Connect with us

HRONIKA

POKRENULI KAMPANJU

(VIDEO) Europol objavio novu listu bjegunaca: Među najtraženijima i saradnici crnogorskih klanova

Na listi su i Goran Milašinović, crnogorski državljanin, koji je dovođen u vezu sa grupom Pink Panter i koga potražuje Kipar. Takođe, i Mladen Samardžija, koji je povezivan sa kotorskim klanovima a potražuje ga Slovenija

Foto: Europol

Evropska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), podržana od strane Europola, pokrenula je kampanju „Najtraženiji u EU“ 2022. kako bi se fokusirala na osumnjičene za kojima se traga širom Evrope.

Te osobe su, kako navode, članovi organizovanih kriminalnih grupa. Među njima ima i saradnika crnogorskih klanova.

„Svi kriminalci u ovogodišnjoj kampanji traže se zbog teških zločina u Evropi kao što su ubistva, trgovina ljudima, oružana pljačka i terorizam, između ostalih krivičnih djela“, navodi se na sajtu Europola.

Na listi su i Goran Milašinović, crnogorski državljanin, koji je dovođen u vezu sa grupom Pink Panter i koga potražuje Kipar. Takođe, i Mladen Samardžija, koji je povezivan sa kotorskim klanovima a potražuje ga Slovenija.

Ovogodišnja kampanja je posebno usmjerena na vođe i ključne članove organizovanih kriminalnih grupa.

Neki od profila istaknutih na ovogodišnjoj listi uključuju mafijaške bosove koji su počinili ubistva i masakrirali nedužne ljude, trgovce drogom, trgovce ljudima, nasilne kriminalce koji vrše ubistva ili druga nasilna djela u ime kriminalne grupe, i umiješani u pranje novca i pronevjere.

„Slično poslovnom okruženju, jezgro kriminalne mreže se sastoji od menadžerskih slojeva i operatera na terenu. Ovo jezgro je okruženo nizom aktera povezanih sa kriminalnom infrastrukturom koja pruža usluge podrške. Ciljanjem kriminalaca koji imaju ključne uloge u ovim mrežama, kampanja nastoji da sruši čitave organizovane kriminalne grupe“, navodi se na sajtu Europola.

Izvršna direktorica Europola Ketrin De Bol kazala je da građanima EU ne može biti jednostavnije da učestvuju u ovoj kampanji.

„Jedna vaša mala akcija može značiti da je opasan bjegunac uhapšen i optužen, spasavajući potencijalne žrtve. Proverite veb stranicu i pomozite nam da ih pronađemo“, kazala je ona.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Beranci optuženi da su se tokom svađe obračunavali motornom testerom, drvetom i kamenjem

Prema navodima optužnice, S.S. je 19. oktobra 2022. godine, oko 15,40 časova, u selu Šekular, zaseok Tomovići, opština Berane, teško povrijedio S.R.

Osnovni sud u Beranama potvrdio je optužnicu Osnovnog državnog tužilaštva protiv Beranca S.S. zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda, kao i njegovog sugrađanina S.S. zbog krivičnog djela ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči i svađi. Njih dvojica se, kao i L.P. iz Berana terete i za krivično djelo nanošenje lake tjelesne povrede.

Prema navodima optužnice, S.S. je 19. oktobra 2022. godine, oko 15,40 časova, u selu Šekular, zaseok Tomovići, opština Berane, teško povrijedio S.R..

On mu je, kako se navodi, prišao sa leđa i sa drvetom dužine jedan metar udario u predjelu grudnog koša, zatim u glavu.

“On mu je na taj način nanio tešku tjelesnu povredu opasnu po život u vidu razderine u čeono-tjemenom predjelu praćenu prelomom čeone, desne tjemene i sitaste kosti lobanje, izlivanje manje količine krvi u prostor iznad tvrde moždanice i stanje kome i krvni podliv u predjelu desne polovine zadnje strane grudnog koša, praćen prelomom desne lopatice”, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Beranac je istog dana i na istom mjestu pri svađi sa oštećenim R.R., uzeo motornu testeru, kojom je gađao sugrađanina dok je bježao ka rijeci, okrznuvši ga u predjelu krsno-slabinskog predjela.

“Okrivljeni S.S. i S.S., istog dana i na istom mjestu zajedno su lako tjelesno povrijedili L.R., na način što su ga gađali kamenom, od kojih ga je jedan pogodio u predjelu lijeve nadlaktice, nanijevši mu laku tjelesnu povredu u vidu nagnječenja u predjelu lijeve nadlaktice”, navodi tužilaštvo.

Dalje dodaju da je okrivljeni L.R., istog dana i na istom mjestu lako tjelesno povrijedio S.S., kada ga je kamenom koji je držao u ruci udario u predjelu lica-usne, nanijevši mu lake tjelesne povrede u vidu razderine jezika i preloma zuba.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Maloljetnici pili alkohol u kafiću, prekršajne prijave protiv roditelja

Vlasnici ugostiteljskog objekta sankcionisani novčanim kaznama

Uprava policije saopštila je da je u Nikšiću, zbog konzumacije alkohola od strane maloljetnika, podnijeto devet prekršajnih prijava protiv njihovih roditelja, a da su vlasnici ugostiteljskih objekata sankcionisani novčanim kaznama.

Navodi se da je nikšićka policija tokom vikenda izvela racije u sedam ugostiteljskih objekata.

„U subotu su izvršene racije u dva veća ugostiteljska objekta, kojom prilikom je kontrolisano 400 lica. Tokom sprovođenja ovih aktivnosti, u jednom ugostiteljskom objektu policijski službenici su zatekli devet maloljetnih lica u konzumiranju alkoholnih pića. Sa njima su pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, u prisustvu zakonskih zastupnika, obavili razgovore. Protiv zakonskih zastupnika – roditelja ovih lica biće podnijete prekršajne prijave zbog prekršaja iz čl. 37 Zakona o zaštiti od nasilja u porodici – zanemarivanje“, navodi se u saopštenju.

Policijski službenici će, dodaju, prekršajno procesuirati i pravno lice i odgovorno lice tog ugostiteljskog objekta zbog kršenja odredbi Zakona o javnom redu i miru, gdje je za pravno lice koje prodaje ili omogućava korišćenje alkoholnog pića maloljetnicima zaprijećena novčana kazna u iznosu do 5.000 eura, dok je za odgovorno lice zbog istog prekršaja zaprijećena novčana kazna u iznosu do 1.500 eura.

„Službenici Regionalnog centra bezbjednosti ‘Zapad’ će u narednom periodu pojačati kontrole ugostiteljskih objekata sa posebnim akcentom na kontrole točenja alkoholnih pića maloljetnim licima, te još jednom apelujemo na vlasnike ugostiteljskih objekata da poštuju zakonske procedure, ne samo u cilju izbjegavanja eventualnih novčanih kazni, već radi dobrobiti naše djece i mladih“, zaključuje se.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Uhapšen muškarac: Pokušao da 54 kg marihuane prošvercuje u Srbiju?

Uhapšen M.Đ. (54) kod kojeg je u vozilu kojim je upravljao pronađena droga

Foto: Uprava policije

Policija je uhapsila M.Đ. (56) kod kojeg je u vozilu kojim je upravljao pronađeno 54 kilograma marihuane.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, njihovi službenici su u 12.30 časova na auto-putu Podgorica – Kolašin, u mjestu Vjeternik, kontrolisali vozilo „ford kuga“ podgoričkih tablica kojim je upravljao M.Đ.

„Tom prilikom su u vozilu pronađene dvije torbe u kojima su bila 54 pakovanja sa sadržajem biljne materije za koju se sumnja da je opojna droga marihuana ukupne težine oko 54 kg. Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je M.Đ. navedenu drogu preuzeo u Podgorici i da je imao namjeru da je prokrijumčari u Republiku Srbiju“, piše u saopštenju policije.

Oduzeta droga biće predmet vještačenja u Forenzičkom centru.

„Po nalogu državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici M.Đ. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije