predstavili učenici V-2 odjeljenja OŠ „Vukašin Radunović“

U Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice

Učenici V-2 odjeljenja Osnovne škole ,,Vukašin Radunović” iz Berana su sinoć, 14. juna, sa svojom učiteljicom Biljanom Janičić organizovali promociju antologije pjesama ,,Pčelice” u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“.

Naime, u Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice.

Foto: Berane online

Promocija svojih knjiga od strane prosvjetnih radnika je gotovo svakodnevna pojava, ali je prava rijetkost da neki prosvjetni radnik to učini za svoje učenike.

Foto: Berane online

Prisutnima se obratio direktor Osnovne škole Željko Golubović koji je ukazao na značaj ove Antologije kao podstrek za dalje napredovanje i obrazovanje djece, kao i na to koliko je teško pretočiti emocije i misli na papir, pogotovo u njihovim godinama. Direktorica Centra za kulturu Berane Tamara Kenjić je prilikom svom govora naglasila da su prosvjetni radnici poput Biljane Janičić danas rijetkost i da je Centar za kulturu sa velikim zadovoljstvom podržao ovaj vrlo izazovan poduhvat.

Foto: Berane online

Profesorica razredne nastave Biljana Janičić je istakla svoju želju da ova Antologija, koja je ujedno i kruna njihovog petogodišnjeg druženja, obasjava put za dalje i bude iskra uspomena na njihove bezbrižne minule dane.

Foto: Berane online

Moderatori promocije su bile Lana Praščević i Bojana Brakočević, učenice Gimnazije ,,Panto Mališić”.

Foto: Berane online

Imena malih-velikih pjesnika: Ibrahim Adrović, Anastasija Bakić, Vasilije Balević, Mihailo Beloica, Ranko Bojović, Konstantin Božović, Boško Brakočević, Sofija Cimbaljević, Anastasija Čukić, Leontina Ćorac, Milenko Damjanović, Sara Đeković, Lucia Golubović, Leticia Habibović, Nejla Kabašić, Davor Mandžukić, Božidar Mijović, Ajla Musić, Stefana Pešić, Radisav Raičević, Bogdan Raković, Vuk Sekulić, Salko Selmanović, Anes Sukić, Ivona Tomašević, Helena Tomović, Danilo Vasojević, Jana Vukićević.

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Emotivan oproštaj FSCG: Matija neka te anđeli čuvaju

„Baš kao što si ti čuvao nas“

Fudbalski savez Crne Gore izjavio je saučešće porodici Matije Šarkića koji je iznenada jutros preminuo u 27. godini.

„Sa neizmjernom tugom primili smo vijest da nas je u 27. godini života napustio naš dragi Matija Šarkić. U ovom teškom danu mislima smo sa tvojom porodicom, rodbinom, prijateljima, saigračima i svima koji su sa tobom dijelili radosti života“.

U emotivnnom oproštaju, iz FSCG napominju sve kvalitete koje su krasile našeg golmana.

„Nedostajaćeš nam dragi naš Matija. Nedostajaće nam tvoj veseli duh, tvoja radna etika, tvoje prisustvo na golu, tvoje sjajne odbrane… Najviše od svega nedostajaće nam ljudska veličina Matije Šarkića. Neka te anđeli čuvaju baš kao što si ti čuvao sve nas“.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije