Connect with us

EKONOMIJA

DIREKTOR FONDA PIO NAJAVIO

Aligrudić: Penzionerima jednokratna pomoć od 100 do 200 eura u novembru ili decembru

Razmatra se da ovu pomoć dobiju svi penzioneri čija su penzije do visine minimalne potrošačke korpe od 750 eura

Aligrudić, Foto: Pobjeda/Mara Babović

Penzioneri mogu da očekuju jednokratnu pomoć tokom novembra ili decembra, kazao je za Portal Dan Ranko Aligrudić, direktor Fonda PIO.

Naime, radi se o pomoći od 100 do 200 eura, a novac je obezbijeđen rebalansom budžeta, odnosno već je obezbijeđeno 15 miliona eura.

„Razmatra se da ovu pomoć dobiju svi penzioneri čija su penzije do visine minimalne potrošačke korpe od 750 eura. S obzirom na broj korisnika najniže penzije, mislim da će taj iznos neće ići preko 200 eura, za najniže kategorije, a da će se vidjeti za ovaj drugi dio kategorije kako će se rasporediti ta sredstva“, kazao je Aligrudić za Portal Dan.

Kako ističe prvi čovjek Fonda PIO, penzionere novo redovno usklađivanje penzija očekuje u januaru, kada da bi se u moglo očekivati i novo vanredno povećanje, koje bi opet obuhvatilo najniže penzije.

Podsjetimo, od sada će najniža penzija u Crnoj Gori iznositi 253 eura, a svim njenim korisnicima biće retroaktivno isplaćen i novac za prvih osam mjeseci.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Spajić: Crna Gora je u prethodne tri godine imala izuzetan ekonomski rast; Do 2030. spojićemo se sa EU u svakom pogledu

„Crna Gora ima vrlo dinamičnu ekonomiju“

Crna Gora ima vrlo dinamičnu ekonomiju, koja je u prethodne tri godine imala izuzetan ekonomski rast, kazao je premijer Milojko Spajić.

Spajić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, to rekao na godišnjem prijemu Istočnog odbora njemačke privrede.

U saopštenju se navodi da su veliki napredak u evropskim integracijama i uspješno završeni brojni reformski procesi privukli pažnju ogromnog broja njemačkih privrednika, koji ponovo razmišljaju o Crnoj Gori kao investicionoj destinaciji.

“Preko 150 predstavnika njemačkih državnih institucija, kompanija članica Istočnog odbora i članova diplomatskog kora, dobili su uvid u sve prednosti, koje donosi ulaganje u Crnu Goru, državu koja je predvodnik u EU integracijama i sljedeća članica velike evropske porodice”, kaže se u saopštenju.

Predsjedavajuća Odborom Katrina Klas-Mulauzer kazala je da se tome nadaju i njemački privrednici.

„Pozivajući Vas, Spajiću, željeli smo da pošaljemo jasnu poruku donosiocima odluka da otvore granice i prošire Evropsku uniju (EU), da omoguće ostalim zemljama pristup tržištu, nadam se da ćemo ubrzo dočekati Crnu Goru kao 28. članicu EU“, kazala je Klas-Mulauzer.

Ona je poručila da samo ujedinjena Evropa može prosperirati u nestabilnim vremenima.

Spajić je kazao da su reformski procesi u prethodnih sedam mjeseci dali rezultat.

“Još mnogo posla je pred Vladom, kako bi se dostigao EU nivo i Crna Gora postala dio jedinstvenog tržišta, što je vitalno za snaženje ekonomije, istakao je Spajić u zgradi Athenhold opservatorijuma.

Kako je kazao, sjajna je ideja da se događaj održi baš tu, jer Crna Gora je na neki način “zvijezda u usponu”.

“Na mapi svijeta smo mali, ali obećavam da se isplati gledati kroz teleskop, jer Crna Gora ima toliko toga da ponudi“, kazao je Spajić.

On je istakao da Crna Gora ima vrlo dinamičnu ekonomiju.

“Koja je u prethodne tri godine imala izuzetan ekonomski rast na nivou 13, 6,4 i 6 odsto. To nas je svrstalo među najbrže rastuće ekonomije svijeta i potvrdilo naš veliki privredni potencijal”, rekao je Spajić.

On je naglasio da se taj trend nastavlja i u ovoj godini, pošto je Crna Gora u prvom kvartalu takođe u vrhu među evropskim ekonomijama sa najvećim rastom.

U saopštenju se navodi da je vladavina prava bez sumnje tema od posebnog značaja za privlačenje kredibilnih investitora.

Zato je dobijanje IBAR-a, kako je naveo Spajić, još jedan signal svima u EU, da Crna Gora konačno u praksi pokazuje da je dostojna članstva u evropskoj porodici i spremna da usvoji vrijednosti koje ona baštini.

Spajić je naveo da sve izvjesniji uspješan kraj integracionog procesa nije jedino novo što Crna Gora nudi investitorima.

On je istakao da se radi punom parom i na unapređenju poreske politike, ali i agilnosti administracije, da odgovori zahtjevima privrednika.

„Zaista vjerujem da Crna Gora ima neograničen potencijal, a da bi se on do kraja ispunio, neophodno je raditi na razvoju infrastrukture. Zbog toga do 2030. želimo da Crnu Goru spojimo sa EU u svakom pogledu”, rekao je Spajić.

Kako je kazao, unaprijediće aerodrome, rekonstruisati željeznicu, izgraditi auto-puteve i brze saobraćajnice i time trasirati put crnogorske ekonomije ka vrhu.

U saopštenju se navodi da su njemačke turističke kompanije već pokazale interesovanje i rade na dovođenju većeg broja gostiju iz Njemačke.

“To otvara prostor za dodatan razvoj smještajnih kapaciteta, ali i rast drugih privrednih grana, poput poljoprivrede”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da bi ukupan napredak čitavog regiona moglo donijeti realizovanje ideja iz Berlinskog procesa.

„Berlinski proces je za nas vrlo važan, donedavno smo bili posljednji u ispunjavanju uslova iz, a sada smo lideri na tom planu”, rekao je Spajić.

On je podsjetio da su na Samitu u Kotoru razgovorali o tome kako da se riješe, ili makar stave po strain, određeni bilateralni problemi, kako bi krenuli naprijed sa nekim bitnim temama za standard građana.

“Berlinski proces je odličan način da se približi region i zajedno ojača ekonomski standard“, zaključio je Spajić.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Iz Ministarstva poručuju: Struja bi od naredne godine mogla da poskupi

To je za Gradsku TV kazao Luka Prodanović, državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva

Struja bi od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja jer će, zbog remonta Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju.

To je za Gradsku TV kazao Luka Prodanović, državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva.

„Rekonstrukcija Termoelektrane u Pljevljima mogao bi početi već u februaru ili martu, što znači da će ona van pogona biti od sedam do devet mjeseci“ pojasnio je Prodanović.

Elektroprivreda će tako, dodaje, ostati bez 45 odsto energije u sistemu.

„Iz tog razloga EP je već krenula u nabavku električne energije za narednu godinu da bi se pokrili nedostaci koji će biti prilikom nefunkcionisanja TE. Da li će to uticati na cijenu struje, to ćemo da vidimo u budućem periodu, kako se cijene na berzi budu kretale“, kazao je Prodanović.

Čak i ako do povećanja dođe, kaže Prodanović, država će naći način da zaštiti ranjive kategorije stanovništva.

„Težićemo nekim mjerama gdje ćemo protežirati racionalnu upotrebu električne energije. Npr do 500kw/h ako je potrošnja da nećemo imati povećanje, a nakon toga da ćemo imati povećanje. Jer prosto apel je da energiju trošimo racionalno jer nije prirodno da bude račun za električnu energiju isti kao za telefon i za internet. Priznajte da je to čudno malo“, saopštio je Prodanović.

Prodanović podsjeća i da će cijene struje u Crnoj Gori dodatno rasti nakon ulaska u EU kako bi se približile tržišnim, a država tada neće moći da subvencioniše potrošače.

„Ipak, gotovo je sigurno da će i tada slojevi stanovništva kojima je neophodna pomoć biti zaštićeni“, obećao je on.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Ministar Radulović: Put Rožaje – Špiljani biće završen prije početka ljetnje turističke sezone kako smo i obećali!

„Nakon što smo ovaj projekat zatekli sa dugogodišnjim kašnjenjem, narednih dana nas očekuje svečano otvaranje“

Privode se kraju radovi na asfaltiranju puta Rožaje – Špiljani, saopštio je na društvenoj mreži X ministar pomorstva i saobraćaja, Filip Radulović.

“Nakon što smo ovaj projekat zatekli sa dugogodišnjim kašnjenjem, prioritet nam je bio da ga privedemo kraju”, napisao je Radulović.

On je rekao da su obećali da će put biti završen prije početka ljetnje turističke sezone i to će, kako je naveo, ispuniti.

„U narednim danima očekujemo svečano otvaranje puta. Građani i turisti dobiće modernu saobraćajnicu koja će biti bezbjednija za saobraćaj. Uskoro očekujemo i završetak više projekata na teritoriji Crne Gore“, poručio je Radulović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije