Connect with us

DRUŠTVO

NA TRGU ŠAKA PETROVIĆA

(VIDEO) Novi protest građana u Nikšiću: „Što prije rasvijetliti ubistvo Ljubiše Mrdaka“

Pripadnici 7. bataljona su ćutali 20 godina, ali sad više ne žele jer je pala jedna od najvrednijih glava vršeći časno svoju dužniost. Tražimo da država kaže ko je ubio Mrdaka, kazao je Vuković

Foto: B. B.

Bivši pripadnici 7. bataljona protestom na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću ponovo su upozorili nadležne u Crnoj Gori da se u što kraćem roku mora rasvijetliti ubustvo njihovog kolege Ljubiše Mrdaka.

Ukoliko ubrzo ne dobiju odgovor ko je i po čijem nalogu svirepo ubio Mrdaka, najavili su blokadu glavnih saobraćajnica u Nikšiću, prenosi Dan.

Foto: B. B.

Petar Vuković bivši pripadnik 7. bataljona istakao je da se neće pomiriti sa „jeftinim obavještenjima“ tužilaštva i policije.

 

„Ovdje nije u pitanju kriminalac, nije u pitanju neko ko je bilo čime zaslužio da na taj način završi svoj život. Ubijen je čovjek koji je vršio službenu dužnost, koji je časno i pošteno zarađivao novac za sebe i svoju porodicu“, kazao je Vuković.

Vuković je kazao da je Mrdak bio jedan od najboljih komandira koje je imao 7. bataljon, legendarne jedinice po mnogo čemu sve ove godine i da je jača i vrednija danas poslije toliko godina nego u vrijeme dok je postojala i funkcionisala.

„Pripadnicima 7. bataljona su kačili razne etikete, nismo se bunili, čutali smo. Kao politički dogovor Podgorice i Beograda rasformiran je 7. bataljon, ćutali smo. Dvadeset godina skoro, kad je neko htio da na naš račun ušićari sitne političke poene, ćutali smo. Ali sada kada su počele da padaju glave najvrednijih ljude koje imamo nema više ćutanja“, kazao je Vuković.

Ističe da traže da se nađu počinioci ubistva Ljubiše Mrdaka.

„Jasno i glasno da se kaže ko je ubio Ljubišu Mrdaka, koje naložio ubistvo, ko je organizovao ubistvo Mrdaka. Ako to ne urade, mi imamo ljudsko pravo da smatramo da je država ta koja je nesposobna da riješi ovaj slučaj, da država nekoga prikriva u ovom zločinu i da je država naložila da se ovaj zločin obavi“, kazao je Vuković.

Okupljenima na trgu se obratio i Mišo Sekulović ispred pravoslavnog bratstva Stupovi, Zavjetnika bratstva Tvrdoš, čiji je Mrdak bio član.

„Prošla su 53 dana kako je stradao naš brat u Hristu dok je obavljao svoj radni zadatak, odnosno mkukavički ubijen. Ali i dalje nema odgovora od koga. Tužno je živjeti u ovoj realnosti. Ipak, ne želimo je prihvatiti i to je razlog našeg okupljanja. Okupljamo se zato što želimo pravdu, jer želimo istinu, jer se junaci poput Ljubiše ne mogu opisati riječima“, kazao je Sekulović.

Poručio je da Ljubiša je u njihovim srcima, da i dalje korača sa njima, da su ponosni na njega i da nikada nisu sumnjali u njegovu hrabrost.

Mrdak, koji je bio radnik firme obezbjeđenja Sekjuriti gard Montenegro, ubijen je 20. oktobra u oružanoj pljački kod Nove pošte u Nikšiću. Navodno se opirao razbojnicima pokušavajući da spriječi pljačku oko 400.000 eura namijenjenih isplati penzija u Nikšiću.

Zbog sumnje da su učestvovali u tom krivičnom djelu na području Bosne i Hercegovine tamošnja policija uhapsila je Stojana Albijanica iz Bileće i Petra Zolaka iz Laktaša, kojima je određen pritvor. Crnogorska policija uhapsila je Nikšićanina Mitra Kneževića, a početkom novembra i Stefana Regojevića iz Trebinja, a privremeno nastanjenog u Budvi, kojima je takođe određen pritvor. Iz Uprave policije Crne Gore na konferenciji za novinare, organizovanoj početkom novembra, saopštili su da zbog oružane pljačke i ubistva u Nikšiću potražuju još tri lica.

Vozilo “ nisan kaškaji“, koje su koristili razbojnici, pronađeno je zapljeno u mjestu Poklonci sat nakon pljačke. Policija je utvrdila da je automobil 8. septembra otuđen na području Dervente.

Na današnjem protestu u Nikšiću bili su predstavnici Kluba dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“, udruženja „Stupovi“ i „Zavjetnici Tvrdoš“ čiji je Mrdak bio član, njegovi prijatelji i članovi porodice. Učesnici trotesta u koloni su prošetali od Trga Šaka Petrovića do Nove Pošte gdje su paljenjem svijeća i minutom ćutanja odali poštu ubijenom Mrdaku.

Foto i video: B.B.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Spajić: Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna

„Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog života“, poručio je premijer

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić priredio je svečani prijem u Vili Gorica. Prenos ste mogli pratiti na TVCG2 i Portalu RTCG.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političari, i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić obratio se prisutnima, kazavši da je 44. Vlada na čijem je čelu u relativno kratkom periodu postigla zapažene rezultate.

„Mi koji sada živimo u Crnoj Gori treba da razmišljamo kako da budemo dobri preci, kako da se buduće generacije ponose nama i našim djelima. Pa kako? Jedino ako ostvarimo buku dnevne politike i bavimo se temama koje su relevantne. Nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteteta koja se odnose na ravnomjeran, ubrzan ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture, kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta. Svih 14 dionica i autocesti su u fazi pripreme za realizaciju“, naveo je, između ostalog, Spajić.

U skladu sa pokrenutim aktivnostima, on je kazao da Vlada pokreće bolju budućnost za rast djece.

Poručio je da će osim penzija, i druga obećanja Vlade biti na listi prioriteta.

„U samo dva mjeseca mandata stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije, dok je nedavnom odlukom Vlade omogućeno rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i oni već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Za minimum ljudskog dostojanstva potrebno je 450 eura, i Vlada je dužna da to obezbijedi. Drage građanke i građani, vaše penzije su sigurne. A osim penzija i druga naša obećanja biće realizovana u predviđenim rokovima“, naveo je on.

Podsjetio je da u junu čekamo pozitivan IBAR što, kaže, daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi.

„Nada za Crnu Goru je nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno, ali našim napredovanjem na planu približavanja EU dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima, a ideja evropeizma na velika vrata se vraća. Čini se čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu. Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu iznova potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku evropsku budućnost napretka“, istakao je on.

Poručio je da će ostati posvećen napretku Crne Gore „svakog dana svog mandata i svog života“.

„Ubijeđen sam da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze, a Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna“, kazao je Spajić, čestitavši Dan nezavisnosti Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Protest ispred Apelacionog suda: „Strože kazne za zločine nad djecom, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije“

Jedna od organizatorki protesta rekla da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina

Više desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Okupljeni su nosili transparente „Strože kazne za zločine nad djecom“, „Smanjite silovanje, ne kaznu“, „Osam godina zatvora za doživotnu traumu“, „Produženo silovanje nema prenaglašen značaj“…

Foto: Jovan Mrdak

„Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili djevojčicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade“, rekla je Aida Petrović iz NVO Prima.

Jedna od organizatorki protesta Vesna Jočić upitala je da li se iko pita jesu li „roditelji sada sposobni da djetetu poslije ovoga slučaja budu psihička podrška“. „Ko iza žrtve stoji sada, ko joj pruža podršku“ kazala je.

Predstavnica pokreta „Mi možemo“ kazala je da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina.

„Zahtijevamo pod hitno promjenu kaznene politike. Ovu peticiju je podržalo šest hiljada građana. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore“, kazala je Radić.

Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je „ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji se desio posljednjih dana“. „U ovom trenutku ima još nekoliko sličnih slučajeva gdje je čak možda i poruka dodatno loša. Mi nemamo registar. Nemamo ko je sve počinio ovakva djela. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku šaljete“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da osim što smanjuju kazne, „idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena“

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su juče kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

12-godišnji dječak vozio autoputem

Sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat

Policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo maloljetno lice staro 12 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su dodali, sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat.

„Protiv lica je pokrenut odgovarajući postupak“, navodi se u objavi na društvenoj mreži „X“ Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije