Connect with us

POLITIKA

GRADONAČELNIK KIJEVA SE PROTIVI TOME DA RUSIJA UČESTVUJE NA OI

(VIDEO) Kličko: Rusi su olimpijski šampioni u zločinima

Ne možete staviti olimpijski amblem na ove zločine jer ćete biti saučesnik u ovom odvratnom ratu, rekao je Kličko

Foto: Screenshot

Bivši bokserski prvak u teškoj kategoriji, Ukrajinac Vladimir Kličko, pridružio se borbi Ukrajine protiv plana Međunarodnog olimpijskog komiteta, prenosi Avaz.ba.

MOK planira dozvoliti učešće ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., što se Kličku ne sviđa.

Kličko koji je gradonačelnik Kijeva, u video-poruci je rekao da će „sportski zvaničnici biti saučesnici u ratu“ ako se sportisti iz Rusije i njenog vojnog saveznika Bjelorusije budu mogli takmičiti na sljedećim Olimpijskim igrama.

MOK je prošle sedmice najavio da Rusi i Bjelorusi koji nisu otvoreno podržali rat, mogu izboriti kvalifikacije na OI i takmičiti se kao neutralni sportisti bez zastave i himne.

Ublažavanje stava MOK-a datog prošlog februara, da sportska tijela trebaju isključiti Rusiju i Bjelorusiju iz međunarodnih takmičenja, izazvalo je gnjev u Ukrajini, koja je upozorila da bi mogla bojkotirati Igre u Parizu.

Kličko se u izjavi snimljenoj pored zgrada oštećenih bombama, obratio predsjedniku MOK-a Tomasu Bahu.

„Svijet vas gleda, istorija će vam suditi. Vi ste predstavnik univerzalnih vrijednosti i tolerancije i mira. Kažem vam – Rusi su olimpijski šampioni u zločinima nad civilima. Ne možete staviti olimpijski amblem na ove zločine jer ćete biti saučesnik u ovom odvratnom ratu“, rekao je Kličko.

Odgovarajući na kritike, MOK je rekao da „najoštrije odbacuje ove i druge klevetničke izjave“ koje „ne mogu poslužiti kao osnova za bilo kakvu konstruktivnu diskusiju“.

MOK je ukazao i da se sportisti ne smiju suočiti s diskriminacijom samo na osnovu pasoša.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Spajić: Popis odložen za 3. decembar

Spajić se obratio na konferenciji za medije

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da je večeras na elektronskoj sjednici Vlade donijeta odluka da se popis stanovništva odgodi za 3. decembar.

„Večerašnja odluka opozicije je dokaz da sazrijevamo kao društvo. Za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore“, istakao je Spajić na konferenciji za medije.

Spajić je kazao da smo za manje od mjesec uspjeli da zatvorimo jedan proces i da svi budu zadovoljni.

„Na sve smo izazove odgovorili u rekordnom roku. Imamo kontrolu procesa koja je do sada neviđena. Bilo je puno nedoumica, ali vrijeme će pokazati da je bilo jako bitno sa bude drugačiji prisrup rješavanju problema. Imali smo razgovore sa predstavnicima većine, bilo je rezervi u pogledu namjera DPS“, rekao je Spajić.

On je dodao da je dobar dio parlamentarne većine uz ovu odluku Vlade.

„Ovo odgađanje do 3. decembra je jako bitno, bez dodatnih troškova ćemo postići društvenu koheziju. Šta će se suštinski promijeniti u ova dva, tri dana – najveća zabrinutost kod međunarodnih partnera bila je zbog polarizacije. Tako da ovakav način inkluzivnosti i pružene ruke je nešto što će oni pozdraviti“, rekao je Spajić.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) saopštilo je ranije večeras da je ta partija spremna da u novom roku da puni doprinos kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra.

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je ranije danas da je na sastanku sa Spajićem saopštio da je protiv odlaganja popisa jer smatra da DPS opstruira taj proces.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

DPS: Novo odlaganje Popisa je najbolja opcija

„Daćemo doprinos da se uslovi ispune do 3. decembra“

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista, na večeras održanoj sjednici, konstatovalo je da novo odlaganje popisa predstavlja najbolju potvrdu ispravnosti svog stava da još uvijek nijesu ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa stanovništa u Crnoj Gori.

„U tom kontekstu, spremni smo da u novom roku damo puni doprinos kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra, čime bi čitav proces bio inkluzivan, transparentan i koji bi garantovao fer i poštene rezultate“, navode iz DPS-a.

Time bi, dodaju, još jednom pokazali da je dogovor različitih političkih subjekata moguć.

„Demokratska partija socijalista neće tolerisati bilo čije namjere i aktivnosti koje bi imale za cilj jednostrano donošenje odluka koje mogu biti u suprotnosti sa državnim interesima“, zaključuje se.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Knežević: Protiv sam odlaganja popisa, DPS opstruira proces

„Sad traže nova odlaganja i ovaj proces odvlače u nedogled kako bi proces prebacili u novu godinu“, rekao je Knežević

Saopštio sam stav da sam protiv odlaganja popisa stanovništva jer smatram da DPS (Demokratska partija socijalista) opstruira taj proces, saopštio je danas lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

„Izašli smo u susret svim njihovim zahtjevima“, kazao je Knežević novinarima nakon sastanka o popisu sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem.

On je kazao da se na današnjem sastanku razgovaralo o mogućnosti odlaganja popisa.

„Sad traže nova odlaganja i ovaj proces odvlače u nedogled kako bi proces prebacili u novu godinu. Premijer će se objasniti sa javnosti za sat i po, dva. DPS je glavni kočničar ovog procesa i najanticrnogorska partija“, rekao je Knežević.

On je rekao da je sama činjenica da su insistirali da popis počne 30. novembra bila u cilju smanjenja troškova.

„Jedan opšti stav je da ovaj proces ima puni demokratski legitimitet“, kazao je Knežević.

On je kazao da cijeli proces opstruira bivši predsjednik Crne Gore i DPS Milo Đukanović iz Dubaija po savjetima Milana Roćena.

Spajić je ranije danas na konferenciji za novinare tokom zvanične posjete Opštini Bar rekao da će skupštinskoj većini predložiti odlaganje popisa na tri ili četiri dana, te da bi krajnji datum za početak popisa bio 3. decembar.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije