Connect with us

DRUŠTVO

"NEĆE FALITI NOVCA ZDRAVSTVENI SISTEM"

Šćekić saopštio: Fond duguje Montefarmu preko 20 miliona

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Dragoslav Šćekić kazao je da još ne može konačno utvrditi da li je dug Fonda, za vrijeme bivše uprave, 33 miliona ili još ima neobrađenih obaveza. Od te cifre, dugovanje Montefarmu je preko 20 miliona, dodao je on gostujući u Jutarnjem programu TVCG. Šćekić je dodao i da nema mjesta za brigu jer zdravstveni sistem mora da se finansira i da će se sve obaveze u narednom periodu sanirati.

Šćekić je naglasio da veliki problem predstavlja dug koji je blizu 40 miliona eura.

“To je ono što je ustanovljeno trenutno. Još se ne može utvrditi da li je dug 33 miliona sa prispjelim obavezama ili još ima neobrađenih obaveza. Uglavnom, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, kazao je Šćekić.

On je kazao da bi volio da dug mnogo manji.

“Jer nama je cilj da kvalitetno i normalno funkcionišemo, a ne da predstavljamo stanje gorim nego što jeste. Nama je žao što je takvo stanje zatečeno, ali ima i onih stvari na kojima treba raditi i prema kojima se treba kontinuirano ponašati. Govorim o Ministarstvu zdravlja, finansija, Kliničkom centru kao najvećem potrošaču. Mnogo je iskušenja na koja treba odgovoriti”, kazao je Šćekić.

Istakao je da je rok kratak, ali značajan.

“Dovoljno da se vidi dug koji je prema Montefarmu za ljekove preko 20 miliona eura. To pokazuje jedan kontinuitet lošeg praćenja obaveza. Moram da napomenem da se samo za ljekove izdvaja blizu 40 odsto budžeta, to je nekih, već iz godine u godinu, 93 miliona. Dovoljno je reći da je za tri godine sa 60 miliona to izdvajanje poraslo za 30 miliona. To nijesu mala sredstva,a pitanje je za nas je da li smo kao građani dobili ono što toliko plaćamo”, kazao je Šćekić.

On je poručio da nema potrebe za brigom jer zdravstveni sistem mora da se finansira.

“Zdravstveni sistem će uvijek naći prostor i nova sredstva. Moramo shvatiti da je Ministarstvo finansija u lošem stanju, koje je zatečeno i ne možemo u ovom momentu planirati budžete onako kako i sami očekujemo, ali to ne znači da se u određenom periodu sve te obaveze sanirati”, kazao je on.

Istakao je da je u razgovoru sa ministrom finansija došao do dogovora da će sva sredstva koja su potrebna u narednom periodu obezbijediti kroz rebalans budžeta i određene dotacije.

“Sigurno za zdravstveni sistem neće faliti novca. Samo se sada moramo ponašati u skladu s mogućnostima i sredstvima u budžetu”, kazao je Šćekić.

Kada je riječ o iznosu duga, on smatra da će biti i veći, ali dodaje da je dovoljno da se obaveze servisiraju u hodu.

Crna Gora ima najkvalitetniju listu ljekova

Šćekić je istakao da je snabdjevenost ljekovima i medicinskim sredstvima na zadovoljavajućem nivou.

“Javne zdravstvene ustanove i građani imaju na raspolaganju ozbilju listu ljekova i moram reći da se sprovodi u kontinuitetu. Crna Gora u ovom momentu sigurno ima najkvalitetniju listu ljekova i građani imaju mogućnost da dobiju i besplazne ljekove i ljekove po niskoj cijeni”, kazao je Šćekić.

Naglasio je da je odgovornost i na ljekarima.

“Ljekari se moraju mnogo domaćinskije ponašati. Ne možemo dozvoliti da se prepisuju ljekovi koji nijesu na listi iako imaju iste vrijednosti, što nažalost jeste česta pojava”, kazao je Šćekić i dodao da će se uvesti kontrola i pozvao sve da se uozbilje kako bi se smanjilo bespotrebno trošenje.

Bolovanja koštala državu 400 hiljada eura više nego lani

Istakao je da će se kontrolisati i bolovanja, jer je u tom dijelu primijećena velika zloupotreba.

“Ljekari moraju biti odgovorni jer ako želimo da unaprijedimo njihove uslove rada moramo iskoristiti ta sredstva koja se odlivaju na nepravilan način”, kazao je direktor FZO.

U prehodnoj godini za bolovanja je potrošeno preko šest miliona eura.

“To znači da su bolovanja u odnosu na prethodnu godinu državu koštala 400.000 eura više“, zaključio je Šćekić.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Berane: Humanitarni koncert KUD „Kolo“ za liječenje trgodišnjih blizanaca Miloša i Maše Bakić u Centru za kulturu

Oni koji ne mogu prisustvovati koncertu a žele da pomognu, mogu to da urade uplatom na žiro račun: 535-0400201049928-18

Foto: KUD "Kolo"

Humanitarni koncert pod nazivom „Igrom i pjesmom za Miloša i Mašu“, za liječenje trogodišnjih blizanaca Miloša i Maše Bakić iz Berana, biće održan u subotu 25. marta, u Sali Centra za kulturu u Beranama, sa početkom u 19h.

Koncert organizuje Kulturno-umjetničko društvo „Kolo“ u saradnji sa beranskim Centrom za kulturu, sa ciljem prikupljanja pomoći za liječenje brata i sestre na Klinici za djecu sa autizmom u Beogradu.

Foto: KUD „Kolo“

Na ulazu u Centru za kulturu biće postavljena i kutija za donaciju.

Svi ostali koji ne mogu prisustvovati koncertu a žele da pomognu, mogu to da urade uplatom na žiro račun:

535-0400201049928-18

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Spreman memorandum za pokretanje aerodroma u Beranama

Memorandum bi trebalo da u narednih deset do petnaest dana bude potpisan u Beranama

Foto: RTCG

Memorandum o valorizaciji aerodroma u Beranama, između njemačkog investitora Majka Štajnmilera, Vlade Crne Gore i Opštine Berane, trebalo bi da u narednih deset do petnaest dana bude potpisan u Beranama.

To je Portalu RTCG kazao Štajnmiler, nakon što je održan sastanak u Vladi, kao i poslije izjave predsjednika Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Eldina Dobardžića, da aerodrom u Beranama neće negativno uticati na poslovanje te kompanije.

“Prilikom razgovora u Vladi, sa gospodom (Dritanom) Abazovićem i Dobardžićem, ja sam priložio pisane garancije koncerna koji stoji iza mene da će isfinansirati projekat. Sada sam u kontaktu sa vladinim pravnim ekspertima koji su mi saopštili da je nacrt Memoranduma već urađen i da je na provjeri. Nadam se da ćemo taj Memorandum potpisati u Beranama u narednih deset do petnaest dana, zajedno sa predsjednikom Vlade i predsjednikom opštine”, kazao je Štajnmiler za RTCG.

I predsjednik Odbora direktora Aerodroma je nakon poslednjeg sastanka u Vladi izjavio za Televiziju Crne Gore da su napravljeni prvi konkretni pomaci i da će Memorandum o saradnji biti brzo potpisan.

On je objasnio da će Memorandum najprije biti usvojen kao dokument na Vladi, a onda potpisan između tri strane.

“Korak nakon toga koji bi trebalo uraditi jeste da Ministarstvo kapitalnih investicija u planu za koncesije već za ovu godinu, koja je aktivna, datumski se vezuje za kraj aprila, uvrsti i davanje Aerodroma u Beranama za koncesiju“, kazao je Dobardžić u emisiji „Mreža“ na TVCG.

Istakao je da Vlada koncesije može izdati na 30 godina, dok Skupština može trajanje koncesija odrediti i duplo duže, odnosno na 60 godina.

„Ogromni su benefiti za razvoj prvo turizma Crne Gore, kada je u pitanju restauracija aerodroma“, kazao je Dobardžić.

Dobardžić je naglasio da aerodrom u Beranama neće biti konkurencija preduzeću Aerodromi Crne Gore.

„Investitor primarno razmišlja da razvija kargo saobraćaj, što znači da aerodrom u Beranama neće biti konkurencija Aerodromima Crne Gore, jer mi smo primarno okrenuti ka putničkom saobraćaju“, kazao je Dobardžić.

Istakao je da se na sastanku nije govorilo o vremenskom periodu koliko bi trajao izgradnja projekta.

„Nije se na sastanku pričalo o vremenskom periodu koliko bi trajao izgradnja projekta. Kapacitet je plan investitora. Vlada traži da bude minimalan broj operacija i da investitor položi određeni depozit kao bankarsku garanciju, sa tim u vezi država bi se maksimalno zaštitila“, kazao je Dobardžić.

Njemački državljanin, Majk Štajnmiler, prvi je od velikog broja ranijih potencijalnih investitora zainteresovanih za aktiviranje aerodroma u Beranama, koji je javno stao ispred kamera i odgovarao na novinarska pitanja.

Reklo bi se da je to mnogo više ispred svih drugih koji su do sada samo širili lažne nade zbog čega je bilo izgubljeno povjerenje lokalnog stanovništva.

On tvrdi da su njegove namjere iskrene i da želi da pomogne Beranama i sjeveru Crne Gore. Ne krije da želi da zaradi, i sasvim je siguran da ovaj zaboraveljeni sjeverni aerodrom može da bude izgrađen po svim njemačkim i evropskim standardima, kao i da može da radi svih 365 dana u godini, bez obzira na vremenske prilike.

“Želim da poručim stanovništvu Berana i Crne Gore da me politika ne interesuje i da nisam ovdje pred izbore. Tom idejom se nosim već dvije godine” – kazao je ranije Štajnmiler.

Prema njegovim riječima iza ovog projekta i iza njegove kompanije stoji švajcarsko-američki koncern, koji raspolaže u svakom trenutku sa kapitalom od deset milijardi eura.

“Ovo je projekat koji podrazumijeva otvaranje dvije fabrike i aerodroma. Zato obično i koristim izraz air park, a ne aerodrom” – rekao je Štajnmiler.

Predsjednik opštine Vuko Todorović nakon prvog susreta sa njemačkim investitorom rekao je da cijeni njegove namjere i da će mu, kada se radi o Opštini, pružiti svu logistiku.

“Benefiti od ovog projekta veliki su za Berane, ali sigurno da bi bili veliki i za državu Crnu Goru” – rekao je Todorović.

Majk Štajnmiler (Maik Steinmuller) vlasnik je kompanije “Elite-private-jet-sevice” i tvrdi da je spreman da odmah obezbijedi novac i započne posao oko valorizacije beranskog aerodroma.

Njegova kompanija već četiri godine je partner Minhenske konferencije i zvanični je prevoznik, što, kako objašnjava, znači da ako nega delegacija ne dolazi svojim avionom u Minhen, onda usluge avio prevoza pruža Štajnmilerova kompanija.

On je otkrio da je njegova supruga iz Berana, i da je to jedan od razloga zbog čega ima želju da nešto učini za Berane i sjever Crne Gore. Kaže da je plan valorizacije aerodroma u Beranama do kraja razrađen i da je potpuno siguran u njegovu održivost.

“Tražimo samo šansu da počnemo da radimo. Moj plan je bio da već u ovoj godini počnem sa radom, ali nisam naišao na razumijevanje kod prethodne Vlade. Onog trenutka kada dobijemo koncesije i krenemo u realizaciju planova, za samo godinu dana ćemo aerodrom staviti u funkciju” – obećava Štajnmiler.

Njemac je naglasio da ne traži nikakvu finansijsku pomoć, i da je investicija u potpunosti njegova.

“Ni Berane ni Crna Gora ne mogu biti na gubitku. Mislite li da bih ja ulazio u taj posao da nisam siguran u dobit” – kaže Štajnmiler.

On tvrdi da sa dvije izgrađene fabrike, za koje je kao lokacija ponuđeno Gradinsko polje, optimalno može da radi sa četiri civilna i jednim teretnim letom dnevno, a planira i više. Tvrdi i da sve to može da obezbijedi jer je njegova kompanija partner sa najpoznatijim evropskim i svjetskim avioprevoznicima.

“Ono što obećam, ja to završim” – kaže Majk Štajnmiler.

Beranska vazdušna luka ima dugu tradiciju. Prvi avioni tu su slijetali u vrijeme Drugog svjetskog rata. Pristanišna zgrada izgrađena je šezdesetih godina kada je uspostavljen redovni putnički saobraćaj. Desetak godina na liniji Berane – Podgorica – Berane i Berane – Beograd – Berane, pa i za Zagreb i Ljubljanu, saobraćali su avioni DC 3, a u kratkom periodu i foker. Još 1974. godine vojska tadašnje SFRJ, uradila je kvalitetnu pistu, dužine dva kilometra i širine skoro pedeset metara, koja i poslije četiri i po decenije, do danas, odolijeva zubu vremena.

Od kada je samo u funkciji sportskog letjenja, bilo je mnogo najava za njegovo ponovno aktiviranje, i zbog toga je razumljiva skepsa u javnosti, ali se isto tako postavlja pitanje šta, uz dobar ugovor, sa preciznim klauzulama, Berane može da izgubi?

Za razliku od mnogih tajkuna koji su opljačkali fabrike, Njemac, ako ne uspije, nema šta da odnese sa sobom.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Sjutra počinje Ramazan

Vjernici su tokom Ramazana, 29 dana, na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i vode, a zabranjeno je pušenje i svako ponašanje koje nije u skladu sa Alahovim propisima

Džamija u Beranama, Foto: Ado Softić

Islamski sveti mjesec Ramazan počeće sjutra, a vjernici će ga provesti u postu, molitvi i praštanju.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca.

To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kurana.

Džamija u Beranama, Foto: Ado Softić

Vjernici su tokom Ramazana, 29 dana, na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i vode, a zabranjeno je pušenje i svako ponašanje koje nije u skladu sa Alahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Nakon ramazanskog posta, 21. aprila, nastupa Ramazanski Bajram.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije