Connect with us

HRONIKA

ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA U PRIVREDNOM POSLOVANJU

Uhapšen direktor italijanske kompanije: Navodno izvukli iz Crne Gore preko 21 milion eura

Italijanska firma uhapšenog Antonia Fakinetia, koja je bila glavni izvođač radova na projektu Portonovi u Kumboru, navodno je preko povezanih firmi iz Crne Gore izvlačila ogroman novac dok je podizvođačima na projektu ostala dužna milionske svote

Foto: Ilustracija

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva sinoć je uhapšen Antonio Fakineti jedan od direktora italijanske komapnije “Pizzarotti“ koja je bila glavni izvođač radova na projektu Portonovi u Kumboru.

Lisice na ruke su mu stavili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, prenose „Vijesti“.

Drugi direktor ove italijanske firme Stefano Beatricoti nalazi se u Italiji.

Italijanska firma je navodno izvukla preko 21 milion eura iz Crne Gore preko povezanih firmi, dok je ostala podizvođačima koji su bili angažovani na projektu dužna milionske svote.

„U poslovnim odnosima investitora projekta Portonovi u Kumboru kompanije “Azmont”, glavnog izvođača radova – italijanske komapnije “Pizzarotti” i većeg broja domaćih i stranih firmi koje su kao podizvođači angažovani na tom projektu, već duže vrijeme ima dosta problema, među kojima su i problemi isplate novca podizvođačima za obavljene radove“, pisale su Vijesti ranije.

To je potvrđeno nezvanično ovom mediju od više domaćih i stranih kompanija koje su kao podizvođači bile ili su i dalje angažovane na gradnji luksuznog turističkog kompleksa koji azerbejdžanski investitori grade na mjestu nekadašnje vojne kasarne.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Uprava policije: Nije nestalo 200 kg kokaina, bila pogrešna procjena ambalaže

Iz UP pojasnili da je tačna masa zaplijenjenog kokaina određena tokom vještačenja

Foto: Uprava policije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Iz Uprave policije objašnjavaju da nema zabune po pitanju zaplijenjene količine kokaina pronađenog u Zeti u skladištu porodice Krstović, već se radi o posebnim načinima na koje se procjenjuje zaplijenjena količina na licu mjesta i nakon odrađenih mjerenja i analiza.

Kako napominju u više medijima u vezi dokaznog materijala „187“, osporava se tačnost pronađene količine opojne droge, s obzirom da je prvobitno saopšteno da je oduzeto oko 1,4 tone, a optužnicom predstavljeno da je u pitanju krijumčarenje 1,2 tone kokaina.

Objašnjavaju da u svim slučajevima pronalaska opojne droge policijski službenici na licu mjesta vrše preliminarnu hemijsku analizu, mjere bruto masu u cilju preliminarnog utvrđivanja vrsta opojne droge i količine. Otvaranje dokaznog materijala, zbog eventualnih drugih vještačenja se izbjegava.

„Preliminarna analize vrste i količine opojne droge služi samo kao osnovana sumnja da se radi o određenoj vrsti i količini droge. Naime, prva informacija da se radi o zaplijeni oko 1,5 tone opojne droge kokaina zasniva se na preliminarnim hemijskim testovima i mjerenju bruto mase jednog pakovanja koji je pomnožen sa ukupnim brojem komada. Prilikom sastavljanja službene zabilješke izvršena je procjena, zbog važnosti i značaja akcije, da ukupna neto masa iznosi oko 1,4 tone, pretpostavljajući da se u svakom pakovanju nalazi samo jednoslojna plastična ambalaža, shodno dosadašnjem iskustvu. Nijedno pakovanje nije otvoreno, već su procjene rađene samo na osnovu pretpostavki. Tačna masa i vrsta droga je određena tokom vještačenja. Na licu mjesta nije vršeno pojedinačno mjerenje svih pakovanja kako bi se izbjegla mogućnost kontaminacije“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Forenzičkom centru Uprave policije je dokazni materijal dostavljen 7. septembra 2021. godine, a tom prilikom kažu u UP, je ulaz dokaznog materijala i sam proces mjerenja foto i video dokumentovan.

„Izvršeno je mjerenje 48 paketa u kojima se nalazilo 1.205 pakovanja. Otvaranjem pojedinačnih pakovanja, koji su se sastojali od plastičnih kesa, sejlotep trake, plastične folije i nekoliko slojeva crne gume, zetečeno je više grupacija presovane praškaste materije bijele boje, koje po sebi imaju različit „logo“ i za pronađenu praškastu materiju je određena neto masa.

Ukupna neto masa koja nastala sabiranjem svih pojedinačnih neto masa iznosi 1.206.298,63 grama (1,2 tone) bijele praškaste materije – kokain, dok ukupna bruto masa, praškasta materija i ambalaža, iznosi 1.478.365 grama (1,4 tone). Napominjemo da ovo vještačenje nosi znak akreditacije, dok je bruto i neto masa mjerena na etaloniranim vagama, koje imaju dodijeljeni sertifikat“, zaključuju u saopštenju Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Ko se krije iza zaplijenjenih 430 kg kokaina: Uhapšen bivši predsjednik Opštine, fudbaler…; Droga iz Grčke stigla u Bar

Đubrivo sa drogom naručeno iz Kolumbije, koje je preko grčke luke Pirej stiglo do Crne Gore

Foto: Uprava policije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Bivši načelnik albanske Opštine Fraklu Viktor Červanaku uhapšen je zbog sumnje da je u maju, na ime svog brata Zenela, iz Kolumbije naručio 20 paleta vještačkog đubriva, kroz koje je bio rasut kokain.

Među uhapšenima su i njegov sin, fudbaler Denilson Červanaku, i njegova vjerenica Endži Ferhati.

Brod sa skupocjenim bijelim prahom početkom jula stigao je u grčku luku Pirej, a tri dana kasnije transporterom je poslat u Bar.

Kontejner u kom je bilo oko 24 tone vještačkog đubriva mjesecima je čekao da kupac dođe za njega. U septembru je, utvrdili su istražitelji, pošiljka natovarena na kamion i krenula ka Albaniji.

U međuvremenu, u tajnoj akciji crnogorskog Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), albanske policije i američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA), crnogorskih i albanskih tužilaca, dogovoreno je da se pošiljka kontroliše, a da se uključeni u šverc droge vrijedne oko 40 miliona eura stave pod mjere tajnog nadzora.

Foto: Uprava policije

Prema saznanjima Vijesti, skener Uprave prihoda i carina urađen čim je pošiljka stigla, nije pokazao da je u vještačkom đubrivu kokain, nakon čega je tražena laboratorijska analiza.

Rezultati istražitelja iz danilovgradskog Forenzičkog centra pokazali su novi način šverca kokaina – skupocjeni bijeli prah bio je pomiješan sa vještačkim đubrivom.

”Ovo je novi način šverca kokaina, koji se, iz đubriva sa kojim je pomiješan, dobija u specijalizovanim nelegalnim laboratorijama, dobija sijanjem i destilacijom”, kazao je sagovornik uključen u istragu.

Isti izvor tvrdi da je, pod patronatom američke Agencije DEA i crnogorskog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga koji radi u sklopu SBPOK, sa kolegama iz Albanije dogovoreno da se istraga drži u najstrožoj tajnosti i kokain ne oduzima dok se ne utvrdi ko će doći za njega, kako bi ih odveo do krajnjeg kupca.

Albanski istražitelji juče su, na konferenciji za medije, saopštili detalje istrage – načelnik tamošnjeg odsjeka za borbu protiv droga Ardjan Kraja i tužilac Adnando Džoli, na konferenciji za medije govorili su o akciji čija je realizacija izvedena u Albaniji.

Zvanično se oglasila i crnogorska Uprava policije, potvrdivši informacije Vijesti da je u akciji zaplijenjeno 430 kilograma kokaina i u Albaniji uhapšeno deset državljana te zemlje.

Prema saznanjima Vijesti, albanske vlasti izdale su nalog za hapšenjem kolumbijskog državljanina Zaimira Rodrigeza, koji je, kako se vjeruje, spakovao kokain u vještačko đubrivo.

Sagovornik iz crnogorskih bezbjednosnih službi kazao je kasno sinoć Vijestima da je špediter pošiljke bila firma iz Bara, ne precizirajući da li se provjerava i njihova uloga u švercu kokaina.

Iz Uprave policije saopštili su da je ulična vrijednost zaplijenjene droge oko 40 miliona eura, kao i da je u zajedničkoj akciji zaplijenjeno naoružanje, tri vozila i oko 20.000 eura, te da se traga za više osoba.

Iz policije su kazali da je zajedničkom akcijom službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, u saradnji sa policijskim službenicima Albanije i u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom Crne Gore i nadležnim državnim tužilaštvom Albanije, realizovana višemjesečna međunarodna aktivnost kodnog naziva “Port” u Crnoj Gori, a kodnog naziva “Konsistenca” u Albaniji.

U akciji su uhapšeni državljani Albanije Viktor Červanaku, njegov i brat Zenel, sin Denilson i njegova vjerenica Endži Ferhati. Uhapšeni su i Nikolin Đolena, Klajdi Vrioni, Julijan Malaj, Redion Meši, Bledar Matoši i Marildo Rona.

U Albaniji su, prije dvije noći, tamošnji policajci sa kolegama iz Crne Gore i američke Agencije DEA, pretresli 14 lokacija.

Uhapšeni se terete za krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Pojasnili su da je 7. jula ove godine u Luku Bar iz luke Buenaventura u Kolumbiji, brodom “Monte Cervino” dopremljen kontejner u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta, čija krajnja destinacija je bila Albanija.

”Službenici Uprave prihoda i carina su na osnovu svojih carinskih ovlašćenja izvršili otvaranje kontejnera i istovar robe, gdje na licu mjesta, sa raspoloživom opremom, nijesu mogli utvrditi tačan hemijski sastav pristigle robe o čemu su obavijestili službenike Uprave policije.

”Službenici Uprave policije su nakon utvrđenog hemijskog sastava od strane Forenzičkog centra, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije, a u koordinaciji državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i nadležnog tužioca Republike Albanije, sprovodili mjeru tajnog nadzora – praćenje prevoza i isporuke predmeta krivičnog djela – kontrolisanu isporuku”, saopštili su juče iz UP.

Abazović: Mi otkrili kokain, Albanija hapsila

Premijer Dritan Abazović kazao je da je akcija u kojoj je zaplijenjeno 430 kilograma kokaina, konfiskovana na nalaze i kontrole koje su rađene u Crnoj Gori, dok je direktor Uprave carina i prihoda bio Rade Milošević.

”Uredno je u julu obavijestio premijera, tužilaštvo i policiju da se skriva sumnjivi tovar, da se radi o kokainu i tražio je specijalnu analizu. Onda je zajednički odlučeno da se radi kontrolisana pošiljka, da Tužilaštvo preuzme svoje mjere, da se obavijesti Albanija, jer je to trebalo da ide na tu stranu”, kazao je on novinarima.

Nijedan gram ne fali

Albanski zvaničnici juče su, na konferenciji za medije, saopštili da je kokain naručen na ime Zenela Červanka, brata bivšeg funkcionera tamošnjih socijalista.

„Iz izvršenih provjera o albanskom državljaninu ispostavilo se da je početkom 2022. godine na svoje ime registrovao preduzeće čija je djelatnost, između ostalog, uvoz-izvoz i trgovina na veliko i malo hemijskim đubrivima i različitom robom. Firmu je registrovao u Tirani. Nakon što je pošiljka ‘organskog đubriva’ ocarinjena, uz strogi nadzor uključenih u istragu, omogućeno je da teret transportuju na različite lokacije u Albaniji, a 24. novembra realizovana je akcija zapljene“, saopšteno je juče na konferenciji za medije u Albaniji, prenose tamošnji mediji.

Objašnjeno je i da je među deset uhapšenih i finansijer tog posla, kao i da rade na otkrivanju saradnika koji su van teritorije Albanije.

Tužilac Džoli kazao je da je kokain bio pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom od kad je pristigao u barsku Luku i da „nijedan gram ne fali“.

Tokom 14 pretresa u Albaniji je, osim kokaina, oduzeto 15.910 eura, tri kalašnjikova, tri pištolja, 108 metaka različitog kalibra, 18 mobilnih telefona, pet automobila, dva lap-topa, dvije sačmarice…

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Dvojica Beranaca uhapšena zbog prebijanja starice

„Rasvijetljeno je krivično djelo razbojništvo izvršeno u Beranama, na štetu jedne ženske osobe u tom gradu. Kao izvršioce pripadnici policije su identifikovali Z.D. (36) i A.B. (21)”, saopšteno je iz policije

Centar bezbjednosti Berane, Foto: Tufik Softić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Beranska policija je danas uhapsila Z.D. i A.B. pod sumnjom da su izvršili krivično djelo razbojništvo, odnosno da su prije tri dana u izbjegličkim zgradama u naselju Rudeš, teško pretukli i opljačkali staricu D.J. (76).

“Mjerama i radnjama službenika Odjeljenja bezbjednosti Berane u saradnji sa Odsjekom za suzbijanje opšteg kriminaliteta i koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Bijelom Polju, rasvijetljeno je krivično djelo razbojništvo izvršeno u Beranama, na štetu jedne ženske osobe u tom gradu. Kao izvršioce pripadnici policije su identifikovali Z.D. (36) i A.B. (21)”, saopšteno je iz policije.

Kako se sumnja, “ova lica su izvršila krivično djelo razbojništvo na način što su, po prethodnom dogovoru, a u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, 22. novembra oko 18.30 časova u naselju Rudeš u Beranama, nanijeli oštećenoj teške tjelesne povrede na način što su prema njoj upotrijebili biber sprej i zadali joj više udaraca stisnutim šakama u predjelu glave, usljed čega je zadobila povrede, te joj je ukazana ljekarska pomoć i ona je hospitalizovana u bolnici u Beranama”.

“Ovom prilikom osumnjičeni su od nje otuđili novčani iznos od 3.000 eura, mobilni telefon, više komada ručnih satova, parfema, garderobe, kao i novčanik sa dokumentima i bankarskim karticama. Sa događajem je upoznat tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju po čijem su nalogu Z.D. i A.B. lišeni slobode”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Sin pretučene starice, S.B, juče je Portalu RTCG kazao da njegova majka ima više povreda i preloma, između ostalog, prelom jabučne kosti, prelom sinusa, kao i prelom nosa. On je rekao da im je ona odmah dala novac i dragocjenosti, ali da su je ipak pretukli pesnicama i palicom.

Izvor: RTCG 

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije